Assist: Mike Ahrens

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

21 februari 2015 14:30

Boringa, J.S.

De einduitslag doet vermoeden, dat DVS’33 Ermelo het thuis in de negentiende speelronde makkelijk had tegen het in degradatiegevaar verkerende Drachtster Boys, maar de geelzwarten kregen nooit echt controle over de wedstrijd en moesten zelfs een achterstand wegwerken. In voorgaande jaren zouden de Ermeloërs dit soort wedstrijden steevast verloren hebben, maar nu de ploeg op de juiste momenten en blijft samen met Harkemase Boys de ranglijst aanvoeren. Hoewel de tweede periode nog niet beslist is, is deze nu wel buiten bereik van DVS, dat met nog één wedstrijd te gaan nog steeds een achterstand van vijf punten op Harkemase Boys hield. De enige, die nog een kansje heeft, is csv Apeldoorn, dat in die periode nog een wedstrijd te goed heeft op de Friezen.
De zelfde spelers, die tegen WVF een mindere partij afleverden, mochten tegen Drachtster Boys proberen een betere wedstrijd neer te zetten, behalve Yasin Kurt vanwege een schorsing. Voor hem speelde Jerrol Poot.
De wedstrijd begon met een vertraging van een half uur, doordat de bus van de bezoekers onderweg panne had gehad.
Voorsprong valt op slag van rust
Achteraf gezien leek het spel van de thuisclub voor de rust nog het meest aanvaardbaar,  maar was Drachtster Boys wel een paar keer gevaarlijk. De bezoekers zetten half druk, maar deden dat naar behoren. DVS kwam weinig toe aan de soepele opbouw, waar het Ermelose publiek zo verwend mee is. Na een eerste doelpoging van Ali Akla zorgden de Friezen voor het eerste doelpunt van de wedstrijd. Niet zozeer door een goed opgezette aanval, maar doordat doelman Daan Huiskamp het leer bij het uitverdedigen niet goed raakte en Drachtster Boys een inworp mag nemen. In de eerste ontmoeting tussen beide ploegen dit seizoen had Iloba Achuna al aangetoond, dat hij met zijn verre inworpen voor veel  dreiging kon zorgen. Uit die meevaller bracht in de 7e minuut hij het speeltuig in het strafschopgebied bij Harvey Bischop, die eigenlijk niet eens zo’n goed schot produceerde.

De bal werd door de ongelukkige Ronald Hoek echter van richting veranderd, waardoor Daan Huiskamp een geslagen man was, 0-1. DVS had direct een antwoord paraat met de uitstekende pass van Maurice de Ruiter op Christian van de Kamp. Hij kruiste in het zestienmetergebied voor de centrale verdediger Iloba Achuna langs. Met het contact tussen de twee spelers ging de Ermelose aanvaller neer. Scheidsrechter Boringa was gedecideerd in zijn beslissing en legde de bal op de stip en de Fries ontving hierbij ook geel. Maurice de Ruiter belastte zich met de klus en zond doelman Jarno de Jonge naar de verkeerde hoek, 1-1.

Waar DVS in het verleden nog wel eens lang tijd nodig had om teleurstelling te verwerken, kwam het nu dus meteen langszij. Er kon weliswaar nog wel van een licht Ermelo’s overwicht gesproken worden, maar veel uitgespeelde aanvallen waren er niet te zien. Wel verwerkte doelman De Jonge een schot van Daniël van Warven vanaf zo’n dertig meter knap tot hoekschop na een kwartier voetbal, schoot Christian van de Kamp uit een scherpe voorzet van Ronald Hoek in een keer over en kreeg Maurice de Ruiter een lange pass van Jorran van Santen, die achter de Friese defensie viel, net niet genoeg onder controle om te kunnen afronden. Dat was tot de 24e minuut in ieder geval nog wel meer dan wat Drachtster Boys in aanvallend opzicht liet zien. Toen ko Jan Stoker echter vanaf links de bal terugleggen op Aziz Geyik, die vanaf de rand van het penaltygebied hoog over schoot. Na een half uur voetbal corrigeerde Jorran van Santen met een overtreding in een één-tegen-één-situatie, waarvoor ook hij geel ontving. Uit de vrije trap halverwege de helft van DVS werd de bal met het hoofd wel doeltreffend verlengd, maar dat gebeurde in buitenspelpositie. Die treffer werd dan ook terecht geannuleerd. Na een periode zonder dreiging voor de doelen leverde Roald de Vries in de 39e minuut een voorzet af, die net te hoog was voor Christian van de Kamp om met succes te kunnen inkoppen. Aan de andere kant bereikte een inspeelpass twee minuten later wel Joël Wagenaar, die zich zelf verloor in het kappen en draaien, waarna de Ermelose defensie makkelijk kon onderscheppen.

