DVS’33 Ermelo lijdt onverdiende nederlaag in nacompetitie tegen Quick Boys

Mike Ruijter

Mannen zaterdag, 1, Topklasse/hoofdklasse A

17 mei 2014 14:30

Serik, D.

DVS’33 Ermelo is er niet in geslaagd om de eerste wedstrijd in de nacompetitie voor promotie naar de Topklasse in winst om te zetten. Qua veldspel en aantal kansen was dat wel mogelijk, maar Quick Boys sleepte de vroeg verkregen voorsprong voor de poorten van de hel weg. De Ermeloërs hebben nu een wondertje nodig in de hoofdstad om de nacompetitie nog winnend te kunnen afsluiten en moeten dinsdagavond al weer aan de bak. Een overwinning met minimaal twee doelpunten verschil op Ajax is dan nodig om in de race de blijven. De Katwijkers hebben nu een week rust, waarna zij het karwei in eigen huis kunnen afmaken.

Trainer Hennie in ’t Hof kon zijn ideale elftal neer zetten. Hij koos in de defensie voor Andries Posthouwer boven Ronald Hoek. Zijn collega van Quick Boys, Ted Verdonkschot, kon niet beschikken over Jaap van Duijn.

Gretig DVS geconfronteerd met vroege achterstand
DVS begon zeer gretig aan de wedstrijd en Maarten Woudenberg moest al direct aan de noodrem trekken door Ali Akla al na tien seconden in de wedstrijd ten koste van een overtreding te stoppen. De vrije trap van Roald de Vries op de rand vanhet strafschopgebied kreeg niet het juiste gevoel mee en ging ruim over. Doelman Patrick de Groot koos het zekere voor het onzekere en pareerde in de 9e minuut een schot van Ali El Haddadi. De toon van de wedstrijd was gezet. Het overwicht was voor de geelzwarten, die daar in het eerste kwartier drie corners uit haalden. Ali Akla bleef een plaag voor de Katwijkse verdediging en Mike Derlage kreeg vanwege een forse overtreding op de aanvaller in de 16e minuut al het geel voorgehouden.

Toch zat het Quick Boys niet tegen in die fase van de wedstrijd. Bij de tweede katwijkse aanval in de wedstrijd constateerde scheidsrechter Serik vasthouden door Yasin Kurt, zodat de baluwwitten in de 18e minuut een vrije trap mochten nemen op de rand van ‘zestien’. Natuurlijk had de inzet van Mike Ruijter niet door de muur heen mogen komen. Nu werd de inzet door de uitlopende ali El Haddad van richting veranderd, waardoor doelman Daan Huiskamp kansloos was. De 0-1 had wel enige invloed op het Ermelose spel, want de geelzwarten hadden zo’n tien minuten nodig om het overwicht weerr te vinden. Er werd ook gescoord in de 26e minuut uit een steekpass van Ali Akla, maar de treffer van Ali El Haddadi werd geannuleerd vanwege buitenspel. Waar Akla als het grootste gevaar gezien werd en dubbele dekking kreeg, ontstond er meer ruimte voor yasin Kurt. Hij kon zodoende na een klein half uur aanleggen voor een schot uit de tweede lijn, dat voorlangs ging. Even later kwam Mike ahrens in een scrimmage niet tot een schot kort voor het doel.

In de 35e kreeg Maurice de Ruiter de bal na een goede aanname voor het doel, maar kopte Maarten Woudenberg het leer tot hoekschop. DVS bleef het met korte combinaties proberen. De Katwijkse verdediging dacht helemaal niet aan opbouwen; alleen aan het vertoren van de Ermelose aanvallen. Veel tijd kregen de geelzwarten dan ook niet om aan te nemen of laat staan te draaien. Toch kwam Yasin Kurt ook in de 40e minuut tot een schuiver, die wederom naast ging. De beste kans voor de rust was nog in de extra tijd voor andries Posthouwer, die op rechts weggestuurd was door Ali Akla. Zijn schot ging echter naast.

