0 - 1

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

4 april 2015 14:30

Paarhuis, M.G.

DVS’33 Ermelo heeft drie nuttige punten opgehaald bij AZSV in Aalten. Daardoor bleef de koppositie met nog vijf wedstrijden te spelen voor de ploeg van Jan Veldhuizen. Zoals verwacht werd het onder de omstandigheden geen fraai combinatievoetbal van de geelzwarten, maar ook de Aaltenaren waren niet van plan om DVS maar rustig te laten opbouwen. Zelf scoren en dan maar lelijk winnen dan het motto in de titelstrijd. Van de naaste concurrenten kwam Harkemase Boys niet in actie, terwijl Excelsior’31 de race bleef volhouden en en passant WVF terugwees naar de 1e klasse.
De club uit Aalten moet het lange tijd stellen zonder Robbin Thuss. Hij scoorde op Urk de winnende treffer ten koste van een gecompliceerde blessure, die hem wellicht een jaar lang van de velden af zal houden. Dan kan men terecht van een Pyrrhusoverwinning spreken. Hopelijk verloopt zijn herstel toch voorspoedig.
Bij DVS keken Ali Akla en Yasin Kurt toe vanaf de tribune. De laatste vanwege een schorsing en de vleugelspits kreeg nog een week rust voor de grote kraker voor de koploper thuis tegen Excelsior’31. Voor hen speelden respectievelijk Mike Ahrens en Jerrol Poot. Ronald Hoek was terug in de basis, waardoor Stevan de Geijter in de dug out bleef.

Eerste helft met weinig kansen bepalend voor eindstand
Het gemis van de clubtopscorer bij AZSV deed zich wellicht in het eerste kwartier het meest voelen. Het scoringsgemiddelde van de Achterhoekers met 0,6 doelpunten per wedstrijd. In de laatste zes wedstrijden werd er slechts vier keer gescoord, waarvan twee heel belangrijke tegen Harkemase Boys (2-0), tegen negentien in de vijftien wedstrijden daarvoor. De thuisclub speelde naar haar mogelijkheden, waar de Ermeloërs er qua voetballend vermogen onder bleven, en waren in het eerste kwartier veel dreigender. Kennelijk moest Ronald Hoek op weer even wennen aan een basisplek. Normaliter is de rechtsback een toonbeeld van concentratie, maar nu zat hij er in de openingsfase een paar keer naast. Gelukkig herstelde hij zich goed in het verdere verloop van de wedstrijd, maar AZSV had er maar zo van kunnen profiteren toen Michael Vaags en Niek te Veluwe alle tijd en ruimte kregen om vanuit een riante positie een assist te verzorgen. Er werd geen voet van een medespeler gevonden en eenmaal verdedigde Edmund Mijnheer goed.

Een treffer had de goede bedoelingen van de thuisclub kunnen onderstrepen, want de roodwitten stelden zich in die fase van de wedstrijd niet tevreden met een punt. Op het lastig te bespelen veld voelde Jerrol Poot zich misschien nog het beste thuis van de geelzwarten. Hij besloot een rush in de 14e minuut met een goede pass op de linkerflank, vanwaar de voorzet van Christian van de Kamp niet de juiste richting had. Toch kwamen de Ermeloërs er daarmee wat meer uit. Een afstandsschot van Roald de Vries in de 17e minuut, gedragen door de wind, dat overging en de voorzet van de linksback vier minuten later markeerden de fase, waarin DVS de wedstrijd al meer naar zich toe trok. Maurice de Ruiter verlengde die voorzet, waarmee doelman Ruud Kempers zijn eerste redding moest verrichten. Uitgespeelde kansen zouden zich in deze wedstrijd nauwelijks voordoen, maar in de 24e minuut waren de geelzwarten toch heel dicht bij een voorsprong.

Daniël van Warven nam de afvallende bal na een corner vol op de wreef. Kempers kreeg de hand er nog net tegenaan, waarna de bal via de paal naast ging. De thuisclub was het openingsoffensief dan wel kwijt, maar de ploeg van trainer Dennis van Toor bleef wel volharden in een uitstekende wedstrijdmentaliteit. Die zouden de roodwitten ook volhouden tot aan het laatste fluitsignaal. DVS moest ook wel meegaan in die strijd en deed dat naar behoren. De Aaltenaren waren fysiek ook wel wat sterker, wonnen ook de meeste kopduels, maar waar er simpelweg arbeid gevraagd werd, deed de equipe van Jan Veldhuizen er niet voor onder. En dat dat dan ook nog eens op een sportieve wijze kon, bleek wel uit het feit, dat scheidsrechter Paarhuis uit Ommen geen enkele keer een kaart hoefde te trekken. Zo veroverde Mike Ahrens in de 29e minuut vlak naast het eigen strafschopgebied met een knappe sliding de bal en kon DVS weer een aanval opzetten. De vrije trap, die daaruit ontstond, kon door de Achterhoekse defensie nog wel verwerkt worden, maar kwam opnieuw voor de voeten van Daniël van Warven. Nu volleerde hij wel met succes. Na een stuitje sloeg het leer via de linkerpaal binnen, 0-1.

