Assist: Ali Akla

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

7 maart 2015 14:30

Kooij, J.

Voor het eerst in de clubhistorie kwam DVS’33 Ermelo met een zege terug uit Staphorst. De vier eerdere ontmoetingen op “Het Noorderslag” eindigden twee maal in een overwinning voor de thuisclub en even zo vaak in een 0-0. Het gaf aan, dat Staphorst, vooral voor eigen publiek, voor de geelzwarten moeilijk te bestrijden is. Toch is er in de loop van de jaren, naast het goede voetbal, mentaal wat gegroeid. De Ermeloërs voetballen met veel zelfbewustzijn en traden ook voor deze wedstrijd zelfverzekerd aan.

Staphorst daarentegen lijkt in vergelijking met voorgaande seizoenen toch wat ingeboet te hebben. Zo kwamen de geelblauwen in de wedstrijd hiervoor tegen SVZW de teleurstelling van een 1-0 achterstand niet meer te boven en werden met ruime cijfers verslagen. Die mentale terugval is on-Staphorsts. Tegen DVS zou zeer zeker meer weerbaarheid aan de dag gelegd worden. Toch werd de ploeg van trainer Jan van Raalte in de aanloop van het duel nog eens geplaagd door twee blessures, waardoor hij vier basisspelers miste en het nodige puzzelwerk te doen had. De omzettingen kwamen het spel van de thuisclub niet ten goede. Jan Veldhuizen kon putten uit een fitte selectie en startte met dezelfde basis als een week eerder bij Flevo Boys.

DVS houdt hoop voor Staphorst in eerste helft levend
Was het de onzekerheid bij de gastheren of was het de goede start van DVS? Duidelijk was, dat de geelzwarten soeverein aan de wedstrijd begonnen. Maurice de Ruiter gaf in de 2e minuut al zijn visitekaartje af door Herwin Talen door de benen te spelen, waarna hij net buiten het strafschopgebied met een overtreding gestuit werd door Ewald Koster. Dat kwam de centrale verdediger al direct op een gele kaart te staan. De hard genomen vrije trap van Jorran van Santen werd door tweede doelman Stijn Koch –René Oosterhof lijkt voor de rest van het seizoen uitgeschakeld- dook de bal uit de hoek. Een uitstekende mogelijkheid in de 6e minuut na een goede aanval werd tenietgedaan door buitenspel. De Ermeloërs waren in deze fase onmiskenbaar de bovenliggende partij, maar kwamen in de 9e minuut wat gelukkig op voorsprong. De aanval daartoe bood ook alle perspectief. Jerrol Poot had op rechts goed verlengd naar Ali Akla, die een voorzet verzond bedoeld voor de vrijstaande Christian van de Kamp. Via een kluts met Roelof de Jong kwam het leer bij de doelman terecht, die het opraapte. Terugspeelbal, aldus het oordeel van scheidsrechter Kooij uit Oostzaan

Op vijf meter van het doel schoot Edmund Mijnheer de indirecte, afgelegde, vrije trap hard in. De geelblauwe muur weerstond het gevaar, maar Maurice de Ruiter vond in de rebound de bres en tekende met zijn achttiende seizoenstreffer voor de 0-1. Dat was een luxe, die DVS nog nooit eerder kende op “Het Noorderslag”. Vier minuten later had de voorsprong vergroot moeten worden, toen Ali Akla na de kaats met Daniël van Warven vanaf rechts vrij het strafschopgebied kon ingaan. Maurice de Ruiter stond naast hem geheel vrij, maar de aanvaller probeerde zelf de doelman te omspelen. Stijn Koch plukte het speeltuig van zijn schoen af. Een minuut later kopte Christian van de Kamp uit een corner van Okan Soykan hard in, maar de kopbal werd op de doellijn gered door een verdediger. Daarna werd het combinatievoetbal van DVS wat minder en ontstonden er meer fysieke duels. Daarin lagen ook wat mogelijkheden voor de thuisclub. Pas toen kwam Staphorst ook wat dichter bij het doel van Daan Huiskamp, maar een kopbal die over ging konden de backs Ronald Hoek en Stevan de Geijter en anders het centrale verdedigingsduo Jorran van Santen en Edmund Mijnheer het wel opvangen. In die fase ontving Herwin Talen in een overigens sportieve wedstrijd voor de eerste keer geel na een stevige overtreding op Jerrol Poot. In de 26e minuut ontstond voor de gastheren de beste kans op de gelijkmaker, toen Frank Kuurman na “hoogstaand voetbal” vrij voor het Ermelose doel kwam. Zijn inzet ging net naast het doel en vervolgens was er het contact met doelman Daan Huiskamp. Geen overtreding derhalve. Rond een half uur voetbal leek DVS de draad weer op te pakken en waren er mogelijkheden voor Christian van de Kamp (kopbal over)  en na een overstapje een schot van Ronald Hoek, dat naast ging. Het net werd voor de rust niet meer gevonden, zodat Staphorst met een minimale achterstand toch enige hoop hield op een goed resultaat.

