Jasper van Oorspronk

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse C

25 april 2015 14:30

Burg, P.N. van der

Voor DVS’33 Ermelo was het zaak om de thuiswedstrijd tegen csv Apeldoorn winnend af te sluiten om zo de kansen op de titel volledig in eigen hand te houden. Als koploper wisten de geelzwarten, dat minstens één van concurrenten puntverlies zou lijden. De opponent uit Apeldoorn gold altijd al als een lastige tegenstander en de nederlaag tegen alle verhoudingen in eerder dit seizoen tegen de roodgelen lag nog vers in het geheugen. De bezoekers waren zeker nog niet helemaal veilig met een voorsprong van vijf punten op de beste herkanser. Het duel in Ermelo leek op een regelmatige overwinning uit te draaien voor DVS, maar kreeg in de laatste twintig minuten nog een hoge uitslag. Dat gaf in de ogen van de winnende coach Jan Veldhuizen vertrouwen voor de topper in de wedstrijd hierop tegen Harkemase Boys.
Bij de thuisclub ontbrak vanzelfsprekend Ronald Hoek na de blessure, die hem in de derby bij VVOG al na een kwartier van het veld haalde. Zijn vervanger was toen Stevan de Geijter, die ook nu de positie van rechtsback innam.

DVS voor rust naar regelmatige voorsprong
Een overmacht, zoals de geelzwarten eerder dit seizoen in “Het Orderbos” creëerden, werd het nu niet. De Apeldoorners konden er nu voor de rust bij tijd en wijle wel uitkomen. Toch speelde CSV duidelijk verdedigender dan de thuisclub, die in ieder geval met een veel betere instelling aan de wedstrijd begonnen dan een week daarvoor in Harderwijk. Waar de bezoekers in het eerste half uur tot twee voorzetten vanaf de linkerflank kwamen, die geen onoverkomelijke problemen opleverden, zette Roald de Vries in de 22e minuut met een van zijn kenmerkende passes Christian van de Kamp in scoringspositie.

De spits kwam centimeters te kort om het leer de gewenste richting mee te geven. De combinaties gingen in die fase weer beter lopen bij DVS en uit één daarvan kon Ali Akla uithalen voor een schot. Dat ging recht op doelman Patrick Jansen af. De op dat moment verwachte voorsprong kwam nog geen vijf minuten later na een aanval over rechts, waarbij Ali Akla de bal panklaar aflegde op Maurice de Ruiter. De clubtopscorer trof doel met zijn inzet, 1-0. De 2-0 liet op zich wachten tot de voorlaatste minuut van de eerste helft, maar daarvoor waren er al twee goede gelegenheden om de voorsprong te verdubbelen. In de 36e minuut kreeg Daniël van Warven op aangeven van Maurice de Ruiter tot twee maal toe de kans om te schieten, maar kwam niet tot een gevaarlijk schot. In de 40e minuut reikte de rush van Yasin Kurt vanaf het middenveld tot de achterlijn, maar schoot Christian van de Kamp uit de voorzet hoog over. De weer zeer ijverige Ali Akla verdiende in de 44e minuut de corner. Christian van de Kamp kopte op enige afstand van de tweede paal in, waarna Jorran van Santen de bal met het hoofd zoveel lift meegaf, dat die in het Apeldoornse doel verdween. Die 2-0 viel natuurlijk op een goed moment.

Tweede helft biedt toeschouwers nog vier doelpunten
Trainer Richard Karrenbelt van csv Apeldoorn paste in de rust twee wissels toe ((Diderik voor Tabaouini en Krijns voor Verstraten). DVS leek echter het meest gedreven uit de kleedkamer gekomen te zijn met een schot van Ali Akla in de 47e minuut, dat over ging, en een kans voor Daniël van Warven een minuut later. De aanvallende middenvelder ging nog wel om de Apeldoornse sluitpost heen, maar werd in het vervolg te veel naar buiten gedreven. De bezoekers gingen vervolgens op zoek naar de aansluiting en kregen ook mogelijkheden. In de 51e minuut kopte Jasper van Oorspronk uit een voorzet van links door Ugur Yilderim. Tien minuten daarna nam Steven van Es het leer uit een voorzet vanaf rechts door Van Oorspronk ineens op de slof, maar de inzet ging recht op doelman Daan Huiskamp af. Aan de andere kant vond de voorzet van Steven de Geijter geen Ermelose voet voor de afronding en het vervolg via Ali Akla was al weer veel makkelijker te verdedigen. DVS moest in die fase waken voor verslapping.

