Nigel Michels (penalty)

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

31 januari 2015 14:30

Köhler, B.J.

De thuiswedstrijd van lijstaanvoerder DVS’33 Ermelo tegen SVZW was het enige duel in de Hoofdklasse C, dat doorgang vond. spelers en staf van de geelzwarten dankten de vrijwilligers, die het hoofdveld sneeuwvrij hadden gemaakt, nadrukkelijk. Na de afgelasting van de wedstrijd tegen WVF een week eerder hunkerde de ploeg van Jan Veldhuizen om de competitie te hervatten tegen de opponent uit Wierden, waar veel respect voor bestaat. Maar ook een tegenstander, waar de thuisclub het aanwezige zelfvertrouwen tegen konden bevestigen. Verliespunten zouden extra hard aanvoelen, maar nu legden de Ermeloërs de druk bij de naaste achtervolgers ACV en Harkemase Boys. De bezoekers uit Wierden slaagden er dus niet in om het gat met de koploper te verkleinen of zelfs maar gelijk te houden op zes. De achterstand van de Tukkers bestaat nu uit negen punten, zodat zij zich vooralsnog moeten toeleggen op een troostprijs in de vorm van een periodetitel. De kwaliteiten zijn er wel degelijk in de Twentse equipe, maar de concurrentie in de Hoofdklasse C is groot.
“De Zwaluwen” reisden met een nagenoeg fitte selectie af naar Ermelo. Nigel Michels zat weer op de bank. Zijn aanwezigheid scheelt toch weer een slok op een borrel. Waar DVS in de hiervoorgaande oefenwedstrijd nog een gevulde ziekenboeg kende, Maurice de Ruiter met een blessure leek af te haken, was alleen de geblesseerde Yasin Kurt nog absent, maar hij hervat de training. Richard Terpstra was wel weer beschikbaar, maar bleef nog op de bank. De topscorer van de Hoofdklasse C was door de verzorging bijtijds opgelapt, waardoor Mike Ahrens bij de aftrap in de dug-out zat. Jerrol Poot startte wel in de basis. Jorran van Santen is al lang de betrouwbare stand in voor Terpstra.

DVS met nipte voorsprong de rust in
Zo stormachtig als in de eerste ontmoeting dit seizoen in Wierden begon DVS niet, maar de gretige geelzwarten bouwden wel langzaam aan aan een overwicht met veel druk op de bal. Een spelletje, dat veel kracht kost. De Ermeloërs waren dan ook dreigender. In de 7e minuut zette Maurice de Ruiter goed door, maar zijn voorzet vond nog geen ploeggenoot. Toch bleef het ook oppassen voor de Twentenaren, die in de 13e minuut de vrije ruimte op rechts goed benutten. De mee opgekomen Machiel van Keulen had zo alle tijd en ruimte om voor te zetten, maar zijn assist ging net over het hoofd van de lange Ruud ter Heide heen. Een hoekschop resteerde. Technische hoogstandjes van Maurice de Ruiter en Daniël van Warven in de 16e minuut kreeg evenmin een goed gevolg en een pass uit een kluts na goede aanval was een minuut later net te ver voor Christian van de Kamp om tot scoren te komen. De uitstekende pass van Maurice de Ruiter gaf Daniël van Warven de mogelijkheid om in de 18e minuut een passende voorzet af te leveren. Christian van de Kamp kwam wel voor zijn directe tegenstander, maar doelman Michiel Achterhoek kon op de doellijn ruimen. Nog in dezelfde minuut legde Van Warven na goed wegdraaien in het strafschopgebied aan voor een schot, maar zijn inzet bezat te weinig kracht en evenmin de juiste richting.

Trainer Geert Veldhuis had zijn ploeg al eerder aangemaand vroeger druk te zetten, maar dat lieten de bezoekers na. Het balbezit en het daaruit voortkomende overwicht bleef dus voor DVS. Een eerste doelpunt werd dan ook nog steeds van Ermelose makelij verwacht. Zo legde Ali Akla in de 22e minuut het leer na een goede actie op rechts op het hoofd van Christian van de Kamp. Doelman Achterhoek kon echter betrekkelijk makkelijk redden op de kopbal van de spits. Na een half uur voetbal mocht Okan Soykan aanleggen voor een vrije trap net rechts buiten het strafschopgebied. de strak genomen inzet ging via de vingertoppen van de Twentse sluitpost rakelings over. De rebound van de betreffende corner smoorde in de Wierdense verdediging, maar een Ermelose treffer zat er steeds meer aan te komen. Een opmerkelijk moment in de wedstrijd ontstond in de 33e minuut na een van de schaarse aanvallen van SVZW. Uit een inworp botsten Ronald Hoek en Kevin Aman met de hoofden tegen elkaar, waardoor er verzorging nodig was en er een oponthoud van ruim vijf minuten nodig was. Beide spelers wilden er graag verder spelen en deden dat ook met een tulband om. De klok tikte door en DVS probeerde om nog voor de rust de zo gewenste voorsprong te realiseren. Dat lukte nog niet in de 42e minuut, toen Maurice de Ruiter in de 42e minuut een schietkans kreeg uit een voorzet van Roald de Vries. Hij legde af, waardoor de mogelijkheid verging. In de rebound kreeg De Vries het leer niet langs de goalie.

