DVS’33 Ermelo beslist bekerduel tegen DUNO D na rust

25'
37'
Henk Baum (penalty)

5 maart 2013 20:00

DVS’33 Ermelo heeft de derde ronde in de districtsbeker gewonnen van DUNO Doorwerth. Geheel gerust op een goed resultaat konden de Ermeloërs niet zijn, want de vorm en de prestaties na de winterstop waren met een gelijkspel en twee nederlagen in de competitie verre van optimaal. De vierdeklasser uit Doorwerth stond er wat dat betreft beter voor. Hoewel die club ook een koude start na de winterslaap kende, won het wel de twee competitiewedstrijden. De ambitieuze vereniging is op weg naar de 3e klasse en ondervindt van slechts een enkele tegenstander weerwerk. Trainer Hennie in ’t Hof nam de bekerwedstrijd zeer serieus en startte in de zo sterk mogelijke opstelling. Daarin ontbraken wel de geschorste Richard Terpstra en de geblesseerde Okan Soykan. Tanju Sahin startte weer in de basis. De wedstrijd werd gespeeld op het complex van OVC’85, omdat de thuisclub niet beschikt over een veld met verlichting.

Die accommodatieproblematiek kenmerkte ook de aanloop van de vierdeklasser naar deze bekerwedstrijd. Waar DVS onder welhaast ideale omstandigheden kon trainen, moest DUNO zich behelpen tot een trainingsavond in de week op Papendal. Gevolg is, dat de Doorwerthers het conditioneel op voorhand moesten afleggen tegen de Ermeloërs. De hoofdmacht van de club mag echter hoger aangeslagen worden dan de doorsnee vierdeklasser met onder meer Purrel Fränkel en Jeremy Overbeek Bloem. De laatste is met vijftien treffers nog geen topscorer in de selectie, want Hans Cooke schopte er al bijna het dubbele in. Zonder de illusie te hebben, dat DUNO zomaar een Hoofdklasser uit het bekertoernooi zou gooien, was er toch hoop op een stuntje. De blauwen traden relaxt aan voor de wedstrijd, maar het bekerduel zorgde mogelijk voor een extra prikkel. Het derdeklasserschap lijkt de ploeg van trainer Gerrit-Jan Barten, die nog samen met Bennie Dekker bij NEC voetbalde, nauwelijks te kunnen ontgaan. Door de uitbreiding van de 3e klassen zijn de nummers één en twee zeker van directe promotie. DUNO is in de competitie nog ongeslagen en speelde slechts eenmaal gelijk.

