DVS’33 Ermelo nog in de race na winst in Barendrecht

Dierensteinweg 6
2991XJ
BARENDRECHT
tel. 0180-613821

DVS’33 Ermelo is zeker nog niet uitgeschakeld voor de derde periodetitel na de overwinning in en tegen Barendrecht. De nummer drie in de reguliere stand werd in het laatste kwartier geklopt na een eerste helft, waarin nagenoeg niets gebeurde, en een tweede helft, waarin de thuisclub met tien man speelde. De 0-2 winst in speelronde 31 zorgde nog niet voor verbetering op de ranglijst, maar in de derde periode bedraagt de achterstand van de geelzwarten op GVVV en Sparta Nijkerk nog maar een punt. Een periodetitel geeft recht op deelname aan de nacompetitie voor promotie.
De basisopstelling van DVS kende een verrassing; Joram Bakker stond in de spits. Hij speelt normaliter zijn partijen in O23.  Benjamin Roemeon zat na een lange blessureperiode weer op de bank naast Ali Akla.

Weinig spektakel voor rust
Geen van beide ploegen lieten voor rust het achterste van de tong zien. De thuisploeg maakte er vooral koppeltjes van, zodat het uitkwam op meer persoonlijke duels en dan zijn de wat lichtvoetiger DVS’ers natuurlijk in het nadeel. Bovendien was het tempo in de wedstrijd ook laag. Beide keepers hoefden ook maar een keer in actie te komen. Daan Huiskamp keerde in de 7e minuut een schot van Olijfberg. Uit de hoekschop kopte dezelfde speler over. Bradley van der Meer dook in de 41e minuut een schot van Joram Bakker uit de korte hoek. Uit de hoekschop draaide Stef Nijland de bal net over de kruising. Kantelpunt in de wedstrijd was de tweede gele kaart op slag van rust bij de thuisclub voor Joey Jongman, nadat een andere sterkhouder Van der Stoep in de 39e minuut ook al het veld had moeten ruimen vanwege een blessure. De beste man aan Barendrecht-kant liep kort daarvoor vanwege commentaar al licht tegen een gele kaart aan en incasseerde in de 44e minuut zijn tweede prent na een overtreding op Omar El Ghazouani. Voor de rust zou deze uitsluiting geen invloed meer hebben. De rust ging in met een brilstand.

Numerieke meerderheid na rust benut
Met de wissels van Ali Akla en Benjamin Roemeon (na een langdurige blessure) voor Joram Bakker en Maarten van Dijk werden de geelzwarten er bepaald sterker op. De middenvelder speelde een ongelukkige wedsstrijd met veelal de fysiek veel sterkere Jongman in zijn rug en kwam nooit goed in zijn spel. Na de rust maakte DVS gebruik van de numerieke meerderheid, hoewel de eerste aanvallende acties van de thuisclub kwamen. In de 48e minuut kopte Max van Dijk uit een vrije trap van Danny Monster over en een minuut later leek Robert Olijfveld vrij op het Ermelose doel te kunnen afgaan, maar Sem de Wit en Tarik Evre sloten hem tijdig in. De druk op het Barendrechtse doel werd ingeluid vanuit een omschakelmoment, waarbij Nicky van Hilten met een goede pass Stef Nijland vrij het strafschopgebied instuurde. Zijn inzet belandde op de verre paal, leek alsnog binnen te rollen, maar caramboleerde uiteindelijk in de handen van doelman Bradley van der Meer.
Vooralsnog bestookte DVS de goalie met een aantal schoten vanuit de tweede lijn, maar Stef Nijland raakte in de 64e minuut na een goede aanval met zijn schot de lat. Met de twee wissels rond de 75e minuut (Gaston Salasiwa voor Tarik Evre), waardoor Nicky van Hilten weer als vanouds over rechts kon opkomen, en Lars Huber voor Frank Olijve, ging DVS nog aanvallende voetballen en werd daarvoor al snel beloond. In de 78e minuut legde Nicky van Hilten vanaf de achterlijn na een uitstekende aanval af op Stef Nijland, die het leer simpel kon binnentikken. In ondertal probeerden de gastheren nog va banque te spelen met drie wissel, waarna Stevan de Geijter in de 88e minuut nog de kopsterke Stijn Schipper inbracht voor Omar El Ghazouani. Even daarvoor lag de 0-2 er al bijna in, toen Lars Huber op links Benjamin Roemeon wegstuurde. Stef Nijland stond op rechts geheel vrij, maar was kennelijk te moeilijk te bereiken. Daarom schoothij zelf, maar doelman Bradley van der Meer had een voortreffelijke redding in huis. Voetballend konden de gastheren niets laten zien, maar Danny Monster legde een aantal vrije trappen knap achter de Ermelose verdediging, maar daar werd niet van geprofiteerd.  Barendrecht kreeg in de slotminuten uit een paar spelhervattingen nog wat kleine mogelijkheden, waarbij ook de goalie van de thuisclub nog mee naar voren kwam. Tevergeefs en na de laatste vrije trap kwam DVS er uit en kon Benjamin Roemeon in de 5e minuut van de extra tijd nog de 0-2 in het verlaten doel schuiven, 0-2. Daarmee was de wedstrijd gespeeld.
In de volgende speelronde ontvangt DVS runner-up GVVV, dat in de derde periode een  punt voorsprong op de Ermeloërs heeft, en kan dan goede zaken doen.

