Staphorst 1

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

25 oktober 2014 14:30

Wielen, R.C.L. van der

Op voorhand was de thuiswedstrijd voor DVS’33 Ermelo tegen Staphorst lastig. De Overijsselse club geeft de tegenstander bij voorkeur weinig gelegenheid om op te bouwen en daar moeten de geelzwarten het toch van hebben. Dan lijkt de afwezigheid van Richard Terpstra en Roald de Vries al gauw een handicap. Voor hen speelden Jorran van Santen en Stevan de Geijter. De laatste speelde al redelijk wat wedstrijden op de linksbackplaats, zodat dat niet vreemd was. Jorran van Santen speelde ook al wel eerder in het hart van de defensie. Okan Soykan was weer van de partij. Ali Akla zat na zijn blessure op de bank, maar viel wel in.

Voetballend was het eerste half uur nog het beste van de wedstrijd. In die fase nam DVS een terechte voorsprong, maar nadat de bezoekers het middenveld controleerden, kregen de geelzwarten het nog erg moeilijk. Diep in de extra tijd viel de bevrijdende tweede treffer.
Doordat twee van de drie koplopers punten morsten, klommen de Ermeloërs naar de tweede plaats achter ACV. De Assenaren zijn de grootste gegadigde om in de volgende wedstrijd de eerste periodetitel te winnen.

DVS neemt in beste deel van de wedstrijd een voorsprong
De eerste twintig minuten werd er in hoog tempo gespeeld. Beide ploegen voetbalden duidelijk voor de winst. Het eerste half uur was qua voetbal dan ook het beste deel van de wedstrijd. De eerste kans was voor DVS. In de 4e minuut bereikte Okan Soykan Daniël van Warven, die een goede voorzet verzond. Christian van de Kamp kopte, maar via een Staphorster ging de bal naast. Desalniettemin geen hoekschop, aldus scheidsrechter Van der Wielen uit Veenendaal. Vijf minuten later kopte Roelof de Jong een voorzet van Maurice de Ruiter net naast het eigen doel. De gasten kwamen er in deze fase nog wat moeilijk uit, maar zochten natuurlijk ook de aanval, waar mogelijk.

De kopbal van Martijn Brakke in de 10e minuut uit een voorzet van Mark Schra had niet de juiste richting en een scherp genomen vrije trap werd een prooi voor doelman Daan Huiskamp. De meeste mogelijkheden bleven voor een op dat moment nog sterker DVS. Zo keerde doelman René Oosterhof een schot van Christian van de Kamp uit een assist van Yasin Kurt. Dat de 1-0 in de 17e minuut voor de thuisclub viel, was volledig terecht. Mike Ahrens vond met zijn voorzet vanaf rechts Maurice de Ruiter voorbij de tweede paal. Afronding zo kort voor de keeper was nog niet eens zo eenvoudig, maar de aanvaller lepelde het leer met de juiste snelheid over René Oosterhof heen. DVS had bereikt, wat het wilde. Gevolg was, dat het moordende tempo wat afnam.

Er gebeurde ook een kwartier lang weinig voor de beide doelen. Een goede Ermelose aanval in de 32e minuut had misschien wat meer verdiend vanwege het prachtige hakballetje van Maurice de Ruiter, maar dat bereikte een medespeler in buitenspelpositie. Staphorst was er inmiddels in geslaagd om meer controle over het middenveld te krijgen en zocht naar de gelijkmaker. Door slecht inspelen vanuit de Ermelose verdediging ontstond er de mogelijkheid voor Martijn Brakke, die in het strafschopgebied onreglementair gestuit werd door Yasin Kurt in een poging de fout te repareren.

