Rondje langs de velden Derde Divisie A: 28

8 april 2024 17:30

En weer wisselde de koppositie. Weliswaar op basis van doelsaldo, maar dat is aan het einde van de rit doorslaggevend. En met een club op een punt achterstand is de titelrace weer spannender. Ook de twee leiders in derde periode verspeelden punten, zodat DVS daar vrolijk derde staat. Ook de hekkensluiter verzamelde een punt en mag nog dromen om de rode lantaarn over te dragen, maar meer zit er niet in, tenzij er een wonder gebeurt.

DVS’33 Ermelo-FC Rijnvogels: De bezoekers trachtten de opbouw van de Ermeloërs met veel energie te verstoren, maar na de openingstreffer halverwege de eerste helft, had de thuisclub de controle over de wedstrijd. Het bleef door die minieme voorsprong een wedstrijd en daarbij voorkwam de paal in de tweede helft een gelijkmaker. Niet veel later was het 2-0 en was het pleit beslecht. Bij een 4-0 stand boden de gastheren zelf nog de mogelijkheid op de 4-1, waarna de marge in de voorlaatste minuut weer op vier werd bepaald. De 5-1 op een goede tegenstander als de Katwijkse Vogels biedt hoop op een rechtstreekse handhaving, maar vooralsnog kwam DVS met 34 uit 28 (41-36) niet van de vijftiende plaats in, waarmee het nog steeds veroordeeld is tot nacompetitievoetbal voor lijfsbehoud. Dat de geelzwarten met 10 uit 5 (14-2) momenteel derde staan in de derde periode en daarbij met 14-2 ook nog eens het beste doelsaldo, is een prettige bijkomstigheid. Een goede derde periode dient immers de strijd tegen degradatie. FC Rijnvogels leverde een plaats in en sluit met 40 uit 28 (50-53) het linker rijtje.
Lees hier het verslag op de site van DVS en bekijk hier de samenvatting op DVS-TV.

Eemdijk-IJsselmeervogels: De koploper moest die positie verdedigen in een heuse lokale derby, waarvoor de thuisclub alles uit de kast haalde om die tot een succes te maken. De extra tribunes moesten plaats bieden aan de 3000 toeschouwers. Het vuurwerk voor de wedstrijd ontbrak voor de rust echter op het veld, waar de bezoekers toch wat de overhand hadden. Het ongecontroleerd wegwerken kwam de lijstaanvoerder duur te staan. Uit de verre inworp kopte toekomstige DVS’er Yannick Bouw de 1-0 is, waardoor de “Vogels’ toch wat van slag waren en blij mochten zijn, dat de tweede voor de thuisclub er niet in ging. De blessure van doelman Jaimy Schaap deed vervolgens de rest; hij kon niet meer gewisseld worden, maar stond er slechts al derde doelpaal. De “Groenen” profiteerden in de extra tijd nog eens en schreven met de 2-0 zege (na de eerdere 2-2 op “De Westmaat”) historie. Door de nederlaag moest IJsselmeervogels met 54 uit 28 (60-32) de koppositie weer overdragen, maar door het puntverlies van die concurrent slechts vanwege een minder doelsaldo (32 tegen 28). De Westmaat-bewoners staan met evenveel punten, nl 10 uit 5 (12-4),  respectievelijk 3 en 2 punten achter in de derde periode. Voor Eemdijk was de zege op de plaatsgenoot nog niet genoeg om weer het linker rijtje in te stappen, maar met 40 uit 28 (45-49) koerst de club wel op lijfsbehoud aan.

Rkav Volendam-Staphorst: De bezoekers weten doorgaans, wat het is om degradatievoetbal te spelen, maar waren het juiste gevoel even kwijt. Interim-trainer Paul Weerman met zijn staf (waaronder Ben Kin) weet kennelijk op het juiste knopje te drukken en het gelijkspel bij de titelkandidaat was wellicht een grotere prestatie dan de misschien wat onverdiende zege een week eerder thuis tegen VVSB. De “Wijdbroeken” dachten mogelijk te profiteren van een 2-0 voorsprong halverwege, maar de geelblauwen toonden direct na rust al veerkracht. De aansluiting gaf vertrouwen en resulteerde zelfs in de gelijkmaker; beide keren vanuit een spelhervatting. Toen de 3-2 daar direct opvolgde, rechtte de Overijsselse club daarop nog eens de rug en maakten 3-3. Door de 3-3 bleef Staphorst de Ermeloërs nog een punt voor op de ranglijst, maar staan er met 35 uit 28 (47-58) nog allerminst veilig voor. Het vertrouwen op “Het Noorderslag” groeit echter verder. Met het gelijkspel stapten er misschien wel twee winnaars van het veld, want door het ene punt nam rkav Volendam met 54 uit 28 (77-45) de koppositie van IJsselmeervogels door een beter doelsaldo weer over. Het ‘Andere Oranje” staat in de derde periode met 10 uit 5 (20-10) drie punten achter op de leider in de derde periode.

