Excelsior'31 1

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

11 april 2015 14:30

Winter, F.R. de

Met een thuisnederlaag tegen Excelsior’31 hebben de geelzwarten een belangrijke slag verloren, maar nog niet de oorlog. DVS’33 Ermelo is met 48 punten nog steeds de koploper, maar kreeg wel gezelschap van Harkemase Boys, terwijl de Rijssenaren tot een punt naderden. De Ermeloërs bezitten van de twee lijstaanvoerders het beste doelsaldo. De nummer drie van de Hoofdklasse C voetbalde in Ermelo als een kampioen en won terecht. Bij de thuisclub haakte Jerrol Poot in de training van donderdag geblesseerd af. Trainer Jan Veldhuizen hoefde voor de positie als rechtshalf dan ook geen keuze te maken tussen hem en Yasin Kurt, die nu in de basis begon. Toch zou het prettig geweest zijn, als hij een type als poot had kunnen inbrengen. Zijn collega Roeland ten Berge kon weer beschikken over Joran Pot (na een blessure) en Adi Draganovic (na een schorsing); niet de minsten in zijn ploeg. De scheidend coach in Rijssen had voor deze wedstrijd het beste strijdplan, want dat er respect is voor DVS, zowel voor als na de wedstrijd, lijdt geen twijfel. Het geloof in de eigen kwaliteiten was echter nog groter.

Sterker Excelsior’31 voor rust naar verdiende voorsprong
Het team, dat het beste naar zijn intenties kon voetballen, zou wel eens als winnaar van het veld kunnen stappen in deze onbetwiste topper. Of het spanning was bij de geelzwarten of simpelweg de kwaliteiten van Excelsior’31, de bezoekers zaten vanaf het eerste fluitsignaal het beste in de wedstrijd. In hoog tempo combineerden de roodwitten makkelijker, hadden steeds goed druk op de bal na balverlies en staken snel het middenveld over. In een 4-4-2 opstelling werd de man meer op het middenveld goed benut. Dat betekende ook, dat de Ermelose middenvelders veel meer achter hun man aanliepen dan ze lief was. Vooralsnog hoefde doelman Daan Huiskamp niet op te treden tot de 19e minuut. Door een misser kon Hakim Ezafzafi aanleggen voor een schot, maar dat werd gepareerd door de sluitpost. In de rebound schoot Patrick Gerritsen over. Kort daarop mocht Excelsior’31 door voetballen na een ogenschijnlijke overtreding op Okan Soykan.

De Ermelose voetballers voelden zich misschien wel eens in twijfelgevallen benadeeld door scheidsrechter De Winter, maar de arbiter uit Blaricum, die een week eerder de moeder aller derby’s in Spakenburg nog zonder kaarten tot een goed einde had geleid, paste steeds de voordeelregel goed toe en was zeker niet van zin om de wedstrijd dood te fluiten. Hakim Ezafzafi kon in het vervolg aanleggen voor een schot, dat Daan Huiskamp uit de hoek haalde.  Even leek DVS zich onder de druk van de tegenstander uit te voetballen. In de 24e minuut verzond Roald de Vries een goede diagonale voorzet, waar Christian van de Kamp het hoofd zetten. De kopbal ging echter over. Een blessurebehandeling van Patrick Gerritsen maakte een einde aan die kortstondige opleving. De speler van Excelsior’31 moest zich in de 25e minuut laten vervangen door Gradus Hempenius.

De Twentenaren pakten de draad weer op van voor de blessure en uit een voorzet schoot Michel Gerritsen Mulkes rakelings over. Na een goed opgezette aanval bediende Niek Davina zijn ploegmaat Joran Pot en die liet doelman Huiskamp kansloos, 0-1. De voorsprong kwam de Tukkers volledig toe. Voor DVS was het te hopen, dat het niet meer schade zou oplopen. Daan Huiskamp moest daarvoor in de 43e minuut wel een inzet van Gradus Hempenius uit de rechterbovenhoek ranselen. Een minuut later kon Christian van de Kamp inkoppen uit een voorzet van Ali Akla, waarna Excelsior’31 zonder succes counterde, maar wel aantoonde, dat het er bijzonder snel uit kon komen. Op slag van rust was DVS nog wel dichtbij de gelijkmaker, toen Daniël van Warven in een druk strafschopgebied uit een hoekschop inkopte. De bal werd op de doellijn gestopt.
DVS strijdt in tweede helft voor resultaat
De tweede helft zou meer evenwicht geven. Of dat nu kwam, doordat de bezoekers DVS wat meer de gelegenheid gaven om te voetballen of doordat de geelzwarten zelf meer druk zetten. De eerste kans na de thee was ook voor de thuisclub, toen Maurice de Ruiter in de 59e minuut naar het Rijssense doel opstoomde. Hij koos ervoor om de bal af te leggen naar Christian van de kamp, die zich tussen drie Rijssenaren in bevond, in plaats van zelf te schieten. Nu konden de Rijssenaren onderscheppen en verplaatsten het spel snel naar de andere kant. Daar kon Hakim Ezafzafi vrij op Daan Huiskamp af gaan, die elk contact met het risico op een strafschop vermeed,  maar de goalie redde. De rebound werd geblokt. Twee minuten daarna moest Daan Huiskamp een volley van Niek Davina onschadelijk maken ten koste van een hoekschop. De gasten kregen opnieuw met tegenslag te maken in de vorm van een blessure.

