5 februari 2024 19:00

In speelronde 21 jaagde de runner-up met succes in het hol van de leeuw naar de koppositie, zodat de Derde Divisie op 3 februari een nieuwe lijstaanvoerder kende. De nieuwe koploper pakte daarbij ook meteen de leiding in de tweede periode. Die periode kreeg ook een verrassende runner-up.
In de vier posities onderin waren geen verschuivingen, maar de Drentse debutant verschafte zich met de winst in het op zondag gespeelde duel wel een goed perspectief. Het gat tussen de nummers 14 en 15 nam toe tot vier punten.
Voor het carnavalsweekend staat er een inhaalprogramma op de rol. Het reguliere programma wordt vervolgd op 17 februari.

DVS’33 Ermelo-usv Hercules: In een wedstrijd, die weinig kansen opleverde, bleef de nul tot het laatste kwart op het scorebord staan. Beide ploegen stonden goed georganiseerd, waarbij het overwicht voor de rust merendeels voor de thuisclub was, mede doordat de Ermeloërs mochten bedenken. Wellicht hadden de geelzwarten met een minimale voorsprong aan de thee kunnen gaan. Nu sloegen de gasten halverwege het tweede bedrijf toe en enkele minuten later nogmaals tijdens een blessurebehandeling. Daarmee was de wedstrijd gespeeld en gebeurde er in het restant niets meer. Hercules, dat nog twee wedstrijden in te halen heeft, nam zodoende met 28 uit 19 (31-21) afstand van de opponent. DVS bleef met 21 uit 21 (23-32) weliswaar vijftiende, maar zag het gat met de eerste veilige plek toenemen tot vier punten. Bovendien kwam de naaste belager daaronder wel tot winst, naderde tot op een punt en heeft ook nog twee wedstrijden in te halen.
Lees hier het verslag op de site van DVS en bekijk hier de samenvatting op DVS-TV

IJsselmeervogels-rkav Volendam: In de historie trekken Spakenburgse clubs cruciale duels altijd naar zich toe en de ploeg van Gert-Jan Karsten kon terugzien op drie goede wedstrijden. Kennelijk hadden de “Rooien” een offday met een slechte eerste helft. Na een kwartier namen de “Wijdbroeken” een verdiende voorsprong, die tot halverwege de tweede helft zou bestaan. Bij de hervatting leek het bij de thuisclub beter te gaan, maar die opleving duurde maar tien minuten. Toen counterde de runner-up naar de 0-2. Het kon qua kansen daarna nog beide kanten op, 1-2 of 0-3 en het werd in de slotfase nog het laatste. IJsselmeervogels moest zodoende met 40 uit 21 (44-28) de koppositie met 41 uit 21 (52-30) overdragen aan rkav Volendam. De oranjehemden namen met 21 uit 9 (22-12) de leiding in de tweede periode en doen dat nu met de minste verliespunten. De “Vogels” staan daar 5 punten achter en er zijn nog twee ronden om dat goed te maken.

Harkemase Boys-Kampong: Was het de gedwongen pauze in de twee vorige speelronden, die de Harekieten parten speelden? Zij gaven op de eigen “Bosk” de eerste helft niet thuis en de 0-1 (na een misverstand tussen een verdediger en de doelman) was dan ook verdiend voor de onbevangen debutant uit de Domstad. In de tweede helft probeerde thuisclub de zaken recht te zetten en kwam terug tot 1-1. Daarna hadden beide clubs nog zicht op de winnende, maar die viel niet meer. Harkemase Boys slaagde er daardoor nog niet in om met 37 uit 19 (43-25) de koploper het vuur aan de schenen te leggen, maar de winst van rkav Volendam kwam de Friezen wel goed uit. Op 10 februari kunnen zij het gat met de koploper terugbrengen tot een punt in de topper thuis tegen sc Genemuiden. Een dag later haalt Kampong thuis in tegen HSC’21.
Bekijk hier de samenvatting op HB-TV met de eerstvolgende tegenstander van DVS, Kampong.

Eemdijk-sc Genemuiden: Als ‘Sportclub’ de kansen benut, is het een moeilijk te bespelen tegenstander. De bezoekers hadden de “Diekers” al snel op de rug. Bij die vroege 0-1 kon het nog twee kanten op, maar in de 20e minuut was het duel met 0-2 al gespeeld. Die score in de tweede helft verdubbeld, waarna de thuisclub nog de eer redde. Met 38 uit 20 (47-25) heeft sc Genemuiden evenveel verliespunten als de nieuwe koploper. In het carnavalsweekend kunnen de groenwitten een dubbelslag slaan, als zij in Friesland van directe concurrent Harkemase Boys winnen (en die op een verliespunt meer zetten) en dan op doelsaldo de nieuwe koploper kunnen worden. In de tweede periode kunnen zij de “Wijdbroeken” dan tot op een punt naderen. Eemdijk zakte door de 1-4 nederlaag een plaats op de ranglijst en staan met 26 uit 20 (31-36) dertiende en dat zal op “De Vinken” nog zonder een zege in 2024 zeker niet veilig voelen.

