Assist: Mike Ahrens

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

6 december 2014 14:30

Serik, D.

Na de uitnederlaag tegen Harkemase Boys heeft DVS’33 Ermelo weer gezelschap gekregen aan kop van diezelfde tegenstander, die daarmee de tweede periode steviger in handen kreeg. Het was zelfs mogelijk geweest, dat er in aanloop van de laatste speelronde voor de winterstop vier ploegen met vijfentwintig punten zouden leiden, maar ACV en VVOG bleven steken op een gelijkspel.
Voor de geelzwarten lagen er wel degelijk winstkansen door het ontbreken van Heine Uuldriks en Klaas Schotanus bij de thuisclub, terwijl bij de Ermeloërs Richard Terpstra geblesseerd was. Dat is wel een type speler, die in het veld de zaken goed neer kan zetten en een wedstrijd een andere draai kan geven, als het niet naar wens verloopt. In de basis was Ronald Hoek weer terug na een schorsing, waardoor Stevan de Geijter (vorig seizoen nog in het rood-wit van Harkemase Boys) op de bank zat.

Een topper als deze kan een feest worden. Een nederlaag daarin is echter moeilijker te verteren, als die niet overschaduwd wordt door warrig en inconsequent fluiten. DVS voelde zich het meest gedupeerd door de arbitrale beslissingen. Vooropgesteld; Harkemase Boys was in deze wedstrijd duidelijk de betere ploeg en de overwinning was volkomen verdiend.

Topper voor rust al beslist
De openingsminuten waren nog voor DVS, waarin Maurice de Ruiter in de 2e minuut de mogelijkheid kreeg om te schieten. Zijn inzet ging net over de lat. Daarna nam de thuisclub het heft in handen. De geelzwarten kregen nauwelijks de gelegenheid om de bal aan te nemen en te combineren, zoals gewend. Daar speelde ook het veld parten in, omdat de opbouw dan toch net wat trager gaat. Bij balwinst kwam Harkemase Boys er steeds snel en goed uit. Op de driehoekjes volgde er dan telkens goede passes op de behendige vleugelspitsen, gokkend op de ruimte achter de Ermelose verdediging. DVS had er geen antwoord op.

Daan Huiskamp raakte in de 5e minuut geblesseerd na een scherp genomen vrije trap en het inkomen van een tegenstander, maar kon gelukkig verder keepen. Even later greep hij goed in bij voorzetten van Sander van Dijken en Johnsen Bacuna. Daar ging duidelijk veel dreiging vanuit. Dat de 1-0 zou vallen, was wellicht ook niet zo’n verrassing.  Na een goed opgezette aanval in de 16e minuut kon Arton Musliu van dichtbij uithalen, maar doelman Daan Huiskamp dook de bal uit de hoek. Het was uitstel van executie, want in dezelfde minuut viel die alsnog; de corner werd door de kleinste aanvaller van de Harekieten, Johnsen Bacuna, ingekopt, 1-0.

De thuisclub bleef dreigend met een geplaatst schot van Bacuna in de 34e minuut, dat net naast ging, en een goede schietkans voor Martijn Dijk, die het vizier niet goed had staan.  Toch leek DVS langszij te komen in de 41e minuut. Ali Akla draaide na een goede balaanname weg van zijn tegenstander Jordy van wijk, die hem vervolgens neerhaalde en daarvoor ook geel kreeg. De indraaiende vrije trap van Okan Soykan werd verlengd door Ali Akla, waarna Christian van de Kamp afrondde, die op een lijn stond met een Harkemase verdediger. De treffer werd echter geannuleerd vanwege buitenspel. De situatie bood in ieder geval weer wat perspectief; zeker als de rust gehaald zou worden met een minimale achterstand. Het werd echter wel 2-0 halverwege. Edmund Mijnheer zag geen afspeelmogelijkheid en dribbelde het middenveld in.

