Sportlaan 27
3851CA
ERMELO
tel. 0341-562357

DVS’33 Ermelo is het toernooi om de Harry Hamstra Cup 2023 begonnen met een nederlaag tegen TEC uit Tiel. De Betuwenaren waren niet beter, maar scoorden eenmaal. De geelzwarten hadden het thuisvoordeel, maar verzilverden dat dus niet. Voorafgaand aan dit duel speelden Spakenburg en DOVO aan de Ermelose Sportlaan hun eerste wedstrijd. De Veenendalers wonnen toch wel wat verrassend van de Tweededivisionist. Een dag eerder beten IJsselmeervogels en organisator Sparta Nijkerk op “De Westmaat” het spits af. De Nijkerkers wonnen met 0-2. Drie clubs gaan dus aan de leiding.
Dinsdagavond 1 augustus wordt het toernooi op drie verschillende locaties vervolgd. Alle drie wedstrijden beginnen om 20:00 uur. DVS speelt dan aan de blauwe kant van “De Westmaat” tegen Spakenburg. IJsselmeervogels reist dan af naar “Panhuis” in Veenendaal voor de ontmoeting met DOVO en Sparta Nijkerk wordt dan ontvangen op “de Lok” in Tiel door TEC. De finaledag is zaterdag 5 augustus op “De Ebbenhorst” in Nijkerk.
Het toernooi, de voormalige Salentein Cup, is vernoemd naar het clubicoon Harry Hamstra sr, die in 2017 aan de gevolgen van kanker overleed. De entree à Euro 7,50 (een passe partout voor alle wedstrijden) komt ten goede aan de Vrienden van Meander Medisch Centrum.

Geen score voor rust
Voor DVS stonden de volgende spelers aan de aftrap; doelman Dean Bredewolt, Joël Kramer, Sem de Wit, Tarik Evre, Nicky van Hilten, Frank Olijve, Hilal Ben Moussa, Lars Huber, Jorick Priem, Lars van Wetering en Benjamin Roemeon. Vanaf het eerste fluitsignaal waren de geelzwarten bepalender. Al vroeg dwongen zij een hoekschop af. In de 2e minuut kopte Tarik Evre uit die corner van Lars Huber rakelings over. Vier minuten later had de Tielse sluitpost Wael Brand veel moeite met een afstandsschot van Nicky van Hilten. De degradant uit de Tweede Divisie zette half hoog druk, speelde compact met weinig ruimte achter de verdediging, zodat Benjamin Roemeon en Jorick Priem niet veel gebruik konden maken van hun snelheid. Na lichtzinnig balverlies door Hilal Ben Moussa kwam TEC er in de 9e minuut pas voor het eerst uit, maar de controleur herstelde het zelf. Veel uitgespeelde kansen waren er niet.
Sem de Wit probeerde het in de 18e minuut met een afstandsschot en drie minuten later kopte Tarik Evre over. Halverwege de eerste helft kwam Arsenio Valpoort op rechts wel door en schoot richting de korte hoek. Daar lag Dean Bredewolt in de weg. Lars van Wetering legde in de 25e minuut nog goed aan voor een vrije trap vanaf links, dat net voorlangs ging. Daarmee kwam er ook een einde aan het optische overwicht van DVS. TEC kwam er nu wat meer uit en na schoten van Raies Roshanali in de 33e minuut en Pelé van Anholt in de 40e, die beide over gingen, kopte Jeffrey Ket in de 44e minuut uit een hoekschop nog net naast het doel. Zo ging de rust met 0-0 in.