Nadat Christian van de Kamp uit een vrije trap recht in de handen van de keeper had gekopt, leek de rust in te gaan met een gelijke stand. Enkele seconden na de officiële speeltijd van de eerste helft en dus op een belangrijk moment, kwam DVS toch nog op voorsprong. Maurice de Ruiter stuurde met een steekpass op links Roald de Vries de hoek in. Zijn voorzet werd door de Friese verdediging half verwerkt, waarna de bal net buiten uit strafschopgebied voor de schietgrage voeten van Daniël van Warven kwam. Het leek een zondagsschot, maar iedere, die de aanvallend middenvelder kent, weet dat hij dat in zich heeft. Voor het balcontact zag hij de Drachtster sluitpost net wat te ver voor zijn doel staan en raakte het leer berekenend. De bal viel met een fraaie boog net onder de lat, zodat DVS toch met een 2-1 voorsprong kon gaan rusten.

Twee treffers na rust flatteren einduitslag
Wie dacht, dat DVS met deze meevaller het spel na de rust wel naar zich toe zou trekken, werd teleurgesteld. Geen van twee ploegen slaagde erin om via goed opgezette aanvallen tot kansen te komen. Bij de gasten kwam het gevaar, voor zover aanwezig, uit spelhervattingen. Daar kon het centrale verdedigingsduo Mijnheer-Van Santen het in de lucht nog wel klaren. Ook de wissels aan Friese zijde bracht daar geen verandering in.

In de 65e minuut moest Ronald Hoek nog wel op de doellijn assisteren na een hoekschop voor de bezoekers. Qua kansen zat de 2-2 er niet aan te komen, maar de 3-1 evenmin. Dat die toch viel in de 83e minuut was te danken aan een misser in de Drachtster verdediging, waardoor Maurice de Ruiter vrij voor doelman Jarno de Jong kwam. Hoewel de topscorer van de Hoofdklasse C beslist niet zijn beste wedstrijd speelde, maakte hij het bijzonder fraai af met een stiftje, 3-1.

Dat brak het laatste verzet bij Drachtster Boys. DVS reclameerde in de 42e minuut nog voor een penalty, toen Maurice de Ruiter na een passeerbeweging de bal uit zijn assist tegen de hand van een Friese verdediger zag gaan en iedereen met hem. Geen opzet kennelijk volgens de Leeuwarder leidsman. In de voorlaatste minuut zag hij wel een overtreding, toen invaller Mike Ahrens over het been ging van een opponent. Maurice de Ruiter liet ook nu de Friese goalie kansloos, 4-1.
Daarmee kreeg thuisclub een uitslag, die paste bij het positieverschil op de ranglijst, maar niet bij het wedstrijdbeeld. De kwalificatie ‘geflatteerd’ was wel van toepassing op de uitslag. Drachtster Boys had daar niets aan, want het vertrok weer met lege handen naar Friesland, terwijl DVS de titelrace met de drie punten en een voordeliger doelsaldo dan Harkemase Boys volhield. Het positieve van de tweede helft was, dat er eigenlijk ook niet veel werd weggegeven door de geelzwarten.

“Matige wedstrijd van onze kant”
“Het was een hele slordige wedstrijd, weinig geconcentreerd”, gaf trainer Jan Veldhuizen na afloop aan:”En waar ‘m dat nu precies in zit? We wisten van de vorige wedstrijd tegen hun al, dat we het lastig konden krijgen. Dat hadden we vandaag ook. We hebben niet veel gecreëerd, maar we hebben ook niet veel weggegeven. Dan vallen er voor ons een paar ballen heel goed. Maar het was wel een hele matige wedstrijd van onze kant.”
Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Jorran van Santen, Edmund Mijnheer, Ronald Hoek, Okan Soykan, Daniël van Warven (77’ Mike Ahrens), Jerrol Poot, Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp, Ali Akla.
Opstelling Drachtster Boys: Jarno de Jonge, Harvey Bischop, Herman Rozema, Iloba Achuna, Richard Hamstra, Jan Stoker (46’ Kevin Bakels), Willem de Jong, Said Hassan, Joël Wagenaar (72’ Wouter Roosjen), Sicco Bouwer (62’ Peter Jansen Klomp), Aziz Geyik.

