DVS’33 Ermelo moet Excelsior’31 gelijkspel toestaan

Sportlaan 27
3851CA
ERMELO
tel. 0341-562357

DVS’33 Ermelo heeft in de zestiende speelronde aan rodelantaarndrager Excelsior’31 een gelijkspel moeten toestaan. De geelzwarten hadden in het thuisduel een groter verschil kunnen maken dan de 1-0, wat ook de ruststand was, maar de Rijssenaren kwamen toen al beter in de wedstrijd. De Tukkers legden na de thee nog meer energie in de wedstrijd en kwamen terecht gelijk kwamen. Daarna kon het nog beide kanten op, waarbij de Ermeloërs in de slotminuut nog het dichtst bij een doelpunt waren. Het bleef bij 1-1. Voor DVS te weinig om bij te blijven bij de top in de Derde Divisie en voor de bezoekers te weinig om aan te haken bij de herkansers. Qua spel toonden de Twentenaren aan, dat zij niet op die onderste plek thuishoren. Op de ranglijst klom de equipe van Hennie in ’t Hof een plaats, maar de achterstand op de lijstaanvoerder nam toe. De ploeg van Jurjan Wouda liep een punt in op de slechtste herkanser.
De bank van DVS was wellicht wat beter bezet dan een week eerder, maar topscorer Lars van Wetering zou alleen in noodgevallen ingezet worden. Gaston Salasiwa had weer een basisplaats ten koste van Nassim El Ablak. Verder waren er geen wijzigen in vergelijking met de topper tegen GVVV. Bij Excelsior’31 nam oud-DVS’er Coen Vloedgraven, nog altijd gewaardeerd in Ermelo, voor het eerst dit seizoen plaats op de bank. Doelman Anthony van Zaltbommel stond vanwege de schorsing van Amos Wesseh onder de lat, maar de goalie verdrong al eerder doelman Koetsier en was dus vertrouwd in het doel.