Zo’n moment ontstond ook na de voorzet van invaller Rob Diderik, waarbij Ugur Yilderim voor zijn man mocht komen. De eenmalige international voor het Nederlands elftal kwam echter niet tot een goed schot. Weer een minuut later legde Yilderim de bal goed af op Jasper van Oorsprong, die de bal recht voor het doel niet goed raakte. Voor de laatste twintig minuten maakte Mike Ahrens zijn opwachting voor Ali Akla. Zijn vrije trap werd door Edmund Mijnheer naast gekopt. De drie minuten voor het laatste kwartier zouden liefst drie doelpunten opleveren. Allereerst kwam Christian van de Kamp uit een pass van Okan Soykan vrij voor doelman Patrick Jansen; nu miste hij niet met een geplaatst, laag schot, 3-0. Een minuut later werd Mike Ahrens onderuit gehaald in het strafschopgebied, waarna Maurice de Ruiter het geduld van de doelman op de proef stelde en vervolgens de penalty benutte, 4-0. Of dat aan Ermelose zijde toch voor verslapping zorgde of niet, de gasten antwoordden direct uit de toegekende hoekschop, waar Jasper van Oorspronk met zijn inzet doel trof, 4-1. Jan Veldhuizen pleegde een kwartier voor tijd twee wissels. Richard Terpstra verving Yasin Kurt en Yordi Grovenstein kwam in de plaats van Maurice de Ruiter. Na een combinatie met de ingevallen jongeling raakte Daniël van Warven het leer nog met de punt van de schoen, maar de bal ging naast. Op aangeven van Okan Soykan verscheen Yordi Grovenstein nog vrij voor de goalie van csv Apeldoorn, maar kon hem in twee pogingen niet verslaan. Daniël van Warven zou zijn doelpuntje in de 83e minuut nog wel meepikken.

Na de pass van Stevan de Geijter slalomde hij om een verdediger heen en schoot de bal in de korte hoek. Die 5-1 leek ook nog een vervolg te krijgen, toen Mike Ahrens uit een pass van Okan Soykan de kans kreeg voor een boogbal. Hij kreeg zijn lob niet over doelman Patrick Jansen heen en de rebound van Daniël van Warven ging over. De laatste kreeg in de 88e minuut nog zelf een schietkans, maar gunde ook het succes aan Yordi Grovenstein. Die kwam centimeters tekort uit de voorzet, waardoor de score op 5-1 bleef staan.

“Uitslag geeft vertrouwen voor de wedstrijd tegen Harkemase Boys”
De DVS-oefenmeester Jan Veldhuizen was vooral tevreden over de eerste helft:”De eerste minuten was het nog wat aftasten tegen een lastige tegenstander, maar daarna hadden we het goed onder controle. Ik vond die 1-0 ook een prima doelpunt. Daarin zie je ook wel weer vertrouwen in de ploeg komen. Dan weten ze ook weer, dat ze best aardig kunnen voetballen. Je zag ook weer het voetbal terug, zoals we dat kunnen. De eerste helft tegen VVOG was ook een eye opener; dat kon absoluut niet. We speelden nu ook geconcentreerd. Die 2-0 valt dan wat gelukkig net voor de rust. In de tweede helft duurde het te lang, voordat we deden, wat we moesten doen. De eerste fase in de tweede helft was matig van onze kant. Apeldoorn kreeg toen ook teveel mogelijkheden uit de voorzetten, die wel gevaarlijk waren. Daarmee maakten ze het ons wel wat lastig, maar lieten ze het ook verdedigend liggen.

Dat tegendoelpunt valt wat uit de kluts. Die 5-1 is een goede uitslag, maar het had ook nog 9-2 kunnen zijn. Natuurlijk maakten we nog te veel fouten, maar die hebben toch te maken met te veel gemakzucht. Die gaan volgende week tegen Harkemase Boys niet gemaakt worden. We speelden in de beginfase van de tweede helft ook niet goed, maar met de 3-0 was het wel gebeurd. Je moet verder in de wedstrijd zorgen, dat je geen kaarten meer pakt; dat hebben we goed gedaan. We konden nu ook uit voorzorg wisselen. We hebben alle spelers hard nodig. Wat dat betreft is het goed, dat Jerrol Poot ook weer aansluit.
Volgende week tegen Harkemase Boys hebben we nog wat recht te zetten. Wij hebben daar heel matig gespeeld. Dat gaat nu niet gebeuren. Dat is natuurlijk wel weer een andere ploeg dan Excelsior met goede spelers, die uit het niets kunnen scoren en met veel kracht op het middenveld. Die 5-1 vandaag had ik vooraf voor getekend; die uitslag geeft veel vertrouwen voor volgende week.”

Foto's: Theo Aalten

Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Stevan de Geijter, Okan Soykan, Daniël van Warven, Yasin Kurt (77’ Richard Terpstra), Maurice de Ruiter (79’ Yordi Grovenstein), Christian van de Kamp, Ali Akla (69’ Mike Ahrens).
Opstelling csv Apeldoorn: Patrick Jansen, Jeremy Jonker, Marc Hoekstra, Joost Krijns (46’ Jasper Verstraten), Bram Holtman, Jasper van Oorspronk, Steven van Es, Melvin Bresser, Ugur Yildirim, Maarten Boeve, Ridouan Tabaouni (46’ Rob Diderik).

Scheidsrechter: dhr. P.N. van der Burg uit Voorburg

Scoreverloop: 29’ Maurice de Ruiter 1-0, 44’ Jorran van Santen 2-0, 72’ Christian van de Kamp 3-0, 73’ Maurice de Ruiter (pen.) 4-0, 74’ Jasper van Oorspronk 4-1, 83’ Daniël van Warven 5-1.

