Rondje langs de velden Derde Divisie A: 26

25 maart 2024 15:30

En weer wisselden koploper en runner-up van plaats. Van de vier clubs daaronder won alleen Sparta Nijkerk. De hekkensluiter kon niet opnieuw verrassen, maar kan wellicht nog wel de rode lantaarn overdragen. De strijd om het bereiken van een veilige plek is volop losgebarsten en bij lange na nog niet beslist.

DVS’33 Ermelo-Eemdijk: Het was wellicht het mooiste verjaardagscadeau, dat zijn selectie de nu 50-jarige hoofdtrainer John Kamphuis kon geven. Vooral de manier, waarop de eclatante overwinning op de stugge “Diekers” tot stand kwam. En allemaal fraai uitgespeelde treffers. De thuisclub gunde de opponent helemaal niets en het bleef met 1-0 na een kwartier halverwege nog spannend, maar in een tijdsbestek van vijf minuten vroeg in de tweede helft gingen er nog drie in. Het slotakkoord volgde in de 84e minuut met de 5-0. Daarmee deed DVS met 31 uit 26 (36-34) de indirecte degradatieplaats over aan Staphorst en staat nu zelf veertiende. In de derde periode draaien de geelzwarten met 7 uit 3 (9-0) ook aardig mee. Hoewel de nacompetitie voor promotie niet speelt, draagt een goede derde periode wel bij tot rechtstreekse handhaving. Eemdijk zag met 34 uit 26 (39-48) de Ermeloërs tot op drie punten naderen.
Lees hier het verslag op de site van DVS en bekijk hier de samenvatting.

Harkemase Boys-IJsselmeervogels: Er was zeker veel strijd op “De Bosk”, met name in de eerste helft. Zowel de winnaar van de eerste periodetitel als de gedoodverfde kampioenskandidaat deelden speldenprikjes uit, maar nauwelijks meer dan dat. De 0-0 eindstand was dan ook even rechtvaardig als logisch. Met 51 uit 26 (59-30) werd IJsselmeervogels dan ook gepasseerd op de ranglijst en moet als runner-up weer in de achtervolging. Ook de dankzij een enorm doelsaldo eerste plaats in de derde periode moest ingeleverd worden. Met 7 uit 3 (11-2) hebben de Spakenburgers nu drie clubs zonder puntverlies voor zich. Harkemase Boys weet zich dus al verzekerd van de nacompetitie voor promotie en staat met 44 uit 26 (48-34) nog steeds vijfde.
Bekijk hier de samenvatting op HB-TV met IJsselmeervogels, de eerstvolgende tegenstander van DVS: IJsselmeervogels.

Rkav Volendam-ODIN’59: De rodelantaarndrager was weer uit op een verrassing door in de 10e minuut een 0-1 voorsprong te nemen, maar de schade was al in een minuut hersteld. Daarna kon het bouwen aan het doelsaldo begonnen worden, daarbij geholpen door de Heemskerkse sluitpost. Die kreeg in de 17e minuut rood voor het neerhalen van een doorgebroken speler. Zonder reservekeeper is de wedstrijd al halverwege op slot met 4-1. Bij 7-1 mogen de bezoekers nog eenmaal wat terugdoen vanaf elf meter, waarna de dubbele cijfers opgezocht worden. De teller stopt bij 11-2. De hoogste score in de Derde Divisie A dit seizoen. Met 53 uit 26 (73-38) is rkav Volendam weer alleen koploper en met 9 uit 3 (16-3) leiden de “Wijdbroeken” ook de dans om de derde periode dankzij een veel beter doelsaldo dan de overige twee clubs zonder puntverlies. ODIN’59 bungelt met 12 uit 26 (21-84) nog steeds onderaan, maar kan die laatste plek nog steeds verlaten met een achterstand van zes punten. Voor een herkansing moeten nog zestien punten worden ingehaald.

Sc Genemuiden-DEM: Alsof de handdoek in de titelstrijd al geworpen was, zo liet de thuisclub zich op inzet aftroeven door de organieke zondagclub uit Beverwijk. Die nam dan ook met een treffer voor rust en een erna een 0-2 voorsprong. De aansluiting werd nog wel snel gevonden, maar de ongeslagen thuisstatus ging er ondanks de nodige kansen wel aan. Met 47 uit 26 (57-29) bleef sc Genemuiden nog derde, maar dat alleen door een beter doelsaldo. DEM bewees zich met de 1-2 winst een goede dienst, want na een slechte reeks kwamen de herkansers wel dichterbij. Nu is er met 34 uit 26 (36-44) nog een voorsprong van drie punten.