Sportclub Genemuiden-Sparta Nijkerk: Twee clubs met kampioenskansen, als de twee daarboven steken laten vallen. Bij de thuisclub is de druk wat minder groot met een periodetitel op zak en met de Nijkerkers als lijstaanvoerder in de derde periode op bezoek is dit een prachtig affiche. De nummers 1 en 2 laten inderdaad steken vallen, maar het duel op “De Wetering” lijkt op een 1-1 uit te draaien. De oranjehemden draaien echter na zeven zeges op rij wat stroever tegen de beste verdediging in de Derde Divisie A. Misschien hadden beide ploegen zich al wel verzoend met een gelijkspel, maar een perfect voorgebrachte bal bij de tweede paal zorgde voor een geluidsexplosie bij de thuisclub. Vrijstaand kon de winnende ingekopt worden. Door de 2-1 is de achterstand van sc Genemuiden met 53 uit 28 (61-30) op de twee lijstaanvoerders teruggebracht tot een punt. Voor Sparta Nijkerk liep de achterstand op de koppositie met 50 uit 28 (71-49) niet verder op. De Ebbenhorst-bewoners verloren met 12 uit 5 (15-8) wel de leidende positie in de derde periode en staan nu met een punt minder tweede.

Harkemase Boys-Urk: Weer scoorde de thuisclub veelvuldig, maar weer was het niet genoeg voor de winst. Beide clubs maakten er op “De Bosk” een spektakel van en steeds als de één een voorsprong genomen gehad, draaide de ander dat met succes om. Halverwege was het via 1-0 en 1-2 gelijk. Na de thee begon scoreverloop opnieuw, maar wellicht viel de 3-4 halverwege de tweede helft te vroeg. Een kleine minuten voor tijd viel de 4-4 en bleek ondanks de aanvallende driften van beide clubs in het restant ook de eindstand. Door de 4-4 handhaafde Harkemase Boys zich met 46 uit 28 (55-41) op de vijfde plaats. Urk verbeterde zich nog op de ranglijst en staat met 41 uit 28 (49-54) achtste en wil de komende ronde een gat van tien punten slaan met DVS..
Bekijk hier de samenvatting op HB-TV.

Hercules-ODIN’59: Het kon voor de thuisclub wel eens een heel goed weekend worden met een lastige uitwedstrijd voor de grootste concurrent in de derde periode en het bezoek van de rodelantaarndrager op het eigen “Voordorp”. Voor de tweede keer verslikten de Utrechters zich in de Assumburg-bewoners, maar nu konden zij na een 0-1 achterstand nog wel terugkomen tot 1-1. Voor Hercules is de stand op de reguliere ranglijst met 45 uit 28 (46-35) wat minder relevant dan die in de derde periode. Die moet na een matige eerste- en tweede periode toegang bieden tot de play-offs voor promotie. Met dank aan het tweede doelpunt van sc Genemuiden leiden de Domstedelingen nu met 13 uit 5 (9-5) de dans in de derde periode. ODIN’59 sluit met 13 uit 28 (22-87) nog steeds de rij.

Hoogeveen-DOVO: Voor de bezoekers was de derde periodetitel al ver uit beeld en waren zij voor handhaving al wel veilig. De Drentse debutant leek met het binnenhalen van twee midwinterse versterkingen de meubels nog te willen redden. Even leek het erop met de zege op Eemdijk, maar daarna ging alles verloren. In een matige eerste helft werd niet gescoord. Halverwege het tweede bedrijf deden de Veenendalers dat wel, snel gevolgd door een tweede. De thuisclub was niet bij machte om de nederlaag nog af te wenden. DOVO bleef met 44 uit 28 (49-34) zevende. Hoogeveen zag met 27 uit 28 (34-71) de achterstand op DVS oplopen tot zeven punten en die op de eerste veilige plek van Staphorst tot acht. Het vertrek van trainer Stef Lamberink moet nog tot verandering leiden; wellicht in het eerstvolgende duel bij DEM.

HSC’21-VVSB: De wisselvallige Noordwijkerhouters waren van meet af aan de bovenliggende partij, maar drukten dat halverwege slechts uit tot een 0-1 voorsprong. De Tukkers stonden toen al acht minuten met tien man op het veld. Naarmate de tweede helft vorderde, profiteerden de bezoekers steeds minder van de numerieke meerderheid en vonden de Haaksbergers nog de gelijkmaker. Beide clubs bleven dus bij elkaar in de buurt. HSC’21 zakte met 39 uit 28 (47-47) twee plaatsen naar de elfde en VVSB staat daar met 37 uit 28 (50-55) een plek onder.

Kampong-DEM: Met de 2-1 winst op DVS gloorde er weer wat hoop in de Utrechtse harten om aan rechtstreekse degradatie te ontkomen, maar op zondagmiddag beseften de bezoekers het belang van de wedstrijd meer dan de blauwwitten. Na een vroege voorsprong leidden de Beverwijkers na twintig minuten al met 0-2. Dat bleek voldoende, want in een verder teleurstellend duel kwam de nummer voorlaatst niet verder dan de aansluiting. DEM deed daarmee goede zaken en bleef met 37 uit 28 (40-48) DVS drie punten voor en ontvangt in de volgende ronde een andere degradatiekandidaat om nog verder afstand te nemen. Kampong mag zelfs vrezen, dat de voorlaatste plaats met 18 uit 28 (37-57) onder druk komt.