WHC 1

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

21 maart 2015 14:30

Fikkert, B.J.

DVS’33 Ermelo kende in de twintigste speelronde een uitstekend weekend. Zelf wonnen de geelzwarten voor eigen publiek ruim van degradatiekandidaat WHC, terwijl de concurrentie punten verspeelde. Sterker nog, de Ermeloërs waren de enige club in het linker rijtje, dat won. Daardoor staan Harkemase Boys en Excelsior’31 op respectievelijk vijf en zes verliespunten. Prettige bijkomstigheid is, dat DVS nu ook alleen leidt in de derde periode. Na drie ronden is het de enige ploeg zonder puntverlies. De voorbereiding van de wedstrijd en de coaching werden gedaan door assistent-trainer John Kamphuis in de afronding van zijn opleiding voor oefenmeester TC1. Het slagen daarvoor krijgt met een 5-0 uitslag natuurlijk wel cachet.
De Wezepers kwamen met goede bedoelingen naar Ermelo, maar de titelaspiraties van de thuisclub tekenden zich al snel duidelijk af tegenover de strijd voor lijfsbehoud van WHC. De bezoekers hadden met veel strijd de laatste twee competitiewedstrijden gewonnen. Wat dat betreft maakte DVS zich op voor een lastige middag en dat zonder Ronald Hoek. Roald de Vries speelde op zijn vertrouwde plek als linksback, terwijl Stevan de Geijter rechtsback stond.
De wedstrijd werd vooraf gegaan door een minuut stilte voor WHC-lid Joop Tabak en de DVS-leden Piet Kapteijn en Berend Verhoef. Laatstgenoemde en de Wezeper waren lange tijd prominent vrijwilliger van hun club.

Duel al voor de rust beslist
WHC toonde zich van de goede kant en zocht na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Fikkert uit Hellendoorn optimistisch de aanval met combinatievoetbal. Wellicht te optimistisch, want de Ermeloërs kregen zodoende wel voldoende ruimte. De eerste kans was ook voor de bezoekers, toen Jurian van den Brink in de 2e minuut uit een voorzet van Ibrahim Tuncer net buiten het strafschopgebied vrij kon aanleggen voor een schot. Dat ging echter hoog over. Uit de eerste aanvalsopzet na vijf minuten haalde DVS vervolgens wel het hoogste rendement, hoewel de schade eerst nog beperkt bleef tot een hoekschop. Was het kampioensgeluk, was het overtuiging? Een ploeg in bonus heeft vaak de overtuiging en dwingt zodoende geluk af. Vaste hoekschoppennemer Okan Soykan draaide de corner in naar de tweede paal, waar deze in de bovenhoek insloeg, 1-0.

Een minuut na de treffer  zocht Yasin Kurt na een assist van Ali Akla dezelfde kruising, maar nu ging de bal net naast. Het overwicht was nu ook voor de gastheren, die beter bewogen en sneller handelden dan de WHC’ers. Na een combinatie met Maurice de Ruiter kwam Okan Soykan vrij voor doelman Jasper Kuiper, die de middenvelder van een doelpunt afhield. Ook Maurice de ruiter kreeg de bal in de rebound niet in het doel. Goalie Daan Huiskamp redde in de 20e minuut uit een corner van Roan Admiraal. Die dreigde even mooi als de eerdere van Okan Soykan binnen te draaien, maar de Ermelose sluitpost tikte het leer uit de bovenhoek. Uit de voortzetting counterde DVS via Ali Akla en Maurice de Ruiter, maar de stift van Daniël van Warven was te hoog.

Twee minuten later kwam de 2-0 er wel. Na inspelen door Maurice de Ruiter draaide Christian van de Kamp goed open en versloeg de Wezeper doelman met een geplaatst schot. Toen was eigenlijk al wel duidelijk, dat een stunt voor WHC er niet in zat. Kevin Olaria wilde nog wel even anders doen geloven, toen hij na balverlies van Okan Soykan en een goede pass van Yosha van Marle in de 24e minuut Jorran van Santen uitkapte en op het doel schoot. Daniël Huiskamp keerde dat. Vervolgens ging DVS op weg naar de 3-0. Ali Akla liet twee directe tegenstanders in de 28e minuut staan, keek en leverde een uitstekende voorzet af op Christian van de Kamp. De kopspecialist sloeg met het hoofd het leer met kracht in het doel, 3-0. Daar zette WHC voor de rust na een half uur met een schot zonder overtuiging van Ibrahim Tuncer nog maar weinig tegenover. De marge had voor de thee nog verruimd kunnen worden, maar een lob van Maurice de Ruiter na een afgemeten pass van Okan Soykan in de 36e minuut kreeg door de wind net wat te veel snelheid mee en stuiterde over. Ook een lob van Okan Soykan in de 41e minuut trof geen doel, maar ging net naast. Het bleef halverwege dus bij die 3-0.