Pas daarna probeerden de gastheren sinds het openingsoffensief weer wat terug te doen. Op een goede combinatie in de 33e minuut kwam Stijn ter Haar tot een afzwaaier en schoot hij twee minuten later een vrije trap net buiten het strafschopgebied hoog over. In de 40e minuut onderbrak Edmund Mijnheer ene langdurige aanval van AZSV. Ondanks die kleine mogelijkheden had DVS de wedstrijd al wel redelijk onder controle. Echte kansen op de 0-2 ontstonden evenmin en de Aaltenaren leken wel tevreden met een 0-1 ruststand om dan in de tweede helft het voordeel van de wind mee te hebben. Toch stond die marge wel bijna op het scorebord. In de 43e minuut leek een voorzet van Jerrol Poot vanaf links zonder te veel problemen gepakt te worden door doelman Ruud Kempers. Maurice de Ruiter reageerde echter sneller dan verwacht en tikte het leer net voor de gretige vingers van de sluitpost weg. Volgens de Ermelose aanhang werd de spits vervolgens aangetikt door de goalie, volgens het thuispubliek niet. Die discussies zal je altijd houden. De arbiter van dienst zag evenmin een overtreding, wellicht ook omdat de hoek om te scoren nog wel heel moeilijk was.

Geen wijzigingen in opportunistische tweede helft
Twee ongewijzigde ploegen betraden de grasmat voor de laatste vijfenveertig minuten. Ook in de tweede helft zouden de echte kansen schaars zijn. Goede wil voldoende aan beide kanten. Daniël van Warven kwam driemaal tot een schot, waarbij keeper Kempers een keer hoefde op te treden. Dat was in de 75e minuut na goed voorbereidend werk van Maurice de ruiter. Wietse Kämink kwam na een misser in de 67e minuut tot een strak schot, dat over ging. Naarmate de wedstrijd vorderde, werd het spel van beide kanten ook steeds opportunistischer. Daar veranderden de wissels ook niets aan.

Met de snelheid van Yordi Grovenstein voor Mike Ahrens had dat met de ruimte achter de Aalter verdediging nog wel gekund, maar dreigende situaties deden zich in de laatste minuten niet meer voor voor het doel van de thuisclub. Doelman Ruud Kempers ging in de slotfase bij de spelhervattingen nog mee, maar een sensationeel einde van de wedstrijd kwam er niet meer. De wedstrijd was dan weliswaar niet mooi, maar door de 0-1 stand bleef het wel spannend. Beide teams mochten zich achteraf in ieder geval complimenteren voor de goede wedstrijdinstelling.
“Deze wedstrijd vroeg even wat andere dingen”
Trainer Jan Veldhuizen kon kort zijn in zijn commentaar over de wedstrijd:“De ballen deden op dit veld niet allemaal, wat je wilde, en dan kan je de combinaties wel gaan zoeken, maar dat lukt dan niet. Daar hadden zij net zo goed last van. Dan moet je maar wat opportunistischer gaan voetballen. Het wordt zelfs ‘vrouwen en kinderen eerst’. Wij hebben heel veel voetbal in de ploeg zitten, maar deze wedstrijd vroeg even wat andere dingen. Dan is het goed om te zien, dat we het ook zo kunnen. Zo’n wedstrijd werd het vandaag, maar de winst was wel verdiend. Ik denk, dat we zelfs nog een strafschop verdienden. We hebben vandaag als kerels verdedigd, maar we hebben weinig weggegeven. Met hun corners werd het wel wat dreigend voor hun. Dit soort ploegen knokt voor elke punt en dan moet je gewoon blij zijn met de overwinning. Dit was de laatste wedstrijd op natuurgras; in de laatste vijf wedstrijden hebben we alleen nog maar kunstgras en dat ligt ons wel.”
Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Ronald Hoek, Okan Soykan, Daniël van Warven, Jerrol Poot, Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp, Mike Ahrens (87’ Yordi Grovenstein).
Opstelling AZSV: Ruud Kempers, Michael Vaags, Sander van Aken (68’ Freek Mulder), Max Jansen, Jonathan Goosen, Sven Spekking, Tim Pothast, Stijn ter Haar, Niek te Veluw, Wietse Kämink (87’Jordi Adriaanse), Roy Berenschot.

