DVS’33 Ermelo start bekerpoule met winst op Grol

Grol 1 (zon)

Mannen, 1, Groep 2 L46

23 augustus 2014 17:00

Paarhuis, M.G.

Het bekervoetbal is voor DVS’33 Ermelo begonnen met een thuiszege op sv Grol. De zondageersteklasser uit Groenlo is wat korter in voorbereiding dan de geelzwarten en misten door vakantie nog vier basisspelers, waarvan twee in het hart van de verdediging. Clubtopscorer aller tijden bij de blauwwitten werd zodoende teruggehaald naar de defensie. Het gemis vanvier spelers zal bij de bezoekers merkbaarder geweest zijn dan bij DVS. De Ermeloërs deden het zonder Richard Terpstra en Roald de Vries. Hun posities werden bezet door Jorran van Santen en Stevan de Geijter. De Grollenaren waren al wel eerder tegenstander in de districtsbeker; toen in de achtste finale. In maart 2013 boden de Achtrhoekers meer tegenstand, hoewel het toen toch nog een ruime 3-7 overwinning voor DVs werd.
De andere wedstrijd in poule 46 was tussen FC Horst en Rheden. De Ermelose eersteklasser won aan de andere kant van de Veluwe met 2-4.

DVS maakt verschil in eerste kwartier
In de meeste oefenwedstrijden tot deze bekerwedstrijd toe konden tegnstanders DVS nog wel aardig bijbenen, maar na de wissels in de tweede helft konden de geelzwarten op eenzelfde niveau blijven votballen, maar zakte de opponent terug. De Groenlose eersteklasser liep vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Paarhuis uit Ommen al achter de Ermelose Hoofdklasser aan. Met een kopbal van Ali Akla en een vrije schietkans voor Daniël van Warven, was DVS in de openingsfase al dicht bij een treffer. Die kwam er toch nog snel. Ronald Hoek zocht in de 8e minuut  als rechtsback al de ruimte, toen Jorran van Santen inspeelde op Maurice de Ruiter, die de pass verzond, waaruit de verdediger een voorzet op maat in huis had. Daaruit schoof Daniël van Warven de 1-0 binnen. Direct hierop had Mike Ahrens de voorsprong al kunnen verdubbelen, maar hij kreeg het leer niet doelman Max de Vries. Dat deed hij wel na een klein kwartier met een uitstekend ingeschoten vrije trap, 2-0. Het beloofde een monsterscore te worden op die manier, maar de volgende treffer liet lang op zich wachten. Kort na een mogelijkheid voor Ali Akla in de 18e minuut kregen de bezoekers de eerste hoekschop te nemen; die werd weggewerkt door Edmund Mijnheer. Sjors Storkhorst, vorig seizoen nog topscorer bij derdeklasser RKZVC en begeerd door diverse clubs, zag dat hij tegen een Hoofdklasser toch sneller moest handelen. De weliswaar lichtgeblesseerde spits tekende in de 23e minuut toch voor een fraai indraaiend schot, dat echter naast het heiligdom van Daan Huiskamp ging. Zijn eerste handeling moest hij twee minuten later verrichten, toen Johan Houben uit een voorzet vanaf rechts inschoot. Dat de gasten deze twee mogelijkheden kregen kwam, doordat DVS wat terugzakte na het gemak, waarmee de Grollenaren in het eerste kwartier op afstand hielden. Er waren nog wat kleine kansen voor de geelzwarten, totdat Mike Ahrens en Maurice de Ruiter in de slotminuten van de eerste helft aan buitenspel ontsnapten en vrij konden doorlopen. De eerste schoot op de doelman en de boogbal van de laatste ging over. Zo ging de rust in met een 2-0 stand en mocht sv Grol geloven, dat het nog een wedstrijd was.

DVS in laatste kwartier naar 3-0
De verwachting was, dat het verschil tussen DVS en de gasten in de tweede nog groter zou worden. De druk, zoals in het eerste kwartier voor de rust bleef achterwege. Wel kwam Daniël van Warven uit een voorzet van Maurice de Ruiter in de 56e minuut tot een fraaie volley, die net niet genoeg viel. Met nog een half uur te spelen wisselden beide trainers twee spelers. Okan Soykan en Mike Ahrens verlieten het veld voor Jerrol Poot en Christian van de Kamp. Bij de bezoekers kwamen Quint Kristen en Bram Huls binnen de lijnen voor Kai Ordelmans en Rob Temmink. Kort nadat Jerrol Poot in de 25e minuut na een eentweetje nog op doelman De Vries geschoten had, kreeg sv Grol de beste kans van de wedstrijd. Na balverlies aan Ermelose zijde kon Michel Kamphuis vrij op doelman Daan Huiskamp afgaan. Die kwam goed uit, verkleinde zijn doel en lag in de baan van het schot. De schade bleef zodoende beperkt tot een corner. Een tegentreffer had er nog weer een wedstrijd van kunnen maken. DVS-trainer Jan van Veldhuizen liet zijn ploeg daarna één tegen één spelen, alsof het achterstond. Dat had al snel effect. Maurice de Ruiter werd onreglementair gestopt in het strafschopgebied en belastte zich ook met de klus van elf meter. De 3-0 was niet te voorkomen door de sluitpost van sv Grol. Het  derde doelpunt kreeg geen vervolg meer ondanks een langdurige aanval in de slotminuut en een volley van ali akla in de extra tijd.

