Rondje langs de velden Derde Divisie: 22

19 februari 2024 16:30

Na speelronde 22 lijken er met een herovering van de koppositie nog vier gegadigden voor het kampioenschap, terwijl er zich nog slechts drie clubs kandidaat stelden voor het winnen van de tweede periode. Die wordt in speelronde 23 beslist. Onderin heeft de rodelantaarndrager half zoveel punten als de nummer voorlaatst. De laatste mag zeker nog hoop koesteren om rechtstreekse degradatie te ontlopen. De nummers 13 en 14 voelen na deze ronde zeker nog de hete adem van de beste herkanser in de rug.

Kampong-DVS’33 Ermelo: Met John Kamphuis, die zodoende vervroegd als hoofdtrainer aantrad, moesten de geelzwarten een aanval op zestiende positie zien af te slaan in de degradatiewedstrijd bij sv Kampong. Die club had de achterstand op die zestiende plek door de nederlaag in het inhaalduel tegen HSC’21 nog niet terug kunnen brengen tot drie punten. Op “Maarschalkerweerd” in een directe confrontatie lukte dat wel. De nummer 17 legde meer energie en strijd in de wedstrijd dan DVS, dat desalniettemin schadevrij de rust haalde. Terwijl het gevoel aanwezig was, dat er juist meer controle over de wedstrijd was, kregen de Ermeloërs in een kort tijdsbestek weer twee tegentreffers te verwerken. Toch gingen de kopjes dit keer niet zo naar beneden als bij eerdere tegenslagen. Dat leidde in de 80e minuut tot en strafschop, die door Hilal Ben Moussa benut werd. In het restant kreeg de ploeg van John Kamphuis geen grote kansen meer en leed dus een kostbare nederlaag. Met 21 uit 22 (24-34) moest men toezien, hoe Kampong de achterstand met nog 12 wedstrijden te gaan terug bracht tot drie punten en hoop kreeg om rechtstreekse degradatie te ontlopen.
Lees hier het verslag op de site van DVS en bekijk hier de samenvatting op DVS-TV

Sportclub Genemuiden-IJsselmeervogels: Hoeveel prettiger is het momenteel toeven op “De Wetering” dan aan de Ermelose Sportlaan. Voor deze absolute topper vonden 2200 toeschouwers hun weg naar dit sportpark in de Tapijtstad. Dat de koppositie in het geding was, bleek wellicht uit de vele, wederzijdse irritaties tussen spelers. De gedoodverfde kampioenskandidaat uit Bunschoten-Spakenburg was de bovenliggende partij, maar met verve verdedigde doelman Streutker van de thuisclub zijn heiligdom. De topper eindigde dan ook onbeslist met 0-0. Dat kostte sc Genemuiden met nu 42 uit 22 (51-25) wel de koppositie, die het op basis van doelsaldo bezette. Met 41 uit 22 (44-28) telt IJsselmeervogels natuurlijk nog volop mee. Dat doen de “Vogels” in de tweede periode niet meer, want met 17 uit 10 (20-15) bedraagt de achterstand met nog een ronde te gaan zeven punten. Ook de Genemuiders met 21 uit 10 (22-10) en drie punten minder zitten op het vinkentouw.

Rkav Volendam-FC Rijnvogels: De thuisclub spon goed garen bij het gelijkspel op “De Wetering” in Genemuiden. In een sterke eerste helft namen de “Wijdbroeken” een 3-0 voorsprong. Er gloorde misschien nog enige hoop, toen de oranjehemden tien minuten na rust met een man minder verder moest. De Katwijkse druk, die hierop volgde, leidde halverwege de tweede helft tot de 1-3 uit een strafschop en de aansluiting was nog even dichtbij, maar er werd aan de Dijk niet meer gescoord. Dubbele winst voor rkav Volendam, dat met 44 uit 22 (een kampioensgemiddelde) en als meest productieve ploeg (55-31) nu alleen de koppositie bezet. FC Rijnvogels viel met 33 uit 22 (35-38) twee plaatsen terug naar de achtste.

