75'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

6 september 2014 15:00

Fikkert, B.J.

De teleurstelling was na afloop van de competitieouverture van DVS’33 Ermelo  in het Apeldoornse “Orderbos” van de gezichten van de geelzwarten af te lezen na de 2-0 nederlaag. Eigenlijk deed de ploeg van trainer Jan Veldhuizen voor de rust bijna alles goed, behalve dan de momenten, dat het in scoringspositie voor het doel van de tegenstander kwam. En dat deed csv Apeldoorn kort na de rust juist beter. Die treffer tastte de overtuiging bij de Ermeloërs aan en na de 2-0 was het met de dadendrang gedaan. De oefenmeester moet zijn pupillen over dit moment van teleurstelling heen voor de volgende competitiewedstrijd. Met een zelfde instelling, spelniveau en dan met een dito afronding moet WVF dan vrezen.

In Apeldoorn kon DVS niet beschikken over Roald de Vries. Stevan de Geijter speelde op zijn plaats en toonde zich een prima vervanger. Bij CSV begon Ugur Yildirim op de bank en had Patrick Jansen te horen gekregen, dat hij de eerste doelman was. Hij zou zijn trainer Richard Karrenbelt niet teleurstellen.

DVS voor rust oppermachtig
De thuisclub speelt graag in de tweede helft naar de “Balkonside” toe, wat voorkomen werd bij de toss. Die extra prikkel kon nu niet voor het tweede bedrijf benut worden, wat overigens niet betekende, dat csv Apeldoorn vol op de aanval ging spelen. En als die bedoeling er al wel was, werd die teniet gedaan door DVS. De gastheren werden over het hele veld afgejaagd en dat zou na zo’n tien minuten, een kwartier tot een immens Ermelo’s overwicht leiden. Maar ook in de openingsfase creëerden de geelzwarten (in verband met het tenue van csv Apeldoorn in het wit en zwart) de eerste mogelijkheid. Uit de pass van Okan Soykan nam Daniël van Warven in de 3e minuut in de draai de bal goed aan en legde aan voor een schot. Dat was niet hard, maar zocht wel zijn weg naar de verre hoek. Doelman Patrick Jansen verrichtte zijn eerste serieuze werk door de inzet tot corner te werken.

De eerste van een reekss van tien voor de rust, waar csv Apeldoorn er maar twee tegenover zou zetten. Het was tekenend voor de veldverhouding. Met de lengte in de ploeg konden de roodgelen dat nog wel compenseren, maar voetballend kwamen zij veel tekort op DVS. Wat hoekschoppen betreft kon de thuisclub in de beginfase nog even gelijke tred houden, toen Maarten Boeve kennelijk niet buitenspel op links door mocht gaan, maar tot een voorzet kwam het niet. Waar de gastheren in Jaap de Brouwer voorheen een kwelgeest voor elke verdediging inhuis hadden, was Ali Akla dat in deze wedstrijd. De Apeldoornse rechtsback Burak Tekay werd regelmatig dolgedraaid en kon de Ermelose aanvaller niet houden. Zijn slalom over de breedte van het veld leverde Ali Akla in de 15e minuut na een combinatie met Maurice de Ruiter een schietkans op. Het geplaatste schot, laag in de linker hoek, werd ook nu uit het doel gehouden door Patrick Jansen. Ridouan Tabaouini mocht een minuut later aanleggen voor een schot van zo’n vijfentwintig meter na een te zacht pass terug, maar schoot recht op de keeper van DVS. In deze fase hadden de Ermeloërs heel veel balbezit en mocht csv Apeldoorn het speeltuig al eens veroveren, dan werd er volop gejaagd en had DVS de bal steeds snel weer terug. Het resultaat bleef vooralsnog beperkt tot spelhervattingen. Die kon CSV nog wel het hoofd bieden, hoewel Ali Akla zijn duel in het strafschopgebied uit een voorzet van Mike Ahrens won en rakelings over kopte.