DVS met minieme voorsprong de rust in
Het eerste half uur leek er weinig aan de hand voor de thuisclub. Er werd een overwicht gecreëerd en daaruit ontstond al vroeg een voorsprong. In de 7e minuut bereikte een geweldige crosspass van Sem de Wit op de linkerflank Stef Nijland. De ‘patron’ van de geelzwarten gooide het leer in een beweging voor het Rijssense doel, waar Lars Miedema de bal in de lucht langs de goalie werkte.
Daar had in de 11e minuut een vervolg op kunnen komen, toen Stef Nijland met een mooie passeerbeweging in de vijandelijke ‘zestien’ kwam, maar zich toen vastliep, voordat hij kon aanleggen voor een schot of een assist. De eerstvolgende mogelijkheid daarop was in de 17e minuut ook voor de gastheren, toen Gaston Salasiwa vanaf de rand van het strafschopgebied uit een vrije trap kon aanleggen. Natuurlijk is dat een kans. De inzet ging echter net naast. Pas in de 20e minuut kwamen de bezoekers tot het eerste gevaar. Gaston Salasiwa blokte het schot van Stef Kaptein nog wel, maar de bal kwam daarna voor de voeten van Niels Leemhuis. Zijn schot was goed geplaatst in de rechterhoek, maar doelman Daan Huiskamp keerde het gevaar met zijn save. Het was even een intermezzo in het Ermelose overwicht, waaruit vervolgens drie mogelijkheden ontstonden. Halverwege de eerste helft bereikte een lange bal van Salasiwa Lars Miedema, die verlengde. Stef Nijland kwam net te kort om de bal een beslissende wending te geven. In de 28e minuut gaf de man met de meeste ingevingen, natuurlijk was dat Stef Nijland, een goede inspeelbal op Lars Miedema, die verlengd werd, waardoor Lars Huber vrij kon inschieten. Zijn schot ging naast. Een minuut later werd de oud-speler van csv Apeldoorn goed aangespeeld door Maarten van Dijk, maar nu verloor hij zijn scoringskans door een kapbeweging. Na een half uur voetbal ebde het Ermelose overwicht toch weg en kregen de roodwitten in de 32e minuut hun tweede kans in de wedstrijd. Uit een voorzet van Diego Paais schoot echter over via de vingertoppen van Daan Huiskamp. Uit de hoekschop van Stef Kaptein verraste  Tim van de Berg bijna zijn eigen goalie met het ongewenste balcontact, maar de reflex van Daan Huiskamp was uitstekend. Opnieuw een corner dus. Intussen moest Dérian Reinders zich vanwege een blessure laten vervangen. De schietgrage middenvelder nam nog de tijd om voor het verlaten van het veld zijn veters los te maken.
De leidsman van dienst had de hoekschop al wel kunnen laten nemen. De wissel betekende de rentree van de gewaardeerde Coen Vloedgraven op het Ermelose kunstgras, maar nu dan wel in het rood-wit. Het hield DVS niet van de laatste mogelijkheden voor de rust af. In de 37e minuut verzond Tim van de Berg de uitstekende pass op Omar El Ghazouani, die net een kapbeweging teveel maakte om nog van dichtbij te kunnen uithalen op het heiligdom van Zaltbommel. Even later mocht DVS even buiten de ‘zestien’ een vrije trap nemen. Tot tweemaal toe legden de Tukkers de bal iets terug en wellicht had Stef Nijland beter van die tien centimeter meer kunnen aanleggen. Nu belandde zijn vrije schop op de lat. Het was de laatst doelpoging van de geelzwarten voor de rust. Excelsior’31 kreeg er nog een na balverlies van Maarten van Dijk, die doorgaans zorgt voor veel balveroveringen. Daardoor kreeg Rick Hemmink de gelegenheid om aan te leggen, maar zijn schot ging net naast. DVS koesterde halverwege dus met het doelpunt van Miedema de nul achterin.
Excelsior’31 dominant na rust
Excelsior’31 kwam na de rust scherper en agressiever uit de kleedkamer. Het veldoverwicht was na de thee dan ook voor de gasten. Drie minuten na de hervatting leek de gelijkmaker ook gemaakt te worden, toen een dieptepass verlengd werd en Givan van Werkhoven vrij voor doelman Daan Huiskamp opdoek. Met een enkele voetbeweging deed de voormalige clubtopscorer het ook niet slecht, maar de inzet ging naast. De eerste Ermelose kans liet zeven minuten op zich wachten, toen Stef Nijland met een listig hakballetje uit een lange bal Omar El Ghazouani bereikte. Niek Davina hinderde echter voldoende, waardoor de aanvaller niet tot een gevaarlijk schot kwam. De volgende Ermelose kans liet bijna een kwartier op zich wachten. Intussen werd Omar El Ghazouani -altijd zeer teleurgesteld als hij wordt gewisseld- vervangen door Tarik Evre, die de linksbackplaats innam, waardoor Gaston Salasiwa doorschoof naar het middenveld en Stef Nijland naar de frontlinie. Ook Jurjan Wouda had intussen een dubbele wissel toegepast. Hemmink en Kaptein verlieten het veld voor Vincent Schmidt en Hakim Ezafzafi. De routinier zou zeker voor gevaar gaan zorgen. De jacht op de gelijkmaker werd geïntensiveerd, maar de eerste kans zou toch nog voor de gastheren zijn. Lars Miedema bereikte met een hakballetje Lars Huber, maar Alex de Jong zorgde ervoor, dat hij van dichtbij niet tot een doelpoging kwam. Aan de andere kant kopte Niek Davina in de 68e minuut uit een corner op de lat. Drie minuten later schoot Ezafzafi na een goede combinatie nog hoog over, maar de gelijkmaker zat er onder grote Rijssense druk aan te komen.
Uit weer een goede aanval trof de topscorer van de Hoofdklasse C in ’14-’15 met zijn indraaiende schot de paal. Uit passes van Stef Nijland probeerde DVS het nog wel, maar Gaston kon in de 78e minuut voor zijn verdediger komen en de volgende inzet van Stef Nijland hield het midden tussen een schot en een voorzet. Niek Davina maakte voor de laatste tien minuten nog plaats voor Lucas Beek, kort nadat Lars Miedema gewisseld was voor Matijs Valstar. . De druk op de Ermelose verdediging zou echter weer toenemen. In de 83e minuut viel dan uiteindelijk de terechte gelijkmaker voor Excelsior’31. DVS kreeg de bal na een corner niet weg en de inzet van Niels Leemhuis kon nog half gekeerd worden door Daan Huiskamp, maar in de rebound van dichtbij van Alex de Jong was hij machteloos. Tot de slotminuut kwam DVS niet meer tot grootse daden. Frank Olijve en Tarik Evre dwongen nog wel een hoekschop af, maar dat was het vooralsnog. Die corner werd niet goed genomen en uit de omschakeling stond de restverdediging van twee man tegenover vier Tukkers te staan. Dat speelde Excelsior’31 niet goed uit en het schot van Vincent Schmidt ging hoog over. Dat waren echter wel de laatste aanvalsdriften van de Rijssenaren, terwijl DVS in de officiële slotminuut nog werkte aan een slotakkoord. Het werd zelfs even prijsschieten op doelman Anthony van Zaltbommel na een uitstekende pass van Maarten van Dijk op de mee opgekomen Sem de Wit. Zijn schot werd door de keeper gestopt. In de rebound vond Mathijs Valstar Alex de Jong, die op de doellijn met de voet nog redding bracht en vervolgens probeerde Nicky van Hilten het van nog dichterbij. Ook nu kreeg de goalie zijn handen erachter. In het restantje kreeg Stef Nijland nog een schietkans, maar dat schot tikte doelman Van Zaltbommel over de lat. En zodoende bleef het 1-1.