Daar verloor hij de bal aan Martin Dijk. Uit de voortzetting bereikte Bacuna zijn ploegmaat diezelfde speler, die in de 43e minuut uit de draai knap in de linkerbovenhoek doel trof. Maurice de Ruiter zag na een goede actie van Ali Akla op links en diens voorzet zijn schot laag in de rechter hoek een minuut later uit het doel gehouden worden door Erick Jansema. De Ermelose verdedigers appelleerden tevergeefs voor hands, die aan de situatie vooraf zou zijn gegaan. Terwijl DVS niet goed in de wedstrijd zat, moest het proberen die stand in de tweede helft te herstellen.

Treffers leveren DVS na rust geen punten op
Een vroege treffer na de hervatting zou daarbij helpen, maar die viel al snel aan de andere kant. DVS probeerde de bakens wel te verzetten en kregen in de 2e minuut ook wel een hoekschop te nemen. Die werd weggewerkt en Johnsen Bacuna ontving de bal na de pass in buitenspelpositie. Hij mocht doorgaan en zette de combinatie met Gersinio Constansia op. Die speelde de situatie met een knappe actie goed uit.

Zijn voorzet bereikte de ook weer in buitenspel staande Martijn Dijk niet, doordat de bal via Daniël van Warven in het doel ging. Daardoor zou het buitenspel opgeheven zijn. Dit soort situaties leidde tot frustraties, waarbij assistent-trainer John Kamphuis het rood voorgehouden kreeg van scheidsrechter Serik. De frustratie betrof vooral het negeren van het vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter. Daarmee zou de wedstrijd volledig gedaan moeten zijn. Aan de ergernis kwam ook geen einde; temeer omdat er niet duidelijk was, welke maten de leidsman toepaste. Zo kreeg Roald de Vries geel, waar forsere overtredingen daarvoor onbestraft bleven. Jerrol Poot kwam in het veld voor Yasin Kurt. DVS kwam echter terug tot 3-1. Een actie van Ali Akla leverde in de 61e minuut een corner op. Okan Soykan bereikte daaruit Maurice de Ruiter, die inschoot. Een verdediger kon op de doellijn die treffer in een ultieme poging ook niet voorkomen.

Er leek even sprake van Ermelose druk, maar dat mocht ook van de roodwitten. Ronald Hoek werd na zijn gele kaart in de 65e minuut vervangen door Stevan de Geijter. Daniël van Warven maakte plaats voor Mike Ahrens. Met nog een klein half uur te spelen bood dat weer wat mogelijkheden, maar de geelzwarten bleven onzorgvuldig in de passing en de voorzetten. Na zo’n mislukte voorzet in de 75e minuut kwam Harkemase Boys er weer snel uit en kon Gersinio Constancia, nu op een lijn staand met Edmund Mijnheer, voor de 4-1 zorgen met een schot strak en laag bij de linker paal. Hierbij mocht keeperstrainer Aart Foppen vanwege commentaar verdwijnen. De score had nog verder kunnen oplopen, maar Joram Smits schoot bij de tweede paal na een voorzet van links tegen een teamgenoot op en Raymond Bolt schoot even daarna naast. Dat leed bleef de Ermeloërs nog bespaard. Joram Smits kreeg in buitenspelpositie de bal van Arton Musliu in de 83e minuut, maar mocht doorgaan van de scheidsrechter.