DVS werkt voor rust achterstand weg
Zo ontspannen als DUNO voorafgaand aan de warming up begon, zo agressief speelde het op de bal. Toch had DVS van meet af aan het meeste balbezit. Bij vlagen waren de combinaties aan Ermelose zijde ook weer te zien. De thuisclub zat voor het eerst dit seizoen in een andere rol, want het kon de tegenstander niet zoals gebruikelijk in de competitie onder druk zetten. De ploeg van trainer Barten speelde dan ook veel korter op het eigen doel en bij balverlies bij de geelzwarten lag de bal ook snel achter de Ermelose verdediging. Met de snelheid voorin zorgde DUNO dan ook voor het eerste gevaar. Gunnar Peuijn kon zodoende in de 4e minuut het strafschopgebied in gaan, waar de uitgelopen doelman Daan Huiskamp de doelpoging blokte. Een fluitsignaal voor een overtreding bleef uit. Zo dichtbij kwam DVS vooralsnog niet bij de sluitpost van de tegenstander. Wel trof Maurice de Ruiter in de 9e minuut aangespeeld uit een vrije de lat. Vervolgens kon de treffer voor de vierdeklasser welhaast geteld worden. Tot grote woede van de Ermelose dug out mocht Jeremy Overbeek Bloem vier minuten later, ogenschijnlijk buitenspel, doorgaan. Hij omspeelde Daan Huiskamp ook, maar drukte niet af. Daarmee gaf hij de goalie de gelegenheid om alsnog te redden. Ondanks de schaarse verlichting zag het publiek toch een aanstekelijk cupduel. Het gevaar bleef nog van de zuid-Veluwenaren komen, waarbij een vrije trap in de 17e minuut vanaf links verlengd werd. Gunnar Peuijn kon weinig meer doen, dan de bal met een sliding in het zijnet schieten. De tegenaanval hierop leverde voor DVS een corner op. Andries posthouwer kopte wel in, maar na een scrimmage voor het doel kon de bal weggewerkt worden. Een vrije trap in de 22e minuut aan de andere kant zou DVS op achterstand zetten. Topscorer Hans Cooke vroeg de bal op de borst, maar het werd een luchtduel tussen hem en Andries Posthouwer, waarbij beiden elkaar met het hoofd raakten. De DUNO-speler moest zich na een uitgebreide blessurebehandeling laten wisselen. Zijn hoofdwond moest gehecht worden. Voor de Doorwerthers is te hopen, dat zij hun topscorer (met achtentwintig doelpunten in vijftien wedstrijden niet lang hoeven te missen. Gregory Rosebel verving hem. De Ermelose verdediger liet zich later ook wisselen. Voor hem kwam Frank smeding in het veld. Scheidsrechter Van der Beek uit Arnhem had echter voorafgaand aan het mislukte kopduel geconstateerd, dat de aanvaller in de rug geduwd was en legde de bal op de stip. Schaduwschutter Jeremy Overbeek Bloem ontfermde zich over de bal en gaf de bekerwedstrijd met zijn benutte strafschop een voor DUNO gewenste wending, 1-0. Een minuut na de openingstreffer zag Maurice de Ruiter zijn schot net naast gaan. Nu werd ook duidelijk, dat DVS veel fitter was dan de tegenstander, want dreiging ging er voor de rust niet meer vanuit. Na een half uur voetbal was Henk Baum met zijn schot nog dichterbij. Nu was het een kwestie van luttele centimeters. Ook Yasin Kurt kwam nog in goede scoringspositie, maar zijn inzet ging huizenhoog over. De gelijkmaker viel nog in de eerste helft, nadat Maurice de ruiter na zijn actie bij de achterlijn werd neergelegd. De toegekende penalty was een kolfje naar de hand van Henk Baum. Vanaf elf meter behield hij in de 37e minuut zijn honderd procent score, 1-1. In het resterende gedeelte voor de thee hield DVS de tegenstander onder druk, maar dat resulteerde in een aantal corners en vrije trappen. DUNO nam de hoopvolle 1-1 dus mee de kleedkamer in.

Eerste tien minuten in tweede helft beslissend
DVS zou de bekerwedstrijd in de tweede helft al snel beslissen. In de 48e minuut was er het overtuigende inspelen van Roald de Vries, het hakballetje van Ali El Haddadi en het bijsluiten van Yasin Kurt. Met een streep joeg hij de 1-2 in de rechter bovenhoek. Met Purrel Fränkel beschikt DUNO over een speler, die in het gezelschap van Hoofdklassespelers makkelijk overeind blijft. In de 52e minuut ging voormalige speler van De Graafschap en Vitesse over links over Roald de Vries heen, die op de achterlijn de schade kon beperken tot een hoekschop. Drie minuten later leek het pleit beslecht, toen Edmund Mijnheer bij de tweede een vrije trap van Mike Ahrens vanaf rechts met het hoofd teruglegde op Maurice de Ruiter. Die kon simpel de 1-3 binnen knikken. Een goedlopende aanval werd terecht in de 58e minuut afgefloten, maar het gaf wel aan, dat DVS nu beter in de wedstrijd zat. Zo mocht Yasin Kurt in de 63e minuut wat zelfzuchtiger zijn, maar hij zocht de oplossing via een medespeler, waardoor een kans verloren ging. De geelzwarten moesten wel beducht blijven op schaarse uitvallen. Balverlies na een driehoekje een minuut later gaf Gregory Rosebel de mogelijkheid om op het Ermelose doel af te gaan, maar werd gekeerd door Roald de Vries. Met nog twintig minuten op de klok kreeg Frank Smeding de kans op een lob over doelman Jeroen van Ree, maar zijn poging miste elke richting. Twee minuten later stond de keeper wel goed en keerde met een reflex een hard schot van Yasin Kurt uit een voorzet van Roald de Vries. In de 77e verzorgde Frank Smeding de voorzet, waaruit Yasin Kurt op de paal kopte. Bij DUNO was de lucht er nu wel uit en had een vier-, vijftal spelers in de laatste twintig minuten last van kramp. Een zorgvuldig voetballend DVS had niets meer weg mogen geven, maar een foutieve terugspeelbal van invaller Danny Zwager in de 82e minuut leidde nog tot een schot vanaf de achterlijn, dat voorlangs ging. Invaller Fauzi Azoum kreeg vijf minuten voor tijd nog de kans om te schieten, maar zijn inzet was te zacht om Daan Huiskamp op de doellijn te verrassen. Ook een kopbal in de voorlaatste minuut kon hem niet verontrusten. Zo werd het een regelmatige 1-3 uitslag voor de hoofdklasser tegen DUNO, dat beslist meer kwaliteiten in huis heeft dan een vierdeklasser. Voor een Hoofdklasser zijn dit geen makkelijke wedstrijden. Die kun je nooit winnen; alleen maar verliezen, aldus een Cruyffiaanse wijsheid. Met name de tweede helft gaf goede dingen te zien, die zaterdag tegen ACV onder betere omstandigheden zeker een goed vervolg krijgen. Door de zege komt DVS op 19 maart in de achtste finale uit tegen sv Grol. De Groenlose club staat momenteel derde in de 2e klasse J zondag met een achterstand van vijf punten op de koploper. De Achterhoekers hebben de eerste periode al in hun bezit. Zij schakelden op vreemde bodem een week hiervoor tweedeklasser Hulzense Boys uit.

