Assist: Mike Ahrens

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

13 september 2014 14:30

Jong, P. de

DVS’33 Ermelo is er nu in een thuiswedstrijd wel in geslaagd om een ruime winst te boeken op WVF, dat na meer dan twintig jaar weer op dit niveau mag acteren. Halverwege stond er nog een 1-1 op het scorebord, maar in het slot van de thuiswedstrijd liepen de Ermeloërs nog verder uit. Twee treffers werden gemaakt vanaf elf meter. De geelzwarten waren in de tweede speelronde in de Hoofdklasse C de meest productieve ploeg en scoorden evenveel als alle andere clubs (behoudens WVF) samen. Doordat geen van de ploegen, die in de eerste ronde wonnen, een zege pakten, heeft DVS weer aansluiting met de vier koplopers, die één punt meer bezitten dan de geelzwarten.
De bezoekers uit Zwolle begonnen niet in de sterkste opstelling. Bij DVS begon Roald de Vries nog op de bank.

DVS ondanks overwicht met 1-1 de rust in
De promovendus uit de Zwolse wijk Westenholte begon met één diepe spits zeer schuchter aan het duel in Ermelo. Trainer Freddy Smit liet zijn equipe veel dichter op het eigen doel spelen dan een week eerder tegen Flevo Boys. Een punt gold kennelijk al als hoogst haalbare. Hoewel de combinaties niet zo vloeiend liepen als een week eerder in Apeldoorn, was DVS ook nu weer duidelijk de bovenliggende partij. Ondanks de numerieke meerderheid van de bezoekers op het middenveld, heersten de geelzwarten ook daar. De blauwwitten konden met moeite een medespeler vinden, zodat het balbezit voor de thuisclub was. Nu was het zaak om ook de mogelijkheden te benutten en die dienden zich ook nu in de eerste helft weer voldoende aan. Tot drie keer toe werd echter de paal getroffen.

Maurice de Ruiter deed dat in de 11e minuut met zijn inzet. Yasin Kurt deed dat vier minuten later weer, maar waar de Tsjechen tegen Oranje vier dagen daarvoor de bal net bij de andere paal zagen binnengaan, ging het leer nu rakelings voor het doel langs. Daartussen kreeg Maurice de Ruiter uit een voorzet van Ali Akla de bal in kansrijke positie nog naast. Bij het derde schot op de paal, in de 24e minuut door Maurice de Ruiter, reageerde Mike Ahrens alert en schoot de eerste competitietreffer van het seizoen binnen. De ban zou nu gebroken moeten zijn en qua wedstrijdbeeld zou de score verder moeten oplopen. De voorsprong zou echter maar vijf minuten op het scorebord staan. Muhittin Yükseler kon op snelheid van de Ermelose verdediger weglopen na een dieptepass en schuin voor het doel van Daan Huiskamp, die nog helemaal niets te doen had gehad, werd met een schot in de verre hoek verslagen, 1-1.

DVS ging wel weer op zoek naar een nieuwe voorsprong en de mogelijkheid daartoe was er ook. De kopbal van Ali Akla, met zijn acties in deze wedstrijd ook weer een plaag voor zijn directe tegenstander, uit een voorzet uit stand van Maurice de Ruiter miste het doel nog. Ook Mike Ahrens trof in de extra tijd nog de buitenkant van de paal. Yasin Kurt bediende Maurice de Ruiter nog met zijn pass, maar de aanvaller werd knap verdedigd. De laatste aanval voor de rust betrof een uitval van de bezoekers met een pass op de snelle Muhittin Yükseler, vorig seizoen nog uitkomend in de A1-junioren van WVF. Nu bleef de schade beperkt tot een hoekschop, de enige van de wedstrijd voor de Zwollenaren.

Geelzwarten in slotfase naar ruime zege
Bij WVF bleef Hans Kamping, die het zo moeilijk had tegen Ali Akla en al geel ontving, in de kleedkamer achter. WVF begon zelfs met aanvallende bedoelingen in het tweede bedrijf, maar die goede intenties duurden slechts enkele minuten. De eerste de beste aanval werd gestuit ten koste van een overtreding op Yükseler. Uit de vrije trap schoot Jorben Nieuwenhuis in tweede instantie over. Mike Ahrens zou zich in die tweede helft met een aantal voorbereidende acties onderscheiden.

