DVS’33 Ermelo levert koppositie weer in na nederlaag tegen Flevo Boys

Aran Nijboer (kopbal)

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

11 oktober 2014 14:30

Burg, P.N. van der

Het was zo’n mooi affiche op zaterdag 11 oktober in de zesde ronde; DVS’33 Ermelo  verdedigde de koppositie tegen de club, die deze een week eerder verloor, Flevo Boys. Daarnaast lagen er met Excelsior’31, VVOG en ACV nog enkele kapers op de kust. Bovendien stonden er in Ermelo twee ploegen tegenover elkaar, die tot heel mooi voetbal in staat zijn. Het werd echter nooit het spektakelstuk, waarop menigeen gehoopt had en na afloop vergoedde het resultaat voor de geelzwarten ook niet eens. De Emmeloorders deden met succes een aanval op de eerste plaats en delen die na de zege op DVS nu met Excelsior’31 en ACV.
De rode kaart van controlerend middenvelder Wesley de Kleine werkte natuurlijk door in de opstelling bij Flevo Boys. Die deed wellicht minder pijn, dan het gemis van Okan Soykan en Ali Akla aan Ermelose zijde. Jerrol Poot kreeg nu de basisplaats, die hij in de vorige wedstrijd al dacht te hebben. Hij werkte hard, maar is natuurlijk een andere voetballer dan Soykan. Akla had mogelijk de strijd met de sterke verdedigers van de polderbewoners wat beter kunnen aangaan dan een Mike Ahrens.

Weinig spektakel voor rust
Na de openingsfase, waarin Mike Ahrens doelman Jacob de Vries beproefde met een schot in eens uit een voorzet van Maurice de Ruiter, werden de bezoekers gaandeweg wat sterker. Met veel positiewisselingen was Flevo Boys wel wat sterker, maar uitgespeelde kansen leverde dat vooralsnog niet op. Kilometervreter Arnoud Post gaf vanaf rechts in de 16e minuut een voorzet, die Richard Terpstra met veel risico liet gaan. De centrale verdediger mag wel zoveel inzicht toebedeeld worden, dat hij de situatie goed inschatte. Met hem en Edmund Mijnheer zijn twee spelers genoemd, die over de gehele wedstrijd genomen niet ten onder gingen in de persoonlijke duels.

Daar zat wel de pijn bij de meeste andere DVS’ers. Of het was juist de kracht van Flevo Boys. Het optische overwicht van de bezoekers was weg, nadat de sterk spelende Arjen Postma zich na ruim een kwartier vanwege een blessure moest laten vervangen. De Ermeloërs profiteerden echter niet van dat verlies. In plaats daarvan was er wel meer evenwicht in de wedstrijd. Dat terwijl Flevo Boys toch gretiger was. Dat moest ook wel volgens trainer Wiljan Mossing Holsteyn, omdat een ploeg, die hoog in het linker rijtje wil eindigen, nooit twee keer achter elkaar mag verliezen. “Een ploeg speelt zo goed als een tegenstander toestaat”, liet hij na afloop weten. De wedstrijd hiervoor kwam zijn team er na een eerste half uur tegen Excelsior’31 niet aan en nu was het de verdienste van Flevo Boys, dat de geelzwarten niet aan hun goede voetbal toekwamen.

De eerste helft had verder weinig om het lijf. Het schot van Daniël van Warven, dat door een Emmeloorder met twee handen voor het gezicht gestopt werd, gold door scheidsrechter Van de Burg uit Voorburg niet als hands. Ronald Hoek bewoog na een half uur niet met zijn handen naar de bal, maar werd wel geveld door een hard schot van Arnaud Post. De bal ging vervolgens hoog over. DVS kon counteren uit de betreffende corner, maar de balaanname van Mike Ahrens in een één-op-één-situatie was dermate slecht, dat een kans voor de thuisclub verloren ging.