Na een half uur voetbal liepen Ali Akla en Edmund Mijnheer elkaar in de weg na een corner, waardoor een beslissende kopbal uitbleef. Maurice de Ruiter koos in de 36e minuut voor een afspeelbal op Yasin Kurt in plaats van voor een eigen doelpoging. Ook nu was het resultaat slechts een corner. Uit de hoekschop, die hier weer op volgde schoot Stevan de Geijter in, maar ook dat strakke schot ging net over. Het vele balbezit van DVS, zonder dat de Apeldoorners tot enige opbouw kwamen, zorgde voor irritatie aan die kant, wat zich vertaalde in een aantal overtredingen. De enige bij de gastheren, die aanspeelbaar was en dan ook nog een voortzetting had, was Richard van Schoten. Hij schiep ook in de 37e minuut de eerste kans van de wedstrijd voor zijn ploeg. Allereerst bleef hij goed in balbezit en kon na een een-tweetje op Daan Huiskamp afgaan. De Ermelose sluitpost plukte het leer van diens schoen, nadat de aanvaller de bal net te ver voor zich uit had gespeeld. Een minuut later werd Van Schoten wel goed ingekapseld en verloor de bal. Voordat Ali Akla aan een aanval mocht denken, werd hij fors onderuit gehaald door Jeroens willems, die daar ook geel voor ontving. DVS bleef op dezelfde weg doorgaan en in de 40e minuut kon Maurice de Ruiter na een combinatie met Daniël van Warven weer aanleggen. Het leer koerste naar de linker kruising, maar ook nu tikte de doelman de bal over. De kans voor Ali Akla na een listig passje van Okan soykan was nog groter. De aanvaller kwam vrij voor de Apeldoornse goalie en liet hem met zijn lobje kansloos. Helaas ging de bal ook nu net over. Om moedeloos van te worden. De wedstrijd had al op z’n kop kunnen staan in de extra tijd. De beste aanval van de gastheren tot dan toe kon in de drukte vanhet strafschopgebied nog wel door Steven van Es met een boog op het doel gewerkt worden, maar het directe duel tussen doelman Daan Huiskamp en Richard van Schoten werd door scheidsrechter Fikkert afgefloten. Een vrije trap even later op een paar meten buiten de ‘zestien’ had nog voor gevaar kunnen zorgen, maar Ridouan Tabaouini toonde zich geen echter specialist; nu ging de bal hoog over. De gastheren mochten weliswaar blij zijn, dat zij de rust met 0-0 hadden gehaald.

DVS na rust als snel tot achtervolging gedwongen
Zoals DVS in de voorbereiding nog geen enkele keer onder druk was gekomen, gebeurde dat in de eerste helft in het “Orderbos” ook niet. En na de eerste balwenteling in de tweede helft had het er ook allerminst schijn van, dat dat wel zou gebeuren. Via Maurice de Ruiter kwam de bal al binnen twintig seconden bij Mike Ahrens in het vijandelijke strafschopgebied met voldoende tijd en ruimte voor een geplaatst schot. Dat kwam er ook, maar dat ging rakelings voorlangs en in de tegenstoot sloeg csv Apeldoorn hard toe. Maarten Boeve haalde de achterlijn op rechts en kon een afgemeten voorzet versturen op Steven van Es. De nummer tien stond op de nominatie om gewisseld te worden, maar bezorgde DVS tussen twee verdedigers in met een geplaatste kopbal laag in de linkerhoek een koude douche, 1-0.  DVS was aangeslagen, maar antwoordde in eerste instantie nog direct.

Ali Akla werkte zich door de Apeldoornse verdeging en kwam vanuit lastige hoek nog tot een goed schot. Dat werd weer gepareerd door doelman Patrick Jansen. Het overwicht voor de Ermeloërs van voor de rust kwam echter nooit meer terug en ook csv Apeldoorn kwam nu meer aan opbouwen toe. Steven van Es kon in de 50e minuut niet zijn schoen zetten tegen een pass achter de Ermelose defensie en gaandeweg kreeg DVS toch ook weer zicht op de gelijkmaker. Na een uur spelen was een voorzet vanaf links net te ver, maar werd door Ali Akla opnieuw ingebracht. Mike Ahrens’ schot werd echter net voor de doellijn gestopt. Een minuut later lag er na een goede aanval een riante mogelijkheid voor Maurice de Ruiter. De aanvaller nam de bal goed aan uit een pass van Ronald Hoek en schoot vol overtuiging in. Of doelman Patrick Jansen kon navertellen, hoe hij de redding verrichtte, blijft de vraag, maar ook deze bal stopte hij.

