1'

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

22 november 2014 14:30

Brake, F.E. ter

DVS’33 Ermelo vertrok als lijstaanvoerder van de Hoofdklasse C naar Rijssen voor de lastige wedstrijd tegen Excelsior’31, speelde tegen de ex-Topklasser als een koploper en voert na afloop van de topper nog steeds de ranglijst aan. Dat op basis van doelsaldo, want op de eerste plek kregen de geelzwarten gezelschap van ACV. In de tweede periode zijn er na twee ronden nog twee ploegen zonder puntverlies; Harkemase Boys en csv Apeldoorn.
In een aantrekkelijke wedstrijd kwamen de twee clubs een 1-1 overeen. Vooral de neutrale toeschouwer was winnaar. DVS drukte de thuisclub, voor het eerst dit seizoen op het fraaie sportpark “De Koerbelt”, terug na de vroege openingstreffer en na de gelijkmaker zochten beide ploegen nadrukkelijk naar de winst. Dat hield de wedstrijd uitermate boeiend tot het laatste fluitsignaal. Natuurlijk hadden de supporters van de twee clubs liever een overwinning gezien en beider aanhang kon wel argumenten vinden voor een verdiende zege. DVS was overwegend de sterkere ploeg, maar de gastheren hadden wel degelijk kansen op een tweede treffer. De puntendeling was wellicht terecht.
Bij DVS bleven Richard Terpstra en Roald de Vries nog steeds buiten de basis, maar zaten beiden wel op de bank. Dat was in ieder geval verheugend, hoewel hun plaatsvervangers het prima deden. Excelsior’31 was evenmin compleet.

Excelsior’31 zag de Ermeloërs graag komen, ook al was het de koploper, want veel ploegen ‘parkeren de bus voor het doel’ op “De Koerbelt”. Alleen Flevo Boys voetbalde in Emmeloord ook naar voren, maar werd wel slachtoffer van die strategie. Met DVS kwam er in ieder geval een tegenstander op bezoek, die uit gaat van eigen kracht en opbouwend voetbal speelt. Dat zou Excelsior’31 ook de ruimte bieden om te voetballen. Beide clubs zorgden dan ook voor een duel met een hoge amusementswaarde.

DVS al vroeg in eerste helft op achterstand
De Ermeloërs lieten zich in de openingsfase aftroeven door Excelsior’31, dat vroeg druk zette. Met veel lopende spelers op het middenveld en opkomende backs moest DVS even het antwoord schuldig blijven. Voor Stevan de Geijter was het daardoor soms ook zoeken, welke tegenstander hij op moest pakken. Dat leverde de thuisclub al in de 2e minuut de gewenste voorsprong op, toen de mee opgekomen Michel Gerritsen Mulkes de voorzet verzond , waaruit Hakim Ezafzafi de 1-0 binnen gleed, 1-0. Ook daarna waren er nog twee mogelijkheden voor de Rijssenaren, voordat de geelzwarten greep op de wedstrijd kregen. Adi Draganovic neutraliseerde het gevaat van Maurice de Ruiter, maar kon daardoor ook niet veelvuldig opkomen. Vooral van Ali Akla ging veel dreiging uit, maar de gelijkmaker viel vooralsnog niet. In de 11e minuut schoot Maurice de Ruiter na een assist van Ali Akla net naast. Met de lengte van aanvoerder

John Lubbers kon Excelsior’31 veel gevaar uit voorzetten en corners keren. Ook doelman Patrick Loohuis hield de gastheren met twee miraculeuze reddingen op de been.  Wat dat betreft deed hij eerste goalie Arjan Kok volledig vergeten. Allereerst hield hij in de 12e minuut een kopbal van Ali Akla uit een corner met een reflex uit het doel en na een half uur voetbal schoot Daniël van Warven uit een voorzet van Ronald Hoek na een goede aanname bijna het hoofd van de doelman eraf. Een blessurebehandeling was nodig. Even daarvoor had Ali Akla nog in het zijnet geschoten. Excelsior’31 was het niet gewend om in eigen huis teruggedrongen te worden. Wat dat betreft speelde DVS een koploper waardig. Toch kwam de thuisclub er een aantal keren na Ermelo’s balverlies snel uit.

De geelzwarten moesten dus alert blijven. Het bleef een goede wedstrijd, die in hoog tempo gespeeld werd. Ondanks het veldoverwicht slaagden de Ermeloërs er dus niet in om de achterstand nog voor de rust ongedaan te maken. De Twentenaren beperkten het gevaar uit Ermelo vooralsnog ten koste van spelhervattingen. Zo kopte Maurice de Ruiter in de 34e minuut over uit een vrije trap van Okan Soykan. Twee minuten daarna zag Ezafzafi een ploegmaat staan in schietpositie, maar zat daar nog de voet van Yasin Kurt tussen. Dat leverde de aanvaller –samen met Maurice de Ruiter voorafgaand aan het duel nog topscorer van de Hoofdklasse C-  een nog grotere mogelijkheid op, maar zin inzet ging hopeloos naast. DVS wilde nog voor de rust de gelijkmaker scoren, wat Maurice de Ruiter in de extra tijd nog een mogelijkheid om te schieten opleverde. Hij gokte mis met een voortzetting naar een teamgenoot. Het bleef dus nog 1-0 bij rust.