Doelman sleept Quick Boys er in tweede helft doorheen
Ted Verdonkschot moest zijn middenvelder Milan Hoek in de rust inde kleedkamer achterlaten vanwege een blessure. Zijn paalts werd ingenomen door Anton de Haan. Het eerste wapenfeit na de thee was voor de bezoekers. Uit een vrije trap van Jaap van der Plas kopte Jeroen Ketting goed in, maar doelman Daan Huiskamp keerde de kopbal. De rebound van Bart Freke was ook een prooi voor de Ermelose sluitpost. Vervolgens pakte DVS het overwicht van voor de rust weer op. Ook nu was er maar één ploeg, die voetbalde. Uit een vrije trap van Okan Soykan kon Maurice de Ruiter de bal in de 48e minuut nog niet de gewenste richting mee geven; in de rebound ging de inzet van Edmund Mijnheer over. Drie minuten later kwam quick Boys goed weg, toen Ali Akla uit een voorzet van Maurice de Ruiter met zijn schot de lat trof. Een voorzet van ali akla was na een klein kwartier net te hoog voor Okan Soykan, maar in de 60e minuut leek het leer toch binnen te ploffen. Uit een corner nam Edmund Mijnheer de bal op de slof, maar in de muur ging deze omhoog. Doelman patrick de Groot kon de bal nog net over de lat tikken. Triner Hennie in ’t Hof meende met de wissel van Ali El Haddadi voor Henk Baum in de 62e minuut meer mogelijkheden te krijgen. De invaller kan wat meer in de kleine ruimte. Vier minuten later verliet ook Mike ahrens het veld voor Mitch van der Vlist. Tussen die twee wissels had Quick Boys tot twee maal toe de mogelijkheid om de score verder op te voeren. Allereerst schoot Harry Zwarthoed strak over het doel en kon Jeroen Ketting na een vrije trap de hoek uitkiezen. Hij schoot echter naast. Bij de bezoekers verliet Tommy Bekooij in de 71e minuut het veld voor Niels van Veen. De invaller had bijna het geluk te scoren, toen Daan Huiskamp na een terugspeelbal tegen zijn lichaam schoot.

De goalie kreeg de bal echter weer onder controle. DVS bleef ijverig op zoek gaan aar de gelijkmaker en in de 79e minuut zette Richard Terpstra Maurice de Ruiter vrij voor de doelman. Tijd om na te denken over een stift of een schot was er niet. Het schot werd door de katwijkse sluitpost gepareerd. De druk op het doel van Quick Boys werd steeds groter, maar Patrick de Groot wilde niet van capituleren weten. Beide trainers gebruikten hun laatste wissels vier minuten voor tijd. (Yasin Kurt-Frank Smeding en Jaap van der Plas-Thom de Vries). Met Edmund Mijnheer mee naar voren en Richard Terpstra veelvuldig inschuivend kwam er natuurlijk nog ruimte voor Quick Boys. Daan Huiskamp verwerkte twee minuten voor tijd de inzet van invaller De Vries nog tot corner. De extra tijd diende zich al aan, maar DVS bleef strijden tot de laatste seconden. De vrij staande Henk Baum roste van dichtbij het leer op het doel, maar Patrick de Groot keerde het schot. Ook de rebound van Maurice de Ruiter ranselde hij uit zijn doel. Quick Boys kon de wedstrijd beslissen na een voledig uitgespeelde aanval, maar Harry Zwarthoed mikte naast het doel. De allerlaatste kans van de wedstrijd was nog voor DVS, toen Maurice de Ruiter weer alleen voor de doelman opdook. Nu ging de inzet over, waardoor het 0-1 bleef. Daarmee kreeg Quick Boys veel meer dan het verdiende.
“Goede presentatie op een groot podium”
“Een gezochte vrije trap”, zag trainer Hennie in ’t Hof voorafgaand aan de het beslissende moment in de wedstrijd: ”Yasin werd eerst vastgehouden en hij trok zich los. Dat is wat de scheidsrechter gezien heeft en niet wat vooraf ging. Verder hebben we niets fout gedaan. Agressief en gretig begonnen. We hebben gedurfd gespeeld. We wisten, dat we vandaag voor eigen publiek moesten winnen, want ook bij een gelijkspel ben je in de derde wedstrijd afhankelijk. Daarom zijn we vanaf de eerste minuut aanvallend begonnen. Het positiespel was goed, we speelden ons vrij en we hebben kansen gecreëerd. Quick Boys speelde eigenlijk met twee middenvelders; Hoek en Woudenberg. Zwarthoed speelde veel dieper. Dan kun je compenseren, als een van de centrale verdedigers inschuift, maar dat gebeurde bij hun niet.