Nu verstapte Dylan Voskühlen zich en moest per brancard van het veld. Zijn vervanger was Simon Baysoy. DVS ging op zoek naar de gelijkmaker en perspectief lag er in de na de pass van Ronald Hoek in de 66e minuut op Ali Akla. Zijn voorzet ging aan iedereen voorbij, waarna Excelsior’31 de aanval opzette, waaruit de 0-2 gemaakt werd. Joran Pot, die geheel vrij stond, werd bereikt en hij lepelde het leer in het Ermelose doel. Dat had normaal gesproken de nekslag betekend, maar een minuut later vond DVS al meteen weer de aansluiting, toen Maurice de Ruiter, die met een goede timing de lucht in ging, maar ook net genoeg ruimte kreeg tussen de twee sterke centrale verdedigers, uit een voorzet van Ali Akla inkopte, 1-2

Daarmee bleef het aantrekkelijke duel ook spannend. Naarmate de tweede helft vorderde, werd het spel van DVS ook opportunistischer en ontstond er aan de andere kan ook ruimte voor de Rijssense counter. De Tukkers benutten de geboden ruimte niet optimaal. In de 59e minuut kwam de thuisclub ook dichtbij de gelijkmaker. De voorzet van Ali Akla na zijn actie werd bij de eerste paal tot corner verwerkt. De roodwitten zouden in het verdere verloop niet verder komen dan een vrije trap van Amanuel Isa in de 79e minuut, waar keeper Daan Huiskamp nog wel moeite had. Vier minuten later had doelman Arjan Kok minder moeite met een kopbal van Edmund Mijnheer uit een vrije trap van Okan Soykan. De centrale verdediger ging in het slot van de wedstrijd mee naar voren als stormram, maar het centrale verdedigingsduo van de Rijssenaren, John Lubbers en Rico Wolven gaven geen krimp op de hoge ballen. Een ziekenhuisbal leek nog even vervelende gevolgen te hebben voor Roald de Vries vijf minuten voor tijd. Adi Draganovic kwam daarbij met het been veel te hoog in en raakte de back in het gezicht. Het zorgde voor het enige opstootje in de topper.

Hij kon wel verder spelen. In de extra tijd wisselde Jan Veldhuizen nog wel een verdediger (Ronald Hoek)  voor een aanvaller (Mike Ahrens), maar in de vier resterende minuten zette dat geen zoden meer aan de dijk. De eerste nederlaag voor DVS sinds de uitwedstrijd tegen Harkemase Boys was een feit. Dat het een verdiende zege voor de Twentenaren was, was onbetwist.
Door deze nederlaag lijkt een favorietenrol voor DVS in de titelstrijd aangetast, zeker doordat de concurrent in deze vorm beter voetbalde dan de Ermeloërs, maar de geelzwarten hebben nog altijd een voorsprong van een punt op Excelsior’31, waardoor de Rijssenaren nog steeds afhankelijk zijn van puntverlies van de twee koplopers. En de ploeg van Jan Veldhuizen herstelde zich vaak goed na een tegenslag, zoals bleek na de thuisnederlaag tegen Flevo Boys en het verlies in Harkema. De derby bij VVOG is daar natuurlijk een uitgelezen gelegenheid voor.

