Joannes Altena
23'

9 februari 2013 14:30

Dhr. F. Akkaya

DVS’33 Ermelo beleefde in “Pierenoord”, zoals Emmeloord zich in carnavalstijd noemt, een koude start. De geelzwarten keken na ruim twintig al tegen een 3-0 achterstand aan, maar in de tweede helft raakte de motor beter op toeren en werd de schade nog deels gerepareerd. Terechte verwijten in het Ermelose kamp voor de vertoning voor de rust, maar ook bewondering voor het herstel na de thee.
Na tien weken konden Ronald Hoek en Edmund Mijnheer eindelijk hun schorsing uitzitten. In de tussenliggende periode werd vooral gezocht naar de invulling van de rechtsbackplaats. Tanju Sahin en Yasin Kurt werden in de oefenwedstrijden geprobeerd op die positie, maar trainer Hennie in ’t Hof kwam toch weer uit op Frank Smeding. Voor Ali Akla en Marlo Grunder was geen plaats ingeruimd in de basis. Wel voor Henk Baum in de spits en Mike Ahrens.

Voorafgaand aan de wedstrijd, waarmee de eerste competitiehelft afgesloten werd, was al duidelijk, dat DVS ongeacht de uitslag ook nadien op de vierde plek zou staan, maar in de race voor de prijzen zouden de Ermeloërs geen verlies mogen lijden. Voor de thuisclub was het zaak om zich van de degradatieplaatsen te verwijderen. Dat Flevo boys zich na de zeperd van een week eerder zich van een andere kant wilde laten zien, mocht ook duidelijk zijn.

Slap begin eerste helft zet DVS op grote achterstand
Ondanks de vijf oefenwedstrijden was DVS nog niet goed opgewarmd voor deze competitiewedstrijd, want al binnen twee minuten keken de geelzwarten tegen een achterstand aan. Al gauw werd duidelijk, dat scheidsrechter Akkaya uit Amsterdam, die zijn fluit vooral hanteert in het vrouwenvoetbal (Eredivisie, c.q. Beneleague) zeker niet de indruk wilde wekken, dat hij een duel in het damesvoetbal leidde. Toch kregen de Ermeloërs wel het gevoel, dat hij van de thuisploeg meer toestond dan van hen. Al in eerste minuten kreeg DVS twee vrije trappen tegen. Centrale verdediger Elwin Kloosterman zette zich vol overgave achter de bal, zag het gaatje en deponeerde het leer vanaf zo’n vijfentwintig meter met een prachtige trap laag langs de linker paal in het doel, 1-0. Keeper Daan Huiskamp ging nog wel gestrekt naar de hoek, maar zijn eerste actie van de wedstrijd bestond eruit de bal uit het net te vissen. Voor de nummer vier in de Hoofdklasse C was dat nog geen reden om te wanhopen, want er resteerden nog achtentachtig minuten om iets aan die achterstand te doen. Een gelijkmaker leek ook al snel aanstaande, toen Maurice de Ruiter in de 7e minuut vanaf de linker kant het strafschopgebied in ging. Jeroen de Groot, die eerst handig door de balvirtuoos was uitgespeeld, werd binnen de beruchte lijnen geraakt aan het linker been, maar ging vervolgens te gretig naar het gras. De leidsman uit Amsterdam wilde niet van een strafschop weten. DVS pakte daarna de wedstrijd wel weer op, maar kwam nog niet tot de vloeiende, korte combinaties, waartoe het in staat is. Daarvoor speelden te veel spelers van DVS ondermaats. Dat gold overigens niet voor Richard Terpstra, die een goede wedstrijd speelde. Dat de bal vooral beroerd werd op de helft van de thuisclub, is Flevo Boys niet vreemd. De polderbewoners beslisten in het verleden zo vaak een wedstrijd tegen de geelzwarten vanuit de counter.