Zo groot was de mogelijkheid voor Daniël van Warven in de 73e minuut niet, toen hij de bal uit een voorzet van Mike ahrens in een keer op de slof nam en het leer naast zag gaan. Met nog zo’n kwartier te spelen wisselde Jan Veldhuizen kort achter elkaar Mike Ahrens en Ali Akla voor respectievelijk Christian van de Kamp en Michael Musa. Tussen die twee wissels profiteerde csv Apeldoorn van een fout. Het leek in de opbouw nog niet verkeerd te gaan, maar de bal rolde over de voet van yasin Kurt, waardoor Maarten Boeve de aanval op kon zetten met zijn ploeggenoot Steven van Es. Doelman Daan Huiskamp kwam een fractie te laat en Edmund Mijnheer kon de schade ook niet meer herstellen; Boeve schoof vanuit nog altijd lastige hoek de 2-0 binnen. Voor zover er nog geloof was in de ermelose ploeg, was die nu wel verdwenen, hoewel Christian van de Kamp toch nog even anders wilde doen geloven. Twee minuten na de 2-0 kreeeg hij de bal terug uit een combinatie met Yasin Kurt, maar kon van dichtbij de bal niet over de doellijn krijgen. De inzet werd nog door een verdediger van de doellijn gehaald. Ook de andere invaller zag zijn opzet in de 78e minuut niet slagen. Uit een voorzet van Maurice de Ruiter nam hij de bal op de borst aan, maar kon de bal uit een omhaal onvoldoende drukken. Nu ging het over.

Daarmee was het ook gedaan met de Ermelose dadendrang. Voor de gastheren ontstonden in de laatste tien minuten nog wel mogelijkheden om de score verder op te voeren. Door goed uitkomen van Daan Huiskamp voorkwam, hij, dat Maarten Boeve zijn tweede doelpunt kon aantekenen. Richard van Schoten kreeg nog alle ruimte voor een lob, maar schoot in de handen van de DVS-doelman. Een minuut later vermoedde scheidsrechter Fikkert  veel vrijwilligheid bij het neergaan van diezelfde aanvaller, want ‘de kolos van het Orderbos’ krijg je natuurlijk niet zomaar naar de grond. Steven van Es dwong Daan Huiskamp met zijn strakke schot ook nog tot een redding. Daarmee was de wedstrijd gedaan en was de eerste nederlaag van DVS onder Jan Veldhuizen een feit.

