Rick van Ree

Mannen zaterdag, 1, Hoofdklasse A

14 september 2013 14:30

Wielen, R.C.L. van der

Wie de laatste ontmoetingen tussen DVS’33 Ermelo en SDC Putten van de laatste jaren op een rij zette, zal zelden zo’n derbysfeer binnen de witte lijnen gezien hebben als op zaterdag 14 september. Jan Bonestro,  oud-speler van de geelzwarten, wist tijdens de reünie vanwege het 80-jaren bestaan van de club, voorafgaand aan de streekontmoeting, dat het met de komst van veel spelers van buitenaf minder is geworden met die sfeer. Dat merkte hij ook al in gesprekken met Puttense supporters. Een 2000 toeschouwers, zoals vroeger wel gewoon was bij dit soort wedstrijden, komt er al lang niet meer op de derby af.

Vanwege zijn verleden als speler van DVS stond de tweedejaars hoofdtrainer van de Puttenaren, Bert van Hunenstijn,  flink in de publiciteit. Als supporter van de geelzwarten was hij nog bij het bekerduel tegen Hollandia aanwezig, maar voor deze wedstrijd werden de sentimenten opzij gezet. Hij prepareerde zijn ploeg voor de derby en kon daarvoor zijn favoriete elf spelers opstellen. Hennie in ’t Hof kon nog steeds geen beroep doen op Roald de Vries, die nog steeds de naweeën ondervond van een gemene trap in de bekerwedstrijd tegen Hollandia.

Fel Putten desondanks met achterstand de rust in
SDC Putten kwam met veel gezonde agressie aan de aftrap in de wetenschap, dat je een ploeg als DVS niet moet laten voetballen. Het tempo lag ongekend hoog en de Ermeloërs hadden in eigen huis niets te vertellen in de openingsfase. Sterker nog, de geelzwarten kwamen in de eerste zeven minuten tot twee maal toe goed weg. Allereerst kon Rick Degenaar van dichtbij hard uithalen en ging het leer via het lichaam van doelman Daan Huiskamp omhoog en dreigde alsnog binnen te gaan. Andries Posthouwer redde op de doellijn met een corner tot gevolg. Daaruit schoot Degenaar rakelings naast. De druk bleef en de bezoekers kregen in die openingsfase nog twee hoekschoppen te nemen. Het tweede grote gevaar ontstond, toen Olivier Pilon met een rush buitenspel omzeilde en alleen voor het Ermelose doel kwam te staan. Door zijn snelheid tikte hij de bal echter ook wat te ver voor zich uit. Een situatie, die door Daan Huiskamp goed ingeschat werd, waardoor hij zijn doel kon verkleinen.

De behendige aanvaller kreeg het leer niet langs het lichaam van de Ermelose sluitpost, zodat het thuispubliek wederom opgelucht kon ademhalen. Het wedstrijdbeeld werd in de 8e minuut op z’n kop gezet, toen DVS de score volkomen onverwacht opende. De corner daarvoor werd al wat knullig weggegeven door de Puttenaren. Het leer kwam uit de hoekschop op het hoofd van Ali Akla, die de bal niet eens zo hard inkopte. Met een boogje plofte het leer langs de mistastende doelman René van Hemel in het Puttense doel, 1-0. Het hoge tempo vanaf de aftrap was voor de blauwwitten niet vol te houden, waardoor DVS wat meer balbezit konden houden. In de 13e minuut leverde dat na een combinatie nog een stiftballetje van Henk Baum op, die nu wel door de Puttense doelman gepakt. De terechte gelijkmaker kwam een minuut later, maar Pilon kreeg langs de achterlijn toch wel redelijk makkelijk doorgang van Edmund Mijnheer. Zijn voorzet werd door Mehmet Kaya hard ingeschoten, 1-1.

In het laatste kwartier voor de rust werd het duel toch grimmiger en vooral Richard Terpstra was het slachtoffer van enkele overtredingen in korte tijd.

In die fase viel ook een aantal  kaarten, wat nog tot de nodige commotie zou leiden. Desalniettemin kwam DVS in de 36e minuut opnieuw op voorsprong. Een vrije trap kwam de bal al dan niet wat van richting veranderd voor het doel bij Frank Smeding. Hij nam het leer in een keer op de pantoffel, waarna deze tussen een paar verdedigers binnen ging, 2-1. Uiteraard tot grote vreugde in het Ermelose kamp.

