Rondje langs de velden Derde Divisie A: 25

18 maart 2024 18:30

En weer wisselde de koppositie, weliswaar op doelsaldo. Het aftellen is echter begonnen en de consequenties van puntverlies worden steeds groter. In de derde en laatste zijn er nog vierclubs zonder puntverlies en vijf ongeslagen ploegen. Hoewel de hekkensluiter zich verrassend roerde, staan de laatste twee plaatsen vooralsnog vast.

DVS’33 Ermelo-HSC’21. Het spelplezier is terug, de combinaties lopen weer in het vertrouwde spelsysteem en er wordt gescoord. Benjamin Roemeon deed dat al vroeg in de wedstrijd op aangeven van Sam Crowther en Maarten van Dijk verdubbelde de voorspong na een leep boogballetje van Adriaan Kruisheer. Met rood voor de Haaksbergse sluitpost net voor rust was de koers al wel gelopen. Sam Crowther schoot de wedstrijd al vroeg in de tweede helft in het slot na een fraaie aanval, waarna Benjamin Roemeon uit een assist van Nicky van Hilten de zaak afmaakte op 4-0. De grootste overwinning van het seizoen. Met twee wedstrijden in de derde periode zijn de Ermeloërs met 4 uit 2 (4-0) nog ongeslagen. In de reguliere stand bezet DVS met 28 uit 25 (31-34 nog steeds een indirecte degradatieplaats (15e), maar de twee clubs daarboven bevinden zich met drie punten meer op schootsafstand. HSC’21 verdween met 35 uit 25 (43-42) uit het linker rijtje en staat nu tiende.
Lees hier het verslag op de site van DVS en bekijk hier de samenvatting op DVS-TV.

DEM-Rkav Volendam: De “Wijdbroeken” verdedigden de koppositie in Beverwijk in een emotionele week na het overlijden van een geliefd vrijwilliger op 35-jarige leeftijd. De thuisclub, die zich in een negatieve spiraal bevindt, kwam een vroege achterstand nog wel te boven en maakte gelijk, maar de tweede kort voor de thee niet meer. De lijstaanvoerder voerde de score daarna systematisch op tot 1-4. Met 50 uit 25 (62-36) deed rkav Volendam dus niets verkeerds, maar de grootste concurrent nam de koppositie op basis van doelcijfers over. De oranjehemden zijn dus weer runner-up en dat geldt ook in de derde periode, waar zij een van de vier ploegen zijn met 6 uit 2, maar met een doelsaldo van 5-1 de koploper voor moeten laten gaan. DEM mag zich zorgen gaan maken, want met 31 uit 25 (34-43) kan het zich als nummer 13 en nog maar drie punten voorsprong op de beste herkanser geen nederlaag meer permitteren.

IJsselmeervogels-Hoogeveen: Voetballend deden de Drenten het aanvankelijk nog niet zo verkeerd, maar de terugkeer in de winterstop van Danny van de Meiracker betaalde zich met een hattrick nu ruimschoots uit. Waar een speelronde eerder veel kansen nog onbenut bleven, waren de “Rooien” nu zeer effectief. Na een 3-0 ruststand kwam de debutant nog wel terug, maar elk restje hoop vervloog na de 4-1 kort hierop. De bezoekers hielden te veel open huis achterin en de teller bleef een kwartier voor tijd staan op 7-1. Door die cijfers ging IJsselmeervogels met 50 uit 25 (59-30) op doelsaldo over rkav Volendam heen. Met 6 uit 2 (11-2) bleven de “Vogels” ook leiden in de derde periode. Hoogeveen wisselde weer van plek met DVS en staat nu met 27 uit 25 (33-60) weer 16e.

DOVO-sc Genemuiden: De twee clubs bestrijden elkaar al sinds ’48-’49 en hebben goede banden met elkaar. Dat zal echter niet de reden zijn geweest, dat er na 90 minuten een 2-2 gelijkspel op het bord stond. In een onderhoudende wedstrijd kregen beide clubs mogelijkheden, maar scoorde alleen de thuisclub voor rust. Net binnen het uur voetbal viel de gelijkmaker en in een tijdsbestek van een klein kwartier vonden beide clubs nog eenmaal het net. Daarna gingen zij nog wel op zoek naar de winst, maar het bleef onbeslist, waarmee beide konden leven. Door de 2-2 zag sc Genemuiden met 47 uit 25 (56-27) de twee lijstaanvoerders wat afstand nemen (tot drie punten). De derde periode is voor de Tapijtstedelingen alleen van belang voor de eindrangschikking, want zij hebben de tweede al in hun bezit. DOVO leidt met 38 uit 25 (44-31) een groep van clubs aan, dat veilig staat, maar uitgeschakeld is voor de titel.

