2 - 0

Nunspeet 1

23 maart 2013 14:30

Dhr. B. Wattel

DVS’33 Ermelo heeft voor eigen publiek de eerste competitiezege van het kalenderjaar geboekt in de derby tegen Nunspeet. De geelzwarten speelden het eerste half uur goed voetbal en leidden ook verdiend. Die goede fase bleek uiteindelijk ook voldoende voor de overwinning, waarmee de geelzwarten zich weer wat lucht verschaften.

Bij de bezoekers begon Bjorn Rellum, die eerder dit seizoen nog voor een groot deel verantwoordelijk was voor de Ermelose nederlaag op “De Wiltsangh” met zijn twee doelpunten, op de bank ten faveure van Douwe van Dijk. Bij DVS ontbrak Andries Posthouwer nog vanwege de blessure, die hij opliep in het bekerduel tegen DUNO D. Gelukkig was Edmund Mijnheer hersteld van zijn spierblessure in de wedstrijd tegen Staphorst een week hiervoor. Richard Terpstra was geschorst.

Goede fase in eerste helft vormt basis voor overwinning
Interim-trainer Rob mcDonald kwam met een wat gewijzigde opstelling en hoopte met de lange bal druk te zetten. Met Douwe van Dijkwilde hij op de helft van de tegenstander spelen, maar hij zag in de eerste vijfentwintig minuten nagenoeg niets terug van zijn concept. DVS tikte weer als vanouds, hoewel de eerste de beste aanval met perspectief zich al in de 1e minuut van de wedstrijd zich voordeed voor Nunspeet. Dit werd terecht weg gefloten vanwege buitenspel.

Maurice de Ruiter antwoordde meteen, toen hij zich ontdeed van twee tegenstanders, een derde omspeelde en vervolgens Ali El Haddadi voor het doel zocht. De assist werd onderschept door Bram Zwaan.

Vervolgens was het DVS, wat de klok sloeg. Met een lastige wind, dwars over het veld, voetbalde er maar één ploeg. Na een goede combinatie kwam Frank Smeding op afstand vrij en probeerde het met een schot, waar er wellicht meer mogelijkheden lagen op de rechtervleugel.

In de 10e minuut was het raak voor de thuisclub. Mike Ahrens bevond zich na een spelhervatting nog op de rechtervleugel, van waar hij een prima voorzet verzond. Op kniehoogte werkte Maurice de Ruiter de bal achter de kansloze doelman Gerben Jan Ruizendaal, eerder dit seizoen nog de grote sta-in-de-weg voor de Ermeloërs. Radio-verslaggever Piet Smit zag terecht de vergelijking met het doelpunt van Robin van Persie in de interland tegen Estland een dag eerder.

De 1-0 kreeg bijna direct een vervolg toen Roald de Vries na een goedlopende aanval de bal voorbracht op Maurice de Ruiter. Die legde af op Frank Smeding, die in goede positie over schoot.

Halverwege het eerste bedrijf zakte het overwicht van de geelzwarten in, hoewel Maurice de Ruiter nog wel een behoorlijke kopkans kreeg uit een voorzet van Maurice de Ruiter. De goede combinaties verdwenen uit het Ermelose spel en Nunspeet kreeg meer grip op de wedstrijd. In de 35e minuut leverde Michel Hup een onbruikbare voorzet vanaf links af.

De beste kans voor de bezoekers in de eerste helft ontstond na een te zachte terugkopbal van Ronald Hoek. Patrick Pluim legde het leer vanaf de achterlijn niet nauwkeurig genoeg terug, waarna een doelpoging achterwege bleef. Edwin Schouten probeerde het in de 43e minuut met een schot van ruim vijfentwintig meter. Dat ging maar net naast.

Een minuut later onderschepte Maurice de Ruiter aan de andere kant een uittrap van doelman Ruizendaal. De DVS’er zag het lege doel, maar zijn schot werd geblokt door Michel Hup. Zodoende werd er gerust met een 1-0 stand.

DVS bouwt voorsprong in tweede helft uit
Twee ongewijzigde ploegen begonnen aan de tweede helft, waarbij DVS het beste uit de startblokken kwam. Rond de 50e minuut waren er twee kansen om de marge te verdubbelen. Ali El Haddadi timede goed en stond niet buitenspel na een lange bal. Hoewel hij voor eigen succes had kunnen kiezen, was hij niet zelfzuchtig en legde breed op Henk Baum. Die kreeg de bal net iets te veel achter hem, zodat een Nunspeetse verdediger kon ingrijpen. Direct hierop kreeg hij het leer uit een voorzet wel bij Mike Ahrens, die wel kon inschieten. Zijn schot ging net naast.

