DVS’33 Ermelo speelt halve finale voor promotie na gelijkspel bij Hercules

12 juni 2022 12:30

DVS’33 Ermelo heeft zich in Utrecht naar de halve finale gespeeld door het gelijkspel tegen Hercules. Na een eerste helft zonder doelpunten nam de equipe van Peter Wesselink een voorsprong, maar daarmee toonde de zondagderdedivisionist zich nog niet verslagen en kwam terug. De tijd was echter te kort om het verschil van drie doelpunten weg te werken. Hercules had na de 5-2 nederlaag een dertiende grote ‘werk’ nodig om die halve finale te bereiken. De Ermeloërs gaan dus door. In die halve finale treffen de geelzwarten Tweededivisionist Kozakken Boys. De Werkendammers wonnen van de competitiegenoot van de Ermeloërs, Sportlust’46. De andere halve finale gaat tussen zondagderdedivisonist HSC’21 en Tweededivisionist GVVV. Ook die halve finale gaat over twee wedstrijden. Het is opvallend, dat de beide laagst geklasseerde periodekampioenen, zowel van de zaterdag als van de zondag, de halve finale bereikten.
Peter Wesselink had zijn ploeg op een plaats gewijzigd in vergelijking met de succesvolle 5-2 tegen de Domstedelingen. Ali Akla werd gespaard, waarvoor Adriaan Kruisheer in de basis speelde. Hercules-coach René van der Kooij was voornemens om één verandering aan te brengen in zijn basiself. Na zijn schorsing was Dirk Homoet weer inzetbaar en moest Luciandro Andeloe wijken. Ter elfder ure bleken twee spelers te geblesseerd, Steff van Rooijen Dirk Homoet. Zodoende stonden Nordin Zoufri en Mohammed Himich aan de aftrap, waardoor hij ook nog in de posities moest schuiven.

Wel een overwicht maar geen doelpunten voor Hercules voor rust

DVS-trainer Peter Wesselink wist, dat het nog geen gelopen koers was. Zijn collega René van der Kooij wilde de wedstrijd na zo’n mooi seizoen niet weggeven en dus ontstond er weer een echt duel. Toch ontbrak bij de thuisclub, die een nog moordender speelschema kende dan de geelzwarten de 100% scherpte, die nodig was om de ‘hopeloze’ achterstand goed te maken. Dat was met name in de eindfase. Ondanks de inzet bij de gastheren slaagde DVS erin om de Utrechters doelrijpe kansen te ontnemen. De mogelijkheden voor de thuisclub kwamen vooralsnog uit spelhervattingen. Eerst hield Daan Huiskamp in de 8e minuut een vrije trap uit het doel en die van Vermeulen zes minuten later landde op de kruising. Stef Nijland had even daarvoor in goede positie naast geschoten. Ondanks het veldoverwicht van de thuisclub was DVS vervolgens dichtbij de openingstreffer door Maarten van Dijk, maar de Stichtse doelman Pepijn Vonk tikte de bal bij de rechter kruising over de lat. Even later schoot Stef Nijland voorlangs het Utrechtse doel. In de 27e minuut speelden de Ermeloërs een overtalsituatie niet goed uit, waardoor perspectief op een uitgespeelde aanval verdween. Tien minuten voor de rust moest gifkikker Hayri Pinarci vanwege een blessure vervangen worden, maar invaller Lars Dekker vulde zijn rol in het vervolg van de wedstrijd goed in en zorgde voor de nodige rust. Dat was kort, nadat Fonville voor de gastheren een teenlengte te kort kwam on een voorzet binnen te tikken. De 22 spelers gingen aan de thee met een 0-0 stand.