Flevo Boys krijgt na rust verdiende treffer
Twee ongewijzigde ploegen schotelden het publiek aanvankelijk een zelfde spelbeeld voor met in de 53e minuut een schietkans voor beiden. Allereerst dwong Arjen Spaan doelman Daan Huiskamp tot een fraaie redding, terwijl Mike Ahrens aan de andere kant kon aanleggen. Dat schot was minder dreigend, maar doelman Jacob de Vries, die de hele wedstrijd weinig klemvast was, had er nog de nodige moeite mee. Flevo Boys zette in het laatste half uur meer aan, maar de nul bleef vooralsnog moeiteloos gehandhaafd. Dat was in die fase van de wedstrijd ook het hoogst haalbare voor de thuisclub. De openingstreffer had voor Flevo Boys al kunnen vallen, toen een voorzet vanaf links Frank Post bereikte. Hij kreeg zijn slof niet goed tegen de bal, zodat deze naast ging. Ruim een kwartier voor tijd viel de 0-1 wel. Uit een knappe voorzet van Arjen Spaan kopte Aran Nijboer naar uiteindelijk zou blijken het enige doelpunt van de wedstrijd in de rechter bovenhoek. De wedstrijd had (voor de neutrale toeschouwer)  ook wel een treffer nodig. DVS ging ook wel op zoek naar die gelijkmaker, maar een hakballetje van Maurice de Ruiter na een goede combinatie was net te hard om tot een doelpoging te komen.
Ook voor Roald de Vries ging de bal in de 78e minuut na een goede combinatie net te hard om tot afronding te komen. Met een dubbele wissel in dezelfde minuut, Stevan de Geijter en Yordi Grovenstijn (voor Ronald Hoek en Jerrol Poot) kwam er wel weer wat meer energie in de wedstrijd voor DVS. Een voorzet van De Geijter kon tot corner verwerkt worden en Grovenstein kwam in de ‘zestien’ nog wel in contact met de doelman, maar daar zag de leidsman uit Voorburg niet veel kwaads in. Ook Jorran van Santen voor Daniël van Warven kon het tij niet meer keren. Ook de twee vrije trappen in de slotminuten brachten geen soelaas. Flevo Boys speelde in de extra tijden een overtalsituatie niet goed uit, zodat het bij 0-1 bleef. Een alleszins terechte overwinning voor de gasten.

“We hebben vandaag verdiend verloren”,
Trainer Jan Veldhuizen bleef na afloop van het duel lang in de kleedkamer, maar wat in de boezem van de spelersgroep gebeurt, blijft in de spelersgroep. Teleurgesteld was de oefenmeester wel: “Laat ik voorop stellen, dat we vandaag verdiend verloren hebben”, stelde trainer Jan Veldhuizen na afloop:”Te weinig voetballers hebben bij ons hun best gedaan om hun kwaliteiten te laten zien. Bij hun was het dynamischer, terwijl wij  in één tempo speelden. Bij ons boden spelers zich te weinig aan. Er werd heel snel voor de lange bal gekozen, doordat de oplossingen dichtbij er niet waren. Spelers, die niet in de wedstrijd zitten, gaan dat juist doen. Alleen kort na de rust hadden we een fase, waarin we over de grond speelden. Dat heeft alles met lef te maken. Als de jongens, die voor de voortzetting moeten zorgen, niet in de wedstrijd zitten, heb je een probleem. Ook voorin kwamen we vandaag te kort. Gevolg is de lange bal en dan staan er bij hun wel mannetjesputters achterin. De ballen, die weggekopt werden, waren ook nog eens een keer voor hun.

Te veel spelers hadden het vandaag niet; dat is een pijnlijke constatering. Dan kunnen we het wel hebben over het gemis van Okan Soykan, maar we moeten daarnaast nog voldoende kwaliteiten hebben. We verliezen ook niet alleen door het middenveld; we verliezen met z’n allen. De eerste helft waren zij optisch al sterker, zonder dat wij kansen weggaven. Wat dat betreft ging het nog vrij redelijk, doordat de organisatie behoorlijk in stand bleef. Aan de bal hebben we echter te weinig gedaan en dat heeft ook te maken met de energie, die je in de wedstrijd steekt. Laten we voorop stellen, dat we tegen een goede tegenstander speelden. Bij ons stonden vandaag jongens, bij hun kerels. Hun middenveld was wel heel dynamisch en constant onderweg. Als wij in de bal kwamen, zat Flevo Boys er goed op en dat heb ik aan de andere kant te weinig gezien. De twee keer, dat wij vanaf de linksbackplaats goed inspelen, zijn we gevaarlijk. Zo komt Mike in de eerste helft één op één te staan, maar wordt het niet goed uitgespeeld.

