Said Hassan

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

4 oktober 2014 14:30

Heusschen, S.

Een makkelijke opgave was het niet om in Drachten te winnen van de plaatselijke Boys, maar de halverwege de eerste helft verkregen voorsprong en de uitslagen bij de concurrentie bleek voldoende voor DVS’33 Ermelo om na vijf ronden de koppostie over te nemen van Flevo Boys, volgende wedstrijd tegenstander van de geelzwarten in Ermelo. De tot deze wedstrijd lijstaanvoerder uit Emmeloord ging in eigen huis hard onderuit tegen Excelsior’31. De twee concurrenten, die precies gelijke tred met de equipe van Jan Veldhuizen maakten,  ACV en Harkemase Boys, lieten eveneens punten liggen. DVS wordt nu achtervolgd door een kwartet tegenstanders met twee punten achterstand.
Drachtster Boys telt een aantal lang geblesseerden en kon ook in deze wedstrijd niet in de sterkste formatie aantreden. Ali Akla ontbrak aan Ermelose zijde, maar is weer bezig om voor zichzelf te trainen. Het meespelen van Okan Soykan was de donderdagavond hiervoor nog onzeker, maar de Ermelose Hoofdklasser startte uiteindelijk in exact dezelfde opstelling als een week eerder tegen AZSV. Jerrol Poot moest het daardoor weer met een invalbeurt doen.

Verdiende voorsprong voor DVS voor rust
De bedoelingen van DVS waren ook nu al snel duidelijk in Drachten. De geelzwarten wilden tegen Drachtster Boys, dat de beide voorgaande thuiswedstrijden gewonnen had, met bepalend voetbal terug drukken. De gastheren werden al direct afgejaagd en in de 2e minuut plukte Maurice de Ruiter het leer van de schoen van doelman Jarno de Jonge, toen hij te traag handelde. De voortzetting leidde nog niet tot een kans, maar de toon was gezet. De thuisclub, met zowel in de verdediging als in de voorhoede veel lengte en gewicht, moest het vooral hebben van krachtvoetbal. De Ermeloërs brachten beduidend meer voetballend vermogen binnen de lijnen, zowel qua techniek als positiespel.

Toch konden zij niet het tempo in de wedstrijd leggen als gewenst, daarvoor was het gras te lang en te stroperig. Desalnietemin was het overwicht voor de bezoekers. DVS moest wel alert blijven bij balverlies, waarna Said Hassan met een aantal goede passes zijn vleugelspitsen kon bereiken. Na een klein kwartier voetbal kregen de geelzwarten tegen het compact spelende Drachtster Boys na een combinatie een uitgelezen kans om de score te openen. De altijd beweeglijke Daniël van Warven kon na het beslissende breedtepassje van Christian van de Kamp vrij voor het Friese doel opduiken. Doelman Jarno de Jonge verkleinde het doel goed, zodat er twijfel toesloeg bij de aanvallende middenvelder in afronding en de sluitpost het gevaar kon keren. Kort hierna vond de middenvelder na een aanval over links met zijn voorzet Mike Ahrens, die zijn schot tot corner verwerkt zag worden. Daartoe werd Daan Huiskamp drie minueten later aan de andere kant ook gedwongen na een inzet van Jan Stoker. Met de lengte en de kracht in de Friese ploeg zijn spelhervattingen altijd gevaarlijk. In deze fase van de wedstrijd kon DVS de tegenstander nog wel ver van het doel houden. De 0-1 halverwege de eerste helft was dan ook een logische afspiegeling van de veldverhouding. Maurice de Ruiter kopte een pass van Okan soykan door, waarna Christian van de Kamp simpel voor de afronding kon zorgen, 0-1.

Drachtster Boys vocht zich daarna terug in de wedstrijd. Dat zorgde niet voor uitgespeelde kansen, maar wel voor veel spelhervattingen. Desalniettemin kwam de eerste mogelijkheid voor de Drachtsters na de openingstreffer voort uit een goede pass van Aziz Geyik op links naar Said Hassan. Daan Huiskamp kon het leer uit diens voorzet net oppikken, voordat Jan Stoker een beslissend tikje kon geven. Verdediger Willem de Jong moest met een half uur voetbal aan de andere kant reddend optreden na een goede voorzet van Christian van de kamp op Mike Ahrens. Zo bleven de betere mogelijkheden voor DVS en kopte Christian van de Kamp uit een voorzet van Daniël van Warven in de 40e minuut net over. De rust ging zodoende in met 0-1.

Nog meer fysiek voetbal van Friezen na rust
Niemand had de Ermeloërs een makkelijk middagje voorspeld en Drachtster Boys deed er na de thee nog een schepje bovenop. Dat kwam mede door de gedwongen wissel  in de 53e minuut van Aziz Geyik, die vanwege een blessure het veld verliet. Kevin Bakels was zijn vervanger. Het Drachtster spel werd nog opportunistischer en daar had DVS het toch moeilijk mee. De invaller leverde meteen een voorzet af, toe tot bij Daan Huiskamp kwam en eenvoudig opgepakt werd. Voor de doelman was dit een wedstrijd naar zijn hand, doordat er meer ballen op hem afkwamen dan in de voorgaande wedstrijd. De sluitpost heerste echter. Daniël van Warven beproefde de Friese sluitpost zowel met rechts als met links; de laatste ging in de rebound over.