Na de eerste winst in dit kalenderjaar zag trainer Hennie in ’t Hof de nodige goede ontwikkelingen: ”Dit is een lastige tegenstander op een moeilijk bespeelbaar veld. Een ploeg, die heel compact speelt en zich ingraaft. Dan mogen zij allereerst doorgaan in een situatie, waarbij de buitenspelval bij ons goed sluit. Onbegrijpelijk. Daarna een penalty bij een kopduel tussen een speler van hun en Andries Posthouwer. Het zal toch niet gebeuren, denk je dan. Na die 1-0 zakken zij helemaal in. Wij kregen daarna wel mogelijkheden, maar waren niet scherp genoeg. Gelukkig komen we nog wel voor de rust op 1-1 uit een strafschop door Henk Baum. Zij hebben een paar hele snelle jongens voorop, dus weet je dat je beducht moet zijn voor de counter. We pakken het uiteindelijk in de tweede helft goed op met die 1-2 en 1-3 We hebben voorheen tegen Heino en IJsselstreek heel open wedstrijden gespeeld, waarin wij het slecht deden. In deze wedstrijd hebben we goed controle gehad. Er zat een bepaalde sfeer in deze tegenstander met veel agressiviteit in het spel. Daarom moet je ook heel scherp blijven. Gelukkig hebben we aardig geconcentreerd gespeeld, maar er waren toch ook nog momenten van nonchalance. Als het nog weer 2-3 wordt, krijg je een heel andere situatie. Dat moet je voor zijn. Dat is dan weer iets voor een volgende fase. We hebben aardige dingen gedaan en veel kansen gecreëerd. Dan moet je jezelf ook belonen. We wisten wel, dat we een zware kluif zouden krijgen; ik ben blij, dat we gewonnen hebben. Ook al is het tegen een vierdeklasser. Ik heb een aantal goed dingen gezien, die we mee kunnen nemen naar zaterdag. Nu moeten we tegen ACV ook maar laten zien, dat we goed voor de dag kunnen komen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Edmund Mijnheer, Andries Posthouwer (33’ Frank Smeding), Ronald Hoek (80’ Danny Zwager), Henk Baum, Mike Ahrens (48’ Remco van Rijn), Tanju Sahin, Yasin Kurt, Maurice de Ruiter, Ali El Haddadi.

Opstelling DUNO D: Jeroen van Ree, Jermaine Grot (74’ Tajin Anwar Kamal), Bjorn van Koppenhagen, Yorick Bexkens, Hans Cooke (28’ Gregory Rosebel), Purrel Fränkel, Harrie Jaliens, Gunnar Peuijn, Tijmen Bexkens (62’ Fauzi Azoum), Niels Ploeg, Jeremy Overbeek Bloem.

Scheidsrechter: Dhr. A. van der Beek uit Arnhem

Scoreverloop: 25’ Jeremy Overbeek Bloem (pen.)1-0, 37’ Henk Baum (pen.) 1-1, 48’ Yasin Kurt  1-2, 55’ Maurice de Ruiter 1-3.