77'

23 februari 2013 14:30

Dhr. M.A. Geuze

De Ermelose Hoofdklasser had een uitstekende staat van dienst in Hoogeveen, waar nog nooit eerder een punt verspeeld werd. De uitwedstrijd tegen HZVV was dus een goed moment om het tij na de winterstop te keren. Helaas lukte het niet. Op de fraaie, nieuwe accommodatie van de Hoogeveners toonde de thuisclub zich zeer effectief en hield dus voor het eerst tegen DVS de punten in eigen huis. Daarmee deden zij goede zaken, terwijl de geelzwarten weer helemaal in de greep van ploegen uit het rechter rijtje kwamen.

Okan Soykan zat vanwege een blessure nog wel in de dug out. Voor Yasin Kurt was wel een basisplek ingeruimd. Het centrale duo Mijnheer-Terpstra bleef gehandhaafd. Andries Posthouwer speelde zodoende voor de defensie. De gastheren waren compleet. Als beide ploegen optimaal naar hun mogelijkheden zouden voetballen, had Ermelose winst er ingezeten. HZVV haalde deze wedstrijd meer rendement uit haar capaciteiten dan DVS.

Weer onnodige achterstand voor DVS in eerste helft
De openingsfase was voor de thuisclub, die in de 2e minuut al in scoringspositie kwamen. Marco Hartman, met negen doelpunten uit de voorgaande wedstrijden zeer succesvol, schoot echter over uit een voorzet van Pim de Jonge. De kans voor de geelzwarten twee minuten later was echter nog groter. Na een steekpass van Henk Baum dook Maurice de Ruiter vrij voor het Hoogeveens doel op. Hij omspeelde doelman Stefan Boxma ook, maar schoot vervolgens in het zijnet.

Er volgde een fase, waarin het redelijk tegen elkaar opging en in de 10e minuut moest Ronald Hoek een Hoogeveense vrije trap wegwerken, terwijl even later het schot van Henk Baum uit de draai op aanspelen van Mike Ahrens geblokt werd. De fase hierop voetbalde DVS beter. Ronald Hoek verzond de bal in de 18e minuut de diepte in, waar Jasper van der Stouw de bal tussen Maurice de Ruiter en Frank Smeding in nog tot corner kon werken. De afvallende bal uit de hoekschop werd door Mike Ahrens in goede positie overgeschoten.

Ook Maurice de Ruiter zag zijn inzet twee minuten later over gaan. Dat zelfde lot was ook de kopbal van Frank Smeding uit een corner van Mike Ahrens beschoren in de 27e minuut. Dat het spel van DVS beter oogde, kwam ook doordat het mocht combineren, waar het niet gevaarlijk was.

De degradatiekandidaat speelde echter compact op dat gedeelte van het veld, waar de geelzwarten dreigend konden worden. Het was de fase, waarin de Ermeloërs nog het meest mochten denken aan een doelpunt, maar verder dan een aantal corners kwam DVS niet. Yasin Kurt verraste de doelman nog bijna na een half uur voetbal, maar in diezelfde periode nam HZVV toch een voorsprong.

In de 32e minuut kreeg een overtreding van Richard Terpstra op Edward Eshuis een prettig vervolg voor de roodwitten. Dat kwam vooral, doordat er bij DVS niet goed gereageerd werd op de vrije trap van zo’n veertig meter van het doel. Die belandde bij de tweede paal. Geen Ermelose verdediger, die ingreep en Jasper van der Stouw profiteerde van de twijfel bij doelman Daan Huiskamp. De 1-0 was een feit. Weer liep de Veluwse ploeg achter de feiten aan.

Behalve de genoemde corners bleef het van Ermelose zijde voor de rust beperkt tot een schot van Roald de Vries, dat zonder succes bleef.

Aansluiting in tweede helft blijft voor DVS zonder resultaat
Waar bij de thuisploeg de eerste elf in tact bleef, kwam bij DVS Marlo Grunder binnen de lijnen voor Yasin Kurt. De eerste mogelijkheid was in de 49e minuut ook weer voor de geelzwarten, maar Mike Ahrens schoot uit een voorzet van Frank Smeding hoog over.