“Al met al een zakelijke overwinning”
Stevan de Geijter had met Joram Bakker een verrassende speler in de spits gezet: “als we twee keer achter elkaar gewonnen hadden, hadden de jongens het weekend na Koningsdag vrij gehad, maar we verloren van Rijnvogels, dus gingen we ’s zaterdags wat doen met een bosloop en daarna een training. Het gaat in zo’n week zonder iets om energie en bij elkaar blijven. Sommigen maakten andere keuzes en dan komt er ook weer een kans voor een ander. Die heeft Joram met beide handen aangegrepen; hij heeft heel goed getraind en bracht iets, wat wij goed konden gebruiken met zijn loopvermogen en zijn linkerbeen. Dat kwam er nu in de wedstrijd misschien wat minder uit dan verwacht, maar dat was niet erg. Zij gingen overal koppeltjes maken en een tegen een spelen en daardoor kwam hij niet in zijn kracht. Voor de eerste keer in de basis staan brengt toch spanning mee. Achteraf hadden we misschien meer gehad aan Ali, want die kan beter een bal bij zich houden en is een beter aanspeelpunt. Ik had al vroeger wat kunnen doen, maar in de eerste helft hadden wij het verdedigend goed staan en hebben niks weggegeven op een schot na, dat Daan goed pakte.
Ook in de eerste helft speelden we al om te winnen, maar als je de statistieken erbij haalt, dan scoren we bijna altijd in de tweede helft. Wij scoren niet makkelijk en zullen nooit bij rust met 2-0 of 3-0 voor staan om dan makkelijk de wedstrijd uit te spelen. Dat gebeurt zelden. We moeten altijd een bepaalde fase doorkomen en door vermoeidheid bij de tegenstander ontstaan er dan ruimtes; dan is het ook lekker als je Ali en Benna achter de hand hebt om in te brengen. Zowel bij hun als bij ons stond op het spel om nog mee te blijven doen en aan een gelijkspel hadden we allebei niets. Daardoor namen we beide gepaste risico’s. je moet zorgen, dat je in de wedstrijd blijft. Toen die nummer 11 van hun (Romano van der Stoep) er al af moest, dacht ik al, dat dat een slok op een borrel zou schelen. Je zag ook meteen, dat het een heel andere wedstrijd werd. Ik had ook mijn tactische bespreking voor de rust al klaar over wat we konden aangrijpen, voordat die rode kaart voor hun viel. Dan hadden we Ali erin gebracht en zouden Stef erachter laten spelen en hadden met elf tegen elf ook de zijkanten beter bezet gehad. Ik denk dat we dan ook beter met de ruimtes om waren gegaan. Misschien waren we zelfs met elf tegen elf beter uitgekomen waren dan tegen tienman. Met 4-4-1 zat er bij hun in de tweede helft geen opbouw meer in en was het allemaal heel opportunistisch geworden. Die nummer 7 (Danny Monster) zorgde met zijn vrije schoppen nog wel voor wat gevaar. Ik vond hem samen met Joey Jongman bij ons thuis wel de beste. Je ziet bij ons wel vaak, dat we de eerste vijf minuten na de rust wel even moeten doorkomen en ook nu, maar toen hadden we wel de meerderheid. Negentig procent van de tegenstanders gaat tegen ons inzakken en dat gebeurde ook nu. Uiteindelijk is dat niet nieuw voor ons en we weten dan, dat we geduldig moeten zijn. Het was wel lekker, dat we Benna weer aan de buitenkant hadden. Al met al werd het een zakelijke overwinning.
We hebben misschien niet veel gecreëerd, maar we hebben ook niets weggegeven. Wel schoten uit de tweede lijn van Stef, waarvan een op de lat en daarvoor een schot op de paal. De 0-1 was een heel mooie goal; een teruggetrokken bal van Nicky, die de achterlijn haalde, uitkapte en teruglegde op Stef. Dat was er een uit het boekje. Na die wissels bij hun kregen we wel een paar discutabele vrije schoppen tegen en dat deden wij niet slim. Deze scheidsrechter was makkelijk te beïnvloeden en wij hadden hem de eerste helft niet tegen, maar de tweede helft wat meer tegen. Die vrije schoppen waren wel gevaarlijk, maar daarin hebben wij ons goed staande gehouden. Daarom ook de keuze om Stijn erbij te zetten als extra kopper. Met Lars en Benna (zonder Tarik) hadden we natuurlijk al wat minder lengte. Die 0-2 was daarna voor de statistieken, maar wel heel fijn voor Benna om na zijn blessure meteen weer te scoren. Dat is ook weer een beloning voor zijn werkethiek voor wat hij gedaan heeft om er deze laatste vier wedstrijden toch weer bij te zijn.
Volgende week thuis tegen GVVV en het is leuk, dat je allebei nog ergens voor speelt. Dat zij nog voor de titel spelen, is voor ons niet zo interessant, maar voor de derde periode is het leuk. Tegen GVVV hebben we het in eigenhand en we kunnen de druk op Sparta houden.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Tarik Evre, Tim van de Berg, Sem de Wit, Nicky van Hilten, Frank Olijve (46’ Lars Huber), Maarten van Dijk (46’ Ali Akla), Hilal Ben Moussa, Omar El Ghazouani (88’ Stijn Schipper), Joram Bakker (46’ Benjamin Roemeon), Stef Nijland.
Opstelling Barendrecht: Bradley van der Meer, Tim Eekman (82’ Olek Mrowicki), Stanley Husen (82’ Wouter Rieken), Max van Dijk, Aness Serghini, Niels Vorthoren, Danny Monster, Joey Jongman, Romano van der Stoep (39’ Anass Masrhami), Robert Olijfveld (82’ Marouane Bakour), Tren Drexhage.