De rapen waren aan Puttense kant helemaal gaar, toen Wilbert Scheenstra in de 41e minuut zijn tweede gele kaart ontving na een overtreding op Henk Baum. Het was de centrale verdediger ontgaan, dat hij kort daarvoor ook al het geel voorgehouden was door scheidsrechter Van der Wielen. Veel onduidelijkheid in het veld en veel commotie. Ook na overleg met zijn assistent moest Scheenstra inrukken. Wellicht door de verhitte gemoederen onderging de stand voor de rust geen wijziging meer.

DVS behoud voordelige marge in tweede helft
De zelfde eenentwintig spelers betraden zodoende het kunstgras voor de tweede helft. De Puttenaren wisten zich een week eerder tegen tien man geen raad, maar DVS weet een overtalsituatie doorgaans wel goed uit te buiten. De numerieke meerderheid werd vier minuten na de hervatting echter al weer ingeleverd. De leidsman uit Veenendaal constateerde ter hoogte van de middenlijn een overtreding van Ali Akla, die daardoor zijn tweede geel ontving en eveneens mocht vertrekken. Bij DVS kwam na ruim een kwartier Mitch van der Vlist in het veld voor Frank Smeding en kort daarna wisselde Bert van Hunenstijn Iwan Bos voor Sercan Kurdal. Door het tien tegen tien ontstond er natuurlijk wel wat meer ruimte, die door DVS wat beter benut werd.

Tot aan de 3-1 kreeg de thuisclub ook wat meer mogelijkheden. Zo stelde Henk Baum met een schot in de 64e minuut doelman René van Hemel , die toch wat meer moeite met die natte bal had dan zijn collega aan de overkant, op de proef. Hij kreeg het leer ook niet onder controle, maar er was niemand op tijd voor de rebound. Een minuut later kon Henk Baum na een combinatie alleen op het Puttense doel af gaan, maar kwam René van Hemel op tijd om het gevaar ten koste van een blessure te keren. Ook trof de kleine aanvaller kort hierop nog de lat met een boogbal. Aan de andere zijde trof Rick Degenaar twee minuten daarna uit een nog altijd lastige hoek de buitenkant van de kruising met een hard schot. Toen viel in de 70e minuut de 3-1. Richard Gooijer verkeek zich net op zijn eigenhelft bij de zijlijn op Ali El Haddadi, waardoor er een drie-tegen-twee-situatie ontstond en die werd door de Ermeloërs goed uitgespeeld. In de één-twee met Henk Baum kwam Haddadi oog in oog met doelman Van Hemel, die geen enkel verweer had op het stiftje. Met nog twintig minuten te spelen zou de koers nu wel gelopen moeten zijn en het leek er ook even op, dat de Puttenaren het hoofd in de schoot legden. Bij de bezoekers kwam met een kwartier te gaan Kees Pluim na een periode van blessureleed van tweeënhalf jaar in het veld voor Justin van Groen. SDCP zette toch weer aan voor de aansluiting. Een volley en een kopbal twee minuten daarna van Richard Gooijer gingen naast, maar in de 80e minuut dreigde toch weer gevaar voor Daan Huiskamp na een combinatie tussen Rick Degenaar en Rick van Ree. Ronald Hoek hinderde de laatste voldoende, zodat doelman Daan Huiskamp verder onheil kon voorkomen. Ook Roelof de Groot, ingekomen voor Ronald Hoek, liep het goed dicht, voordat Rick Degenaar gevaarlijk kon worden. DVS kreeg zelf nog een mogelijkheid in de slotminuut, toen Okan Soykan uit stand een voorzet verzond, waaruit Yasin Kurt het leer met een laag, strak schot naar de verre hoek stuurde. Een Puttense voet voorkwam, dat het schot ook doel trof. Het slotakkoord in de 2e minuut van de extra tijd was voor de bezoekers, toen Rick van Ree succesvol was. Uit de voorzet van Olivier Pilon schoot hij raak, 3-2. Dat zorgde  natuurlijk nog wel voor wat spanning, maar de zege bleef voor DVS.

Respect voor SDC Putten in nabeschouwing

na afloop van de derby was er de gebruikelijke nabeschouwing in de business room: Trainer Bert van Hunenstijn van SDC Putten stelt zijn ploeg niet bepaald in tegen één bepaalde tegenstander, maar wist wel, dat hij met een speler als Olivier Pilon in het voordeel kon zijn tegen DVS. Dat zijn ploeg niet met een voorsprong de rust in ging, zag hij dan ook als onterecht. Het kwam er wat cynisch uit, dat het hem deugd deed, dat een echte DVS’er als Frank Smeding de 2-1 maakte. Het was volgens hem de enige bal, die hij goed raakte in de wedstrijd. De Ermeloër in Puttense dienst zag zijn ploeg als morele overwinnaar van het veld stappen. Dat DVS makkelijk kon rondspelen zonder veel kansen te creëren vond hij geen prestatie. Hij vroeg juist om respect voor zijn equipe, die nu nog niet goed genoeg was om het geroutineerde DVS te verslaan, maar dat is eind januari (als de return in Putten gespeeld wordt) ongetwijfeld anders.