De bezoekers kwamen in die fase niet verder dan een kopbal van Erwin Schouten uit een vrije trap, die geen gevaar opleverde. Na zo’n kwartier probeerde Henk Baum het met een geplaatst schot links in het strafschopgebied, maar een Nunspeets voetje veranderde de koers van het speeltuig. Een corner resteerde. Een inzet van Edmund Mijnheer uit de afvallende bal had evenmin de juiste richting.

Uitgespeelde kansen bleven daarna vooralsnog uit, hoewel er nog wel druk was op het Nunspeetse doel. Zo werd een voorzet van Maurice de Ruiter door een eigen verdediger over het doel gewerkt.

Aangezien de opzet via Douwe van Dijk geen succes had, werd in de 65e minuut Bjorn van Rellum voor hem in de ploeg gebracht. Juist door zijn onvoorspelbaarheid is de snelle aanvaller gevaarlijk. Hij werd koud in het veld ook door zijn doelman met een lange uittrap in stelling gebracht, nadat Roald de Vries de sluitpost nog met een hard, strak schot op de proef had gesteld. De aanvaller leek een corner te verdienen, maar het werd een achterbal.

In de 71e minuut verliet de moegestreden Henk Baum het veld voor Ali Akla. Aanvankelijk werd de invaller gedwongen tot meeverdedigen in een fase, waarin Nunspeet op zoek ging naar de gelijkmaker. Daartoe was hij genoodzaakt na een scherp genomen vrije trap van Mike Ahrens.  Roald de Vries werd daarbij in ‘de zestien’  in de rug geduwd, waarna Nunspeet kon wegwerken. Daarbij voorkwam Ali Akla, dat Erwin Schouten alleen op het Ermelose doel kon afgaan.

In de 78e minuut stond hij echter aan de basis van de bevrijdende tweede treffer van DVS. Op een dieptepass op rechts volgde zijn afgemeten voorzet op Ali El Haddadi bij de eerste paal. “Grote Ali” had geen tijd nodig om de voorzet op juiste waarde te schatten en schoot de 2-0 binnen. Dat brak het Nunspeetse verzet wel en de derde leek ook nog aanstaande voor de geelzwarten. Okan Soykan schoot echter over uit een voorzet van Frank Smeding. Het druk zetten door Ali El Haddadi gaf Maurice de Ruiter de mogelijkheid om in te schieten. De hoek was nog altijd lastig, maar doelman Ruizendaal moest zich toch nog inspannen om het indraaiende schot te stoppen.

In de 85e minuut werd Bjorn Rellum nog weg gestuurd en was er contact binnen de beruchte lijnen met eerst Edmund Mijnheer, waarna doelman Daan Huiskamp zich voor de voeten van de spits kon gooien en de bal pakte. Scheidrechter Wattel was niet overtuigd van een overtreding, zodat de 2-0 stand op het wedstrijdformulier kwam.

Mineur was de overtreding van op Maurice de Ruiter, waarbij de leidsman coulant was. Hij bespaarde Gieljan Tiesingh een tweede gele kaart. Nunspeet heeft de oud-speler van het failliete AGOVV hard nodig in de strijd tegen degradatie, omdat de linksbackpositie voor zijn recente komst een probleem vormde voor keuzeheer Rob McDonald en zijn voorganger.

“Het is nog wat broos en het moet nog wat vaster worden”
Trainer Hennie in ’t Hof was dan ook opgetogen over het spel van zijn ploeg in het eerste deel van de eerste helft: “De eerste vijfentwintig minuten was het voetbal geweldig goed; het ouderwetse voetbal, wat we kunnen laten zien. Daar zijn we op de training ook hard mee bezig geweest. Met name de diepteballen durven inspelen, één keer raken, mensen eronder laten komen en dan doorvoetballen.

Daarna loopt een aantal zich over de kop; uitdraaien in plaats van kaatsen en dan naar de verkeerde kleur spelen. Niet iedereen gaat mee in ons spelsysteem en wordt dan het onrustig. Wij hebben ook geen ploeg, die een wedstrijd op slot kan gooien; dat moeten we accepteren en ons blijven concentreren op de aanval. Slordigheid kan ook een teken zijn van teveel zekerheid. We zijn nog niet stabiel genoeg. In tien minuten tijd zakte het weg. Maar dat is ook logisch in een ploeg, die van onderen weer omhoog gaat. Het is nog wat broos en het moet nog wat vaster worden.