Hercules ook na Ermelose voorsprong na rust nog niet op de knieën

Na rust zette DVS wat meer aan om te scoren. Beide clubs kregen een goede kans op de voorsprong. De vrij gespeelde Benjamin Roemeon kreeg het leer oog in oog niet langs de Utrechtse sluitpost, maar de grootste kans was daarna voor Hercules. Tim Pieters slaagde er in de 54e minuut niet in om een voorzet van links in het lege doel te werken, wat bij de oud-speler van FC Utrecht voor de nodige frustratie zorgde. Bij Hercules vond hierna de eerste wissel plaats; Zoufri verliet het veld voor Luciandro Andeloe.  Quincy Veenhof schoot kort hierop goed in, maar zag dat onderweg van richting veranderd worden. Een minuut, nadat Tim van de Berg doelman Vonk in de 59e minuut beproefd had met een uitstekend schot, kwam DVS op voorsprong vanaf elf meter na een overtreding op Benjamin Roemeon. Stef Nijland speelde hem in de ‘zestien’ aan en na de kapbeweging werd de aanvaller licht getoucheerd. Het bleef wel een overtreding. Adriaan Kruisheer schoot onberispelijk in, 0-1. Toch was de wedstrijd daarmee nog niet dood, doordat invaller Andeloe drie minuten later van dichtbij uit een voorzet loeihard de gelijkmaker binnen schoot. Hierop maakte Quincy Veenhof plaats voor Ali Akla. Het bleef een open duel met mogelijkheden aan beide kanten. Het commentaar van Tim Pieters op de leidsman van dienst na een terecht afgekeurd doelpunt i de 72e minuut leverde geel op. Na een forse overtreding van de aanvaller in de 76e minuut op Maarten van Dijk mocht hij vertrekken. Ook het slachtoffer moest zich met een blessure laten wisselen. Matijs Valstar verving hem. Even voor die overtreding had Stef Nijland Benjamin Roemeon opnieuw bediend. De aanname op de borst was nog goed, maar het schot in vrije positie ging over. In ondertal was het welhaast onmogelijk om het verschil van drie doelpunten nog ongedaan te maken. Toch moest Daan Huiskamp in de 83e minuut nog een vrije trap van Carmelia onschadelijk maken. René van der Kooij bracht in zijn derde wisselmoment nog drie verse krachten in, maar die konden het verschil ook niet meer maken. Na een goedlopende aanval in de laatste minuut bracht niet de voorsprong voor de geelzwarten, terwijl ook Matijs Valstar nog rakelings voorlangs schoot. Scheidsrechter Schaper uit Dokkum telde geen seconde extra tijd bij, ondanks de onderbreking van drie minuten tijdens de blessurebehandeling van Maarten van Dijk en de wisselmomenten. Niemand maalde daar meer om. Het bleef bij 1-1, waarmee Hercules zijn goede wil had getoond en DVS eigenlijk nooit in de problemen kwam.

“Hercules heeft gespeeld om te winnen, maar wij gaven niets weg”

Zonder dat Peter Wesselink met puur defensieve bedoelingen naar Utrecht was afgereisd, wilde hij in deze ‘second leg’ wel de risico’s eruit hebben: “Donderdag hebben we nog wat momenten teruggekeken en aangestipt. Ik vond, dat wij het beter moesten doen op het moment, waarop wij gedwongen werden om op eigen helft te verdedigen. We moesten compacter spelen. Dat hebben we vandaag redelijk goed gedaan. We hebben met elkaar veel discipline opgebracht en dan blijven er natuurlijk altijd wel van die momentjes, zoals die bal uit een vrije schop op de kruising. Voor de rest zijn ze niet zo gevaarlijk geweest. We hebben ook niet speciaal op het verdedigen gefocust en hebben gedaan, wat we normaal ook doen. Als de momenten er waren, gingen we ook gewoon hoog staan, maar als we in de zones kwamen, waar we moesten verdedigen, hebben we dingen beter gedaan dan donderdagavond. En we hebben ook een paar goede kansen gehad. Zij moesten wat, zij moesten de oplossingen zoeken en bij hun vloeiden de krachten weg. Toen waren we ook in staat om ballen te veroveren en dan heb je met Ali, Quincy, Benna en een balvaste Stef en een Jeremy, die erover komt toch mogelijkheden om te counteren. Dat kunnen wij ook goed. Net zoals dat we heel goed kunnen voetballen, zoals donderdag. Op dit veld konden we misschien niet helemaal dat voetbal laten zien, wat we graag spelen. Er werd net wat meer gevraagd bij de balaannames. Dat gold ook voor hun, maar vandaag werkte dat in ons voordeel. Wij hoefden niets met die marge van drie. In het begin moesten we nog wel een beetje zoeken, maar daarna hadden we het staan en gaven we niets weg. Hercules heeft gespeeld om te winnen. Ook na die 3-1 en 4-1 bij ons hebben zij nog gespeeld om te scoren. Daar hou ik van; dat zou ik zelf ook doen. Natuurlijk konden zij er nog wel eens doorkomen en scoorden, maar gelukkig stonden wij toen al met 0-1 voor. En dat tweede doelpunt voor hun was buitenspel van die speler bij de tweede paal. En die speler, die al geel had, zette zijn wreef vol op de enkel van Maarten. Die had daar wel last van. Na die tweede gele kaart zat het er helemaal niet meer in voor hun en hebben wij nog een paar goede kansen gehad. Op dit gras stuitte die bal net wat op; op kunstgras raak je ‘m goed. Maar ja, halve finale dus.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Jeremy Jonker, Tarik Evre, Tim van de Berg, Nassim El Ablak, Adriaan Kruisheer, Hayri Pinarci (38’ Lars Dekker), Maarten van Dijk (80’ Matijs Valstar), Quincy Veenhof (64’ Ali Akla), Stef Nijland, Benjamin Roemeon.

Opstelling usv Hercules: Pepijn Vonk, Shanon Carmelia, Niek Hoogveld (85’ Max Fichtinger), Mitchell Zwart, Max Vermeulen, Oussama Lahri, Mohammed Himich, Omar El Ghazouni (85’ Dirk Homoet), Tim Pieters, Tyrone Fonville, Nordin Zoufri (56’ Luciandro Andeloe).