Scheidsrechter: Dhr. P.T. van Veelen uit Hardinxveld-Giessendam

Scoreverloop: 78’ Stef Nijland 0-1, 90+5 Benjamin Roemeon 0-2.

Programma Derde Divisie 6 mei (speelronde 31; 8e ronde derde periode):
Met nog drie ronden te gaan is er behalve de eerste twee periodekampioenen nog niets beslist. De titelrace duurt onverminderd voort, de strijd om de derde periode is nog spannender geworden met twee leiders, DVS met een punt daarachter en weer drie clubs met nog een punt minder. De onderste drie clubs onderscheiden zich nu slechts in doelsaldo.
Door de 0-2 winst op “De Bongerd” bleef DVS met 49 uit 31 zevende, maar in de derde periode hijgen de geelzwarten met 16 uit 8 de twee leiders in de nek. Barendrecht heeft daarin nu een achterstand van 5 punten. Bovendien gaven de Rijnmonders met nog altijd 53 uit 31 de derde plaats op en die kon nog wel eens recht geven op overname van een periodetitel.
Sparta Nijkerk-ACV: In een boeiend duel nam de koploper via een eigen doelpunt een voorsprong, die slechts een paar minuten standhield. Een Nijkerkse voorsprong werd geannuleerd vanwege buitenspel, zodat het duel halverwege nog niet beslist was. De Assenaren kwamen beter uit de kleedkamer en leken de buit al binnen een kwartier binnen te hebben met twee goals, maar na de aansluitingstreffer werd het in de slotfase nog erg spannend. Door de 23e ongeslagen wedstrijd achtereen bleef ACV dus met 66 uit 31 koploper. Voor Sparta kwam er een einde aan een ongeslagen reeks van acht wedstrijden. Met 45 uit 31 hangen de oranjehemden nog wel net in het linker rijtje, maar wat belangrijker is; GVVV kwam in de derde periode naast de Nijkerkers met 17 uit 8 en de Veenendalers hebben een beter doelsaldo.
GVVV-sv Urk: De thuisclub had de eerste helft een overwicht, maar breidde de 1-0 voorsprong niet verder uit. Het duel kende kort na de hervatting een comfortabele 2-0 voorsprong, maar door de 2-1 vier minuten later bleef het nog spannend. De runner-up hield daarna stand. Met 63 uit 31 hield GVVV druk op de koploper en wat nog belangrijker was; met 17 uit 8 en een beter doelsaldo hebben de Veense “Blauwen” de derde periodetitel in eigenhand. Met 33 uit 31 zag sv Urk de beste herkanser naderen tot op een punt.
SteDoCo-Harkemase Boys: De thuisclub kon bij winst de derde plaats overnemen van Barendrecht en de toon werd al in de 1e minuut gezet. De Friese sluitpost moest al twee keer vol aan de bak. In een gelijk opgaande eerste helft werd echter niet gescoord. Na de thee namen de Hoornaars uit een overwicht wel een voorsprong en hoewel de gelijkmaker zich nog even aandiende, bleek de 2-0 genoeg voor drie belangrijke punten. Met 55 uit 31 werd de derde plaats ingenomen. Een tweede plaats zal er met 8 punten achterstand niet meer in zitten, maar in de huidige omstandigheden is het genoeg voor overname van een periodetitel van de kampioen. De roodzwarten zijn met twee punten achterstand in de derde periode ook nog niet uitgesloten voor die prijs. Met 36 uit 31 verschafte Harkemase Boys zich nog geen lucht, want de voorsprong op de beste herkanser bedraagt slechts vier punten.