Daardoor kreeg Maurice de Ruiter in de 51e minuut weer een goede schietkans, maar zijn inzet was te zacht. Een pass op Mike Ahrens in de 54e minuut was net te hard, zodat hij de Zwolse doelman Mike te Wiele niet kon passeren. Na een kwartier voetbal in de tweede helft kreeg DVS een strafschop toegewezen, toen de voorzet van Ali Akla in de ogen van scheidsrechter De Jong uit Almere via de arm van een Zwolse verdediger dusdanig van richting veranderd werd, dat een doelrijpe kans verloren ging. Of het werkelijk een handsbal was, stond later ter discussie, maar Ali Akla benutte die buitenkans vanaf elf meter gretig, 2-1. Stevan de Geijter, die in deze wedstrijd als linksback continue de achterlijn kon halen, moest zich na een val (polsblessure) in de 65e minuut laten vervangen.

Roald de Vries nam daardoor zijn vertrouwde plek weer in. Waar doelman Daan Huiskamp ook in de tweede helft vooral werkloos moest toekijken, kreeg DVS mogelijkheden om afstand te nemen van de promovendus. Mike Ahrens trof weer de buitenkant van de paal en met nog ruim een kwartier te spelen zette Yasin Kurt een combinatie op met Maurice de Ruiter. De middenvelder werd ,voordat hij kon uithalen op correcte wijze van de bal gelopen. Ali Akla kwam nog vrij voor het doel, maar de Zwolse sluitpost keerde het gevaar met de voet. In de 76e minuut kwam Christian van de Kamp in het veld voor Daniël van Warven en beloonde dat vier minuten later met een treffer.

Even nadat Maurice de Ruiter nog naast geschoten had, kon de invaller uit een pass van Okan Soykan vrij op het Zwolse doel af gaan. Zijn schuiver in de rechter hoek was onhoudbaar, 3-1. Een minuut later was er binnen de beruchte lijnen het contact van Roald de Vries met een Zwols been, maar de invaller ging kennelijk te gretig neer. Schwalbe oordeelde de Almeerse arbiter met het daarbij behorende geel.

Het pleit was echter nog niet beslecht, want vier minuten daarna vond WVF opnieuw de aansluiting. De pass vanaf het middenveld dwarrelde net achter de Ermelose verdediging, waar invaller Özhan Kardag (na zijn vertrek bij WVF nog uitgekomen voor WHC en zondaghoofdklasser Alcides) zich over het leer ontfermde. Hij raakte de bal niet eens goed, maar juist daardoor veegde hij het speeltuig onbereikbaar voor Daan Huiskamp in de rechter bovenhoek, 3-2. Met nog vijf minuten te gaan zou het nog billenknijpen kunnen worden, maar in de slotfase nam DVS verder afstand. Ook de 4-2 ontstond uit een penalty. Bij zijn actie vanaf links langs de achterlijn werd Mike Ahrens onreglementair gehinderd, waarna de bal achter ging. De voorzet werd alsnog gegeven, waaruit Maurice de Ruiter deze van dichtbij binnen tikte. De assistent vlagde ook voor een achterbal, maar de leidsman beoordeelde de overtreding, die eraan vooraf ging.

Maurice de Ruiter was vanaf elf meter trefzeker. Dat dat niet de eindstand werd, mocht vooral de rechtsback van de bezoekers zich aanrekenen. Mike Ahrens plukte attent het leer van zijn schoen en uit de voorzet bepaalde Maurice de Ruiter met een geplaatst schot de stand op 5-2. Zo werd het toch nog een ruime overwinning voor de geelzwarten.
De zes gele kaarten, gelijk verdeeld over de twee ploegen, doet vermoeden, dat het een onsportieve wedstrijd was, maar dat was geenszins het geval.

Trainer Jan Veldhuizen tevreden
De ruime overwinning  stemde oefenmeester Jan Veldhuizen tot tevredenheid, maar de wijze waarop de twee tegentreffers vielen niet: “Een uitval, waaruit een corner voortkomt, kan een keer, maar de twee keer, dat zij een bal van ons overnemen en een speler kan opendraaien om een pass achter onze verdediging te geven, waaruit twee doelpunten vallen, daar baal ik van. Dat mag gewoon niet, want er was niets aan de hand. We speelden een prima eerste helft, maar met de rust sta je nog op 1-1. Dat is frustrerend. Er waren in de eerste helft voldoende kansen, waarvan je zegt, die mogen erin. Daar maak ik me vandaag dan niet zo druk om, want je maakt er uiteindelijk vijf. Het zit ‘m er vooral in, dat twee ballen erachter vallen, die er voor hun ook nog in zitten. Dat mag niet.