Resultaten Hoofdklasse C 25 april (24e speelronde, 7e ronde derde periode):
Door deze zege en de uitslag tussen Excelsior’31 en Harkemase Boys blijft DVS koploper; nu weer solo met een voorsprong van twee punten op de runner up. Bovendien blijven de geelzwarten nog steeds meedoen in de derde periode.
Excelsior’31-Harkemase Boys: De Rijssenaren scoorden al vroeg in de wedstrijd en hoewel het qua kansen halverwege 2-2 had kunnen staan, bleef het bij die 1-0 van Hakim Ezafzafi. Dat bracht de Rijssenaren op de tweede plaats, maar de ploeg van Roeland ten Berge is nog steeds afhankelijk van DVS. Harkemase Boys zakte van de gedeelde koppositie naar de derde plek. “Er moet nog wel een wonder gebeuren, willen we nog kampioen worden”,  liet Klaas Schotanus weten na afloop van de nederlaag.
Beide clubs spelen woensdagavond in de halve finale voor de districtsbeker. Excelsior’31 doet dat thuis op dinsdag 28 april in Oost tegen de reserves van HSC’21. Het tweede elftal van de zondagtopklasser uit Haaksbergen verraste DVS in de achtste finale. Als de Rijssenaren de revelatie in het districtsbekertoernooi niet onderschatten, lonkt er een finale tegen de winnaar van Longa’30-Sparta Nijkerk. Harkemase Boys ontvangt woensdag competitiegenoot ACV. De winnaar treedt in de finale aan tegen sc Genemuiden of Staphorst.
ACV-sv Urk: De Assenaren willen graag op de vierde plek eindigen, maar wellicht nog liever de beker winnen en goed voor de dag komen in de nacompetitie. Wellicht spaarde ACV zich al wat en haalden de feller spelende Urkers daar voordeel uit. De 1-3 zege in het “Stadsbroek” gaf nog geen onderscheid tussen de nummers 10, 11 en 12, maar met een nederlaag had het er toch somberder uitgezien voor de voormalige eilandbewoners, die nog wel elfde staan. De thuisclub zakte wel naar de vijfde plek. De blauwzwarten maken zich nu op voor de halve finale voor de districtsbeker bij Harkemase Boys. Twee keer eerder verloor ACV van de Friezen, maar wellicht is driemaal scheepsrecht. Een bekerduel staat immers op zich.
Drachtster Boys-SVZW: Nog altijd belangen in deze wedstrijd. De thuisclub kon zich veilig spelen (mede afhankelijk van de andere uitslagen) en SVZW kon kansrijk blijven voor de derde periode. Het werd een zuinige 0-1 voor de “Zwaluwen”. De Wierdenaren klommen bovendien over ACV heen naar de vierde plek en wat belangrijker is, zij hebben voor de resterende periodetitel een zelfde puntenaantal als Excelsior’31 en twee meer dan DVS en AZSV. Drachtster Boys bleef negende met 30 punten, maar de voorsprong op de beste herkanser is minimaal, terwijl de Friezen ook nog niet uit de greep zijn van de nummer twaalf met vier punten minder.
Flevo Boys-WVF: Een oppermachtige thuisclub pakte eindelijk weer eens een driepunter na de 3-0. Daarmee keerde Flevo Boys terug in het linker rijtje, maar is het met 33 punten nog niet definitief veilig. WVF bleef zodoende op 9 punten staan en was al gedegradeerd.
Staphorst-VVOG: De Harderwijkers hoefden dit seizoen nog maar één wedstrijd te winnen (en die was DVS). Dat is niet voldoende om met succes een strijdlustig Staphorst te ontmoeten. Wat voor de rust nog niet lukte, deed de thuisclub na de thee wel; twee keer scoren zonder een tegentreffer te incasseren. Met die 2-0 overwinning gaan de geelblauwen wat prettiger de halve finale voor de beker in, woensdag thuis tegen sc Genemuiden. Staphorst is echter nog steeds de slechtste herkanser met een achterstand van drie punten op AZSV en Urk en vier op Drachtster Boys. VVOG gleed weg uit het linker rijtje en moet met een voorsprong van drie punten op AZSV en Urk, en zes op Staphorst nog altijd rekenen.
WHC-AZSV: Het doek is ook gevallen voor WHC. Sinds ’97 onafgebroken op het hoogste niveau en daarvoor natuurlijk ook al veelvuldig acterend op het hoogste podium. De teloorgang diende zich al twee seizoenen aan, nadat pogingen de topklasse te bereiken strandden. Het mentaal sterke AZSV had geen boodschap aan de faam van de club uit Wezep en diende met de 0-5 overwinning de eigen belangen. Lijfsbehoud is ook nu nog niet zeker, want slechts een beter doelsaldo houdt de Aaltenaren boven de beste P-/D-plek. Het gerenommeerde WHC volgt WVF nu naar de 1e klasse.