DVS in tweede helft nog naar ruime overwinning
Die hoop zette zich in de tweede helft om in een openingsoffensief, waarbij de eerste twee doelpogingen voor het geplaagde Staphorst was. In de 59e minuut verwerkte Daan Huiskamp een hoekschop bekwaam en een minuut later redde hij een inzet van Derrick Timmerman op de doellijn. Aan de hoop kwam een einde, toen Staphorst kort hierop twee kaarten ontving. Het rood voor trainer Jan van Raalte hoefde nog geen effect te hebben, maar het tweede geel voor Herwin Talen na een overtreding op Maurice de Ruiter aan de zijlijn wel. De thuisclub moest in ondertal verder.

Daniël van Warven was op aangeven van Ali Akla in de 57e minuut al dicht bij de marge van twee, maar zijn schot ging via een Staphorsts been nog voorlangs. Uit de corner kopte Edmund Mijnheer naar de verre hoek, waar Ronald Hoek bij de tweede paal het beslissende tikje gaf, 0-2. Een gelopen koers; helemaal toen Ali Akla na zijn actie over het uitnodigende been van een verdediger ging en Maurice de Ruiter de gegeven penalty simpel in schoot, 0-3. Met nog een half uur te gaan lonkte er met het oog op de derde periode een hogere uitslag.

Evenals na de 0-1 zette DVS niet echt meer aan. Halverwege de tweede helft pasten beide trainers een wissel toe. Bij de bezoekers kwam Roald de Vries in het veld voor Ronald Hoek. De invaller verzond al snel een van zijn kenmerkende voorzetten, die door Daniël van Warven net niet in gegleden kon worden. Met nog een kleine twintig minuten op de klok kregen ook Richard Terpstra en Mike Ahrens speeltijd voor Jorran van Santen en Ali Akla. Het veranderde niets meer aan de score, mede doordat Edmund Mijnheer met veel zelfvertrouwen de bal uit een voorzet van Timmerman in de slotminuut met de borst terugspeelde op zijn doelman.

Een historisch gezien lastige uitwedstrijd leverde zo een toch nog gemakkelijke 0-3 overwinning op.

“Volwassen gevoetbald”
“Ik had evenals vorige week al de hele tijd een goed gevoel. Het moest wel heel raar lopen, wilden wij hij niet winnen”, sprak trainer Jan Veldhuizen, nadat hij zijn ploeg  in de laatste training al voorbereidde op andere omstandigheden dan kunstgras. “We begonnen ook heel goed en volwassen aan deze wedstrijd. We staken er twee, drie ballen goed achter, waardoor zij ons niet konden opjagen. Je merkte ook, dat de jongens aan de zijkanten de baas waren, waardoor Staphorst al snel twee kaarten pakte. We hebben ook heel geconcentreerd verdedigd en heel weinig weggegeven. Het is ook nog niet zo makkelijk om na die 0-1 de tweede erin te schieten. Die bal van Ali, die hij had moeten afleggen, moet de 0-2 zijn. Het blijft wel tricky met spelhervattingen.

Daarna werd het van twee kanten wat opportunistischer, maar in de tweede helft kwam het voetbal wel weer terug. Dat is tegen tien man natuurlijk ook wel wat makkelijker. We begonnen weer te voetballen, waar het kon en daardoor pakte die verdediger zijn tweede gele kaart. Zelf hebben we geen averij opgelopen. We konden jongens uit voorzorg wisselen en andere weer speeltijd kunnen geven. Je merkt ook het besef in de ploeg, dat we kampioen kunnen worden. Dat merk je in de hele beleving naar de wedstrijden toe. Ook in de manier, waarop doelpunten gevierd worden. Maar ook de beker is voor ons heel belangrijk”, gaf de oefenmeester aan in de aanloop naar de wedstrijd tegen de reserves van HSC’21 op dinsdag.”Elke prijs is er één en ik denk nog steeds aan de onterecht verloren finale met FC Lienden tegen HHC. Dat zit me nog wel op m’n netvlies. Het moet natuurlijk wel meezitten met de loting, maar eerst moeten we dinsdag winnen van het t weede van HSC en dat wordt geen ontspannen potje.”