Daardoor maken we een tegenstander sterker, dan die in werkelijkheid is. Dat gebeurde ook een paar keer door een paar breedtepassjes, terwijl we elkaar juist niet in de problemen moeten brengen. Daar moeten we nog wel mee aan de gang. Ik begrijp wel, dat je in een wedstrijd een paar kansen weggeeft, maar dit waren geen halve. Behalve bij die twee tegendoelpunten hebben we helemaal niets weggegeven. Dat in het centrum van onze verdediging niet te veel snelheid zit, weten we, maar dat lossen ze positioneel wel op. Dat is over het algemeen wel goed, maar er komt meer bij kijken. Er was geen druk op de bal bij die twee passes. De drie punten hebben we in ieder geval.

Foto's: Theo Aalten ”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Stevan de Geijter 65. Roald de Vries), Richard Terpstra, Edmund Mijnheer, Ronald Hoek, Okan Soykan, Daniël van Warven (76. Christian van de Kamp), Yasin Kurt (83. Jerrol Poot), Maurice de Ruiter, Mike Ahrens, Ali Akla.
Opstelling WVF: Mike te Wiele, Hans Kamping (46. Elroy Modderman), Sybren Poppen, Rob Meijerink, Robbert Jan Stals, Dion Reijnen, Hessel Berends (71. Özhan Kardag), Jorben Nieuwenhuis (68. Richard Bouwmeester), Lennart Bril, Jeroen van Brummen, Muhittin Yükselen.

Scheidsrechter: dhr. P. de Jong uit Almere

Scoreverloop: 24’ Mike Ahrens 1-0, 29’ Muhittin Yükselen 1-1, 61’ Ali Akla 2-1 (pen.), 80’ Christian van de Kamp 3-1, 84’ Özhan Kardag 3-2, 89’ Maurice de Ruiter 4-2, 90+1’ Maurice de Ruiter 5-2.

Overige resultaten Hoofdklasse C  13 september (2e ronde):
Door de zege nestelt DVS zich nu met een punt achterstand achter vier koplopers, terwijl WVF de enige ploeg is, die na twee wedstrijden nog geen punt heeft.
Staphorst-AZSV: De bezoekers verdedigden de koppositie (verkregen op basis van doelsaldo), maar AZSV kon in de Kop van Overijssel het net niet vinden ondanks een toegekende strafschop. Veel kansen werden er niet gecreëerd, dus eindigde de wedstrijd, zoals die begon (0-0). De Achterhoekers blijven met vier punten de ranglijst door het beste doelsaldo aanvoeren. Staphorst laat na het tweede gelijkspel drie ploegen onder zich.
Flevo Boys-SVZW: De topper in Emmeloord bleef ook al onbeslist. Met hulp van de Wierdense doelman kwam Flevo Boys op voorsprong en had daar wellicht het meeste recht op in een verder vrij gelijk opgaande partij. SVZW kreeg evenveel hulp bij de gelijkmaker. Beide ploegen blijven gelijke tred houden met AZSV.
Excelsior’31-VVOG: De Harderwijkers kregen het wat makkelijker dan wellicht verwacht bij de ex-Topklasser en benutte de helft van het aantal kansen. Dat waren er twee, waar Excelsior’31 niets tegenover kon stellen. Met de 0-1 winst schaart VVOG zich bij de drie andere koplopers. De Rijssenaren vormen met vijf anderen de brede middenmoot met drie punten.
ACV-Harkemase Boys: De vroege voorsprong speelde de bezoekers in de kaart. ACV was niet bij machte om de 0-1 achterstand nog ongedaan te maken en staat nu dus in de middenmoot. Daarin kreeg het ook gezelschap van Harkemase Boys.
Drachtster Boys-csv Apeldoorn: Ook in Friesland een vroege voorsprong, maar nu voor de thuisclub. Drachtster Boys verzuimde die te verruimen, maar kwam daar mee weg. De Veluwenaren speelden na de rust wat beter, maar kwamen niet tot scoren. De Friezen en csv Apeldoorn complementeren de middenmoot met drie punten.
WHC-sv Urk: De doelmannen van beide ploegen regeerden deze wedstrijd en zodoende bleven WHC en sv Urk steken op een terechte 0-0. Daarmee blijven zij hekkensluiter WVF een puntje voor.