In de tweede helft begonnen we weer goed; hoeveel kansen heeft Nunspeet eigenlijk gehad? Daan heeft in de tweede helft geen schot op de goal gehad. Wat ik dan niet snap, is het publiek. Die jongens hebben steun nodig en het eerste half uur, waarin het goed loopt, hoor je het niet, en als het minder gaat, gaat het zeuren. Dat vind ik triest. Die jongens hebben er de hele wedstrijd hard voor gewerkt; hebben hun stinkende best gedaan. Wat wij in het eerste half uur hebben laten zien, kan geen enkele andere ploeg in deze klasse. Het is jammer, dat het niet langer dan een half uurtje kan. En als je de kansen eerder benut, kun je vrijuit voetballen en hoef je niet meer zo hard te werken.

We hebben nu weer twee wedstrijden achter elkaar de nul gehouden. We hadden wellicht vier goals moeten maken, maar we hebben in deze wedstrijd veel karakter getoond. We hebben één moment geluk gehad met die Rellum, die misschien een penalty had kunnen krijgen. Ik was blij, dat die niet de hele wedstrijd speelde; ik vond hem wel gevaarlijk invallen.

Volgende wedstrijd tegen SVZW krijgen we mogelijk wat meer ruimte en kunnen we het goede voetbal nog langer vasthouden.”

Opstelling DVS’33 Ermelo
Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Tanju Sahin, Ronald Hoek, Okan Soykan, Mike Ahrens, Frank Smeding, Maurice de Ruiter (90’ Sven Kolle), Henk Baum (71’ Ali Akla), Ali El Haddadi (89’ Danny Zwager).

Opstelling Nunspeet
Gerben Jan Ruizendaal, Gieljan Tissingh, Bram Zwaan, Edwin Starke, Hein Daalmeijer, Michel Hup, Robbert de Graaf, Patrick Pluim, Erwin Schouten, Douwe van Dijk (65’ Bjorn Rellum), Kevin Scholten.

Scheidsrechter: Dhr. B. Wattel uit Serooskerke

Scoreverloop: 10’ Maurice de Ruiter 1-0, 78’ Ali El Haddadi 2-0

Resultaten Hoofdklasse C 23 maart
Hoewel de positie op de ranglijst – negende – voor DVS nog niet verbeterde, gaf de verdiende 2-0 overwinning de geelzwarten wel wat lucht. Het gat met de voorlaatste plaats, die directe degradatie inhoudt, bedraagt acht punten (c.q. vijf verliespunten) en met de eerste herkanser (op de tiende plaats) zes punten (c.q. negen verliespunten). Op “De Wiltsangh” worden de zorgen niet minder, want Nunspeet sluit de rij met een achterstand van een punt op de voorlaatste, die nota bene nog een wedstrijd te goed heeft.

ONS Boso Sneek - ACV: Aan een lange ongeslagen reeks van de Assenaren is een einde gekomen. Koploper ONS won met minimaal verschil (1-0). Aangezien de concurrentie ook won, verandert er bovenin niet veel. ACV handhaafde zich op de vijfde stek. De Sneekers leiden nu zowel in de tweede- als in de derde periode.

SVZW - NSC: De “Zwaluwen” herstelden zich in eigen huis voor de nederlaag vorige week en mag met een achterstand van drie punten (met een wedstrijd meer gespeeld) nog dromen van de titel. NSC bezet nog steeds een directe degradatieplaats voor Nunspeet, maar heeft nog twee wedstrijden in te halen (tegen de hekkensluiter en DVS). Voorlopig hebben de Nijkerkers vijf verliespunten minder dan Nunspeet en vier minder dan de twee herkansers.

Sparta Nijkerk - Berkum: Het goede voetbal van de Zwollenaren boezemt ook een tegenstander als Sparta Nijkerk ontzag in. In dat licht is de 2-3 overwinning bij de ex-Topklasser niet vreemd. In verliespunten is het gat met de koploper nog negen punten, dus blijft Berkum op de derde plaats in de wachtkamer. Ondanks de nederlaag blijft Sparta achtste.

WHC - Staphorst: De 0-0 in Wezep dient eigenlijk geen van beide ploegen. Het tweede achtereenvolgende 0-0 gelijkspel van Staphorst houdt de geelzwarten ver van alle prijzen. Wel werd VVOG op doelsaldo weer bijgehaald. WHC blijft als nummer elf met een achterstand van drie punten op een veilige plaats volop in de malaise.

HZVV - VVOG: De thuisclub nam met de 3-1 zege wat afstand van de onderste vier en mag dus serieus denken aan lijfsbehoud. VVOG moet de vierde plaats nu delen met Staphorst.

Flevo Boys - Harkemase Boys: De Harekieten herhaalden het bekerduel eerder deze week en wonnen met 1-3. Daarmee bleef Harkemase Boys DVS voor op de ranglijst met een zelfde puntenaantal, maar nog wel met de Friese derby te goed. Flevo Boys kent exact dezelfde sores als WHC, maar dan met een nog minder doelsaldo.