Omdat de thuisclub met twee spitsen speelden, konden Roald de Vries en Frank Smeding veelvuldig over de vleugels opkomen. Waar de eerste meer kwaliteiten toebedeeld mag worden, was de laatste dreigender. De Ermeloërs kwamen vooralsnog niet veel verder dan een schot van Henk Baum in de 13e minuut. Doelman Hessel Altenburg stuitte de doelpoging van de gretige spits. Vier minuten later verging het de Emmeloorders veel beter. De ruimte voor Aran Nijboer was heel klein, maar hij leverde vanaf de achterlijn een uitstekende voorzet af, die door Johannes Altena werd ingekopt. Frank Smeding blokte de bal met het hoofd, waardoor deze bij Arjen Postma kwam. Of hij het speeltuig ideaal raakte, zal de vraag zijn. Met een boog verdween het echter fraai in het doel, 2-0. Het kon nog slechter voor de Ermeloërs, want in de 23e minuut werd het zelfs 3-0. De bezoekers rekenden op buitenspel voor drie Emmeloorders op rij, maar een vlagsignaal bleef uit. Dat de arbiter de beslissing van zijn assistent volgde, valt dan te billijken. Doelman Daan Huiskamp concentreerde zich goed op de bal en raakte deze ook nog en vergreep zich niet aan Johannes Altena, die vervolgens een leeg doel voor zich had. De weelde van een 3-0 voorsprong liet hij zich niet ontnemen. Bij DVS liep het hierna nog steeds niet, hoewel de hopeloos lijkende achterstand zeven minuten voor rust verkleind had kunnen worden verkleind. Een scrimmage voor het Emmeloordse doel leverde nog geen treffer op, maar nog in dezelfde minuut had Maurice de Ruiter een Ermelose treffer met het hoofd moeten maken. Een voorzet vanaf links van Roald de Vries werd met het hoofd weer voor gebracht door Tanju Sahin. Via een Emmeloords hoofd kwam de bal onbedoeld bij Maurice de Ruiter, die niet hard genoeg inkopte. Met het hoofd voorkwam Wesley de Klein een doelpunt, daarbij ook nog geholpen door de paal. Wilde DVS nog wat in deze weidstrijd, moest er nog voor de thee gescoord worden, maar de 4-0 hing diende zich bijna nog eerder aan. Natuurlijk kreeg Flevo Boys de nodige ruimte voor uitvallen. Zo kreeg Aran Nijboer de bal in de 44e minuut goed voor, maar legde Timon Rorije te weinig rust in zijn schot. Dat ging nu hoog over. In de extra tijd kwam DVS dan toch dichterbij. Henk Baum bracht een voorzet vanaf rechts opnieuw in en bereikte Maurice de Ruiter, die het leer aflegde op Tanju Sahin. Zijn strakke schot in de linker hoek was onhoudbaar voor doelman Altenburg, 3-1. Daarmee ontstond er weer perspectief voor de equipe van trainer Hennie in ’t Hof.

Herstel in tweede helft levert nog een punt op
De oefenmeester had geen donderspeech nodig in de rust. De spelers wisten zelf, wat het manco was. De zelfde elf kregen de kans om zich te revancheren voor de matige eerste helft. Ook Flevo Boys kwam ongewijzigd uit de kleedkamer. DVS zette vanaf de hervatting aan en zorgde voor veel druk. Sluitpost Hessel Altenburg kon in de 50e minuut een inzet van Henk Baum met de voet keren, waarna Ali El Haddadi net te laat kwam voor een succesvolle rebound. In de zelfde minuut ging een strak schot van Roald de Vries via de vuisten van de doelman over. Ook een voorzet van Roald de Vries, die in de tweede helft beter acteerde dan voor de rust, werd weggewerkt net voordat Maurice de Ruiter gevaarlijk kon worden. Natuurlijk moest DVS beducht blijven op de uitvallen van de Flevolanders. Zo werkte Arjen Spaan zich langs twee verdedigers, maar zijn schot ging via Daan Huiskamp naast. Na ruim een kwartier in de tweede helft kwam Sven Kolle in het veld voor Tanju Sahin. Bij zijn eerste actie kwam de invaller al tot een schot, dat door de Emmeloordse sluitpost tot corner verwerkt werd. Hoewel de druk na het eerste kwartier weer wat afnam, leek de aansluiting nabij. Na een vrije trap van Mike Ahrens kopte Ali El Haddadi in de 70e minuut op de lat. Een minuut later ging een schot van de laatste voorlangs. Bij Sven Kolle leek de pijp al snel leeg, zodat hij bij een dubbele wissel in de 79e minuut het veld al weer mocht verlaten. Voor hem kwam Ali Akla erin, terwijl Marlo Grunder ‘grote Ali’ afwisselde. Daarmee zette DVS met succes een inhaalrace in. Vooral Marlo Grunder zorgde met zijn individuele acties voor veel dreiging.