VVSB-Sparta Nijkerk: Er bestond geen enkele onduidelijkheid over, wie van de twee op “De Boekhorst” de drie punten verdiende. Dat waren de bezoekers. Als je ook de topscorer van de Derde Divisie A in huis hebt, die ook nog eens zijn derde hattrick van het seizoen scoort (Mark van der Weijden, volgend seizoen Rijnsburgse Boys), is het succes gauw verklaard. De thuisclub maakte nog wel snel 1-1, maar na de 1-4 ruststand was de koers wel gelopen. De oranjehemden werkten niet echt meer aan het doelsaldo en de 1-5 kreeg nog een tegenhanger. Door de 2-5 (66-46) bleef Sparta Nijkerk vierde en ook in de derde periode liggen er met 9 uit 3 (10-5) nog volop kansen voor het halen van de nacompetitie. VVSB viel met 36 uit 26 (49-53) uit het linker rijtje terug naar de elfde plaats.

Hercules-DOVO: De eindstand van 1-0 doet vermoeden, dat het een spannende wedstrijd was, maar een behoorlijk gehavend Hercules was op het eigen  “Voordorp” duidelijk te sterk voor de Veenendalers. De 1-0 tien minuten voor rust was het enige doelpunt van de wedstrijd. Dat mede doordat de thuisclub in de tweede helft een strafschop miste. Lars Vermeulen spaarde zijn toekomstige club voor een grotere nederlaag. De Domstedelingen bleven met 41 uit 26 (42-32) zesde, maar zijn met 9 uit 3 (5-2) in de derde periode nog zonder puntverlies. Voor DOVO is de derde periodetitel met 1 uit 3 (2-4) vooralsnog ver weg, maar met de achtste positie met 38 uit 26 (44-32) valt wel te leven.

Hoogeveen-FC Rijnvogels: Hij nam 80% van de score in deze wedstrijd voor zijn rekening en had dus wel een aardig aandeel in de 0-5 overwinning. Het ene doelpunt Aljereau Mercera was nog mooier dan de andere. De nederlaag tekende zich voor de Drentse debutant al vroeg af, hoewel de schade voor rust nog beperkt bleef. Na de thee kwamen er nog vier bij. De achterstand op DVS en Staphorst liep voor Hoogeveen met 27 uit 26 (33-65) op tot vier punten. Effectief is dat door het uitermate slechte doelsaldo 5 punten. FC Rijnvogels is met 39 uit 26 (46-45) op de zevende plek weer de beste van de twee regioclubs.

HSC’21-Staphorst: De thuisclub mocht zich door de slechte reeks langzaam aan zorgen gaan maken, want de herkansers kwamen steeds dichterbij. De Haaksbergers herstelden zich van de 4-0 nederlaag in Ermelo en liet de tegenstander niet dichterbij komen. Bij de 2-0 stand leek de zege wel zeker, maar de bezoekers vonden nog wel de aansluiting, maar niet meer dan dat. HSC’21 speelde zich met die 2-1 met 38 uit 26 (45-42) weer het linker rijtje in. Staphorst belandde door de nederlaag met 31 uit 26 (43-55) op de vijftiende plaats, wat nacompetitie voor lijfsbehoud inhoudt.

Kampong-Urk: Als het op strijd aankomt, hebben de voormalige eilandbewoners daar voldoende karakter voor in huis, maar ook de thuisclub leveren wekelijk ondanks de penibele stand op de ranglijst enorm veel energie. De gasten namen revanche voor de eerdere nederlaag op Urk en teerden op een terechte 0-2 ruststand. De Domstedelijke debutant zette na rust nog alles op alles, maar kwamen niet verder dan de 1-2. Het was voor Urk niet voldoende om het linker rijtje weer binnen te treden, maar met 37 uit 26 (41-49) is de achterstand voor de nummer 10 maar een punt. Met 18 uit 26 (34-52) bedraagt de achterstand van Kampong op de slechtste herkanser nu 9 punten. Het is niet onmogelijk, maar wel heel moeilijk.