De aanvaller schoof het leer niet zelfzuchtig voor, maar invaller Bryan Inge rekende kennelijk op een interceptie van Stevan de Geijter en kreeg zijn schoen niet tegen de bal. Een minuut later liet DVS één van de weinige keren deze middag zien, wat het voetballend kan. Met hele korte combinaties tussen Okan Soykan, Maurice de Ruiter en Mike Ahrens kwamen de geelzwarten aan de zijlijn knap uit, waarna de laatste de diepte ingestuurd werd. Zijn eerste tegenstander omzeilde hij, maar Jordy van wijk zette in het strafschopgebied een stevig blok en mocht na zijn tweede gele kaart inrukken. Maurice de ruiter kreeg zodoende de gelegenheid om vanaf elf meter zijn tiende competitietreffer aan te tekenen. Die ging er ook geplaatst bij de rechter paal in, 4-2. Aron Musliu beproefde Daan Huiskamp nog eenmaal met een schot, wat uit de hoek geranseld werd een minuut, nadat Ali Akla met zijn inzet Erick Jansema niet had kunnen verslaan. Zo bleef het bij deze ogenschijnlijk schappelijke stand. De realiteit was, dat Harkemase Boys in deze wedstrijd aanzienlijk beter speelde dan de koploper en ook meer kansen kreeg. De onduidelijke beslissingen van scheidsrechter Serik maakte de nederlaag wat moeilijker te accepteren.

Jan Vlap, trainer van de Harkemase ploeg, maakte voor het eerst dit seizoen mee, dat spelers en staf met luid applaus en gejuich onthaald werd door het doorgaans kritische thuispubliek. Cambuur-trainer Henk de Jong ziet Harkemase Boys vliegend kampioen van de Hoofdklasse C worden, als in de winterstop ook nog een Oebele Schokker de profs in de Friese hoofdstad verruilt voor Harkemase Boys. Duidelijk is, dat de Harekieten een wisselvallige periode afgesloten hebben en met vier zeges op rij medekoploper zijn. DVS neemt de eerste plaats nog in dankzij een beter doelsaldo.

“Wij moeten de nederlaag allereerst bij ons zelf zoeken”
“Laat duidelijk zijn, dat we met de zelfde intentie hier naartoe gekomen waren als in andere wedstrijden” gaf trainer Jan Veldhuizen na afloop van de topper aan:”. We waren hier niet gekomen om ons in te graven en wilden ons eigen spel spelen. Maar ik vond ons in deze wedstrijd op alle fronten te kort schieten. Op de momenten, dat we konden voetballen, lieten we dat na. We hebben de eerste helft maar drie of vier momenten gehad, dat we de bal veroverden en konden doorvoetballen, maar dan verloren we de bal weer te makkelijk. Dat zijn de momenten, waarop je afgerekend werd.

Zo ontstaat ook die corner, waaruit gescoord wordt. We wisten, dat het gevaar bij hun vanaf de zijkanten kwam en de hele week is er ook op gehamerd, dat we moesten dekken. En dan kopt de kleinste aanvaller de 1-0 in. Dat mag niet. Zo krijg je bij die tweede goal, dat Edmund gaat in dribbelen op het middenveld en dat is niet zijn ding. Dat neem ik hem niet eens kwalijk. Ook na die 2-0 vond ik niet, dat we veel hoefden te veranderen. Het was niet een tactisch probleem. Het was niet zo, dat we overlopen werden door spelers, die van achteruit doorstoomden. Het zat ‘m met name in slordigheid van ons zelf. Verkeerde keuzes maken, simpele kopduelletjes verliezen. Dan breng je jezelf in moeilijkheden. In de tweede helft ga je dan wat opportunistischer spelen. Ook na die 2-0 net voor de rust was de insteek om het in de tweede helft weer op te pakken. Bij die derde goal wordt gevlagd, maar die scheidsrechter overruled ‘m gewoon. Dat gebeurt vervolgens nog een keer net voor onze neus. Je hoopt nog op een beetje gif, als je zelf scoort. Dat zat er niet meer in. Maurice de Ruiter leverde weer heel veel arbeid, naast dat hij een heel goede voetballer is, en dan hoop je dat hij andere spelers mee krijgt. Dat waren er vandaag te weinig. Vooropgesteld, wij speelden zelf niet goed. Wij moeten de nederlaag allereerst bij ons zelf zoeken.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Ronald Hoek (65’ Stevan de Geijter), Okan Soykan,  Daniël van Warven (73’ Mike Ahrens), Yasin Kurt (58’ Jerrol Poot), Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp, Ali Akla.
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jesse Renken, Robin Huisman de Jong, Jordy van Wijk, Sander van Dijken (67’Jasper Valentijn), Henny Bouius, Raymond Bolt, Martijn Dijk, Johnsen Bacuna (76’Joram Smits), Gersinio Constansia (80’ Bryan Inge), Arton Musliu.