Na één van die acties bediende hij Mike Ahrens, die binnen de lijnen onderuit ging. Ook nu wuifde de fluitist een penalty weg. Met nog zes minuten te spelen vond DVS dan eindelijk de verdiende aansluiting. Henk Baum vond met zijn schot nog wel de doelman op zijn weg, maar er volgde geen rebound. Uit een ingestudeerde corner stonden Andries Posthouwer en Ali Akla paraat om hier een goed vervolg aan te geven. ‘Kleine Ali’ gaf zijn twintigste verjaardag extra luister door met zijn hoofd de assist te verzorgen. Hieruit kopte Frank Smeding de 3-2 in de rechter bovenhoek. Het slotoffensief was nog niet over en de Ermelose inspanningen werden beloond met de gelijkmaker. De klok op het scorebord was toen al gestopt met tellen. De gebruikelijke wissel bij de thuisclub om het tempo bij DVS er nog uit te halen ten spijt konden de geelzwarten in de 2e minuut van de extra tijd nog juichen. Mike Ahrens liet twee Emmeloorders op de achterlijn staan en speelde af op Henk Baum bij de eerste paal. Hij legde alle gram in zijn schot en bezorgde met de 3-3 zijn ploeg nog een verdiend punt.

Gedeelde vreugd is dubbele vreugd, heet het, maar geen van beide teams waren echt blij met een gelijkspel. DVS misschien nog het meest, omdat het terugkwam van een 3-0 achterstand. Gedeelde smart is vervolgens halve smart. Voor DVS omdat het het puntverlies vooral te wijten had aan een slechte start van de wedstrijd. Voor Flevo Boys omdat het een zekere voorsprong in de laatste minuten van de enerverende wedstrijd zag verdampen. Voor beiden voelde het gelijkspel als verlies.

“Het geeft ook onze klasse aan, dat we nog terugkomen tot 3-3”
“We hadden een hele koude start”, aldus trainer Hennie in ’t Hof na afloop, “maar de jongens hebben zich goed gerevancheerd in de tweede helft. Daarom moeten we ook niet teveel de nadruk leggen op alleen de eerste helft. Daarin hebben we het wel weggegeven. Er was nog twijfel of ik met El Haddadi zou beginnen of met Akla. Ik had het liefst met Yasin Kurt begonnen op de rechtsbackplaats; dan had Frank naar het middenveld gekund. Over die plek had ik de grootste zorg. Maar we hadden pech met de ziekte van Yasin afgelopen week. Frank stond zodoende op een plek, waar hij liever niet staat. Maar zoals hij deze middag zijn taken invulde, was het een les voor de hele ploeg. Hij snapt, dat hij in het belang van de ploeg moet spelen. Frank en Richard hebben het ook heel goed gedaan achterin. Na de training van donderdag had ik het idee, dat we er klaar voor waren. Dan zie je bij twee slappe ballen, slappe acties in het begin. Het was zo gemakzuchtig in de eerste helft. Dan krijg je snel die 1-0 tegen en zeilt die 2-0 er ook nog wat gelukkig in. Die 3-0 was volgens mij buitenspel. Ik denk, dat wij ook wel een penalty hadden mogen hebben, maar je moet niet naar die scheidsrechter kijken, maar kijken wat je zelf hebt gedaan. Het gaat erom, dat je elkaar gaat helpen, als je ziet dat een andere speler niet goed in de wedstrijd zit. Dat hebben we in de eerste helft niet goed gedaan. In de rust heb ik de spelers zelf om een reactie gevraagd. Toen zijn er op een goede manier dingen aangegeven. Ik heb ook iedereen laten staan om de mogelijkheid van een herkansing te geven. In de tweede helft hebben we ook weer redelijk gevoetbald. We hadden ook twee keer het geluk, dat zij bij een uitbraak net niet de goede pass gaven. Nu ontbrak het gelukkig bij hun aan de goede eindpass. Ik bracht in de tweede helft Sven in en niet Akla, omdat we behoefte hadden aan iemand, die resoluut is naar die goal. Hij begon ook heel goed met een actie in de zestien. Hij was wel welwillend, maar hij kon al heel snel niet meer mee in het kaatsen en in het meeverdedigen. Het meest dramatische is dan om een speler al weer snel te wisselen, maar ik moest iets doen. We moesten nog wel een resultaat halen. Je weet, dat Marlo met zijn acties veel dreiging kan creëren en Akla kan voor oorlog zorgen . We kwamen toen ook heel vaak over de zijkanten door, maar waren of nog te agressief of we wilden te veel door het centrum heen breien.