Nog net binnen de officiële speeltijd stond de voorsprong wel op het scorebord. Okan Soykan veroverde het speeltuig niet alleen, maar verzond vanuit de middencirkel ook de pass, waardoor Maurice de Ruiter met voldoende vrijheid alleen voor Michiel Achterhoek opdook. De keeper was kansloos op de lob van de topscorer in de Hoofdklasse C, 1-0. De laatste aanval was voor de bezoekers, maar verdedigend stond het bij DVS als een huis.

Hectisch slot van tweede helft
In Wierden was de voorsprong 2-0 en die was nodig ook, omdat de Tukkers toen in de tweede helft meer druk gingen zetten. Nu was die dus minimaal. Geert Veldhuis paste twee wissels toe in de rust. Voor Kevin Aman bleek verder spelen niet mogelijk. Zijn vervanger was Bas Woesthuis. Ook Joshua ter Avest bleef in de kleedkamer achter voor Maarten Jansen. De bezoekers begonnen de tweede helft aanvallender en kregen in de 49e minuut een hoekschop te nemen. Bas Woesthuis schampte de bal met het hoofd en zag het leer naast gaan. Vier minuten daarna kon Mirko Zwiers in alle vrijheid een voorzet vanaf rechts loslaten. Bij de tweede paal had hij een kopgraag hoofd gevonden van een medespeler, maar de assist deugde niet. DVS ontworstelde zich even aan de druk van de Twentenaren en Ali Akla kreeg daardoor uit een voorzet van Maurice de Ruiter de gelegenheid om in te koppen. Hij kwam net te veel onder de bal, waardoor zijn kopbal verwerkt kon worden.

Toch liep het nog niet helemaal naar wens bij SVZW, dat pas na enkele momenten van frustratie liet zien wel degelijk over een heel goed voetballende ploeg te beschikken. “De Zwaluwen”, die nu één op één speelden ,hadden in deze fase meer balbezit, maar de dreiging kwam met een aantal uitvallen toch van DVS. Zo kon Ali Akla in de 61e minuut uit een assist van Maurice de Ruiter goed onder de bal komen, kopte het speeltuig over de doelman heen, maar de lat verleende assistentie. Die minuten later kreeg Jerrol Poot een goede schietkans op aangeven van Ali Akla, maar hij zocht het doel veel te hoog. In de 65e minuut vond DVS de kortste weg naar het Wierdense doel na een uittrap van doelman Daan Huiskamp. Ali Akla vervolgde met een perfecte voorzet naar de tweede paal, waar Christian van de Kamp alleen zijn hoofd er nog maar tegenaan hoefde te zetten.

De bevrijdende 2-0 bleef echter uit, want de kopbal belandde in het zijnet. Trainer Geert Veldhuis bracht voor de laatste twintig minuten nog zijn troef Nigel Michels in voor Maurice Bartels. Vooralsnog was DVS dichterbij de 2-0 door een strak schot van Ali Akla in de 74e minuut. Met nog een kwartier op de klok kwam Mike Ahrens in het veld voor Christian van de Kamp. In deze fase zat de gelijkmaker er ook niet meer in. Daarvoor verdedigde bij de thuisclub iedereen te goed mee. Met twee wissels aan Ermelose zijde (82’ Ronald Hoek-Stevan de Geijter en 87’ Ali Akla-Yordi Grovenstein) leek de 1-0 over de streep getrokken te worden, ondanks de amechtige pogingen van SVZW.

Een echte kans was het niet, maar Ruud ter Heide schoot het leer uit de draai wel knap net naast het Ermelose doel als voorbode van eventueel onheil. En dat geschiedde ook. In de voorlaatste minuut verzond Jordi Holtkamp vanaf de eigen helft een diepe pass, bedoeld op Cenk Uguz. Het eerste balcontact was ook voor de Wierdense middenvelder, die Daan Huiskamp probeerde te omspelen. Dat lukte deels en de scoringshoek was des te moeilijker. De Tukker werd daarbij aangeraakt door de keeper en een strafschop was onvermijdelijk. Michels belastte zich er mee en schoot zijn club in de slotminuut langszij. Een deceptie voor de koploper leek in de maak. Voor de nummer zeven op de ranglijst was een gelijkspel het hoogst haalbare en de Twentenaren vierden het ene punt lang, te lang. Maar juist nu liet DVS zien, dat het gegroeid is. Duurde het rouwen na een tegenslag in het verleden vaak lang, soms had het wel tien minuten negatieve invloed op het Ermelose spel, nu toonden de geelzwarten veerkracht in extremis. Okan Soykan, die tot grote vreugde van de Ermelose supporters ook volgend seizoen weer in de hoofdmacht te bewonderen zal zijn, zette zelf de jacht in na de aftrap.