“We speelden een goede wedstrijd, maar het resultaat is het allerbelangrijkst”
De oefenmeester wil met onderscheidend voetbal naar resultaat en vooral dat laatste telt bij hem:”Aan het onderscheidend voetballen in de eerste helft heb je niets. Vooral dat inkapselen, als zij de bal hadden, deden we heel goed in de eerste helft. De eerste helft en twintig minuten in de tweede helft hebben we onderscheidend gespeeld, maar na de 2-0 was het weg. In de rust zaten we bij elkaar en dachten, dat het in de tweede helft wel zou gebeuren. We moesten geconcentreerd blijven op hun lopende mensen op het middenveld. Direct na de rust heb je al weer de kans van Mike Ahrens op 0-1; dat was geen halve kans. Na de 1-0 was er nog niet zo veel aan de hand, want we kregen nog drie of vier kansen. Na die 1-0 moet je ruimtes weggeven, die je met 0-0 weg hoeft te geven. En als er één ploeg voor had moeten komen, waren wij het. Wij moeten leren nog zakelijker te zijn en dan in ieder geval zelf de nul houden. Het is wrang, dat je uit de eerste de beste kans tegen al tegen het net ziet gaan. Die aanvaller had niet eens zo heel veel ruimte, maar hij knikt ‘m tussen twee verdedigers in, maar er zat geen druk op de voorzet.We moesten na de 1-0 gaan forceren en als je de kansen er dan nòg niet in schopt. Natuurlijk ontstaat de 2-0 na een fout bij ons. Wij dwongen hun ook tot het maken van fouten, maar deden er zelf niets mee. Na die 2-0 is het eigenlijk al klaar, hoewel je dat gevoel vanaf de kant nooit mag overbrengen. Je probeert de 2-1 toch te blijven maken. Ik heb na die 2-0 nog kansen gezien voor Christian, Michael, Maurice.
Het geloof was er wel uit en dat mag eigenlijk niet. Dan moeten we het volgende week maar doen tegen WVF. We hebben het vandaag zelf verzuimd en daar baal ik van. Voetballend neem ik ze niks niet kwalijk, want we speelden een goede wedstrijd, maar het resultaat is het allerbelangrijkst. Ik had zelf liever slecht gevoetbald en met 0-2 gewonnen. Het vertoonde spel geeft de burger moed, maar de uitslag doet wel even pijn.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Stevan de Geijter, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Ronald Hoek (78‘ Jerrol Poot), Okan Soykan, Yasin Kurt, Daniël van Warven, Mike Ahrens (73‘ Christian van de Kamp), Maurice de ruiter, Ali Akla (76‘ Michael Musa).
Opstelling csv Apeldoorn: Patrick Jansen, Bram Holtman, Jeroen Willems, Joost Krijns, Burak Tekay, Marc Hoekstra, Steven van Es, Maarten Boeve, Jasper van Oorspronk, Ridouan Tabaouni (76’ Ugur Yildirim) en Richard van Schooten (85’ Melvin Bresser).

Scheidsrechter: dhr. B. J. Fikkert uit Hellendoorn

Scoreverloop: 46’ Steven van Es 1-0, 75’ Maarten Boeve 2-0.

Overige resultaten Hoofdklasse C. 6 september (1e ronde):
AZSV-WHC: Dat de Aaltenaren hun thuiswedstrijd van WHC wonnen is wellicht niet eens verrassend, maar de hoogte van de uitslag misschien wel. Na een 2-0 ruststand werd het uiteindelijk 4-0. Dat brengt AZSV vooralsnog op doelsaldo aan kop.
WVF-Flevo Boys: De Zwollenaren troffen het niet met een tegenstander als Flevo Boys om de promotie naar de Hoofdklasse te vieren. De wedstrijd was na de 0-3 ruststand al gespeeld en de Emmeloorders vonden het daarna wel goed, wat hen op de tweede plaats brengt.
SVZW-Drachtster Boys: De “Zwaluwen”, deden thuis wat er van hen verwacht mocht worden. Het werd na de 2-0 halverwege een regelmatige 3-0 overwinning. Daarmee staat SVZW gedeeld tweede.
Sv Urk-ACV: De voormalige eilandbewoners hadden hun rentree in de Hoofdklasse wellicht anders voorgesteld. Urk haalde geen voordeel uit een optisch veldoverwicht, waar ACV wel twee keer scoorde. De 0-2 was ook al halfweg bereikt.Dat brent de Assenaren op de met csv Apeldoorn gedeelde vierde plaats.
Harkemase Boys-Excelsior’31: In het duel tussen twee oud-Topklassers heeft harkemase Boys de voorsprong van 1-0, die bij de thee nog genuttigd werd, niet over de streep kunnen trekken. Excelsior’31 is dus een van de vijf clubs, die won en staat zesde.
VVOG-Staphorst: De middenmoot wordt na een ronde gevormd door deze twee clubs. Op de Harderwijkse “Strokel” werd het een onbeslist. Als bovenliggende partij nam VVOG nog wel een voorsprong, maar de bezoekers kwamen onverwacht langszij. Gezien het wedstrijdbeeld was Staphorst het meest tevreden met de 1-1.