“We moeten nog veel dingen beter doen”
Oefenmeester Hennie in ’t Hof had slechts een vraag nodig van Piet Smit van DVS-TV om een beeld van de hele wedstrijd te geven: “Achteraf mochten wij tevreden zijn met een gelijkspel, maar zij ook. Het was een wedstrijd met meerdere gezichten. Wij maakten een hele goeie 1-0. We hadden in het begin ook heel veel vertrouwen om in de bal te komen. Na een minuut of twintig deden we het in balbezit wat minder. Zij konden meer de vrije mensen aanspelen en kwamen beter in de wedstrijd. Wij zochten zonder bal te weinig diepte. Aan het eind van de eerste helft zag je al, dat de wedstrijd ging kantelen en zij de overhand kregen in de wedstrijd. In de rust hadden we afgesproken meer de diepte te zoeken zonder bal. Zij mochten wel komen, als je dan maar gebruik maakt van de ruimtes, die ontstaan. Dan hebben wij niet gedaan en wij waren ook niet bij machte om een overtal te creëren op het middenveld. We maakten ook steeds slechtere keuzes. Daarom wilde ik Tarik er ook achterin hebben met meer power en kopkracht met Salasiwa op het middenveld voor meer balans. Wij hebben in de tweede helft heel slecht door gedekt op de mensen, die bij hun vrij kwamen. Daardoor kwamen zij aan het voetballen en viel die 1-1. Terecht. We hebben daarna nog wel wat kansen gehad, maar dat hadden zij ook met een bal op de lat en op de paal en die laatste moeten wij dan weer maken. We moeten dus blij zijn met die 1-1. We weten, dat we nog heel veel dingen beter moeten doen en dat komt ook wel. Dat vertrouwen hebben we en ook de kwaliteiten.”
Opstelling DVS’33 Ermelo
: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Tim van de Berg, Gaston Salasiwa, Stef Nijland, Frank Olijve, Maarten van Dijk, Omar El Ghazouani (65’ Tarik Evre), Lars Miedema (79’ Matijs Valstar).
Opstelling Excelsior’31: Anthony van Zaltbommel, Michel Gerritsen Mulkes, Alex de Jong, Niek Davina (81’ Lucas van Beek), Diego Paais, Jasper Veltkamp, Niels Leemhuis, Dérian Reinders (35’ Coen Vloedgraven), Steff Kaptein (64’ Hakim Ezafzafi), Givan Werkhoven Rick Hemmink (64’ Vincent Schmidt).

Scheidsrechter: Dhr. R. Sturm uit Oostkapelle.