Verdiende gelijkmaker voor DVS valt in tweede helft
Trainer Jan Veldhuizen wisselde Stevan de Geijter voor Roald de Vries, die aanvallend meer in zijn vermogen heeft dat de in de basis gestarte linksback. Verheugend natuurlijk, dat hij na een ziekte van enkele weken weer kon spelen. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was nu voor DVS, dat meteen druk zette. Uit een voorzet van Maurice de Ruiter kopte Christian van de Kamp over. Waar scheidsrechter Ter Brake uit Dedemsvaart voor de rust de kaarten zoveel mogelijk op zak probeerde te houden en de spelers van beide kanten de grenzen van het toelaatbare opzochten, hield hij de teugels in de tweede helft wat korter. Roald de Vries werd daar als eerste de dupe van. Vooral in het eerste kwartier waren de geelzwarten duidelijk sterker. Uit een prachtige pass van Jorran van Santen in de 53e minuut naar Maurice de Ruiter aan de zijlijn zette de laatste een combinatie op met Christian van de Kamp. Zijn schot ging echter over.

Weer volgde een aantal spelhervattingen, waaruit Edmund Mijnheer zijn kopbal in de 57e minuut net naast zag gaan. Even daarvoor was Excelsior’31 er pas voor het eerst weer gevaarlijk uitgekomen met een geblokt schot van Ezafzafi als resultaat. Dat kon vervolgens makkelijk verwerkt worden door doelman Daan Huiskamp. Eén van de schaarse Twentse uitvallen tot dan toe leverde in de 68e minuut wel een niet te missen kans op en daarmee wellicht de nekslag voor DVS. Op aangeven van de net ingevallen Tim Letteboer zag Michel Gerritsen Mulkes de kans om de bal nog naast te krijgen, wat moeilijker was dan op het doel te krijgen. De gelijkmaker wilde nog steeds niet vallen ondanks de druk van de Veluwenaren. Dat duurde tot een kwartier voor tijd, toen de geelzwarten de zoveelste corner mochten nemen. In het drukke strafschopgebied torende Christian van de Kamp hoog boven de lange John Lubbers uit, een kwestie van goede timing, en verlengde daarmee naar Jorran van Santen. Die kopte de alleszins verdiende gelijkmaker in de bovenhoek.

Dit was ook de fase, dat de Ermeloërs zich een koploper waardig toonden, want met was niet tevreden met een puntendeling. De volle winst telde. Eigenlijk was het nu wachten op het tweede doelpunt voor de bezoekers, dat er echter niet kwam. Ook niet na de wissels; voor de geelzwarten maakte Christian van de Kamp plaats voor Mike Ahrens. Hoewel DVS ook nu beter voetbalde, kregen de Twentenaren ook goede kansen. Dat maakte de wedstrijd nog spannender. Naarmate de wedstrijd, die een hoog tempo kende, vorderde, nam ook het aantal onnauwkeurige passe toe aan beide zijden. Dat gaf ook nog mogelijkheden voor de twee doelen. Zo werd Ali Akla in de 82e minuut goed weggestuurd op rechts; hij koos voor een schot op het doel, waar een voorzet op Maurice de Ruiter bij de tweede paal wellicht meer had opgeleverd. Nu ging het leer voorlangs.

Vijf minuten voor tijd raakte de clubtopscorer geblesseerd en moest zich ondanks een langdurige blessurebehandeling laten vervangen (door Jerrol Poot). Excelsior’31 perste er in de slotfase nog een uitstekende aanval uit, waaruit Hakim Ezafzafi in het zijnet schoot en het slotakkoord was voor de Ermeloërs in de extra tijd, waarin de kopbal van Daniël van Warven uit een voorzet van Ali Akla in de handen van keeper Patrick Loohuis eindigde.
Uiteindelijk stond er na afloop een terechte 1-1 op het scorebord na een wedstrijd, die propaganda voor het voetbal maakte. Ook scheidsrechter Ter Brake uit Dedemsvaart had daar natuurlijk zijn aandeel in. Hij liet doorvoetballen, als dat kon en hoopte de wedstrijd zonder extra administratie af te kunnen doen. Natuurlijk werd de topper op het scherp van de snede gespeeld en trok hij de touwtjes in de tweede helft wat strakker aan.