Die jongen van Flevo Boys kreeg bij dat doelpunt ook wel veel tijd om die bal uit een inworp voor te geven. Bij een inworp bij de cornervlag moeten wij altijd de bal veroveren. Je hoopt na die 0-1 nog op een toevalstreffer. We hebben deze wedstrijd niet het mannelijke voetbal kunnen laten zien als vorige wedstrijd tegen Drachtster Boys. Ik vond Flevo Boys een goede ploeg, maar wij hadden meer kunnen doen, dan we vandaag hebben laten zien.”
De winnaar pur sang, zoals Jan Veldhuizen is, moest het verlies accepteren:”Deze wedstrijd kunnen we niet meer rechtzetten; aan de andere kant staan we maar een punt achter op drie koplopers.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Ronald Hoek (78. Stevan de Geijter), Jerrol Poot, Daniël van Warven (88. Jorran van Santen), Jerrol Poot (78. Yordi Grovenstein), Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp, Mike Ahrens.
Opstelling Flevo Boys: Jacob de Vries, Dick Hakvoort, Arjen Bergsma, Dennis van der Wal, Arnoud Post, Paul Bergtop, Arjen Spaan, Arjen Postma (21. Allan Bakker), Timon Rorije, Aran Nijboer (81. Jeroen de Groot), Frank Post.

Scheidsrechter: Dhr. P.N. van der Burg uit Voorburg

Scoreverloop:  72’ Aran Nijboer 0-1.

Resultaten Hoofdklasse C. 11 oktober (zesde ronde):
Door de nederlaag zakte DVS naar de vierde plaats met een punt achterstand op drie koplopers met dertien punten. Flevo Boys is daar dus een van. De eerste periode telt nog twee ronden. De Ermeloërs staan weliswaar alleen vierde, maar kunnen nog bijgehaald worden door Harkemase Boys, dat vanwege een vierlandentoernooi op “De Bosk” pas op 18 oktober tegen AZSV in actie komen.
Excelsior’31-csv Apeldoorn: De 4-0 doet vermoeden, dat het allemaal heel makkelijk ging in Rijssen, maar de thuisploeg maakte het verschil pas, toen csv Apeldoorn met negen man speelde. De roodgelen speelden driekwart in ondertalsituatie en hielden nog lang stand. Na de 1-0 was het verzet gebroken. Excelsior’31 is de meest productieve ploeg in de Hoofdklasse C en is met dertien punten de trotse lijstaanvoerder. CSV blijft de beste herkanser op de elfde plaats met zes punten.
ACV-WVF: De thuisclub had meer moeite met WVF, dan de stand op de ranglijst voorspelde. Ondanks een 0-1 voorsprong zat een verrassing er voor de hekkensluiter niet in. Het grote overwicht in de tweede helft zorgde voor een 2-1 eindstand, waardoor ACV een van de drie koplopers is. WVF blijft puntloos de rodelantaarndrager.
Sv Urk-VVOG: De thuisclub verdiende de winst volledig na een 3-0 voorsprong. Pas in de slotminuut deed VVOG wat terug. Zodoende waren de Harderwijkers niet een van de koplopers, maar bezetten zij de vijfde plek met twee punten achterstand op DVS. De Urkers verbeterden zich nog niet op de ranglijst, maar hebben met een punt achterstand (5 punten) wel weer de aansluiting met csv Apeldoorn.
Staphorst-SVZW: Op de scheiding van het linker- en het rechter rijtje speelde dit duel zich af. Beiden hadden acht punten. De eindstand was al na een kwart van de wedstrijd bereikt. SVZW nam twee keer een voorsprong en even zo vaak maakte Staphorst gelijk. Door de 2-2 veranderde er qua positie voor geen van twee wat op de ranglijst, hoewel de koppositie twee punten verder weg is.
WHC-Drachtster Boys: Ondanks een goed begin van WHC scoorde WHC pas, nadat de bezoekers op slag van rust een 0-1 voorsprong genomen hadden. De gelijkmaker in de tweede helft ten spijt, won Drachtster Boys met 1-3 en voegde zich zodoende bij SVZW en Staphorst. De Wezepers blijven voorlaatst, maar zagen sv Urk wel afstand nemen.