Scoreverloop: 7’ Lars Miedema 1-0, 83’ Alex de Jong 1-1

Resultaten Derde Divisie 26 november (speelronde 16; 4e ronde tweede periode):
De koploper won de topper, terwijl in een onderling duel de aanvoerder en uitdager in de tweede periode van plaats wisselden. De 1-1 hielp Excelsior’31 met 12 uit 16 nog niet van de laatste plaats af, maar zal ongetwijfeld hoop geboden hebben voor het vervolg van de competitie. Ondanks het puntverlies klom DVS met 26 uit 16 een plaats op de ranglijst naar de vijfde.
FC Rijnvogels-GVVV: Niemand in Veenendaal zal gedacht hebben, dat het een makkelijke exercitie zou worden in Katwijk a/d Rijn. Dat werd het ook niet na de onverdiende 0-1 voorsprong. De 1-1 ruststand was dan ook terecht. Na de 1-3 in de tweede helft leek de buit binnen, maar werd het nog spannend na de 2-3. Die voorsprong werd wel over de streep getrokken. Met 32 uit 16 leidt GVVV de dans in de Derde Divisie. FC Rijnvogels leverde twee plaatsen in en staan met 26 uit 16 vanwege het minste doelsaldo zevende.
Harkemase Boys-Sportlust’46: Kort voor de rust en kort erna scoorden de bezoekers. Het werd nog even spannend, toen de Harekieten in de slotminuut de aansluiting vonden, maar daar bleef het ook bij. Met 29 uit 26 en een beter doelsaldo bleef Sportlust’46 runner-up. Harkemase Boys bleef de slechtste herkanser met 15 uit 16, maar dankt dat aan de betere doelcijfers.
ACV-VVOG Harderwijk: Al na een kwartier leidde de thuisclub comfortabel met 2-0 en het werd nog erger voor de leider in de tweede periode. Met 4-0 werkte ACV lekker aan het doelsaldo, dat met 26 uit 16 koploper GVVV bleef volgen op drie punten. Bovendien leiden de Assenaren met 10 uit 4 in de tweede periode dankzij een beter doelsaldo dan een verrassende naaste belager. VVOG leverde een plaats in en staat met 20 uit 16 elfde.
Staphorst-SteDoCo: De thuisclub had het defensief goed op orde en kreeg na de rust de meeste kansen. Een daarvan werd benut, waardoor de tweede zege op rij geboekt werd. Staphorst heeft na de 1-0 met 21 uit 16 nog maar twee punten achterstand op het linker rijtje. Daarbij houden de geelblauwen in de tweede periode verrassend gelijke tred met ACV. SteDoCo zag zich met 26 uit 16 op doelsaldo gepasseerd worden door DVS en leverde zelfs nog een plaats in; zesde derhalve.
DOVO-ASWH: Het zit de jonge Ambachters niet mee. Na 40 minuten moesten zij met tien man een punt over de streep zien te trekken. Daar leek het ook lang op, maar in de slotminuten scoorde de thuisclub nog tweemaal. Dat betekende voor DOVO toch weer een klim op de ranglijst op. Met 28 uit 16 staan de Veenendalers weer netjes vierde. ASWH is met 16 uit 16 de beste herkanser.
Barendrecht-Ter Leede: Voor rust bleven grote kansen uit. Die kwamen er na de hervatting wel, maar die werden dan weer niet benut. Het eindigde dus, zoals het begon. De 0-0 hield Barendrecht met 25 uit 16 op de achtste plaats. Ter Leede zakte met 19 uit 16 wel een plaats naar de twaalfde.
Rkav Volendam-Sparta Nijkerk: Ook de Nijkerkers hopen het tij eens te keren en leken op weg na een 0-1 voorsprong. Toch ging het toch nog weer fout na een benutte strafschop en een fraaie 2-1. Beide creëerden daarna nog kansen en de bezoekers in de slotfase nog de meeste. Dat leverde in de extra tijd nog de 2-2 op. Dat gaf voor rkav Volendam met 19 uit 16 nog geen winst op de ranglijst. De “Wijdbroeken” staan dertiende. Sparta Nijkerk kwam met 15 uit 16 nog niet van de voorlaatste plaats af, maar nestelden zich qua punten wel naast de slechtste herkanser.
Sv Urk-hsv Hoek: Wat doet het overlijden van Julian, zoon van trainer Gert-Jan Karsten, op 18-jarige leeftijd met de thuisclub. De coach stond erop, dat de wedstrijd doorgang zou vinden. De bezoekers krijgen te maken met een ontketend sv Urk, dat ook nog eens graag een vervolg wil geven aan de 1-4 overwinning bij Excelsior’31. Het kan dus maar zo een overwinning worden voor de voormalige eilandbewoners, tenzij ze zich in de omschakeling laten slachten door hsv Hoek.