Trainer Fred de Boer pleegde zijn tweede wissel met nog een half uur voetbal, wat nog meer kracht opleverde. Ook een fysiek lichtgewicht als Roald de Vries deed koppend zijn werk. DVS kwam wat spaarzamer bij het doel van Drachtster Boys, maar in de 62e minuut kwamen de geelzwarten er toch gevaarlijk uit. De voorzet van Maurice de Ruiter bereikte slechts de doelman. Drie minuten later werd een aanval goed uitgespeeld, waardoor Mike Ahrens vrijgespeeld werd. Hij zocht echter zijn verdediger weer op en verzandde in kappen en draaien. De druk van de Boys bleef nog aanhouden en uit een vrije trap in de 65e minuut was de thuisclub dicht bij de gelijkmaker. Het zwaargewicht Iloba Achuna was daarvoor mee naar voren gekomen en kon vrij zijn hoofd tegen de bal zetten.

De kopbal was echter te slap en werd zo een makkelijke prooi voor Daan Huiskamp. Dan was de doelpoging met het hoofd door Jan Stoker beter. De aanvaller kreeg het leer ideaal voor hem, nadat Sicco Bouwer een voorzet vanaf links breed kopte. Stoker zag zijn kopbal door Daan Huiskamp overgetikt worden. DVS was nog ongewijzigd, toen Fred de Boer zijn laatste wissel in de 68e minuut gebruikte, maar ook Rudmer Loonstra (voor Jan Stoker) kon het verschil niet maken. Sicco Bouwer schoot een afvallende bal na een vrije trap goed in, maar Daan Huiskamp had ook hierop de juiste reactie in  huis, ten koste van een hoekschop. Maar zoals in de hele wedstrijd, kon Drachtster Boys het surplus aan kracht niet benutten. DVS ging mee in het Friese spel, maar liet ook zien, dat het strijd kon leveren.

Voor het laatste kwartier kwam Jerrol Poot in het veld voor Okan Soykan. Jerrol liet in zijn eerste persoonlijke duel zien, dat hij zijn poot niet terug trekt. De krachten aan Friese kant namen toch ook af en de mogelijkheden voor DVS weer toe. Zo haalde Maurice de Ruiter in de 76e minuut de achterlijn en elk balcontact na zijn harde voorzet (behalve door de doelman) zou een treffer opgeleverd hebben. Een drietal voor het doel kwam een teenlengte tekort. Een schot van Daniël van Warven kon door de Drachtster goalie makkelijk gekeerd worden. Mike Ahrens verliet vervolgens het veld voor Michael Musa.

Ook Daniël van Warven maakte de wedstrijd niet vol en werd vervangen door Jorran van Santen. Ondanks een aantal vrije trappen voor de gastheren was de druk van Drachtster Boys wel over en lag de 0-2 nog voor de geelzwarten in het verschiet. Een kopbal van Edmund Mijnheer in de 87e minuut uit een corner werd door een verdediger gestopt. In de extra tijd waren de kansen nog groter. Christian van de Kamp haalde de bal er aan de zijlijn goed uit en in het vervolg kon Michael Musa vrij op het doel af gaan. Ook nu bleef de Drachtster doelman in een één-tegen-één situatie overeind. DVS behield het patent van een bal op het “houtwerk” in de 6e miuut van de blessuretijd. Jorran kopte een afvallende bal op Maurice de Ruiter, die zijn slof eronder zette. De volley eindigde op de lat en de wedstrijd eindigde in een 0-1 overwinning voor de Ermeloërs.

“Een dikke strik eromheen en mee naar huis nemen”, stelde interviewer Piet Smit van radio Veluwe FM na afloop van het gewonnen duel in Drachten en daar was trainer Jan Veldhuizen het helemaal mee eens:”Inderdaad, inpakken en wegwezen. Het is nog niet eens heel gemakkelijk om hier te winnen. DVS heeft het goed gedaan; je scoort en dan moeten zij gaan forceren. Eigenlijk hebben we nog vrij weinig gedaan met de ruimtes, die we kregen. We hebben niet veel weggegeven en die twee ballen pakte Daan goed. Dus strik eromheen en mee de bus in.”

Refererend aan de grasmat zag ook de oefenmeester, dat de bal niet helemaal zo rolde als gewenst: ”Wij hebben een paar jongens, die met de bal kunnen lopen, maar dat lukte vandaag minder. Dat heeft toch te maken met de stroperigheid van het veld. Daar zullen zij ook last van gehad heben, maar met hun manier van voetballen konden zij daar wat beter mee uit de voeten. Al met al denk ik, dat we dik verdiend gewonnen hebben. Alle jongens hebben keihard gewerkt en het afronden lukt de ene week wat beter dan de andere. Zo slecht hebben we vandaag ook niet gespeeld. Dat wij niet meer in ons eigen spel kwamen, zat ‘m in het opportunistische bij hun. Dan moet je geluk hebben met de weggekopte ballen. Die vielen nog wel eens in een niemandsland. Toen werd het veld ook heel lang, maar het laatste kwartier hebben we het weer goed opgepakt. Toen stond het weer wat beter. Ik zie ook graag, zoals in die fase, dat we ook strijd kunnen leveren. Als het voetballend in orde is, is dat goed meegenomen. Maar het is ook meegenomen, als je ook zo een voorsprong over de streep kan trekken.”