“ Goed te leven met 1-1”
Trainer Jan Veldhuizen goed kon leven met het gelijkspel, aldus zijn analyse voor de microfoon van Willem Bijdevier voor radio Veluwe FM: “Het kon in deze wedstrijd eigenlijk alle kanten op. Als je al zo snel met 1-0 achter komt, begin je niet goed aan de wedstrijd. Daarna gaat het redelijk en krijg je twee hele goede kansen. Je moet toch die gelijkmaker maar zien te maken. We begonnen de tweede helft heel goed. We kwamen in de eerste helft vooral aan de linkerkant minder aan voetballen toe, zodat ik Roald de Vries heb ingebracht. Maurice wilde de wedstrijd naar zich toetrekken en ging wat zwerven. Dan ben je met een linkspoot als linksback toch in het voordeel.

De eerste twintig, vijfentwintig minuten was onze beste fase. Na die gelijkmaker had ik wel het gevoel, dat er meer in zat. Aan de andere kant kregen zij ook nog twee goede kansen, zodat ik wel kan leven met die 1-1. Ik vond Excelsior’31, net zo als Flevo Boys, een goede ploeg. Als zij ons de best voetballende ploeg vonden, die zij dit seizoen tegenover zich hebben gehad, dan hebben wij het goed gedaan. We hebben in ieder geval laten zien, dat we niet onder doen voor die ploegen. Het is prettig, dat je in zo’n zware uitwedstrijd nog een punt pakt en daar moeten we dan ook genoegen meenemen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Stevan de Geijter (46’ Roald de Vries), Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Ronald Hoek, Okan Soykan, Daniël van Warven, Yasin Kurt, Maurice de Ruiter (88’ Jerrol Poot), Christian van de Kamp (76’ Mike Ahrens), Ali Akla.
Opstelling Excelsior’31: Patrick Loohuis, René Sikkelbein, Rico Wolven, John Lubbers, Adi Draganovic, Michel Gerritsen Mulkes, Coen Vloedgraven (79’ Rob ten Hove), Joran Pot, Gradus Hempenius (67’ Tim Letteboer), Hakim Ezafzafi, Niek Davina.

Scheidsrechter: Dhr. F.E. ter Brake uit Dedemsvaart

Scoreverloop: 2’ Hakim Ezafzafi 1-0, 75’ Jorran van Santen 1-0.

Resultaten Hoofdklasse C 22 november (10e ronde, 2e ronde tweede periode):
Door het 1-1 gelijkspel handhaafde DVS zich met 22 punten aan kop van de ranglijst, hoewel de geelzwarten daar wel gezelschap kregen. Excelsior’31 slaagde er zodoende niet in om dichterbij te komen en bleef zesde met 6 punten achterstand.
ACV-Staphorst: Bewaren de bezoekers weer het beste voor de derde periode? In ieder geval liet ACV er voor eigen publiek geen twijfel over bestaan, wie de beste van de twee was. Het goede spel leverde al een 3-0 stand bij rust op, die in de tweede helft uitgebouwd werd naar 4-0. Met die uitslag kwamen de Assenaren weer naast DVS. Het doelsaldo van de Ermeloërs is echter beter.
AZSV-Flevo Boys: De bezoekers kwamen niet dichterbij de koppositie door het gelijkspel tegen AZSV. De Aaltenaren namen tot twee maal toe een voorsprong, maar een verrassende zege bleef uit. In de slotminuut maakten Flevo boys 2-2, waardoor het op een gedeelde derde plaats één van de drie achtervolgers is van het leidend duo met een achterstand van drie punten. AZSV zakte een plaatste naar de tiende positie en heeft met elf punten een minimale voorsprong op de twee herkansers.
VVOG-SVZW: De Harderwijkers profiteerden al vroeg van een fout bij SVZW en kregen na de thee de betere kansen. Het werd uiteindelijk 4-1, waarmee VVOG opklom naar de derde plaats. SVZW verloor een punt op aartsrivaal Excelsior’31 en sluit het linker rijtje.
Harkemase Boys-WHC: De Harekieten deden, wat ze moesten doen tegen een degradatiekandidaat en wonnen met 2-0. Harkemase Boys verzamelde zodoende evenveel punten als VVOG en Flevo Boys. WHC bleef voorlaatste met vijf punten en moet er even zoveel goedmaken op de herkansers.
Sv Urk-Drachtster Boys: De eerste helft van de wedstrijd was het beste deel en daar haalde sv Urk een 1-0 voorsprong uit. Die bleef staan; ook tegen tien man van Drachtster Boys. De Urkers blijven de beste van het rechter rijtje met veertien punten. De Friezen staan twaalfde.
WVF-csv Apeldoorn: Strijdlust was voor een gehavend WVF niet voldoende om de Veluwenaren van een zege af te houden. Die was minimaal met 0-1. Dat tilde de club wel van de twaalfde naar de negende plaats. De rode lantaarn blijft in handen van de Zwollenaren.