Rood (2x geel): 84’  Jordy van Wijk (Harkemase Boys)

Scheidsrechter: dhr. D. Serik uit Deventer

Scoreverloop: 16’ Gersinio Constansia 1-0, 43’ Martijn Dijk 2-0, 48’ eigen doelpunt 3-0, 61’ Maurice de Ruiter 3-1, 75’ Gersinio Constansia 4-1, 85’ Maurice de Ruiter (pen.) 4-2.

Overige resultaten 6 december Hoofdklasse C (12e speelronde; 4e ronde 2e periode):
DVS blijft ondanks de nederlaag de ranglijst aanvoeren, maar moet nu wel Harkemase boys naast zich dulden. De andere concurrenten profiteerden niet volledig van het puntverlies van de geelzwarten. De achterstand van DVS in de tweede periode op de Harekieten bedraagt nu vijf punten.
ACV-Flevo Boys: Die topper bleef onbeslist. De wedstrijd eindigde, zoals die begon. Door de 0-0 kwam ACV wel weer een puntje dichterbij DVS, maar liet het dus na om de koppositie te delen. Flevo boys zakte van de vijfde naar de zevende plaats, maar heeft met twintig punten wel een buffer van vijf op de beste ploeg in het rechter rijtje.
VVOG-Drachtster Boys: Voor de bezoekers was het puntje na de 1-1 een winstpunt. Daardoor houdt Drachtster Boys met elf punten weer vier ploegen onder zich, maar wel met een minimale voorsprong op de twee herkansers. VVOG liet dus na om de beladen derby tegen DVS als evenknie in te gaan. Op twee punten van de geelzwarten deelt het nu de derde plek met ACV.
Excelsior’31-WHC: De Rijssenaren wonnen eenvoudig met 4-0 van WHC, dat daardoor met acht punten voorlaatste blijft. Excelsior’31 klom ten koste van Flevo Boys naar de vijfde plaats met een achterstand van drie punten op de koppositie. WHC blijft voorlaatste met acht punten.
WVF-SVZW: De thuisclub leverde een verdienstelijke wedstrijd af, maar stond na de 1-2 weer met lege handen. De rode lantaarn blijft met twee punten dus in handen van WVF. SVZW ging door de minimale zege ook over Flevo Boys heen en weet, dat het verschil met de lijstaanvoerders maar vier punten is.
AZSV-csv Apeldoorn: Twee ploegen, die graag de (directe- en indirecte) degradatieplaatsen onder zich willen houden. Een beter csv Apeldoorn brak de ban na een rode kaart aan Aaltense zijde. De kansen voor AZSV ten spijt trokken de Veluwenaren met 0-2 aan het langste eind. Daardoor voeren zij nu het rechter rijtje aan, maar wel met een achterstand van vijf punten op Flevo Boys. Anderzijds zijn de Apeldoorners met SVZW de belangrijkste achtervolgers van Harkemase Boys in de tweede periode, weliswaar op drie punten. De Achterhoekers zijn nu weer herkanser.
Sv Urk-Staphorst: De punten leken na 2-0 op Urk te blijven, maar in de extra tijd sleepte Staphorst toch nog een 2-2 gelijkspel uit het vuur. Daardoor blijven de geelblauwen gelijke tred houden met AZSV met een voorsprong van drie punten op WHC. Urk zag csv Apeldoorn op basis van doelsaldo voorbijkomen.