Hierden Veluwade 1

1 - 3

6 augustus 2014 19:00

W. Smit

DVS’33 Ermelo heeft zich op woensdagavond 6 august na de winst op gastheer Hierden in de meest gunstige positie geschapen voor de eindzege op het voetbaltoernooi van de Veluwade. Daarmee lijkt het evenement in Hierden op een herhaling van de vorige editie, toen de Ermeloërs ook al na de eerste speeldag de beste uitgangspositie hadden. Ook toen was NSC op de slotdag de tegenstander. DVS verloor toen van de Nijkerkers. NSC wees ZwartWit’63 met 2-1 terug en begint dus met een punt achterstand. De overige twee duels, VVOG-Nunspeet en FC Horst-ODIN’59 eindigden in een gelijkspel. Daar moesten strafschoppen een winnaar aanwijzen. Dat deden de eersteklassers beter dan VVOG en ODIN’59. Dat zorgde naast de ontmoeting tussen DVS en NSC voor de volgende wedstrijden op zaterdag 9 augustus: FC Horst-Nunspeet in de winnaarspoule, alsmede VVOG-ODIN’59 en Hierden-ZwartWit’63 in de verliezerspoule. De wedstrijden beginnen om 14:00 uur.

Verschil met Hierden pas in slotfase
DVS begon de wedstrijd voor een groot deel in de samenstelling, zoals in de tweede helft tegen Turkse Kracht met één speler, die vorig seizoen in de basis stond. Paul Eppink verdedigde het doel. Christian van de Kamp begon met de jeugdige garde, evenals Daniël van Warven, die de lijnen uitzette. Bij Hierden stond Ali El Haddadi in de spits en een andere oud-DVS’er verdedigde het doel, namelijk Maurits Schraven.

Aanvankelijk oogde het spel van Hierden wat beter, maar DVS nam al vroeg een voorsprong. Daniël van Warven zette in de 5e minuut zelf de aanval op, maar Michael Musa kwam nog niet tot afronding. Dat deed de oud-speler van DOS Kampen in de rebound met een geplaatst schot, waarbij de keeper op het verkeerde been stond. Lang bleef die 0-1 voorsprong voor de geelzwarten niet op het scorebord staan. Drie minuten later lag er alle ruimte op de rechtervleugel van Hierden, maar Paul Eppink kon in eerste instantie nog zijn hand achter de kopbal uit de voorzet krijgen. Gert Boonen kreeg de bal voor zijn voeten en kon in de nastoot de gelijkmaker binnenschuiven. Die 1-1 stand bleef heel lang gehandhaafd. Ook nadat DVS gaandeweg aan een overwicht bouwde. Scheidsrechter William Smit floot in de geest van de Veluwade, toen hij William Hunenstijn met slechts een vrije trap liet wegkomen, toen hij Ramazan Leebeek in de 18e minuut met een vrij veld voor zich vasthield. De voormalige speler Elburger SC mocht na een half uur spelen met een tijdstraf (geel) alsnog naar de kant. Even daarvoor had DVS al twee kansen onbenut gelaten. De tweedeklasser kwam in ondertal moeilijk van de eigenhelft af, maar de stand bleef tot de rust echter 1-1.

Voor het tweede bedrijf kwamen Maurice de Ruiter en Mike Ahrens in het veld bij DVS. Patrick Ozinga nam de linksbackplaats in en doelman Marco Remmelts verving Paul Eppink. In deze samenstelling, die in de loop van de tweede helft ook nog wel wijzigingen onderging, was het overwicht geheel voor DVS. Hierden kwam pas na een klein half uur voor de enige maal gevaarlijk bij het Ermelose doel, maar de ex-doelman van asv Dronten had een knappe redding in huis op de inzet van Brian Klaassen. Ali El Haddadi kreeg nauwelijks bruikbaren ballen in deze wedstrijd en werd na een klein kwartier gewisseld. Voor de geelzwarten dienden er zich diverse mogelijheden aan om opnieuw een voorsprong te komen. Maurits Schraven redde een aantal keren goed, maar ook gingen zekere doelpunten naast of over. Waar Leebeek voor de rust op rechts de man met actie was, was Yordi Grovenstein dat in de tweede helft op de linkervleugel. Uit zijn voorzet schoot Christian van de Kamp tien minuten voor tijd hard en onhoudbaar de 1-2 binnen. Twee minuten later plaatste de jongeling na een bredtepass van Maurice de Ruiter de 1-3 in verre hoek. Het bleef bij die stand, hoewel in de slotminuten nog een bal naast geschoten werd. Qua kansen had het zo’n 2-7 moeten zijn.