Twee minuten later kon Maurice de Ruiter op aangeven van Henk Baum opnieuw aanleggen. Zijn inzet ging echter net voorlangs. Een doelpunt voor hem zou mooi zijn geweest om een kwakkelende periode achter zich te laten, want de vorm lijkt weer terug te keren bij de balvirtuoos.

Waar DVS niet scoorde, deed de thuisploeg dat direct hierop wel. Edward Eshuis omspeelde Roald de Vries en had vervolgens een uitstekende voorzet bij de tweede paal in huis. Daar kon de vrijstaande Pim de Jonge inkoppen.

De 2-0 had de nekslag kunnen betekenen, maar met een half uur voetbal te gaan vonden de Ermeloërs toch de aansluiting. Na een combinatie ging Henk Baum om de Hoogeveense sluitpost heen en schoot vanuit een lastige hoek via het been van Brian Leepel de 2-1 binnen. Genoeg tijd nog om het scenario van twee wedstrijden daarvoor bij Flevo Boys uit te voeren en wellicht nog meer.

De gelijkmaker had er in de 66e minuut ook maar zo in kunnen liggen, maar de inzet van Maurice de Ruiter was niet op het doel gericht; evenmin bereikte die een medespeler om het laatste, beslissende tikje te geven.  Met Ali El Haddadi voor Mike Ahrens gokte oefenmeester Hennie in ’t Hof in het laatste kwartier op nog meer aanvalskracht, maar het enige resterende doelpunt van de wedstrijd viel aan de andere kant. Na een aanval over links werd Edward Eshuis bereikt, die zijn kansen op een treffer perfect inschatte. Hij zag in de 77e doelman Daan Huiskamp, die eigenlijk weinig anders te doen kreeg dan de kou te verdrijven, te ver voor zijn heiligdom staan en lobde de veilige 3-1 in.

Met de wissel van Roald de Vries, waarvoor Sven Kolle in het veld kwam, gaf de trainer een duidelijk signaal af, dat geen enkele speler boven de ploeg staat. Voor zover DVS nog geloofde in een resultaat, was dat nu wel gebeurd. Sterker nog. Als de gastheren het wat beter hadden uitgespeeld, had het ook nog erger voor de geelzwarten kunnen worden. In de voorlaatste minuut schoot Edward Eshuis nog naast en kon Daan Huiskamp een kopbal van Marco Hartman nog verwerken. Zodoende bleef het bij 3-1, waardoor de Ermeloërs voor de derde keer in dit kalenderjaar puntverlies leden en HZVV de hoop op lijfsbehoud verder zag groeien.

Dat interim-trainer Jan Piet Bosma met zijn equipe uit de laatste zes wedstrijden, de reeks waarin hij de scepter voert op het “Bentinckpark”, dertien punten haalt, verdient wel respect.

“De goede periode zal heus wel weer komen”
Trainer Hennie in 't Hof was daarentegen na afloop zeer teleurgesteld en dan is het ook moeilijk om respect op te brengen voor de verdienste van de tegenstander, die wel naar haar eigen mogelijkheden gevoetbald had. Anderzijds waren het ook weer persoonlijke fouten, die de nederlaag inleidden; in defensief opzicht, maar vooral aanvallend: “Het was niet zozeer zaak om te focussen op de nul achterin, maar om zelf weer eens te scoren. In de eerste twaalf wedstrijden scoorden we wel veel en kregen er maar dertien tegen. En in de laatste drie wedstrijden liefst negen.

De bedoeling was om met Andries voor de verdediging een extra slot te hebben en via de zijkanten de mogelijkheden naar voren te vinden. Daarin creëerden wij weer te weinig, hoewel er in de eerste helft toch al weer beter gevoetbald werd dan in de vorige wedstrijden na de winterstop. Dan kom je door een persoonlijke fout toch weer achter.

De tweede helft begonnen we nog wel sterk, maar kom je toch met 2-0 achter. De individuele fouten, die wij maken, daar valt niet tegenop te voetballen. Vooral de mogelijkheden over links worden niet voldoende benut. We scoren ook niet in de betere fases, hoewel we wel de kansen hebben gehad, zoals voor Maurice en Yasin.