WHC beperkt schade na rust
Doelman Kuiper bleek bij een botsing voor de rust toch te geblesseerd om verder te kunnen keepen en werd vervangen door Tireily Schmidt. Die kreeg meteen al een kopbal van Christian van de Kamp te verwerken uit een voorzet van Maurice de Ruiter. Hij bleef met moeite overeind, maar in de 50e minuut was de 4-0 wel een feit. Roald de Vries verzond de dieptepass op Maurice de Ruiter. Die ging over zijn verdediger heen, maar zijn inzet kwam op de paal. Ook Christian van de Kamp kreeg het speeltuig door het blok van Raoul Jessurun nog niet over de doellijn, maar in de rebound tekende de topscorer hard voor zijn twintigste competitietreffer. Nu brak ook de fase in de wedstrijd aan, dat het scoreverloop dramatische vormen had kunnen nemen voor de blauwwitten. Na een uitstekende aanval bracht het steekpassje van Okan Soykan Maurice de Ruiter weer in scoringspositie, maar werd de bal nog een makkelijke prooi voor de invaller-doelman. Wellicht hoort het bij een degradatiekandidaat, dat de kansen niet benut worden.

Zo kon Jurian van den Brink in de 55e minuut uit een voorzet van Ibrahim Tuncer, maar de toekomstige SDC’er kreeg de bal van dichtbij met het hoofd niet over de doellijn, waarna Roald de Vries de kans tot corner verwerkte. Daaruit kreeg Tuncer zelf de mogelijkheid om het leer van dichtbij in te koppen, maar slaagde evenmin. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak, toen Maurice de Ruiter na weer een langdurige aanval met een listig balletje Ali Akla in het strafschopgebied aanspeelde. Met een sleepbeweging passeerde hij de doelman en rondde rustig af, 5-0.

WHC had zich allang overgegeven en wilde verdere schade in de vorm van kaarten en blessures voorkomen. Het bleef ook sportief voetballen. Het zou echter bij deze stand blijven. Dat ondanks de intentie van Maurice de Ruiter, die een doelpoging binnen de ‘zestien’ teniet gedaan zag worden door gevaarlijk spel. De aanvaller zou zich door de blessure later laten vervangen door Maurizio Sleurink. Geen strafschop, oordeelde de leidsman, maar een vrije trap er net buiten. Tireily Schmidt ranselde de vrije trap van Jorran van Santen in de 62e minuut uit het doel. Mike Ahrens en Richard Terpstra kregen nog een klein half uurtje speeltijd. Voor de bezoekers was er nog een mogelijkheid om de eer te redden, toen Jurian van den Brink in de 73e minuut uit een pass van Roan Admiraal vrij op het Ermelose doel kon afgaan, maar zijn schot ging voorlangs. Trainer André Blom bracht nog twee spelers in, die niet tot de A-selectie behoorden, Mitchel Dijkhof en Jelle Post voor Roan Admiraal en Kevin Olaria. WHC speelde nu voornamelijk rond het eigen strafschopgebied, terwijl de Ermeloërs makkelijk konden blijven rondspelen.

Als er dan weer ruimte ontstond, zoals in de 80e minuut met de pass van Roald de Vries op links naar Maurice de Ruiter, lag er meteen weer een treffer op de loer. Mike Ahrens kon er echter zijn hoofd niet tegenaan krijgen. De rebound van Daniël van Warven ging over. Aan de andere kant kreeg Jurian van den Brink in de voorlaatste minuut na een te hoge breedtepass nogmaals een kans. Zijn strak ingeschoten bal werd door een geconcentreerde Daan Huiskamp goed verwerkt. Het slotakkoord was nog voor de thuisclub, toen Roald de Vries recht voor het doel op aangeven van Richard Terpstra. Het bleef dus bij 5-0. Ondanks de belangen, die er voor beide clubs waren in deze wedstrijd, werd het een sportief duel, die door scheidsrechter Fikkert ook zonder kaarten afgedaan kon worden.
“Rekening gehouden met een lastige middag”
“We hadden toch rekening gehouden met een lastige middag”, gaf trainer Jan Veldhuizen na afloop van het duel aan met de twee voorgaande winstpartijen van WHC in het achterhoofd: ”Natuurlijk wordt je geholpen door zo’n hoekschop, die er meteen al inzeilt en daarna hadden we volledig de controle. We hebben weinig weggegeven en op de goede momenten gas gegeven. Dan leg je ook de basis voor een uitslag van 5-0. Met de rust was het al gelopen. Bij WHC was het ook damage control; zij wilden ook geen verdere schade oplopen. Die 4-0 en die 5-0 hebben we nog wel knap uit gevoetbald en we hebben nog wel wat kansen gehad. Bij 5-0 wordt het ook wel lastiger om scherp te blijven.”

