Özhan Kardag
73'
Dennis van der Wal

20 april 2013 14:30

DVS’33 Ermelo heeft het bezoekende WHC een punt gegund in de strijd tegen degradatie. Bij een voorsprong in de tweede helft vergat de thuisclub om de wedstrijd in het slot te schieten vanaf elf meter, waarna de Wezepers nog langszij komen. De kansen op deelname aan de nacompetitie door een goede eindklassering zijn nu nog slechts theoretisch. De bezoekers mochten zich met het punt rijk rekenen, gezien het programma van de concurrenten onderling. Bij WHC ontbraken belangrijke spelers als Melvin Bresser door ziekte en Sonny Bosz vanwege een schorsing. Trainer Hennie in ’t Hof stuurde de zelfde basiself de wei in als in de gewonnen kwartfinale tegen landskampioen Achilles’29. Dat Tanju Sahin op de bank zat, had te maken met zijn vertrek naar zijn nieuwe club komend seizoen, WHC. Met de verschillende belangen van beide opponenten, kan je het dan nooit goed doen. In Wezep is een leidende rol voor hem weggelegd; een rol, die hem in Ermelo nooit werd toebedeeld.

DVS maakt achterstaand nog voor rust nog ongedaan
Met een stevige wind over de as van het veld was het even zoeken naar de juiste lijnen. Het inspelen verliep aanvankelijk nog niet zoals gewenst, maar nadat het centrale duo achterin zijn draai had gevonden, bouwde DVS aan een overwicht. Dat leverde in de beginfase een aantal corners op. Toen Yasin Kurt in de 9e minuut doelman Frans Koornberg tot een redding met de vingertoppen dwong, werd de bal uit de voortzetting hierop opnieuw ingebracht. Frank smeding ging het luchtduel aan met de goalie, waarbij beiden geblesseerd raakten. Zij konden vooralsnog verder, maar de Ermelose spits had daarna wel last met de coördinatie. Na een kwartier kon Maurice de Ruiter net niet voldoende ruimte creëren om doeltreffend uit te halen en het overwicht, dat de geelzwarten hadden, om te zetten in een voorsprong. Na balverlies op het middenveld counterde razendsnel naar de 0-1. Voor Tjeerd Korf lag er alle ruimte op de rechtervleugel en oud-prof met een heel hoge handelingssnelheid had al voor zijn aanname gezien, waar hij de bal wilde hebben. Met één precieze voetbeweging had hij het speeltuig afgemeten achter de Ermelose verdediging liggen, waarna het voor Özhan Kardag niet moeilijk was om met een schuiver de 0-1 aan te tekenen, ook weer in een enkele balbehandeling. De perfecte counter dus. En het had direct hierop ook maar zo 0-2 kunnen staan. Tjeerd Korf schoot strak op de vuisten van Daan Huiskamp en in de rebound schoot Dennis van der Wal hard op de paal. Kort hierop ging een schot van Kardag net naast. DVS moest zich dus hervinden en deed dat ook vooral via Ali Akla. “Kleine Ali” speelde de hele wedstrijd groots; hij was voortdurend een kwelgeest voor de linksback van de blauwwitten. Zijn snelheid, passeerbewegingen, acties, waren ook wel bekend, maar vaak schortte het nog aan de juiste voortzetting. Nu vond hij Henk Baum twee keer uitstekend rond een half uur voetbal, maar kon de laatste zijn schoen er nog niet goed genoeg achter krijgen. Voetballend verging het DVS dus beter in deze fase dan de tegenstander, maar kregen zij door doorzetten van Roan Admiraal weer een kans om te scoren. Zijn inzet viel op de lat. DVS bleef vooral over rechts op zoek gaan naar de gelijkmaker. Nu kwam het de bal via Henk Baum na weer een uitstekende actie van Ali Akla voor de voeten van Maurice de Ruiter. De ruimte, die hem geboden werd, was voldoende om de gelijkmaker binnen te schieten, 1-1. Waar WHC voor de rust niets meer creëerde, waren er voor de thuisclub nog mogelijkheden om met een voorsprong de rust in te gaan. Ali El Haddadi, in de 30e minuut ingevallen voor de toch te geblesseerde Frank Smeding, vond na een dieptepass geen medespeler en Okan Soykan dwong doelman Koornberg na een goede combinatie tot een reflex. De gewenste voorsprong kwam er voor de thee dus nog niet.