De goede periode zal heus wel weer komen. We moeten u gewoon de rust bewaren en weer overtuiging krijgen in het afmaken. Laten we daarom ook vooral letten op de dingen, die wel goed gaan. Misschien is de bekerwedstrijd tegen DUNO wel het moment om de zaken weer goed op de rit te krijgen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo
Daan Huiskamp, Roald de Vries (85’ Sven Kolle), Edmund Mijnheer, Richard Terpstra, Ronald Hoek, Mike Ahrens, (72’ Ali El Haddadi), Andries Posthouwer, Frank Smeding, Maurice de Ruiter, Henk Baum, Yasin Kurt (46’ Marlo Grunder).

Opstelling HZVV
Stefan Boxma, Maurice Mulderij, Jasper van der Stouw, Erwin Breukelman, Brian Leepel, Pim de Jonge, Arjan Kleine, Joël Huiskens (77’ Roy Jurgens), Marco Hulst (88’ Bas Uiterwijk Winkel), Marco Hartman, Edward Eshuis.

Scheidsrechter:
dhr. M.A. Geuze uit Rotterdam

Scoreverloop: 33’ Jasper van der Stouw 1-0, 52’ Pim de Jonge 2-0, 60’ Henk Baum 2-1, 77’ Edward Eshuis 3-1.

Resultaten Hoofdklasse C 23 februari:
Ondanks de nederlaag handhaafde DVS zich wel op de vijfde plek, maar in punten werden de geelzwarten (met 22 punten) bijgehaald door twee concurrenten. Daarachter twee achtervolgers met twintig punten. De Ermeloërs hebben nog wel een uitbeurt tegoed bij NSC. Voor de tweede periode is de Veluwse equipe definitief uitgeschakeld. HZVV liet als de nieuwe nummer elf de directe degradatieplaatsen onder zich en heeft nog een punt achterstand op de veilige tiende plaats.

Berkum - ONS Boso Sneek: De topper in Zwolle eindigde onbeslist, hoewel Berkum tot twee keer toe een voorsprong nam. De uiteindelijke 2-2 deed de veldverhouding geen geweld aan. ONS blijft koploper, maar voelt wel de hete adem van SVZW in de nek. Berkum blijft de lijstaanvoerder op drie punten volgen. Beide doen nog volop mee in de tweede periode.

SVZW - Sparta Nijkerk: De “Zwaluwen” hadden geen onnodig respect voor de opleving bij Sparta Nijkerk en wonnen met 3-0. Dat bracht SVZW dichterbij de kooppositie. Om de tweede periode malen de Wierdenaren niet, want zij bezitten de eerste al. De Nijkerkers evenaarden het puntenaantal van DVS, maar zijn wel uitgeschakeld in de tweede periode.

VVOG-  Staphorst: De bezoekers namen in winstpunten afstand van DVS door het gelijkspel tegen VVOG. Het slotoffensief leverde de Harderwijkers nog een 2-2 gelijkspel op, waarmee het Sparta in doelsaldo voor bleef. Maar evenals de groenwitten heeft Staphorst geen zicht meer op de tweede periodetitel.

Harkemase Boys - ACV: Dit duel werd afgelast. Zonder te spelen (door het gelijkspel in Zwolle) zijn de Harekieten de belangrijkste kandidaat voor het binnenhalen van de tweede periode. Ook ACV is daar nog voor in beeld.

Flevo Boys - WHC: De polderbewoners verschaften zich weer iets lucht door de opleving van WHC te pareren. Met 3-1 bleven de punten in Emmeloord, waardoor het HZVV en drie andere ploegen onder zich liet. WHC werd wel gepasseerd door de Hoogeveners en staat twaalfde.

NSC - Nunspeet: ook dit duel vond geen doorgang. Voor Nunspeet was er sowieso geen mogelijkheid om de rode lantaarn over te doen. Een gedwongen passief NSC moest toezien, hoe het teruggedrongen werd naar een directe degradatieplaats, maar de Burcht-bewoners hebben nog twee wedstrijden in te halen (waaronder die tegen DVS).