“Tevreden over de voorbereiding en de bekerwedstrijd”
Ondanks dat DVS na het eerste kwartier al terugviel, was de eerstejaars oefenmeester van DVS content. Jan van Veldhuizen:”Ik ben hartstikke tevreden over de voorbereiding en de bekerwedstrijd. Richard deed vandaag niet mee, Roald niet; dat zijn twee jongens, die voor heel veel voetbal zorgen. Maar dan is het ook heel leuk om Jorran van Santen daar te zien spelen. Ik wilde Patrick Ozinga weer aan het werk zien, omdat hij heel lang geblesseerd is geweest en er ook in de voorbereiding zo’n twee weken uit is geweest. Omdat ik hem een half uur wilde laten spelen, begon hij niet in de basis.
Ondanks dat we vrij snel druk zetten en toch de nul houden; dat geeft de burger moed. Wij moeten zelf de bal hebben en als we die kwijt zijn weer zo snel mogelijk veroveren. Het eerste kwartier vond ik heel goed van ons en dan moet je eigenlijk al met 3 of 4-0 voorstaan. Na die 2-0 hadden we nog een paar kansen van drie tegen twee en twee tegen één en in die situaties waren we nog slordig. Dat sluipt er dan misschien in tegen zo’n tegenstander. Zulke kansen moet je gewoon maken, want 2-0 blijft een lastige stand. Iedere ploeg kan uit een spelhervatting een keer een goal maken. Die bal, die er in de tweede helft doorschiet uit heel raar balverlies, kan er gewoon invliegen en bij 2-1 is het toch weer een lastige wedstrijd. Daan pakte die bal heel goed.”
De DVS-trainer wil in elke wedstrijd resultaat zien:”Iedere wedstrijd gaat om resultaat; ook deze. Het is belangrijk, dat we vandaag de nul gehouden hebben. We hadden die lui in de eerste helft wel wat meer pijn moeten doen. De 2-0 bij de rust was een te magere afspiegeling van de wedstrijd. Het eerste kwartier was voetballend heel goed, de tweede helft was matig; een te laag tempo, te veel lopen met de bal, teveel aan een kant blijven voetballen, terwijl er heel veel ruimte aan de andere kant ligt. Het van kant wisselen deden we in de eerste helft veel beter. Misschien was dat toch wat gemakzucht, omdat al heel gauw merkbaar was, dat Grol het ons deze middag niet lastig kon maken. Je merkte ook, dat ze er bij de rust al doorheen zaten. Dan moet je ze bij de strot grijpen en niet meer los laten.  Daan Huiskamp moest toch nog een bal pakken, het is een wereldkeeper en hij staat er natuurlijk niet om vliegen te vangen, maar het is zonde, dat zo’n situatie ontstaat. Dat soort momenten moeten eruit. Dat gaat ook gebeuren, hoor. De laatste tien minuten hebben we nog man op man gespeeld om de boel weer aan te scherpen; ook om er achter te komen, of je dat kan bij een achterstand.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Steven de Geijter (61’ Patrick Ozinga), Edmund Mijnheer, Jorran van Santen, Okan Soykan (58’ Jerrol Poot), Yasin Kurt, Maurice de Ruiter, Mike Ahrens (58’ Christian van de Kamp), Ali Akla.
Opstelling sv Grol: max de Vries, Michel Kamphuis, Christian Pillen, Sander Nijhoff, Kai Ordelmans (58’ Quint Kirsten), Thomas Porskamp, Rob Temmink (58’ Bram Huls), Johan Houben, Sjors Storkhorst (68’ Rick Arink), Lennard Walterbos, Mark Zieverink.

Scheidsrechter: dhr. M.G. Paarhuis uit Ommen

Scoreverloop: 8’ Daniël van Warven 1-0, Mike 14’ Ahrens 2-0, 78’ Maurice de Ruiter 3-0 (pen.)

Door de 3-0 overwinning blijft DVS plaatsgenoot FC Horst in poule 46 op doelsaldo voor. De ploeg van Etie Jansen won in Rheden met 2-4 van de gelijknamige club, die nu derde staat. Sv Grol sluit de rij. Dinsdagavond wordt de bekergroep vervolgd met de lokale derby tussen FC Horst en DVS op sportpark “De Adelaar”. De Groenlose zondageersteklasser ontvangen dan de competitiegenoot Rheden.