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Stevan de Geijter, Okan Soykan, Daniël van Warven, Yasin Kurt (64’ Richard Terpstra), Maurice de Ruiter (82’ Maurizio Sleurink), Christian van de Kamp (64’ Mike Ahrens), Ali Akla.
Opstelling WHC: Jasper Kuiper (46’ Tireily Schmidt), Robbert van Schie, Jesse Betaze, Raoul Jessurun, Jeffrey van Amersfoort, Yoshua van Marle, Roan Admiraal (75’ Mitchel Dijkhof), Jurian van den Brink, Ibrahim Tuncer, Kevin Olaria (75’ Jelle Post), Jonathan van Marle.

Scheidsrechter: Dhr. B.J. Fikkert uit Hellendoorn

Scoreverloop: 6’ Okan Soykan 1-0, 22’ Christian van de Kamp 2-0, 28’ Christian van de Kamp 3-0, 50’ Maurice de Ruiter 4-0, 57’ Ali Akla 5-0.

Resultaten Hoofdklasse C 21 maart (20e speelronde, 3e ronde derde periode):
Na deze ronde leidt DVS niet alleen in de ranglijst met 44 punten, maar ook in de derde periode. De geelzwarten zijn daarin de enige ploeg zonder puntverlies. De concurrenten verspeelden immers punten. WHC bleef ondanks de nederlaag wel met 17 punten op de twaalfde plaats staan, maar behalve de hekkensluiter pakten de concurrenten wel een of drie punten.
SVZW-Harkemase Boys: In een spannende en vermakelijke wedstrijd hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Na een 1-0 voorsprong voor SVZW werd het uiteindelijk 1-1. Daarmee zag Harkemase Boys de geelzwarten twee punten weglopen. DVS heeft bovendien nog een inhaalwedstrijd te gaan ten opzichte van de Friezen, die wel tweede bleven. “De Zwaluwen” gooien zich op de derde periode, maar staan ook op de vierde plaats met 32 punten.
Drachtster Boys-Excelsior’31: De Rijssenaren kregen weer eens met tegenslag te maken. Het –vooral thuis altijd lastige-  Drachtster Boys kwam door een curieus tweede doelpunt op een 2-0 voorsprong. Excelsior’31 bezit echter te veel kwaliteit om te verliezen, maar liet na de 2-2 wel twee punten achter in het Drachtster Bos. De achterstand van de voormalige Topklasser op DVS bedraagt nu zes punten. De Friezen kunne rustig ademhalen op de negende plaats met 25 punten. Dat is zes verliespunten minder dan de eerste veilige plek van sv Urk. Vlak de Drachtster ook nog niet uit voor de derde periode, waar DVS zij samen met Excelsior’31 en SVZW op twee punten volgen.
AZSV-VVOG: Op een zwaar en glad veld kwamen de twee clubs niet tot scoren. VVOG bleef zodoende vijfde met een puntentotaal van 31. AZSV blijft de beste herkanser met 19 punten. De Aaltenaren hebben drie punten achterstand op de eerste veilige plek en hebben nog een inhaalbeurt (tegen DVS) tegoed.
Csv Apeldoorn-ACV: Richten de Assenaren zich nu al helemaal op de nacompetitie?  De enige winst dit kalenderjaar werd geboekt bij WVF, waarnaast alleen tegen AZSV nog gelijk gespeeld werd. De thuisclub rook haar kansen en won met 2-1. Daardoor bezetten de Apeldoorners (sinds de openingswedstrijd tegen DVS)  weer een positie in het linker rijtje en naderde nummer zes ACV, dat 30 punten bezit, tot op twee punten.
Flevo Boys-Staphorst: De polderbewoners waren voor het eerst sinds lange tijd weer eens dichtbij een overwinning ondanks een 0-1 achterstand. Bij 2-1 maakte Staphorst echter in de slotfase nog gelijk. Door de 2-2 moest Flevo Boys de zevende plaats afstaan aan csv Apeldoorn. Het gaatje is minimaal. Staphorst blijft op een directe degradatieplaats staan met 16 punten, maar heeft nog twee wedstrijden in te halen ten opzichte van WHC en één op AZSV.
WVF-sv Urk: De bezoekers beslisten het degradatieduel in het laatste half uur. De 0-2 hield sv Urk op de eerste veilige plek met evenveel verliespunten als de beste herkanser. WVF wacht dus nog steeds op de eerste winst en is nog steeds troosteloos laatste.