Scoreverloop: 5’ Daniël van Warven, 8’ Gert Boonen 1-1, 80’ Christian van de Kamp 1-2, 82’ Yordi Grovenstein 1-3.

DVS op herhaling tegen NSC
Door de 1-3 verzamelde DVS zes punten en dat was er één meer dan NSC na de 1-2 zege op ZwartWit’63. Walter Koelewijn (van IJsselmeervogels) en Tom de Ridder (van Roda’46) zorgden voor de trefers. De winnaar van de ontmoeting tussen deze twee Hoofdklassers heeft dus goede kans om ook de eindzege van het toernooi op haar naam te schrijven.
Met deze wedstrijd wordt het vooralsnog een herhaling van vorig jaar. Toen wonnen de Nijkerkers de wedstrijd, nadat marc van de Vegte op aangeven van Christian van de Kamp het enige doelpunt van de wedstrijd maakte. Voor NSC was de zege op een Hoofdklasser een prettig gegeven, want de geelblauwen waren van zins om met een kampioenschap voor de derde keer in het bestaan van de club te promoveren naar dat voormalig hoogste platform. De eerste keer was dat in het kielzog van DVS, DETO en SVZW met de versterkte promotieregeling in verband met de instelling van de Topklasse. De degradatie was ondanks de herkansing direct al weer een feit en ook na de tweede promotie via de nacompetitie bleef het verblijf in de Hoofdklasse beperkt tot een enkel jaar. Het gestelde doel richting de titel bleef steken na de eerste periode, maar de Nijkerkers wisten zich wel als eerste verzekerd van deelname aan de nacompetitie. Dat voorliep voorspoedig na een zwak competitieslot. Wim Kroes mocht daarom voortijdig vertrekken, waarna Jerry Cooke de promotie mocht proberen te bewerkstelligen. Met verve, want na de 1-5 winst bij sv Bedum (1e klasse E) en de verrassende 0-2 nederlaag van DETO, nota bene voor eigen publiek, mocht het tegen de herkanser uit de Hoofdklasse C eigenlijk niet meer mis gaan. Daar was Jürgen Schefczyk juist gehaald als interim-trainer m degradatie te voorkomen. De Vriezenveners geloofden er niet echt meer in en als dat al wel zo was, werd die hoop al vroeg teniet gedaan. Na een 3-0 stand kwamen de Tukkers nog wel terug tot 3-1, maar daar bleef het bij. De voormalige trainer van DVS (drie seizoenen vanaf ’06-’07) bleef achter op “De Burcht” in Nijkerk. Christian van de Kamp, de nieuwe DVS’er, had met zijn doelpunten een groot aandeel in de promotie van NSC.

NSC nu onder Jürgen Schefczyk
Onder Jürgen Schefczyk wil NSC nu eens in de Hoofdklasse blijven. Dat lukte tot twee maal toe in ‘A’ niet, maar deze afdeling er lijkt in vergelijking tot afgelopen jaargang na het vertrek van de nummers 1 tot en met 4 niet sterker op geworden. Misschien is er nu wel geen uitgesproken favoriet in de Hoofdklasse A. Dan zal NSC wel als vanouds als hecht collectief moeten opereren. Dan is het voor iedere ploeg een lastige tegenstander.
Naast de twee doelpuntenmakers in de wedstrijd tegen ZwartWit’63 verwelkomde men op “De Burcht” nog een aantal spelers. Jeroen de Harder dook als doelman van IJsselmeervogels 2 in het gat, dat Koen Verhoeff achterliet. Daarvoor mag hij de concurrentie aangaan met Julius van der Linden, vorig jaar nog onder de lat bij VVA’71. Van die club komt ook Gerrit Bartels. Davy van de Brink kwam over van de jeugd van SDC Putten en Walter Koelewijn liet spakenburg achter zich.

Evenals Christian van de Kamp verlieten Steve Huizer, Henry Timmer (ook bij DVS vooral bekend als reserve-doelman) Douwe van Dijk, Kees Veerman en Mike Blom de Nijkerkse club. In het geelblauw loopt al weer voor het vijfde seizoen Rinke Rozema. Hij kwam destijds gelijk met Jürgen Schefczyk en bleef evenlang in Ermelo, namelijk drie seizoenen. Het eerste seizoen van beiden was destijds tevens het beste. DVS nam de tweede periode over, won de nacompetitie en speelde de P-/D-wedstrijd in Putten tegen VVOG. De zege op de aartsrivaal ontbrak toen nog.

Voor de wedstrijd DVS-NSC staat een aantal bekenden tegenover elkaar. Kortom, dat wordt komende zaterdag weer veel handjes schudden.

De fotografie bij dit verslag werd verzorgd door Rob van Genderen.