Dat de 0-1 in de lastige uitwedstrijd ook zou resulteren in de koppositie, was volgens Jan Veldhuizen niet eens zo verrassend, gezien het programma van de concurrentie:”We hadden het van de week met de training er al over, dat we met winst hier maar zo bovenaan zouden kunnen staan. Dan is het best leuk, dat dat nu het geval is. Met deze ploeg moet je ook gewoon voor het kampioenschap voetballen. De jongens peppen elkaar op, zijn kritisch op elkaar en dan kunnen er nog mooie dingen gebeuren.”

Foto's : Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard, Ronald Hoek, Okan Soykan (74’ Jerrol Poot), Daniël van Warven (81’Jorran van Santen), Yasin Kurt, Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp, Mike Ahrens (78’ Michael Musa).
Opstelling Drachtster Boys: Jarno de Jong, Willem de Jong, Herman Rozema, Iloba Achuna, Richard Hamstra, Aziz Geyik (53’ Kevin Bakels), Peter Jansen Klomp (60’ Harvey Bischop), Said Hassan, Jan Stoker (68’ Rudmer Loonstra), Sicco Bouwer, Joël Wagenaar

Scheidsrechter: Dhr. S. Heusscher uit Kranenburg (D)

Scoreverloop: 21’ Christian van de Kamp 1-0.

Resultaten Hoofdklasse C. 4 oktober (5e ronde):
De krappe zege bracht DVS aan de kop van de ranglijst met twaalf punten. Drachtster Boys zakte met de zes punten door naar de elfde plaats en dat is die van de beste herkanser.
Flevo Boys-Excelsior’31: De Rijssenaren gaan graag van eigen kracht uit en beslisten de topper  tegen koploper Flevo Boys rond een half uur voetbal. Toen werd er twee keer gescoord. Dat verdediger Denis van der Wal weerd voor de score moest zorgen, was tekenend voor het gebrek aan scorend vermogen in Emmeloord. Een slim Excelsior’31 scoorde nog twee maal en bracht de laatste ongeslagen ploeg in de Hoofdklasse C de eerste nederlaag toe. Dat kostte de polderbewoners de koppositie. Beide clubs zijn met tien punten in achtervolging op DVS.
SVZW-ACV: Ook dit was een topper met twee goed voetballende ploegen. Ondanks de kansen op een hogere score konden “De Zwaluwen” de 1-0 voorsprong niet over de streep trekken. Het werd nog 1-1. Zodoende hoeft DVS de eerste plaats niet te delen met ACV, dat nu tot het achtervolgend viertal behoort. SVZW staat met een achterstand van vier punten op de zevende plaats.
VVOG-Harkemase Boys: Onafhankelijke bronnen zagen VVOG de beste wedstrijd sinds jaren spelen en de eindstand tegen de voormalige Topklasser uit Friesland had nog hoger kunnen uitvallen dan de 4-0. Twee keer werd de lat nog geteisterd. De Harderwijkers volgen DVS ook op twee punten. Harkemase Boys, voor deze wedstrijd nog gelijk in punten met de Ermeloërs, doet een stapje terug naar de zesde plek.
WVF-Staphorst: Staphorst klimt weer omhoog na de alleszins verwachte zege in Westenholte. De bezoekers leidden halverwege al met 0-4, waarna WVF in de tweede helft de eer mocht redden vanaf elf meter, 1-4. De geelblauwen schaarden zich naast SVZW, terwijl de thuisclub puntloos onderaan blijft bungelen. De herkansing is maar twee punten weg, maar de veilige plek al zeven.
AZSV-sv Urk:Heeft sv Urk gepiekt in het bekerduel? De bezoekers leken even op weg naar de eerste driepunter na de verdiende 0-1 voorsprong in de rust, maar AZSV pakte het beter op in de tweede helft. Robin Thuss gaf in de reeks mooi-mooier-mooist de geweldige lob van Wietze Kämink een week eerder tegen DVS een vervolg. Die betekende de 2-1, waarna het ook nog 3-1 werd. De Aaltenaren passeerden daardor Drachter Boys en staan nu negende. De Urkers houden WHC en WVF nog onder zich.
Csv Apeldoorn-WHC: Het besef om te winnen was groot in het “Orderbos”, waar er meer had kunnen uitkomen dan de uiteindelijke 1-0. Die stand werd pas aangetekend, toen doelman Patrick Jansen van de thuisclub al vanhet veld gestuurd was. Juist dat maakt de positie 9voorlaatste met een punt0 zo zorgelijk voor WHC. De Apeldoorners haalden Drachtster Boys niet alleen bij in punten (6), maar gingen er op doelsaldo voorbij.