Scheidsrechter: Dhr. J.S. Boringa uit Leeuwarden.

Scoreverloop: 7’ Harvey Bischop 0-1, 9’ Maurice de Ruiter (pen.) 1-1, 45+1’ Daniël van Warven 2-1, 83’ Maurice de Ruiter 3-1, 90’ Maurice de Ruiter (pen.) 4-1.

Resultaten Hoofdklasse C 21 februari (17e speelronde, 9e ronde tweede periode):
Twee wedstrijden werden afgelast (ACV-SVZW en Staphorst-WVF). Na de 4-1 winst op Drachtster Boys blijft DVS samen met Harkemase Boys de ranglijst aanvoeren met 35 punten uit 16 wedstrijden. De Ermeloërs hebben daarbij nog steeds hetzelfde doelsaldo; +21 ten opzichte van +16. Ook zijn de geelzwarten nog altijd het meest productief met 39 doelpunten en met 18 doelpunten op één na het minst gepasseerd. Maurice de Ruiter is door zijn drie doelpunten ook nu met een totaal van 15 topscorer van de Hoofdklasse C. De strijd om de tweede periode is nog niet beslist, maar dat Harkemase Boys het ene benodigde punt (minimaal) wel gaat pakken in de thuiswedstrijd tegen WVF, daar twijfelt op “De Bosk” niemand aan. Drachtster Boys is nu de beste herkanser met een voorsprong van vier punten op WHC (in verliespunten zeven minder).
Harkemase Boys-VVOG: De Harekieten konden nog geen feestje vieren, maar bleven voor de achtste achtereenvolgende keer ongeslagen in de titelrace. VVOG mocht na de gelijkmaker na een vroege 1-0 nog drie kwartier hopen op een goed resultaat, maar de Friezen liepen uit naar een 4-1 overwinning en daar was niets gestolen aan. De Harderwijkers zakten op de ranglijst naar de zesde stek met negen punten op de koplopers.
Excelsior’31-Flevo Boys: Al voor de twee rode kaarten aan Emmeloordse kant liet Excelsior’31 er geen onduidelijkheid over bestaan, wie de sterkste was in dit fraaie affiche. De eindstand werd in de slotfase met 2-0 helemaal veilig gesteld, terwijl doelman Arjan Kok van de thuisclub zich eigenlijk niet had hoeven omkleden. Daardoor, alsmede door de afgelasting van ACV-SVZW stegen de Rijssenaren naar de derde plaats met een achterstand van zeven punten op de lijstaanvoerders. Die kan met nog een inhaalwedstrijd voor de boeg teruggebracht worden tot vier.
WHC-csv Apeldoorn: De 1-0 voorsprong voor de gastheren ten spijt hield csv Apeldoorn de kansen op de tweede periode levend. Na een 1-2 ruststand werd het 3-6. Dan is er altijd nog een behoorlijk doelsaldo goed te maken, zodat die kans eigenlijk theoretisch is. De uitslag diende echter wel de positie op de ranglijst. In de strijd tegen degradatie is er een aardig gat met sv Urk en van vier verliespunten met Staphorst. De voorsprong op de beste herkanser bedraagt zeven punten.
Sv Urk-AZSV: De laatste winst van de bezoekers werd geboekt in het thuisduel tegen sv Urk. Het degradatieduel leverde na lange tijd weer een zege voor AZSV op. Na een 1-0 leek de wedstrijd op een gelijkspel uit te draaien, maar clubtopscorer Thuss profiteerde ten koste van een blessure van een misser. De 1-2 hielp de Achterhoekers nog niet van de twaalfde plaats af, maar er is wel weer een voorsprong van drie punten op WHC, dat al een wedstrijd meer speelde.