FC Rijnvogels-VVSB: De Tweede Divisie staat bol van Duin- en Bollenstreekderby’s; de Derde Divisie telt er maar een. Die kende deze jaargang voor de beker en in de competitie een zinderende uitvoering. Ook deze was spannend, maar zoals het een streekontmoeting betaamt deze keer minder fraai. De derby werd net voor de rust beslist door een treffer voor de Kooltuin-bewoners. De 1-0 hielp FC Rijnvogels met 33 uit 21 (34-35) weer over de streekgenoot op de zesde plaats. VVSB zakte twee plaatsen en staat met 32 uit 21 zevende. Beide weten zich al uitgeschakeld in de tweede periode.

DOVO-Sparta Nijkerk: De bezoekers leken zich te herstellen van de verrassende thuisnederlaag tegen Urk met een 0-1 voorsprong na een kwartier. Die had voor rust nog wel kunnen oplopen, maar dat gebeurde niet. De thuisclub kwam daarna beter uit de kleedkamer en stonden als snel voor. Het had ook nog maar zo gelijk kunnen worden, maar bij 4-1 zou de buit binnen moeten zijn. Na de 4-2 had de aansluiting nog kunnen vallen, maar ook de 5-2 was mogelijk. Het bleef bij 4-2, waardoor Sparta Nijkerk het gunstige perspectief al ploeg met de minste verliespunten zowel in de reguliere stand als in de tweede periode verspeeld heeft. Met 31 uit 19 kunnen de oranjehemden als huidige nummer 8 de achterstand op de koploper nog hooguit terugbrengen tot vier punten. DOVO spon goed garen met de 4-2 zege en klom met 33 uit 21 (39-27) drie plaatsen naar de zesde positie. Het volgende weekend kunnen de Nijkerkers weer de vijfde plaats overnemen, als het restant van het uitduel tegen Hoogeveen bij een 1-0 stand omgebogen wordt in een overwinning.

Hoogeveen-HSC’21: In het eerste kwartier was het verschil op de ranglijst zichtbaat binnen de witte lijnen en leidden de bezoekers verdiend met 0-1. In een tijdsbestek van een paar minuten had de Drentse debutant de zaken omgedraaid en toen de Tukkers het laatste uur ook nog eens met tien man moesten uitspelen, leken er nog weinig hobbels om drie kostbare punten toe te voegen aan het totaal. Hoewel de bezoekers nog een korte opleven met kansen hadden, liep de thuisclub in de slotminuten nog naar een 4-1 zege. Met 28 uit 20 (30-30) viel HSC’21 uit het linker rijtje en staan u elfde. Als het inhaalduel bij Kampong gewonnen wordt, kunnen de Haaksbergers daar weer in terugkeren. Met 20 uit 19 deed Hoogeveen prima zaken. De blauwwitten naderden DVS tot op een punt en kunnen bij de hervatting van het reguliere programma maar zo op een veilige plaats staan. Dan moet zaterdag 10 februari wel met tien man en zonder de excellente doelman Meekhof de 1-0 voorsprong in het restant van 40 minuten over de streep getrokken worden en op 13 februari thuis van hercules gewonnen worden.

DEM-ODIN’59: De regionale krant deed “uitgebreid” verslag van deze derby: ‘DEM benutte na 24 minuten een kans en bracht de score op 1-0. Na 47 minuten scoorde DEM en maakte de score 2-0.’ De beide sites waren wat korter in hun verslagen. Met 31 uit 21 (30-30) steeg DEM weer een plaatsje en sluit nu het linker rijtje. ODIN’59 kreeg met 9 uit 21 (18-62) de rode lantaarn nog wat steviger in handen, doordat de twee concurrenten direct daarboven wel won, c .q. gelijkspeelde. Kampong kan bovendien met nog een inhaalwedstrijd voor de boeg het aantal punten verdubbelen in vergelijking met de hekkensluiter.

Urk-Staphorst: De voormalige elandbewoners namen met een goede reeks wat afstand van de degradatieplaatsen, maar schoten zichzelf in de voet tegen een directe concurrent. Een fout van de doelman brak de score open, maar die schade kon nog een minuut later gerepareerd worden. De 1-2 op slag van rust kreeg kort na de hervatting een vervolg. De aanvallende wissels van Peter Wesselink ten spijt kregen de bezoekers nog de beste kans, maar het bleef bij 1-3. Urk bleef met 27 uit 21 (31-43) weliswaar twaalfde, maar Staphorst naderde met 25 uit 21 (36-47) tot op twee punten. Positieverbetering zat er voor de nummer 14 nog niet in, maar de voorsprong op DVS nam wel toe tot 4 punten. De veilige plaats van de geelblauwen wordt wel bedreigd door Hoogeveen, die de club uit de Kop van Overijssel op de ranglijst kan passeren.