Weer starten is heel lastig. Dat zag je vorige week bij Sneek tegen HZVV met  en Flevo Boys verliest met 5-0 tegen Berkum. Daarom vind ik het knap, dat we mentaal nog terug konden komen. Dan mag je achteraf nog blij zijn met een punt, maar we hebben wel twee punten weggegeven.

Voor de volgende wedstrijd moet ik weer keuzes maken, want dan heb je iedereen er weer bij. Je ziet wel, dat we de onverzettelijkheid van een Edje en Hoekje hebben gemist. Als je zelf scherp begint, stap je hier met winst van het veld af. Eigenlijk zijn wij eikels, dat we eerst met 3-0 achter moeten komen, maar het geeft ook onze klasse aan, dat we nog terugkomen tot 3-3.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Roald de Vries, Andries Posthouwer, Richard Terpstra, Frank Smeding, Okan Soykan, Tanju Sahin (63’ Sven Kolle, 79’ Ali Akla), Maurice de Ruiter, Mike Ahrens, Henk Baum, Ali el Haddadi (79’ Marlo Grunder).

Opstelling Flevo Boys: Hessel Altenburg, Erwin Bosma, Elwin Kloosterman, Jeroen de Groot, Wesley de Klein, Arjen Postma, Jeffrey Tol, Arjen Spaan, Tomin Rorije (90’ Pieter Westra), Johannes Altena (71’ Henry Huysmans), Aran Nijboer.

Scheidsrechter: Dhr. F. Akkaya uit Amsterdam

Scoreverloop: 2’ Elwin Kloosterman 1-0, 17’ Arjen Postma 2-0, 23’ Joannes Altena 3-0, 45+1’ Tanju Sahin 3-1, 74’ Frank Smeding 3-2, 90+2’ Henk Baum 3-3

Overige inhaalwedstrijden Hoofdklasse C 9 februari:
Door het gelijkspel blijft DVS vierde op de ranglijst, maar liep in de strijd om de bovenste positie wel averij op. Het gat met de koppositie werd drie verliespunten. Voor de tweede periode zijn er nu drie concurrenten met twee verliespunten minder en één met een enkel verliespunt minder met voor DVS nog vier wedstrijden te spelen en de overige kandidaten drie. Flevo Boys liet weliswaar vier tegenstanders onder zich, maar weten dat NSC nog een beurt (tegen DVS) tegoed heeft met een achterstand van een punt.

ONS Boso Sneek-WHC: Met Sandor van der heide weer in de basis heroverde ONS de koppositie. Dat WHC de beter voetballende ploeg was, deerde de Friezen niet. Na de 2-1 zege hebben de Sneekers een voorsprong van twee punten op Berkum en drie op SVZW. DVS kan bij winst in het inhaalduel tegen NSC eveneens op drie punten van de leider komen. WHC houdt nog steeds twee concurrenten onder zich met een achterstand van twee punten op de veilige plek, waar nu Flevo boys op staat.

HZVV-Sparta Nijkerk: De Nijkerkers zorgden in Hoogeveen voor de derde zege op rij. Met de 1-3 voegde Sparta zich weer in het linker rijtje door ACV en Harkemase boys te passeren. HZVV bleef door de nederlaag voorlaatste.