Scheidsrechter: Dhr. M.G. Paarhuis uit Ommen

Scoreverloop: 29’ Daniël van Warven 0-1.

Resultaten Hoofdklasse C 4 april:
Door de 0-1 zege bleef DVS de ranglijst aanvoeren met 48 punten. In punten bleef het ook gelijke tred houden met Excelsior’31 in de derde periode. AZSV belandde na de nederlaag weer op een P[/D-plek met 22 punten. In wedstrijden en punten staan de Achterhoekers nu ook weer gelijk met sv Urk, dat geen competitieverplichtingen had. Harkemase Boys had de winst op sv Urk (1-3) al eerder op zak op de oorspronkelijke speeldatum, was deze dag dus vrij en zakte door de vrije zaterdag naar de derde plaats.
Drachtster Boys-Flevo Boys: Deze wedstrijd werd al gespeeld op donderdagavond. De bezoekers moeten waken om helemaal af te glijden tot een bedenkelijke positie. Drachtster Boys was in de aanloop naar de Friese derby op tweede paasdag beter bij de les en won met 2-0. Dat brengt de thuisclub met nog een inhaalwedstrijd te goed op twee punten van Flevo Boys.
WVF-Excelsior’31: De Rijssenaren kenden weinig problemen bij WVF na de vroege treffer van Hakim Ezafzafi. Uiteindelijk werd het 0-3. Een goede opsteker voor de topper tegen DVS in de eerstkomende wedstrijd. Door die zege klimt Excelsior’31 naar de tweede plaats met een achterstand van vier punten op de Ermeloërs. De Zwollenaren keerden hiermee na een kort verblijf in de Hoofdklasse nu weer terug naar de 1e klasse met een puntentotaal van 3.
ACV-SVZW: De thuisclub leeft weer op en deed dat ten koste van SVZW. ACV won met 3-1 en klom via “De Zwaluwen” weer naar de vierde plek, wat ook het hoogst haalbare zal zijn in de eindklassering dit seizoen op 14 punten van de koploper. De Wierdenaren zakten dus naar de vijfde plaats en mogen bovendien blij zijn, dat deze wedstrijd nog telde voor de tweede periode. Daardoor blijft er nog wat zicht op de derde.
Csv Apeldoorn-Staphorst: De bezoekers hadden het meeste belang bij deze wedstrijd en lieten dat ook zien. Een gedreven Staphorst won met 1-4 en deed zodoende de elfde plek weer aan AZSV over. Dit met een zelfde puntenaantal als de Aaltenaren, aar met nog een inhaalwedstrijd te spelen op tweede paasdag. De Apeldoorners bleven op de zevende plaats staan met een zelfde aantal punten (31) als VVOG, dat deze dag niet hoefde te spelen.

Programma 6 april (tweede paasdag).
Na tweede paasdag hebben alle clubs 21 wedstrijden gespeeld met het volgende programma.
Harkemase Boys-Drachtster Boys: Deze wedstrijd werd uitgesteld van 28 maart in verband met het kwalificatietoernooi voor het Nederlands Elftal <19. De derby van ‘De Fryske Wâlden’ laat zich niet zo maar voorspellen. Op papier beschikt trainer Jan Vlap over de betere formatie, maar is Drachtster Boys na de nederlaag tegen DVS ongeslagen. Alleen in de achtste finale voor de districtsbeker Noord kreeg het klop van … Harkemase Boys. Op “De Bosk” leverden de Drachtsters toen een goede eerste helft af en namen een 0-1 voorsprong. Uiteindelijk werd het 3-1 voor de thuisclub. De bekerwedstrijd moest gewonnen worden; nu is een gelijkspel ook al een mooi resultaat. De Harekieten moeten de goede organisatie van de zwartwitten maar eens zien uiteen te spelen en dat gaat niet eenvoudig worden. Een onbeslist derhalve.
Staphorst-WVF: Dit is de laatst resterende wedstrijd in de tweede periode en is daarvoor niet meer van belang. Of de teleurstelling van de degradatie al verwerkt is bij de Zwollenaren of niet; een eerste seizoenzege zit er niet in bij Staphorst, dat nog alle belang heeft bij victorie in dit duel. Dan kan men drie punten afstand nemen van de twee herkansers en die gelegenheid laat de ploeg van trainer jan van Raalte zich niet ontnemen.