Het was aan Robert Pomstra om zijn ploeg naast DVS te brengen, maar doelman Daan Huiskamp had een overtuigende reactie in huis. De goalie straalde de hele wedstrijd al uit, dat hij deze middag niet te passeren was. De teleurstelling bij de geelblauwen was even merkbaar in het spel en DVS profiteerde bijna. Waarschijnlijk verwachtte Mike Ahrens niet, dat hij de bal zo voor de voeten zou krijgen en schoot in kansrijke positie over. Aan de andere kant lag er perspectief voor Staphorst, maar de voorzet van Mark Schra was te onzuiver. Yasin Kurt begon in de 41e minuut op rechts aan een rush, die hem langs de achterlijn bracht. Zijn voorzet bereikte Christian van de Kamp net niet en in de voortzetting kwam Maurice de Ruiter nog dreigend opzetten, maar hij stuitte op de doelman. De rust ging dus in met een minieme voorsprong voor DVS.

DVS blijft overeind in tweede helft
Aanvankelijk kon het in de tweede helft nog alle kanten uit. Qua veldverhouding was de 1-1 net zo goed mogelijk als de 2-0. Toch zette Staphorst steeds meer aan, maar kwam vooralsnog niet verder dan een aantal spelhervattingen. Met de kopkracht van Edmund Mijnheer en de lengte van Jorran van Santen was dat te verdedigen en anders waren de scherpe ballen wel een prooi voor Daan Huiskamp. Hij heerste in zijn doelgebied. DVS kwam pas na een kwartier weer in de buurt van René Oosterhof, maar Daniël van Warven en Christian van de Kamp konden de Staphorster sluitpost niet passeren.

Zo dicht zou DVS een half uur lang niet meer bij het vijandelijke doel komen. Martijn Brakke kreeg in de 64e minuut uit een voorzet van Jan Harm Tip een uitstekende kopkans, maar hij zocht het doel op de verkeerde plaats. Het was de fase in de wedstrijd, waarbij de geelzwarten gedwongen werden te verdedigen en er van enige opbouw geen sprake meer was. Eigenlijk moest de gelijkmaker wel vallen volgens de veldverhouding. Zoals in het hele vervolg van de wedstrijd misten alle doelpogingen van Staphorst de juiste richting op één na. Halverwege de tweede helft had had aanvoerder Ewald Koster de hoek voor het uitzoeken, maar schoot hij van dichtbij op doelman Daan Huiskamp.

DVS kreeg in het laatste kwart van de wedstrijd nog moeilijker, toen het in ondertal verder moest. Scheidsrechter Van de Wielen had al twee keer eerder een bal die via de voet omhoog tegen de arm of hand kwam voor hands gefloten. Bij de derde keer haalde Mike Ahrens verhaal bij de leidsman en bleef ook na zijn gele kaart verbaal reageren. Een tweede was het resultaat. Gelegenheidsaanvoerder Edmund Mijnheer trad goed op en haalde de speler weg bij de arbiter. Staphorst legde al veel energie in de wedstrijd en dat zou niet minder worden. Ook DVS compenseerde voor de man minder met veel inzet en strijd. Mooi voetbal leverde dat allemaal niet op. Daarvoor speelde Staphorst de numerieke meerderheid eigenlijk niet goed uit.

En veel overleg zat er niet in de aanvallen. Wel werd de Ermelose verdediging met hoge ballen in het strafschopgebied onder druk gezet. Maar de verdediging en een excellerende doelman Daan Huiskamp wensten niet te capituleren. Maurice de Ruiter, niet geheel fit meer, werd met nog een kwartier op de klok naar de kant gehaald voor Ali Akla. Trainer Jan Veldhuizen koos voor twee spitsen waarbij de invaller fysiek sterker is en meer kopkracht heeft. Ook Jan van Raalte wisselde; Rurik Wind verliet het veld voor Rob Mijnheer. Staphorst bleef zoeken naar de gelijkmaker met het nodige opportunisme, maar echte kansen kwamen er niet. Wel tikte Daan Huiskamp een indraaiende voorzet van Mark Schra net over de lat. Christian van de Kamp zag dat al gebeuren vanuit de dug-out, want hij was toen net gewisseld voor Yordi Grovenstein. Een goede wissel. Zoals in de 5e minuut van de extra tijd zou blijken. DVS was er in die slotfase al weer een paar keer uitgekomen.