“Nog niet gewend om voor prijzen te voetballen”
Natuurlijk verscheen er een zwaar teleurgestelde trainer Jan Veldhuizen voor de analyse:”Maar verliezen hoort er ook bij. En hoe dat komt; deze groep is nog niet gewend om voor prijzen te voetballen, dus zat er wel spanning op de wedstrijd. Als je eenmaal begonnen bent, moet dat er toch af gaan. Zij waren rustiger aan de bal. Ik vond ons vandaag niet goed genoeg; wij waren zo slordig in balbezit en dat heeft natuurlijk ook met de tegenstander te maken. Er waren genoeg momenten, dat we hadden kunnen combineren en er toch voor een domme, lange bal gekozen werd. Dat opportunisme ligt ons helemaal niet. Als je ziet, dat een Ali Akla wel goed in de wedstrijd zit, moet je daar meer gebruik van maken. Dat de tegenstander zich focust op een Okan of een Maurice, moet niet uitmaken, want dan moet er ruimte ontstaan voor anderen. Natuurlijk is dat ook de verdienste van een tegenstander, maar normaal kunnen wij ons altijd wel onder druk uitvoetballen.
 Die druk was er het  tweede deel van de tweede helft niet; dan moet je de juiste keuzes maken en dat deden we niet. Hun tweede goal ontstond na die kans via Ali en stapt er één van ons niet goed door en valt die 0-2. Dat is ook een goed wapen van hun. Dan heb je wel geluk, dat je snel de 1-2 maakt. Dan heb je nog ruim de tijd om de gelijkmaker te zoeken. Toen waren we optisch wel sterker met veel opportunisme, maar daar worden wij over het algemeen niet beter van. Wij konden geen echte kansen creëren en zij zijn in de tegenstoot ook heel gevaarlijk. We hebben het in de laatste vijf minuten van de wedstrijd wel gedaan met achterin drie man en nog iemand extra voorop, maar het is óns ding om van achteruit op te bouwen. Dat heb ik in de tweede helft te weinig gezien. Dan ben je te veel afhankelijk van een bevlieging en die heb ik vandaag te weinig gezien. Voor de neutrale toeschouwer was het natuurlijk een hele aantrekkelijke wedstrijd om te zien, maar ik heb liever de punten, of desnoods één punt.”

Foto's: Theo Aalten.

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Ronald Hoek (90+1’ Mike Ahrens), Okan Soykan, Daniël van Warven, Yasin Kurt, Maurice de Ruiter, Christian van de Kamp, Ali Akla.
Opstelling Excelsior’31: Arjan Kok, Dylan Voskühler (58’ Simon Baysoy), Rico Wolven, John Lubbers, Adi Draganovic, Michel Gerritsen Mulkes, Amanuel Isa, Joran Pot, Patrick Gerritsen (25’ Gradus Hempenius, 90+2’ Coen Vloedgraven), Hakim Ezafzafi, Niek Davina.

Scheidsrechter: Dhr. F.R. de Winter uit Blaricum

Scoreverloop: 37’ Joran Pot 0-1, 67’ Joran Pot 0-2, 68’ Maurice de Ruiter 1-2.

Resultaten Hoofdklasse C 15 april (22e speelronde, 5e ronde derde periode):
Ondanks de nederlaag bezet DVS nog steeds de eerste plek, maar nu samen met Harkemase Boys, dat eveneens 48 heeft. De doelsaldi liggen dicht bij elkaar, maar dat van de Ermeloërs is net wat beter (56-23 om 55-24). De titelrace is nog spannender, doordat Excelsior’31 tot op een punt naderde. De Rijssenaren leiden wel in de derde periode met een voorsprong van drie punten op de geelzwarten, SVZW en AZSV (Harkemase Boys bezit de tweede periode al).
WHC-Harkemase Boys: Tot de 70e minuut bleef WHC overeind, maar na de benutte strafschop liep de score nog op voor 0-4 voor Harkemase Boys. De Harekieten kwamen hiermee dus naast DVS. De eerste veilige plek is nu acht punten weg voor de Wezepers en de slechtste herkanser heeft nog steeds een voorsprong van vijf punten op WHC.
Staphorst-ACV: De Assenaren hebben de smaak weer te pakken en wonnen met 0-2 in de Kop van Overijssel. Daarmee heeft ACV de vierde plaats in handen met een achterstand van tien punten op Excelsior’31. Meer zit er dus niet in qua positie. Staphorst is nu op de twaalfde plaats de slechtste herkanser en zag een gat ontstaan van drie punten met de eerste veilige plek.
SVZW-VVOG: De thuisclub hield de kansen op de derde periode levend door de 3-0 winst op VVOG en handhaafde zich zodoende op de vijfde positie. VVOG sluit nu het linker rijtje met 31 punten.
Csv Apeldoorn-WVF: De degradant kon niet voor een tweede keer stunten en verloor regelmatig met 3-0. WVF blijft hekkensluiter met zes punten. De Apeldoorners sprongen over VVOG heen en staan zesde.
Flevo Boys-AZSV: Voor de thuisclub mag het seizoen waarschijnlijk zo snel mogelijk over zijn. AZSV kende de belangen van deze wedstrijd en presteerde daarna. Met de 1-4 winst namen de Achterhoekers wat afstand van de indirecte degradatieplaatsen. Flevo Boys bleef wel achtste met 30 punten.
Drachtster Boys-sv Urk: De wedstrijd eindigde, zoals die begon. Daarmee kwam Drachtster Boys op de negende plek wel een puntje dichter bij Flevo Boys. Door het gelijkspel zijn de Urkers nu wel de beste herkanser met 23 punten.