Eemdijk-Harkemase Boys: De bezoekers komen tegen de groenwitten vaak van een koude kermis thuis; zo ook deze keer. De thuisclub startte vanwege een schorsing en blessures op de valreep in een 5-3-2 opstelling, wat resulteerde in een gezapige eerste helft met een goede kans voor de Harekieten. In een wat levendiger tweede helft, waarin de bezoekers nog de lat troffen, viel het duel na een spelhervatting door een doelpunt van Jordie Huijgens een kwartier voor tijd nog in het voordeel van Eemdijk uit. Zodoende behield Eemdijk met 34 uit 25 (39-43) met de wedstrijd in Ermelo een week later in het verschiet de voorsprong van zes punten op DVS. Harkemase Boys heeft met 43 uit 25 (48-34) nu een achterstand van zeven punten op het leidend duo. De eerste periodetitel is echter al in het bezit van de Friezen.
Bekijk hier de samenvatting op HB-TV met eemdijk, de eerstvolgende tegenstander van DVS.

Sparta Nijkerk-Staphorst: De Nijkerkers waren over het geheel genomen de betere ploeg, maar lieten de tegenstander na een 2-0 voorsprong halverwege tot tweemaal toe terugkomen in de wedstrijd. Eerst bij een 2- stand en later bij een 3-1 tussenstand. De laatste keer na een weggegeven strafschop terugkomen tot 3-2. De ploeg net boven de degradatiestreep, die het sprokkelen van punten tot kunst verheven heeft, delfde toch het onderspit. Met 31 uit 25 (43—53) bedraagt de voorsprong van Staphorst op de Ermeloërs nog maar drie punten in de wetenschap, dat het ook nog eens een minder doelsaldo heeft dan de geelzwarten. Sparta Nijkerk is met 44 uit 25 (61-44) natuurlijk nog niet helemaal uitgeschakeld voor de titel, maar zit wel in de wachtkamer. In de derde periode doen de oranjehemden met 6 uit 2 (5-3) natuurlijk nog volop mee.

ODIN’59-VVSB: normaliter zou de thuisclub nagenoeg kansloos zijn tegen de goede ploeg uit Noordwijkerhout, maar als die een mindere dag heeft, is alles mogelijk. De paarsgelen zagen geen kans om de geelblauwe muur te slechten en de Heemskerkers vonden halverwege de tweede helft van afstand wel eenmaal het net. ODIN’59 kwam zodoende met 12 uit 25 (19-72) boven het aantal van tien wedstrijdpunten en mogen zelfs mijmeren over het overdragen van de rode lantaarn. VVSB leverde door de 1-0 nederlaag de zevende plaats in en staat met 36 uit 25 (47-58) nu achtste.

Urk-Hercules: De Domstedelingen kunnen nog wat moois van dit seizoen maken, maar dan dient wel de derde periode gewonnen te worden en was winst op Urk noodzakelijk. En dat ondanks de slechtste eerste helft van het seizoen. Daarin werd echter nog geen averij opgelopen. In de tweede helft draaiden de bezoekers de duimschroeven aan en namen een 0-1 voorsprong, maar door geklungel achterin kon daar maar heel kort van genoten worden. De wedstrijd leek uit te draaien op een gelijkspel, maar in de slotminuten konden de Utrechters de winnende nog binnen tikken. Dat leverde in de regulier stand een plaats winst op, waar Hercules nu met 38 uit 25 (41-32) nu zevende staan. Met 6 uit 2 is het een van de vier clubs zonder puntverlies in de derde periode, maar met 4-2 is er nog veel te doen aan het doelsaldo.

FC Rijnvogels-Kampong: Na drie achtereenvolgende nederlagen was bij de fusieclub uit Katwijk a/d Rijn het besef aanwezig, dat er tegen de degradatiekandidaat weer eens drie punten gepakt moesten worden. Er zit bij de Domstedelijke debutant echter een heerlijke, positie instelling, waarmee het nog wel tweemaal tot scoren kwam, maar dat was pas na rust (2-0) bij een 3-0  en een 4-1 stand. De Katwijkse “Vogels” maakten het daarna af op 5-2. Met 36 uit 25 (41-54) sloot FC Rijnvogels als nummer 9 met een plaats winst weer aan bij streekgenoot VVSB, dat een beter doelsaldo heeft. Met 18 uit 25 (33-50) bleef kampong voorlaatste en de achterstand op DVS bedraagt nu tien punten en die op Hoogeveen acht. Aan de eerste veilige plaats zal men met een achterstand van 13 punten op “Maarschalkerweerd” niet eens meer denken.