Sportlust’46-DOVO: Jochem Twisker wist, dat zijn ploeg in deze thuiswedstrijd beter moet presteren om nog via een eventuele derde plaats deelname aan de nacompetitie voor promotie af te dwingen. Een matige eerste helft kreeg de stand, die het verdiende. Op de 1-0 volgde snel de gelijkmaker, maar de 2-1 uit een strafschop hield de woerdenaren nog in de race. Met 52 uit 31 is de derde plaats van SteDoCo nog niet uit beeld. DOVO bleef met 42 uit 31 tiende.
FC Rijnvogels-Ter Leede: Een vroege 1-0 bleek in de streekderby voldoende voor FC Rijnvogels om zich met 53 uit 31 zicht te houden op de derde plaats. De degradatiekandidaat uit Sassenheim verdiende wellicht meer, maar kreeg niets. Alleen op basis van doelsaldo is Ter Leede nog herkanser, want met 27 uit 31 onderscheiden de ‘Sassumers” zich qua punten niet van de twee virtuele directe degradanten.
Hsv Hoek-rkav Volendam: De “Wijdbroeken” bleken nog wel strijd te kunnen leveren om degradatie of nacompetitie te ontlopen, getuige de gelijkmaker na een vroege achterstand. Desalniettemin leek de wedstrijd gespeeld na de 2-1 voor de rust en de 3-1 erna. Ook nu vochten de oranjehemden zich naar de aansluiting. De thuisclub ontsnapte in de slotminuut nog aan de gelijkmaker. Door de 3-2 bleef hsv Hoek met 47 uit 31 op twee punten van DVS en met twee punten achterstand op de twee leiders in de derde periode is er nog perspectief op de nacompetitie. Net als sv Urk voelt rkav Volendam met 33 uit 31 de hete adem van de beste herkanser in de rug.
Excelsior’31-Staphorst: Qua veld- en kansenverhouding hadden de Rijssenaren met drie punten van het veld moeten stappen, maar Jorrick Maats stond niet meer toe dan de enige treffer van Niek Davina. De 1-0 stand bleef staan tot in de extra, waarna alsnog de gelijkmaker viel. Als nummer 11 was Staphorst met 41 uit 31 al nagenoeg veilig. Voor wat het waard is droeg Excelsior’31 de rode lantaarn over aan ASWH, dat even als de concurrenten direct erboven en eronder 27 uit 31 heeft, is ontsnapping via de nacompetitie of zelfs directe handhaving nog mogelijk.
VVOG Harderwijk-ASWH: Een gehavend ASWH, mede door trieste omstandigheden, had de degradatiekraker liever uitgesteld zien worden, maar daar werkte de KNVB niet aan mee. De thuisclub besefte het belang van de wedstrijd terdege en nam ook een voorsprong, die door risicovol balverlies ook nog weer voor rust ongedaan gemaakt werd. De Harderwijkers legden na de thee nog meer strijd op de mat en boekten door de 2-1 van Yasin Kurt een 2-1 overwinning op de aangeslagen bezoekers. VVOG is met 32 uit 31 nog niet veilig, maar de groenwitten sloegen wel een gat van vijf punten met de concurrenten onder hen. De twee veilige plaatsen daarboven zijn nog maar een punt verwijderd. ASWH draagt vanwege het minste doelsaldo nu met 27 uit 31 de rode lantaarn.