De lichtvoetige invaller heeft ongetwijfeld de vrijstaande Ali Akla gezien, maar schatte de situatie toch anders in. Met een fraaie sleepbeweging liet hij twee, drie tegenstanders staan, slalomde om de doelman en schoof beheerst de bal binnen.

De bevrijdende 2-0. Staphorst zorgde met een kopbal van Rob Mijnheer uit een corner voor een slotakkoord, maar iedereen wist toen al, dat Daan Huiskamp deze middag niet te verslaan was.

“Terechte voorsprong”
Dat DVS de voorsprong met veel strijd over de streep getrokken had, stemde trainer Jan Veldhuizen dan ook tot tevredenheid: "Met een lichte hamstringblessure bij Richard en ziekte van Roald de Vries en Jerrol Poot hadden we wat omzettingen, maar we hebben meer jongens, die kunnen voetballen. Jorran van Santen is negentien en heeft het goed gedaan op de plek van Richard. Dat is leuk voor hem, maar ook voor de club. Staphorst wilde op de eigen manier de wedstrijd winnen, wij op de onze. Natuurlijk was dit een andere wedstrijd dan tegen Flevo Boys. Dat heeft betere spelers dan Staphorst. Ik vond ons aanvankelijk redelijk spelen en de voorsprong was ook terecht. Maar zo’n situatie als bij die penalty mocht nooit ontstaan. Die bal mag je niet zo inspelen. Dat is een kwestie van discipline. Gelukkig hebben wij dan een heel goede keeper, die ‘m fantastisch pakt.

Na de rust gaven we het initiatief wat weg. Wij werden daartoe gedwongen, maar zij misten wel creativiteit. We zijn met een paar omzettingen wel overeind gebleven, zeker na die rode kaart voor Mike. Toen moest er wat extra’s gebracht worden en dat hebben we uitstekend gedaan. Als we zo een wedstrijd kunnen winnen, zijn we goed bezig. Maar ik ben wel kwaad op Mike Ahrens vanwege die rode kaart. Dat mag duidelijk zijn. Je mag niet op zo’n domme manier vanwege praten van het veld gestuurd worden. Dan dupeer je je ploeg. Daar staat dan de terugkeer van Ali Akla tegenover. Dat valt dan weer precies op z’n plek. Ik bracht Ali er in voor Maurice, omdat we met twee spitsen gingen spelen. Dan moet je toch loopvermogen en kracht hebben. Maurice was ook niet fit meer. Yordi was een wissel met en hoog rendement; één doelpunt per zeven minuten. Hij speelde het goed uit, maar ook daarvoor hadden we al een kans op 2-0. Wij hebben zelf niet veel weggegeven. Eén bal, die die speler recht op de keeper afschoot. En al die hoge ballen waren voor de verdediging of voor Daan.”

Foto's : Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Stevan de Geijter, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Ronald Hoek, Okan Soykan, Daniël van Warven, Yasin Kurt, Maurice de Ruiter (75’ Ali Akla), Christian van de Kamp (88’ Yordi Grovenstein), Mike Ahrens.
Opstelling Staphorst: René Oosterhof, Harm Jan Tip, Roelof de Jong, Ewald Koster, Herwin Talen, Reinier Crediet, Martijn Brakke, Robert Pomstra, Mark Schra, Frank Kuurman, Rurik Wind (79’ Rob Mijnheer).