Tien seconden later lag de bal alweer in het Twentse doel. De middenvelder verzond de afgemeten pass op Mike Ahrens. Het gezicht van de invaller zal de laatste indruk in een reguliere competitiewedstrijd tegen DVS zijn van de doelman, die “de Zwaluwen” aan het einde van het seizoen verlaat. De Harderwijker in Ermelose dienst gunde hem geen ‘moment of glory’ en plaatste even onderkoeld als overtuigd met enige curve de bal laag vlak langs de paal binnen, 2-1.
Kampioensgeluk? Met geluk had het weinig te maken. De Ermelose equipe acteerde al de hele wedstrijd als een grotere eenheid vol zelfbewustzijn van de kampioenskansen. Een uitstekende mentaliteit leidde de ultieme overwinning in. Als criticaster zou men kunnen zeggen, dat DVS het al eerder af had moeten maken, maar dit maakte de overwinning net wat heroïscher. Wellicht waren Ronald Hoek en Kevin Aman hierin wel symbolische. De eerste hield de ultieme wil om te winnen wat langer vol.

Aangezien dit het enige duel in de Hoofdklasse C was, was winst uitermate belangrijk. SVZW komt nu op negen punten van de koploper te staan. DVS vergrootte de voorsprong en daarmee de druk op de twee runner ups, Harkemase Boys en ACV. Zij mogen op 14 februari inhalen.

“Dit is onze manier van voetballen”
“Dit is onze manier van voetballen en daar maken wij het onze tegenstander heel lastig mee”, waarmee DVS-trainer doelde op de lopende mensen in zijn systeem: “Daar krijgt een tegenstander toch heel moeilijk grip op. Ik vind SVZW één van de twee, drie beste ploegen, waartegen we gespeeld hebben. Dat bleek ook al wel eerder dit seizoen in de uitwedstrijd. We weten, dat je ze niet moet laten voetballen.

Zij hebben overal goede spelers lopen en dat begint al achterin. We proberen altijd al wel om vroeg druk te zetten en dat deden we ook nu in de eerste helft al heel goed. Misschien hebben we ons in de eerste helft nog niet goed beloond, want we hebben toch wel vier, vijf kansen gehad. Het echte venijn zat nog niet in de afwerking. In de tweede helft kwamen we er wel een paar keer goed uit, maar het bleef 1-0 en dan weet je, dat het nog heel lastig wordt. Zij gingen één op één spelen en dan moet je heel secuur zijn in balbezit. Dat deden we niet goed genoeg, maar ondanks dat kregen we toch twee, drie mogelijkheden. Dan krijg je kort voor tijd toch nog het lid op de neus. Ik vond het mooi, dat je die 2-1 nog scoort, als je eigenlijk nog zo in de teleurstelling zit. Soykan jaagde goed door en stak die bal fantastisch op Mike. Die bleef heel rustig in de afwerking.

Als ploeg hebben we het vandaag heel goed gedaan en we kenden geen zwakke plekken. Je kan wel namen noemen en je hebt altijd wel spelers, die er bovenuit steken, maar dit was het resultaat van de hele ploeg. Als wij dan deze wedstrijd winnend kunnen afsluiten, zijn we ook heel blij met al die mensen, die het veld speelklaar hebben gemaakt.“

Foto's: Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Ronald Hoek (82’ Stevan de Geijter), Okan Soykan, Daniël van Warven, Jerrol Poot, Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp (75’ Mike Ahrens), Ali Akla (87’ Yordi Grovenstein).
Opstelling SVZW: Michiel Achterhoek, Caglar Uguz, Jordi Holtkamp, Maurice Bartelds (70’ Nigel Michels, Machiel van Keulen, Cenk Uguz, Michael Wensing, Joshua ter Avest (46’ Maarten Jansen), Kevin Aman (46’ Bas Woesthuis), Ruud ter Heide, Mirko Zwiers.

Scheidsrechter: Dhr. B.J. Köhler uit Dokkum.

Scoreverloop: 45’ Maurice de Ruiter 1-0, 90’ Nigel Michels 1-1 (pen.), 90+1’ Mike Ahrens 2-1.