Hoogeveen-Harkemase Boys: De Drenten namen nog een punt afstand van DVS. Na de openingsfase, die voor Harkemase Boys was, benutte Hoogeveen halverwege de eerste helft de eerste grote kans van de wedstrijd via een alerte Emil Bijlsma. Door de rode kaart vijf minuten voor rust kwam de thuisclub niet onder de druk van de kampioenskandidaat vandaan en het pleit leek met de 1-1 net voor de pauze en de 1-2 halverwege het tweede bedrijf beslist, maar Hoogeveen veert altijd weer op. Nu bracht een eigen doelpunt de blauwwitten weer langszij en lukte het de Harekieten niet meer om de winnende te maken. Met 24 uit 22 (31-50) bleef Hoogeveen nog wel vijftiende, maar men kijkt nu eerder omhoog naar Staphorst en Eemdijk met respectievelijk een en twee punten meer omhoog dan naar beneden. Harkemase Boys bleef als nummer 4 met 38 uit 21 (45-31) en dus nog een wedstrijd tegoed tegen Hercules nadrukkelijk kampioenskandidaat.
Bekijk hier de samenvatting van Hoogeveen 9de eerstvolgende tegenstander van DVS)-Harkemase Boys op Hoogeveen-TV.

Staphorst-DOVO: De thuisclub kon een helft meekomen met de nummer 5 op de ranglijst. De 0-1 met nog een klein uur op de klok en de snelle 0-2 hierna vierde het opportunisme hoogtij, maar daaruit werd niet meer gescoord. DOVO handhaafde zich daarmee met 42 uit 22 (41-27) op die vijfde plaats. Wat wellicht nog prettiger is, de Veenendalers zijn met 21 uit 10 nog niet uitgeteld in de tweede periode en herinneren zich de zinderende ontknoping in de eerste periode van vorig seizoen nog. Met 25 uit 22 (36-49) slaagde Staphorst er niet in om afstand te nemen van de vijftiende plaats en heeft als nummer 14 nog maar een punt voorsprong op de beste herkanser.

VVSB-sv Urk: Het is niet altijd de best voetballende ploeg, die wint. De Noordwijkerhouters zullen het in de rest van het seizoen moeten zonder Jesse van Nieuwkerk en zo’n oorlogsmaker kan je in het vijandelijke strafschopgebied altijd goed gebruiken. De bezoekers toonden zich op “De Boekhorst” uitermate efficiënt met een treffer van Lucas Schraal voor en na rust. De aansluiting zat er met nog twintig minuten te gaan prachtig aan, maar het slotakkoord was weer voor de voormalige eilandbewoners. Door de 1-3 nam sv Urk met 30 uit 22 (34-44) verder afstand van de beste herkanser en heeft als nummer 12 zelfs het linker rijtje weer op schootsafstand. VVSB bleef de blauwwitten met 32 uit 22 (43-54) nog wel een punt en twee plaatsen voor.

Hercules-Eemdijk: In een boeiend provinciaal onderonsje viel er uiteindelijk geen beslissing. De bezoekers hadden na een benutte strafschop ondanks goed veldspel van de Domstedelingen een voorsprong genomen, maar die was al weer snel teniet gedaan. Dat lukte niet na de 1-2 nog voor de thee en na de 1-3 leek de buit binnen voor de “Diekers”. In de slotfase kwam de thuisclub in het voetbalgevecht nog terug tot 3-3. Het was het eerste punt in dit kalenderjaar voor de ‘Groenen”. Voor de ranglijst had het nog niet veel gevolgen, want met 27 uit 22 (34-39) bleef Eemdijk dertiende. Het ene punt was voor Hercules met 32 uit 21 (36-24) en de inhaalwedstrijd tegen Harkemase Boys nog voor de boeg genoeg om twee plaatsen te stijgen naar de negende.

Sparta Nijkerk-DEM: met veel positiewisselingen wervelde de thuisclub zich naar een riante 3-0 ruststand toe. Na de rust lag het accent wat meer op de controle en kwamen de bezoekers terug tot 3-1. Met frisse benen in de ploeg werd het daarna nog 4-1. De zege was goed voor een plaats winst. Met 34 uit 21 (47-39) staat Sparta Nijkerk nu zesde. Met 15 uit 9 (22-17) is de tweede periode al verloren. Met 31 uit 22 bleef DEM elfde.

HSC’21-ODIN’59: Het leek na de hele vroege openingstreffer bal te worden op “Groot Scholtenhagen”, maar het zou bij dit ene doelpunt blijven. Die minimale 1-0 zege bleek voor HSC’21 met 34 uit 22 (41-35) voldoende om drie plaatsen op de ranglijst te stijgen naar de zevende positie. Mede door de winst van Kampong kreeg ODIN’59 met 9 uit 22 (18-63) de rode lantaarn nog steviger in handen.