Rood: (2x geel): 76’ Tim Pieters (usv Hercules)

Scheidsrechter: Dhr. D. Schaper uit Dokkum

Scoreverloop: 60’ Adriaan Kruisheer (pen.) 0-1, 63’ Luciandro Andeloe 1-1.

Resultaten nacompetitie Tweede Divisie/Derde Divisie/Hoofdklasse

Kozakken Boys-Sportlust’46: Na de eerdere 0-0 namen de bezoekers wat tegen de veldverhouding in kort voor de rust een 0-1 voorsprong. Sportlust’46 haalde nooit het gebruikelijke niveau, dat nodig was om een Tweededivisionist te elimineren. In een paar minuten na rust repareerden de Werkendammers de schade en knakte er wat bij de bezoekers, die ook nog eens topscorer mark van der Weijden verloren. Oud-DVS’er Christiaan van Hussen zei voor RTV Utrecht: “Het leek wel of zij met 12 man speelden en het veld 300 meter lang was”. Na de 2-1 maakte Kozakken Boys het zakelijk af en won met 4-1.

GVVV-Gemert: De thuisclub behield het perspectief op lijfsbehoud door voor de tweede maal van Gemert te winnen. Na de 1-2 in Brabant werd het aan de blauwe kant van “Panhuis” 2-0 met een treffer kort voor de rust en een tweede in de laatste tien minuten. Daarmee zat de wedstrijd in het slot.

Sparta Nijkerk-HSC’21: “Het was op” constateerde coach Eric speelziek tijdens de wedstrijd. De thuisclub kon niet meer het onderste uit de kan halen om de in Haaksbergen opgelopen 1-0 achterstand te repareren. De zondagderdedivisionist liep zelfs uit naar 0-2. Twee oud-DVS’ers hadden het duel op “De Ebbenhorst” nog een wending kunnen geven. Maurice de Ruiter vond als invaller nog de aansluiting en Mike Ahrens had Sparta Nijkerk tien minuten voor tijd nog langszij kunnen brengen vanaf elf meter, maar miste. De uitschakeling voor promotie was voor de Nijkerkers een feit.

Jong FC Volendam-Jong FC Almere City: Een competitie binnen de competitie. Het laagst eindigende ‘Jong-elftal’ (FC Volendam) zou de strijd moeten aanbinden voor lijfsbehoud in de Tweede Divisie tegen de kampioen van de Beloftencompetitie. De Wijdbroeken maakten de 1-0 achterstand in de polder meer dan ongedaan en wonnen met 3-1. Daardoor komen de Volendammers ook komend seizoen uit in de Tweede Divisie.

Met het gelijkspel en de eerdere 5-2 winst  kwalificeerde DVS zich overtuigend voor de halve finale. Die begint woensdagavond 15 juni met een thuiswedstrijd voor de Ermeloërs tegen Kozakken Boys. Zaterdag 18 juni volgt de return in Werkendam. Op dezelfde data ontmoeten HSC’21 en GVVV elkaar. De winnaars van de halve finales spelen voor één ticket voor de Tweede Divisie. Die dubbel wordt afgewerkt op 22 en 25 juni.

Onderin begonnen acht clubs hun queeste voor twee plaatsen in de Derde Divisie Zaterdag. Daar waren VVOG en ODIN’59 de herkansers.

VVOG-Eemdijk: Een sterker Eemdijk nam na een 0-1 ruststand een 0-2 voorsprong, maar evenals in Bunschoten bleek dat niet genoeg. De tot dan kansloze harderwijkers keerden de kansen via een toevalstreffer en een zondagsschot. Een verlenging bleek niet nodig, omdat in de extra tijd ook nog het winnende doelpunt viel voor de thuisclub. Door de 3-1 mag VVOG tegen de zaterdaghoofdklasser sc Feyenoord bewijzen, dat het Derdedivisiewaardig is. Die finale begint dinsdagavond met een thuiswedstrijd, waarna op zaterdag op “Varkenoord” de return volgt. Sportclub Feyenoord leed weliswaar aan de boorden van het Zwartewater een minimale 1-0 zege tegen sc Genemuiden, maar maakte dat thuis met 3-1 meer dan goed.

ODIN’59-ARC: De Derdedivisonist had in Alphen a/d Rijn een 2-0 achterstand al omgebogen in een 2-3 overwinning en moest dat nu ook in de schaduw van kasteel Assumburg doen. Nog voor de rust werd de aansluiting gevonden en bij fases in de tweede helft leek dat ook nu te lukken. Toen een uitval zonder vel perspectief leidde tot een strafschop, was het over en uit voor ODIN’59. Dat betekent, dat Richard Plug, die de geelblauwen in ’16 (zijn debuutjaar), die nu begint aan zijn tweede termijn op “Assumburg” opnieuw vanuit de Hoofdklasse naar de Derde Divisie moet leiden. ARC krijgt nu te maken met rkav Volendam. Dat is wellicht de best voetballende ploeg van de acht clubs, die strijden voor een plaats in de Derde divisie. De Wijdbroeken bewezen dat met twee overwinningen op Zwaluwen uit Vlaardingen (1-3 en 3-1).