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Stevan de Geijter, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen (71’ Richard Terpstra), Ronald Hoek, (67’ Roald de Vries), Okan Soykan, Daniël van Warven, Jerrol Poot, Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp, Ali Akla (71’ Mike Ahrens).
Opstelling Staphorst: Lars Heuvelman (66’ Reinier Crediet), Roelof de Jong, Ewald Koster, Herwin Talen, Martijn Brakke, Derrick Timmerman, Martin van ‘t Ende (80’ Ruben Kin), Mark Schra (66’Robert Pomstra), Frank Kuurman, Ferdi ter Avest.

Scheidsrechter: Dhr. J. Kooij uit Oostzaan

Scoreverloop: 11’ Maurice de Ruiter 0-1, 58’ Ronald Hoek 0-2, 61’ Maurice de Ruiter (pen.) 0-3.

Resultaten Hoofdklasse C 7 maart:
Door de winst van DVS in de 19e speelronde blijven de geelzwarten met 41 punten vooralsnog de te kloppen ploeg, hoewel de directe concurrenten geen fouten maakten. Viel de schifting lange tijd tussen de nummer zes en de rest, nu lijkt deze te ontstaan na de nummer drie op de ranglijst. Na twee ronden in de derde periode zijn er vier clubs zonder puntverlies, waaronder dus ook DVS. Staphorst blijft twaalfde en het verschil met de ‘eerste veilige plek’ is het zelfde.

Harkemase Boys-csv Apeldoorn: Na de misser van een week eerder stond de zaak op “De Bosk” weer op scherp. De Harkemase dadendrang leidde naar een 5-1 overwinning, zodat de plaatselijke Boys DVS blijven volgen op drie punten. Voor csv Apeldoorn bedraagt het gat met het linker rijtje nog steeds vier punten, maar ook de nummer negen hijgt met een punt achterstand weer in de nek.

Excelsior’31-AZSV: De waarschuwing, die AZSV tegen Harkemase Boys af gaf, is ter harte genomen in Rijssen. Excelsior’31 denderde door na een 3-0 ruststand naar 5-0. De Tukkers zijn met een achterstand van zeven punten op de koploper, maar nog wel een wedstrijd te goed en de twee concurrenten nog op het menu, bij lange na nog niet kansloos voor de titel. Op doelsaldo staat de thuisclub nu eerste in de derde periode. De Achterhoekers kwamen door deze nederlaag nog niet van de elfde plaats af, maar hebben wel een verliespunt minder dan de nummer tien.

Sv Urk-SVZW: De meeste doelpunten vielen in deze wedstrijd te noteren. Na een vlotte 0-2 voor “De Zwaluwen” werd het nog wel 2-2 en kon het alle kanten op, maar na negentig minuten prijte er een 3-6 eindstand op het scorebord. De Wierdenaren werkten zich zo naar de vierde plaats met een achterstand van tien punten op DVS. Voor de derde periode bezitten de Tukkers eenzelfde doelsaldo als de Ermeloërs, maar zijn wel productiever geweest. De Urkers staan nog wel tiende met 19 punten, maar de beide herkansers hebben minder verliespunten.

VVOG-WVF: Nadat kort voor rust een voorsprong genomen werd, profiteerde VVOG in de tweede helft van de geboden ruimte en liep uit naar 4-1. Daardoor stegen de Harderwijers weer naar de vijfde plaats met 30 punten. WVF heeft nog tien wedstrijden te gaan om toch een keer een overwinning te boeken. In verliespunten bedraagt het verschil met WHC 5 punten, maar nominaal is het gat 11 nog punten.

ACV-Drachtster Boys: De 2-0 voorsprong ten spijt zakte ACV na de 2-2 door het ijs. Drachtster Boys voetbalde zich naar een 2-5 overwinning toe en klom naar de negende plaats met 21 punten. Bovendien zijn de Friezen in het gezelschap van drie andere clubs zonder puntverlies in de derde periode. De Assenaren, die zich door de eerste periodetitel al wel verzekerd weten van deelname aan de nacompetitie, zakten twee posities met  een achterstand van 12 punten (in verliespunten 9) ten opzichte van DVS.

WHC-Flevo Boys: De polderbewoners zijn na de sterke 1-5 overwinning bij SVZW het spoor wat bijster. Dat kon tegen Excelsior’31 en DVS, maar bij WHC was ongetwijfeld op herstel gerekend. Dat leek zich ook aan te dienen getuige de 0-1 voorsprong, maar WHC werkte zich snel terug naar een 2-1 overwinning. Daarmee is de hoop op een herkansing voor de Wezepers nog niet vervlogen. Flevo Boys sluit nu het linker rijtje met een voorsprong van vier punten op csv Apeldoorn.