Een Tielse treffer na rust beslissend
Slechts een wissel aan Ermelose zijde. Joël Kramer bleef in de kleedkamer achter voor Marciano van Leijenhorst. DVS ging van beide ploegen ook nu het felst op zoek naar een doelpunt. Frank Olijve was daar in de 52e minuut na een assist van Jorick Priem vlakbij, maar zijn inzet ging voorlangs. In de 57e minuut werd er wel gejuicht door de geelzwarten, toen Lars van Wetering het laatste tikje gaf na een snelle combinatie vanaf links. Dat gebeurde echter in buitenspelpositie, zodat dat doelpunt geen genade vond in de ogen van scheidsrechter Bronsvoort.
Twee minuten later ging een voorzet van Jorick Priem vanaf rechts aan twee ploeggenoten voorbij. Beide trainers wisselden rond de 65e minuut twee spelers. Bij DVS maakten Lars van Wetering en Lars Huber plaats voor Sam Crowther en Adriaan Kruisheer. Hierna was de eerste mogelijkheid voor de bezoekers, toen Sem de Wit onder druk gezet werd. Givon Derby schoot vervolgens voorlangs. Twee minuten later vonden Sam Crowther en Benjamin Roemeon elkaar goed op de linkerflank, maar zoals de gehele wedstrijd werd er dor de Tielenaren goed verdedigd. In dezelfde minuut schoot de opgekomen Guido van Rijn voor TEC in de korte hoek, maar doelman Dean Bredewolt liet zich niet verrassen. De back leverde twee minuten later de assist, waaruit Givon Derby het leer net naast gleed. Terwijl er al drie wisselspelers klaar stonden bediende Jorick Priem in de 76e minuut Benjamin Roemeon, die overschoot. Voor beiden was het de laatste handeling, want zij werden gewisseld voor Jarno Westerman en Joram Bakker. Ook Hilal Ben Moussa verliet het veld voor Maarten van Dijk. DVS zou niet meer tot kansen komen en de gasten eigenlijk ok niet. Desalniettemin kopte Jeffrey Ket in de 78e minuut uit een corner de 0-1 binnen. TEC voerde daarna de druk nog wel wat op, maar zonder verdere mogelijkheden. Het bleef dus bij die 0-1.
Eerste speelronde
Voor de Harry Hamstra Cup zijn nu dus drie wedstrijden gespeeld.
Op “De Westmaat” stonden IJsselmeervogels en Sparta Nijkerk op vrijdagavond al tegenover elkaar. Geen van beide ploegen stond in de sterkste samenstelling op het veld, want het blijft natuurlijk veredeld oefenen. Drie weken later is deze confrontatie immers de competitieouverture en beide trainers hielden nog troeven achter de hand. Sparta ging mee in het fysieke spel van de thuisclub en voetballend was het misschien nog niet best. Rond de 80e minuut beslisten de Nijkerkers het duel in hun voordeel, toen Noah Plug een goedlopende combinatie afrondde, 0-1. Twee minuten later klopte Mounir Berhout na een verre uitworp van de Nijkerkse goalie de verdediging van IJsselmeervogels op snelheid en schoof simpel de 0-2 binnen. ER was nog een goede kans voor de ‘Vogels’, maar die ging voorlangs. De zege voor de oranjehemden was wel verdiend.

Bij DVS toonde Tweededivisionist Spakenburg zich wel de betere ten opzichte van DOVO, maar veel kansen deden zich niet voor. Na een terechte penalty kon oud-DVS’er Maurice de Ruiter de “Blauwen” in de 14e minuten op voorsprong zetten. De keeper kende kennelijk zijn kenmerkende aanloopje met hupjes, liet zich niet verrassen en zag de bal op de paal belanden. Die voorsprong kwam er in de 31e minuut toch. Na een uitstekkende crosspass kon Sam van Huffel verwoestend uithalen en daar had de Veenendaalse sluitpost geen antwoord op. Wel tikte hij in de 41e minuut nog een bal knap uit de kruising. DOVO, dat weliswaar wat de mindere was, maar zich ook weer niet liet overlopen, benutte vervolgens de spaarzame kansen wel. Invaller Anil Mercan drukte zijn schot uitstekend en tekende zo in de 57e minuut voor de 1-1. Daarna begon aan beide kanten het grote wisselen (7 keer aan Spakenburgse kant en 6 keer aan Veenendaalse zijde). Dat leek vooral het spel van de “Blauwen” ten goede te komen met nog vijf mogelijkheden, waarbij doelman Nick van Dam nog driemaal reddend optrad. In de 84e minuut maakte invaller Mohamed El Kharbachi er met zijn schot wat tegen de verhouding in 1-2 van en die score bleef staan.

In dit toernooi gelden de gewone competitieregels. De stand is derhalve voor de tweede speelronde als volgt:
1 Sparta Nijkerk 1-2 (2-0)
2 DOVO 1-2 (2-1)
3 TEC 1-2 (1-0)
4 Spakenburg 1-0 (1-2)
5 DVS 1-0 (0-1)
6 IJsselmeervogels 1-0 (0-2)