Scheidsrechter: Dhr. R.C.L. van der Wielen uit Veenendaal

Scoreverloop: 17’ Maurice de Ruiter 1-0, 90+5’ Yordi Grovenstein 2-0

Resultaten Hoofdklasse C. 25 oktober (ronde 7):
Door de zwaar bevochten zege op Staphorst bleef DVS op een punt van de koppositie. Twee van de drie lijstaanvoerders speelden gelijk, zodat de Ermeloërs met 15 punten opklommen naar de tweede plaats achter ACV. In de achtste ronde wordt de eerste periodetitel vergeven, waarvoor de Assenaren de grootste gegadigde zijn. De geelzwarten zijn bij een misstap de grootste belager. Staphorst is nu een van de vier clubs met 9 punten, maar het doelsaldo brengt de geelblauwen op de negende plek.
AZSV-Excelsior’31: De 1-1 na een voorsprong voor de thuisclub was al binnen een half uur bepaald. Meer balbezit leverde Excelsior’31 geen winst meer op. De Rijssenaren verspeelden daardoor de eerste plaats op de ranglijst en staan nu derde met een punt achterstand op DVS. AZSV is een van de vier ploegen met negen punten, maar passeerde Staphorst wel op basis van doelsaldo.
Drachtster Boys-ACV: De Assenaren waren duidelijk te sterk in “Het Drachtster Bos”. De zege kreeg met nog eens twee doelpunten in de tweede helft na een 1-0 ruststand extra glans. ACV leidt nu alleen de dans in de Hoofdklasse C en kan na winst op csv Apeldoorn in de volgende ronde een feestje vieren. Drachtster Boys behoort bij het kwartet clubs met 9 punten, maar heeft wel het minste doelsaldo. Het viertal voelt wel de hete adem van de beste herkanser in de nek.
Flevo Boys-WHC: Zat Flevo Boys al met het hoofd bij de bekerwedstrijd tegen FC Groningen, hebben de roodwitten het kruit verschoten tegen DVS? De polderbewoners voetbalden grotendeels tegen zichzelf en WHC profiteerde er bijna van. Na een 0-2 voorsprong en een 1-2 ruststand werd het nog een zwaarbevochten 2-2 voor de Emmeloorders. Daardoor gaan zij als nummer vier de volgende ronde in. De Wezepers moeten dus nog steeds wachten op de eerste overwinning, maar zullen ongetwijfeld moed putten voor de volgende wedstrijd (thuis tegen DVS). De blauwwitten blijven voorlaatste
WVF-VVOG: De hekkensluiter lijkt steeds minder kansloos te worden. Met tien man werden de kansen voor WVF al minder, waar VVOG in de tweede helft profiteerde. De Harderwijkers blijven goed in het spoor met drie punten achterstand op de koploper en twee op DVS op de vijfde plaats. De Zwollenaren zijn nog puntloos en het gat met de naaste herkanser bedraagt zes punten.
Csv Apeldoorn-Harkemase Boys: In een matig duel besliste een gelukkige treffer voor Harkemase Boys de wedstrijd. Door de 0-1 blijven de Harekieten in punten gelijk met VVOG en is er voor de nummer zes nog alles mogelijk dit seizoen. Daarentegen werd de positie van csv Apeldoorn er niet beter op. De Veluwenaren zijn nu de slechtste herkanser. De voorsprong op WHC is nog steeds vier punten en aanhaken bij de eerste veilige plaats is nog goed mogelijk.
SVZW-sv Urk: Aanhaken bij de clubs bovenin was voor SVZW na twee gelijke spelen ook de inzet, maar de aanvallers lieten het afweten in dat streven. De 1-0 voorsprong werd meer dan ongedaan gemaakt door sv Urk, dat nu lekker toewerkt naar de bekerwedstrijd tegen Ajax. SVZW sluit nog wel het linker rijtje met 9 punten en dat zijn er toch vier minder dan de nummer zes. Dat aantal punten hebben ook de eerste drie uit het rechter rijtje. De Urkers zijn nog steeds herkanser, maar wisselden wel van plaats met CSV, staan twee punten voor op de Apeldoorners en kunnen zich in de volgende ronde opwerken naar een veilige plaats.