Gemiste penalty in tweede helft nekt DVS
Bij WHC was linksback Marc van der Vegte door zijn wissel in de pauze voor Pernelly Biya van zijn kwelgeest Ali Akla verlost. DVS kon de goede start na de rust nog niet direct effectueren. Aan de andere kant zag Kardag zijn inzet in de 47e minuut voorlangs gaan en konden de bezoekers evenmin profiteren van een misverstand tussen Edmund Mijnheer en zijn doelman; Richard Terpstra bracht redding. Ook moest doelman Daan Huiskamp met een reflex gestrekt op een schot van Dennis van der Wal. De wedstrijd lag ruimt tien minuten stil, omdat assistent-scheidsrechter Hamstra zich door een blessure moest laten wisselen. Dhr. J. Bosch uit Ermelo verving hem uitstekend. Al snel nadat de wedstrijd na de onderbreking hervat was, kwam DVS in de 55e minuut op voorsprong. En weer was het Ali Akla, die na een actie de juiste assist verzond. Nu klopte ook de uitvoering bij Henk Baum, die de bal in één keer op zijn slof nam en doelman Frans Koornberg kansloos liet, 2-1. Dat had twee minuten later al gevolgd kunnen worden door een derde. Met een steekbal kon Henk Baum vanaf links voorzetten. In plaats daarvan schoot hij zelf en trof de paal. Hoewel DVS nu domineerde, kwamen de bezoekers in de ook voor het Ermelose doel. Uit een voorzet van Tjeerd Korf schoot Dennis van der Wal in, maar erg veel moeite had Daan Huiskamp hier ook weer niet mee. De definitieve zege leek eraan te komen voor de Ermeloërs, maar een goede combinatie kreeg niet de passende voortzetting en in de 67e minuut raakte Henk Baum nogmaals de lat met zijn boogbal. Een minuut later moest de 3-1 wel vallen, nadat Yasin Kurt binnen de beruchte lijnen gevloerd was. DVS heeft twee strafschoppenspecialisten, maar zij gunden het aan Maurice de Ruiter met het oog op zijn positie in de topscorerslijst. Naar was bleek een verkeerde keuze. Zijn aanloop verraadde al de nodige twijfel en de inzet was veel te slap om een goede sluitpost als Frans Koornberg te verschalken. Hij stopte de penalty dan ook heel simpel. Het zorgde voor een kentering in de wedstrijd, hoewel de eerstvolgende mogelijkheid nog voor de gastheren was. Henk Baum beproefde in de 72e minuut zijn tweede specialiteit, de lob, tevergeefs. Deze ging net over. Halverwege de tweede helft zorgde de inbreng van Jurian van de Brink (voor Tuncer) op de rechter vleugel, waardoor Tjeerd zich meer met de opbouw ging bezighouden, voor nieuw elan.  Daarna kwamen de Wezepers langszij na een aanval over rechts. Met de invaller als aangever wipte Dennis van der Wal de bal over de Ermelose sluitpost heen, 2-2. DVS moest zich weer zien te hervinden en kwam een minuut later goed weg, toen Özhan Kardag centimeters te kort kwam om een assist van Dennis van der Wal binnen te glijden. Waar de winst, en zelfs de 3-1 nog zo zeker leek, moest DVS opnieuw op zoek naar de voorsprong, maar deed dat met minder overleg. Maurice de Ruiter kwam even tevoren niet tot een schot, waarop Henk Baum de enige juiste afspeelmogelijkheid in een vier-tegen-drie-situatie niet goed benutte. Het perspectief voor de geelzwarten bleef, nadat Roan Admiraal (na de wissel in de rust gekoppeld aan Ali Akla) met een tweede gele kaart van het veld moest. Met iets meer rust aan de bal was de wedstrijd goed uitgespeeld en waren de drie punten alsnog in Ermelo gebleven. Twee veelbelovende aanvallen smoorden in terechte vlagsignalen. In de slotfase ging een schot van Jurian van de Brink nog voorlangs en moest Edmund Mijnheer met een sliding voorkomen, dat Kardag nog alleen op het Ermelose doel kon afgaan. Zo eindigde de streekontmoeting dus in een 2-2 gelijkspel. Dit tot grote frustratie van DVS-trainer Hennie in ’t Hof.