Respect kreeg SDC Putten ook van DVS-trainer Hennie in ’t Hof. Hij noemde de blauwwitten kwalitatief ook zeker niet minder van zijn eigen ploeg. DVS heeft meer ervaring in de Hoofdklasse en de Puttenaren zijn nog wat meer bezig met het proces om dat weer te worden. De Schalkhaarder noemde SDCP ook als reële concurrent. Bert van Hunenstijn had in zijn ogen zijn huiswerk ook goed gedaan en probeerde DVS op het middenveld af te troeven. Voor rust vond hij beide teams ook gelijkwaardig en was een gelijke stand terecht geweest in plaats van een 2-1 voorsprong voor de geelzwarten. In ’t Hof vond zijn ploeg in de tweede helft wel het betere van het spel hebben.

Fotografie: Theo Aalten, klik hier voor de hele fotoreportage.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Ronald Hoek (81’ Roelof de Groot), Edmund Mijnheer, Andries Posthouwer, Okan Soykan, Frank Smeding (62’ Mitch van der Vlist), Yasin Kurt, Henk Baum, Ali El Haddadi (85’ Mike Ahrens), Ali Akla.

Opstelling SDC Putten
: René van Hemel, Iwan Bos (86’ Sercan Kurdal), Wilbert Scheenstra, Richard Gooijer, Sven Onclin, Mehmet Kaya (66’ Gudo van Dronkelaar), Justin van Groen (75’ Kees Pluim), Steffan Vlietstra, Rick Degenaar, rick van Ree, Olivier Pilon.

Rood: Stefan Vlietstra (SDC Putten)  2x geel, Ali Akla (DVS’33 Ermelo) 2x geel.

Scheidsrechter: Dhr. R.C.L. van der Wielen uit Veenendaal

Scoreverloop: 8’ Ali Akla 1-0, 14’ Mehmet Kaya 1-1, 36’ Frank Smeding 2-1, 70’ Ali El Haddadi 3-1, 90+2’ Rick van Ree 3-2.

Overige resultaten Hoofdklasse A 14 september:
Door de 3-2 winst op SDC Putten handhaven de geelzwarten zich (op doelsaldo) aan kop. Met een punt bezetten de Puttenaren een plek in het rechter rijtje.

Sportlust’46-Quick Boys
: De kampioenskandidaat uit Katwijk bracht in het resterende uur voetbal een 0-1 score over de streep en blijft daarmee evenals DVS na twee ronden zonder puntverlies. Sportlust’46 houdt SDC Putten gezelschap in het rechter rijtje.

ODIN’59-SDV Barneveld
: De betere kansen voor de thuisclub vertaalden zich na negentig minuten voetbal in een 1-0 overwinning. Zodoende volgt ODIN’59 de Ermeloërs en Quick Boys. SDVB staat puntloos onderaan.

Volendam-DOVO
; Fouten braken de wijdbroeken op in de thuiswedstrijd tegen DOVO, waardoor er uiteindelijk een 2-2 eindstand op het wedstrijdformulier verscheen ondanks het betere spel van Volendam. De Veenendalers staan daardoor vierde met een achterstand van twee punten op het leidend trio. Bij Volendam begint het rechter rijtje nu.

Huizen-VVA’71
: De 0-1 voorsprong voor de Achterbergers brak de wedstrijd open. Die eindigde desalniettemin in 1-1, waarmee de ploeg van Henk van de Pol zich ook met een achterstand van twee punten zich in het spoor van de koplopers weet. Het 1-1 gelijkspel houdt Huizen nog boven de directe degradatieplaatsen.

Sparta Nijkerk-Montfoort
: De bezoekers kwamen voor een punt en kregen die ook. Het bovenliggende Sparta bevindt zich nu in het gezelschap van DOVO en VVA’71. Montfoort staat in het rechter rijtje met vier andere ploegen, die een punt vergaarde.

Bennekom-Ajax: De thuisclub mocht een half uur geloven, dat er resultaat te halen was tegen Ajax, maar was daarna kansloos. Ajax won ruim met 4-1 en sluit met drie punten het linker rijtje. Het nog puntloze Bennekom is op doelsaldo hekkensluiter.