Zij dekten ook niet goed door, dus konden wij steeds drie-op-twee-situaties creëren en als Mike zich liet uitzakken zelfs vier-op-twee. Wij hebben met Okan Soykan de beste middenvelder uit de Hoofdklasse A. Hij was de baas, maar ook Yasin Kurt was de baas, net als Ali Akla. Zij hebben ons middenveld nooit kunnen pakken. Edmund won achterin alles. Zij spelen veel liever op de lange bal. Dat is een stijl, waarvoor je kan kiezen. Dan is het heel zuur, dat je heel goed speelt, maar desondanks de wedstrijd verliest. We waren net niet scherp genog op de juiste momenten. Het had voor ons ook geen zin om de ballen er maar in te gaan pompen tegen die lange mensen. We moesten er met een-tweetjes doorheen zien te komen. Wij krijgen een vrije trap in het begin, die overgeschoten wordt en hun gezochte vrije trap gaat er via de uitlopende Ali El Haddadi in. Dat bepaalt dan de rest van de wedstrijd. Wij zijn daarna alleen maar op zoek gegaan naar de 1-1 en als die gevallen zou zijn naar de 2-1. Daar heb ik ook op gewisseld. Ali El Haddadi was net te weinig in zijn kracht in de ruimtes, die steeds kleiner werden. We hebben nog vier keer alleen voor de keeper gestaan. Normaal gaan er dan toch zeker twee in; nu niet. Natuurlijk hebben zij ook een paar gevaarlijke spelers en krijgen zij ook nog kansen. Helemaal toen wij ook nog Edmund naar voren stuurden of Richard mee inschoof. Dan geef je in de counter ruimte weg. Wij hadden in deze wedstrijd veel meer verdiend. We hebben ons voor veel publiek op een groot podium goed gepresenteerd. Alleen heel jammer dat we verloren hebben.
Op papier is er nog wel wat mogelijk. Als wij met twee doelpunten verschil bij Ajax winnen, hebben zij nog een prikkel om bij Quick Boys te winnen. Als dat dan 0-1 wordt, gaan we nog door. Wij zullen proberen om dinsdag het maximale te brengen. Als dat niet genoeg is, hebben we toch met een goede wedstrijd afscheid genomen van het seizoen.”
Foto's: Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Andries Posthouwer, Okan Soykan, Ali El Haddadi (62’ Henk Baum), Yasin Kurt (86’ Frank Smeding), Maurice de Ruiter, Mike Ahrens (66’ (Mitch van der Vlist), Ali Akla.
Opstelling Quick Boys: Patrick de Groot, Mike Derlagen, Mike Ruijter, Bart Freke, David Almeida, Jaap van der Plas (86’ Thom de Vries), Maarten Woudenberg, Harry Zwarthoed, Milan Hoek (46’ Anton den Haan), Tommy Bekooij (71’ Niels van Veen), Jeroen Ketting.

Geel: Mike Derlagen (Quick Boys).

Scheidsrechter: dhr. D. Serik uit Deventer.

Scoreverloop: 18’ Mike Ruijter 0-1.

Resultaten nacompetitie hoofdklassers A:
Door de nederlaag tegen Quick Boys moet DVS dinsdagavond 20 mei direct weer in actie komen tegen Ajax. Dat duel op sportpark “De Toekomst” begint om 20:00. De Amsterdammers gaan daarna (zaterdag 24 mei) op bezoek in Katwijk. De Ermeloërs moeten minimaal met twee doelpunten verschil winnen om nog enige kans te hebben.
De herkansers uit de Hoofdklasse A konden nog toekijken, hoe de concurrenten het deden. DOVO moet het nu op 24 mei opnemen tegen Sliedrecht. De opponent uit de 1e klasse C verloor kansloos met 1-4 van ARC (1A). De Alphenaren stellen de Veenedaalse club voor een zware opgave.
Montfoort gaat op bezoek bij VVZ’49. De Soestenaren verloren met 2-0 bij SDO uit Zoetermeer.