“Ploegbelang uit het oog verloren”
Zijn enorme woede was enigszins gekoeld, toen hij na afloop van het duel de verslaggever van Radio Veluwe FM, Piet Smit, te woord stond (anders waren de parameters in de studio allicht doorgeslagen): ”Met dezelfde elf wilden we de wedstrijd weer oppakken. Een aantal had wat moeite om weer op gang te komen, waardoor de opbouw nog te traag was. Dat deden we in het begin niet goed en kwamen door een counter van hun met 0-1 achter. Daarna hebben we weer het betere van het spel, zoals we dat eigenlijk de hele wedstrijd gehad hebben. Daar was ik ook helemaal niet ontevreden over; met name over de manier, waarop Okan zich weer liet gelden. Ook Yasin was weer vaardig. We komen ook terecht op 1-1. Je beloont je dan zelf na een prachtige combinatie. Je weet, dat je dan na de rust met de wind mee de druk bij hun neer kunt leggen. Dan moet je ook op zoek naar de winst. Deze wedstrijd was ook cruciaal, want met een overwinning doen de twee volgende wedstrijden er nog toe. Dan blijf je mee doen voor de derde plek en eventueel de nacompetitie in. Na een fantastische actie van Akla komen we op 2-1, goed ingeschoten door Henk Baum. Daarna krijgen we nog kans op kans, maar laten we ook zien, dat we niet topklassewaardig zijn; dat we toch te veel voor de schoonheid voetballen, onvoldoende op resultaat gericht. Absoluut dieptepunt is voor mij wel die penalty. Met Henk Baum en Roald de Vries hebben we mensen, die ze altijd benutten. Nu besluiten ze om die door Maurice te laten nemen, omdat hij graag bovenin de topscorerslijst wil eindigen. Als je dit afspreekt, moet-ie er wel zo onberispelijk in. Maurice is zo belangrijk geweest voor ons en de laatste weken liep het wat minder met hem. Die penalty schiet hij dan heel twijfelachtig in en in plaats van 3-1 wordt het nog 2-2, terwijl het anders 3, 4 of 5-1 had geworden. Je zag, dat zij het steeds meer moesten laten lopen. Dan ben ik zo zwaar teleurgesteld. Door eigen belang wordt het hele ploegbelang uit het oog verloren. Hierdoor verlies je de competitie. Henk zal het misschien heel goed bedoeld hebben, maar na die gemiste penalty gaan we heel geforceerd op zoek naar die winnende. Door die teleurstelling, door die agressie verlies je het overzicht. We zijn dan te gehaast naar die goal toe, staan een paar keer buitenspel, terwijl dat niet nodig is en worden terecht door die jonge assistent afgevlagd. Anders sta je twee keer over met twee man tegenover die keeper.”

De radioverslaggever wees terecht op de ontwikkeling van Ali Akla, die de grootste plaaggeest van de Wezepers was deze middag: ”Er zijn het afgelopen seizoen veel positieve dingen gebeurd; mensen, die zijn doorgebroken. Je dacht, dat het voetbal met deze ploeg niet beter kon. Het spel was altijd opgehangen aan Okan, Richard en Andries. Maurice kwam er vanuit de jeugdopleiding bij. Er komt bij ons nooit wat van buitenaf bij, die dat niveau ook haalt. Daan en Edmund zijn erbij gekomen, Yasin ontwikkelt zich fantastisch. Als je Ali Akla voor de winterstop ziet spelen, vliegen de ballen bij zijn aannames nog van de voet, denkt hij nog niet na over de voortzetting en het rendement. Hij begrijpt steeds beter, wat het is om vooracties te maken. Je wilt, dat deze jongens zich op een hoger niveau verder ontwikkelen, zoals de Topklasse, maar het wordt volgend seizoen weer Hoofdklasse.”

Opstelling DVS’33 Ermelo:Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Ronald Hoek, Okan Soykan, Yasin Kurt, Maurice de Ruiter, Henk Baum, Frank Smeding (30. Ali El Haddadi), Ali Akla.

Opstelling WHC: Frans Koornberg, Marc van der Vegte (46. Pernely Biya), Jesper Beunk, Adi Draganovic, Erik Wisse, Ibrahim Tuncer (66. Jurian van den Brink), Remon de Vries, Roan Admiraal, Dennis van der Wal, Özhan Kardag, Tjeerd Korf.

Rood: Roan Admiraal, WHC  (2x geel).

Scheidsrechter: Dhr. B.H. Huizinga uit Leeuwarden.

Scoreverloop: 16’ Özhan Kardag 0-1, 38’ Maurice de Ruiter 1-1, 55’ Henk Baum 2-1, 73’ Dennis van der Wal 2-2.

Resultaten Hoofdklasse C 20 april:
Door het gelijkspel is de overname van de derde periode nagenoeg onmogelijk geworden. Staphorst en Berkum moeten er dan van hun twee resterende wedstrijden minstens één verliezen en de andere gelijkspelen. DVS moet de twee resterende partijen dan winnen. Door de 2-2 blijven de Ermeloërs zevende met twee punten voorsprong op VVOG. WHC kwam door het gelijkspel nog niet van de elfde plaats af en is op die positie nog altijd veroordeeld tot P-/D-voetbal.

Sparta Nijkerk-ONS Boso Sneek: Ook gemiste strafschoppen in het duel tussen de oud- en de aanstaande Topklasser. De titel kan de Sneekers nauwelijks meer ontgaan na de 0-2 winst in Nijkerk. ONS nam een verdiende voorsprong en waar beiden een penalty misten, benutte Chris de Wagt de tweede wel, waardoor de winst met 0-2 zeker was. De laatste strafschop was in de ogen discutabel. Met zelf nog drie wedstrijden te spelen (waar de enige overgebleven concurrent er nog twee heeft te gaan) vergrootten de Snitsers de voorsprong tot  vijf punten. Tegen de achtergrond van de enige Friese derby, die de Hoofdklasse C rijk is, kan ONS nu in Harkema de kroon op het werk zetten. Als dat gebeurt door een overwinning kan Sparta Nijkerk, dat evenals DVS 36 punten heeft, de derde periode vergeten. Ook de overname via een goede klassering is slechts een theoretische geworden.

ACV-SVZW: Beide ploegen wisten zich al verzekerd van de nacompetitie. Voor “De Zwaluwen” was er nog kans op een titel bij een misstap van ONS. De kansen werden niet benut, zodat de wedstrijd eindigde, zoals deze begon. In de wetenschap, dat de Friezen nog twee punten nodig hebben uit drie wedstrijden, kan SVZW zich evenals ACV concentreren op het toetje.

Staphorst-HZVV: Ook in ondertal domineerde de thuisclub het duel tegen HZVV, dat na de 4-1 nog steeds niet veilig is. De voorsprong van de Hoogeveners op WHC bedraagt slechts twee punten. Staphorst handhaaft zich door de zege op de derde plaats en heeft met een thuiswedstrijd tegen NSC en een uitbeurt bij SVZW de troeven volledig in eigen.

Berkum-VVOG: Door de 2-1 zege blijft Berkum in het spoor van Staphorst met een punt achterstand in de race voor de derde plek ook de derde periode is voor beiden nog mogelijk), die bij een periodetitel van ONS recht geeft op overname. In theorie zou het nog kunnen voor VVOG, maar de derde periode is voor de Harderwijkers toch wel uit beeld.

Harkemase Boys-NSC: De ex-Topklasser verschafte zich geen marge in het duel tegen NSC en verloor ondanks twee maal een voorsprong. Tabaouini toonde zich weer eens waardevol met twee doelpunten en won met 2-3. Daarmee namen de Nijkerkers met de confrontatie komende zaterdag nog voor de boeg een voorsprong van vier punten op Nunspeet. De Nijkerkers staan nog steeds op een directe degradatieplaats, maar kunnen in principe nog boven de Harekieten komen. Die lieten op de tiende plaats dus de mogelijkheid onbenut om definitief afstand te nemen van de directe degradatiekandidaat.

Nunspeet-Flevo Boys: De voorsprong ten spijt verloor Nunspeet het cruciale duel van de polderbewoners met 1-2. Als er komende zaterdag bij NSC verloren wordt is het doek al welhaast gevallen. Flevo Boys ziet die wedstrijd met een voorsprong van twee punten op NSC het liefst in een gelijkspel eindigen.